GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Még egy év budapesti Pearl Jam koncert nélkül?

Csütörtökön írtam egy üzenetet az amerikai barátaimnak. Kedd óta nem volt poszt a Pearl Jam hivatalos Facebook oldalán, szinte biztos volt, hogy már csak órák kérdése a bejelentés. Valaminek történnie kellett, mert legrosszabb esetben kétnaponta jelentkezik valamilyen bejegyzéssel a zenekar a social média felületén. Aztán jött a közlemény, benne az európai koncertátumokkal, de most is Magyarország nélkül. Újra csak körön kívülre kerültünk?

pearl_jam_tour_2018_europe_ticke Pearl Jam Európában, de nem nálunk

Pedig volt esély rá, hogy visszatérjén hazánkba 22 év után a Pearl Jam, talán az elmúlt években most volt a legnagyobb. Ez nem csupán valamiféle rajongói álmodozás volt. Erről azonban nem írhatok többet. Az előzenekar, mert hogy arról még senki nem beszélt, például komoly meglepetést fog okozni. Azon túl is, hogy egyáltalán lesz. Merthogy nem szokott lenni. Teljes őrület, de miért kell odaírni egy koncertbeharangozóra, hogy LIVE 2018? Na, de elég az összeesküvés-elméletekből, van nekünk elég bajunk anélkül is. Nézzük inkább meg azt, hogy mi lehet a forgatókönyv a továbbiakban, és van-e bármilyen, halovány esély is arra, hogy újabb dátumok kerüljenek be a turnéprogramba. Az ugyanis, hogy nem minden időpontot jelentettek be, ezer százalék!

Június 13. Amszterdam?

Nézzük, hogy hol lehetnek rések!

A nyitókoncert Amszterdamban lesz június 12-én. A jelenlegi állás szerint a következőre csak június 15-én kerül sor, a legendás Pinkpop fesztiválon. Az amszterdami barátaim szerint június 13-án egészen biztosan lesz még egy koncert, ahogyan az az idei Eddie Vedder szólóturnén is volt. A bejelentéssel pedig megvárják, hogy június 12-i show teltházas legyen (az lesz a jegyértékesítés megkezdésétől számított pár órán belül), azaz a második koncertre akár már december 8-9-én el is indulhat a jegyértékesítés.

Amszterdamban tehát június 13-án várható még egy koncert!

Június 16. Dublin? Párizs? Koppenhága?

A következő opció a Pinkpop (június 15.) után és az első londoni (június 18.) koncert előtt van. Bár itt repülőgépre kell szállnia a zenekarnak, akár még egy holland (kevéssé valószínű), vagy egy dublini, vagy más, észak-európai (például Dánia vagy Svédország) dátum is felkerülheta listára! Franciaországban egyetlen koncert sem lett bejelentve, így akár Párizs is szóba jöhet. Persze a Nagy-Britanniába való utazás előtti két nap pihenő, akár még reális is lehet!

Június 20. London?

A Pearl Jam két egymást követő londoni koncert után tart egy hosszabb, két napos pihenőt újra. Mivel Londonból Milánóba, egy fesztiválra érkezik, így nem kell színpadépítéssel foglalkoznia, ezért ha az érdeklődés olyan szintű lesz az angol fővárosban, akkor akár egy plusz buli még itt is szóba jöhet!

Június 27-30. Még egy vagy két olasz koncert? Bécs? Volt Fesztivál?

Ahogyan a Lángoló Gitárok és a HVG.hu is nagyon helyesen megírta, a Római és a Prágai dátumok közötti öt (!) napban még egészen biztosan lesz egy vagy két koncert, amire az időzítés miatt a Volt Fesztivál is pályázhatna.

A Volton azonban véglegesnek tűnik a line-up, nem nagyon hiszem, hogy a pletykák alapján a nagyjából a Depeche Mode plusz az Iron Maiden felléppési díjának összegét kérő Pearl Jamet lekötnék még a szervezők. Ígértek ugyan egy rockzenekart idénre, aki „arénákat tölt meg és még nem játszott itthon fesztiválon”, a Maiden metal, a Depeche Mode pedig rockzenekarnak csak nagyon nehezen nevezhető. Az nyílt titok, hogy a Volt menedzsmentjét érdekli a Pearl Jam, de sajnos idén már nem reális a szereplésük Sopronban. Persze ne legyen igazam! Pedig még különösebb kitérőt sem nagyon kellene tenni a zenekarnak, hiszen ha visszaemlékeztek, az 1996-os budapesti koncertre a Milánó-Prága-Budapest útvonalon jöttek a kamionok, azaz volt már hasonló útvonala felszerelések szállításának.

Szintén nem reális a bécsi koncert, már csak a prágai fellépés miatt sem.

Ami viszont mindkettőnél valószínűbb, hogy az olaszok kapnak még egy vagy két dátumot ebben az időszankban. A római Stadio Olimpicóba beférnek vagy 80 000-en, amíg ott egy bizonyos számot nem ér el a jegyértékesítés, addig ki fognak várni a bejelentéssel.

Július 8. Még egy belga koncert? Párizs?

A július 7. Belgium, Rock Werchter és a július 10. Barcelona között várható még egy koncert, ami valószínűleg nem az Ibériai-félszigeten lesz. Ide kerülhet be esetleg Párizs, vagy akár még egy német dátum (ez utóbbi azért nem olyan valószínű).

Az utolsó állomás Lisszabon, és ezzel vége is körútnak!

 

A Pearl Jam várható európai turnéállomásai 2018-ban (dőlt betűvel a tippek a plusz bejelentésekre):

 

Június 12. Amszterdam

Június 13. Amszterdam (?)

Június 15. Landgraaf (Pinkpop Festival)

Június 16. Dublin, Párizs, Koppenhága (?)

Június 18. London 

Június 19. London 

Június 20. London (?)

Június 22. Milánó

Június 24. Padova

Június 26. Róma

Június 27. vagy 28. Olaszország (?)

Június 29. vagy 30. Olaszország (?)

Július 1. Prága

Július 3. Krakkó

Július 5. Berlin

Július 7. Werchter (Rock Werchter Festival)

Július 10. Barcelona

Július 12. Madrid

Július 14. Lisszabon

 

Mit kellett volna nekünk másképpen tenni?

A Let’s Play Two című Pearl Jam-mozifilm hazai vetítése a turné szempontjából későn jött. A premierről készített film,a  #ScreamHelloBudapest feliratos verziójának nagyon jó a visszhangja itthon, de ami az esetünkben még fontosabb, az Egyesült Államokban is: rengeteg pozitív kommentet kaptunk a hardcore Pearl Jam-rajongóktól, az USÁ-ból!

Ami szintén nagyon jó, hogy a mini-dokumentumfilmet ‘fantaszikusnak’ nevezte és e-mailben gratulált a végeredményhez Danny Clinch, a Let’s Play Two (és az Immagine in Cornice) rendezője. A PJ-mozi Los Angeles-i forgalmazója, az Abramorama nyugati parti üzletfejlesztési igazgatója, Evan Saxon pedig annyira respektálta az erőfeszítéseinket, hogy azonnal továbbította a Pearl Jam menedzsment számára a fényképeinket és a videónkat. Én pedig Barry Amentnek (Ames Bros, Jeff testvére) és Matt Vaughannek (Easy Street Records tulaj, Eddie Vedder jóbarátja) küldtem el egy infócsomagot. Matt vissza is írt azonnal, hogy megtesz mindent, amit csak tud azért, hogy Eddie lássa. Mike McCready-nek pedig Jason Leung barátunk e-mailezte el közvetlenül a cuccot. A Ten Clubba szintén elküldtem, ahogyan még 30 (!) amerikai zenei újságnak, de a Seattle Times kolumnistájának, Nicole Brodeurnak is.

A NorthWest Music Scene, az egyik legnépszerűbb grunge oldal amerikai premiert készített a #ScreamHelloBudapestnek. A ‘Jeff Ament’s Army’, Jeff Ament rajongói oldala pedig ma, 19:30-kor fogja megosztani a Facebook oldalán a videónkat.

Ami viszont a legeslegfontosabb lett volna az (eddig) sajnos nem jött össze.

A Pearl Jam részéről semmilyen visszacsatolás sem érkezett. Az égadta világon semmi. A Ten Club hihetetlenül kedves és korrekt kollégái mindig válaszolnak az e-mailjeimre, ha nem is minden esetben aznap, de másnap mindenképpen. Most azonban nem volt ilyen. Mivel egy rettenetesen profi, jól szervezett gépezetről van szó, ezért egészen biztos vagyok benne, hogy ez véletlenül nincs semmilyen feedback.

Vajon mi történhet most a háttérben?

A hollywoodi forgatókönyv az, hogy a Pearl Jam marketingesei meglátták a videónkban a lehetőséget egy jó kis pr-aktivitásra, emiatt tudatosan kivárnak a feedbackkel, és mint ahogyan azt Dave Grohl és a Foo Fighters tette Cesenával kapcsoltaban (amikor ugyebár ezer zenész játszotta a Learn To Fly-t), egyszer csak Eddie Vedder készít a telefonjával egy 20 másodperces videót, hogy ‘Thanks guys! Hungary, we are coming!’ Persze tudjuk, hogy Eddie nem csinál ilyet és az álmok helyett a valóság sokkal kijózanítóbb: az általunk nem látható gazdasági szempontok felülírnak mindent.

A másik véglet, hogy mivel nem lesz koncert itthon, kifejezetten rosszul jönne ki, ha bármit is reagálna a Pearl Jam a dologra. Megosztani meg pláne nem fogják ebben az esetben. Miért ne tehenék meg, hogy egészen egyszerűen figyelmen kívül hagyják? Nem ez lenne az első eset, de emiatt badarság lenne neheztelni rájuk.

Egy biztos, a következő hetek izgalmasnak ígérkeznek.

Ha vannak is kétségek, jó lenne azokat végképp eloszlatni!

Bővebben