GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Balogh István: Kurt miatt döntöttem úgy, hogy én is nekiesek a gitároknak

A tribute zenekarok általában törekszenek arra, hogy ne csak zeneileg, hanem a külcsín tekintetében is megidézzék az általuk kedvelt nagy neveket. Sokan, sokfelé módszerrel próbálkoznak: korhű outfit, hajviselet, signature hangszerek és így tovább. A Nirvana-életműnek emléket állító debreceni Evermind gitáros/énekese, Balogh István azonban ennél is messzebbre ment: egész pontosan négy, Kurt Cobain különféle korszakait idéző hangszerrel bír. A csavar ott van a történetben, hogy nem készen vásárolta, hanem kézműves módon, ő maga rakta őket össze.

Bár a Grungery olvasóinak nem idegen a banda, de azért egy bemelegítő kérdés erejéig elevenítsük fel az indulást: mióta, hogyan, és miért pont a Nirvana?

„A srácokkal 2005-ben kezdtünk el zenélni, de eredetileg teljesen más volt a koncepció: saját dalokkal és punk-rock feldolgozásokkal koncerteztünk. Ahogy telt az idő, egyre több Nirvana került a repertoárba, aztán egyszer csak jött az ötlet, hogy miért ne csinálnánk egy Nirvana-emlékestet, amiben aztán benne is ragadtunk. Következett egy jó pár éves stratégiai visszavonulás, majd 2019-ben, már Evermind névvel, deklaráltan tribute zenekarként kezdtünk el tevékenykedni.”

Mivel a Nirvana középpontjában az énekes-dalszerző gitáros Kurt Cobain állt, és te őt személyesíted meg, kérdés, hogy hogyan, milyen szettel indultál neki annak a feladatnak, hogy megidézd őt a színpadon?

„A Nirvanánál a kulcs szerintem a grunge-életérzés közvetítése, az a carpe diem lendület és energia, ami a koncertjeikből áradt. A kirakósnak persze részei a hangszerek is, de ez valószínűleg csak néhány embert érdekel. Fontosabb szerintem azonosulni a dalokkal, hogy fel tudjuk a közönséget ültetni Kurt érzelmi hullámvasútjára, és visszarepíteni őket a kilencvenes évekbe.”

Minden gitáros cserélgeti a hangszereket. Te hogyan jutottál el addig, hogy megépítsd az első Cobain-replikát?

„Kaphatóak ugyan Cobain signature gitárok, viszont számomra egyik sem volt szerelem első látásra. Az utolsó turnén egyértelműen a Skystang I névre keresztelt, világos kékeszöld színű, fehér humbuckeres Mustangját használta legtöbbet (úgy emlékszem, ötven koncert fölött), viszont a Fender nem ezt, hanem az alig néhány alkalommal elővett, fekete hangszedős II-est hozta forgalomba. A boltokban kapható szignatúrás Jaguar is több helyen módosítva lett az eredetihez képest. De nem is ez volt a fő problémám ezekkel, hanem az, hogy nem illett volna bele az egész szellemiségbe: lehúzni egy új gitárról a fóliát, és Nirvanát játszani rajta?

Kurt eleinte zálogházakból, meg valószínűleg a kukából szedegette össze a gitárjait és az alkatrészeket, aztán úgy-ahogy összerakta a következő koncertre.

De még amikor futott a szekér, akkor is jelentős átalakításokat végeztetett el a hangszereken. Ezért döntöttem úgy, hogy én is nekiesek a gitároknak.”

Hogyan fogtál neki? Milyen lépésekből áll egy ilyen gitárépítés előkészítése? Mennyi időt vesz igénybe az összeszerelésig?

„Az alapgitároknál a választás a Squier Vintage Modified és Classic Vibe szériára esett, mivel nagyjából a testet és a nyakat tartottam csak meg, így a jó minőségű fán és a fényezésen kívül más igényem nem volt. Közben a háttérinformációk összegyűjtése volt a legtöbb idő, turkáltam a netet, Facebook-csoportokat: milyen pickup, milyen híd, milyen elektronika és így tovább. Nem volt minden alkatrész kapható itthon, így külföldről is kellett rendelnem. Ahogy minden megérkezett, már csak nagy levegőt kellett vennem, és beleereszteni a felsőmarót a fába, remélve, hogy jól mértem és számoltam. A tényleges átalakítás nem volt sok idő, mivel minden elő volt készítve. Az eredmény pedig ránézésre is szívet melengető lett, a soundról nem is beszélve, hiszen ezek a hangszerek gyári állapotban nagyon vérszegényen szólnak, az átalakítást követőn rájuk sem lehetett ismerni.”

Milyen érzés volt először a saját magad által épített gitárral színpadra lépni?

„Az egyik kedvenc koncertemet, a MTV Live and Loudot az évtizedek alatt több százszor láttam már, tizensok éve a Windows 95-öm háttérképének is egy ezen a fellépésen készült fotót választottam. Igazán felemelő érzés volt pontosan ugyanolyan hangszerrel, ugyanabban az outfitben a színpadra állni. A Nirvana-rajongók között rengeteg zenész van, ők általában fel szokták ismerni a hangszereket, és külön gratulálnak hozzá, amikor megtudják, hogy hogyan is születtek.”

Az első elkészült darab tehát a már említett Skystang volt. Mi volt a következő lépés?

„A lejtőn lefelé már ugye nehéz megállni, így jött a Jaguar-építés, a Fender Stratocasterem a másik nagy kedvenc koncert, a ’92-es Reading fesztiválon használt gitár másolata lett. A régi, ütött-kopott Stratocaster formájú gitár pedig átfestésre került, és Vandalism Strat lett belőle. Ez a legutóbbi valódi értéket nem képvisel, így többször láthatta már a közönség repülni, de mondhatjuk, hogy a körülményekhez képest még jól van.” (nevet) 

Teljes már a gyűjtemény, vagy tervezel még valamit?

„Kurtről beszélünk, jó pár hangszert használt az évek alatt, vannak még ikonikus gitárjai, például a Smells Like Teen Spirit klipjében látható Mustang, vagy az unpluggedos Martin akusztikus gitár, szóval teljes gyűjteményről szó sincs. De a számomra top négy Nirvana gitár ott lóg a falamon, így már most is teljesen elégedett vagyok!”

Többen is keresnek a világ minden tájáról a gitárok miatt. Hogyan kezeled az érdeklődéseket?

„Ja, a YouTube videóra gondolsz? Képzeld, az totális figyelmetlenség volt: megcsináltam a timelapse-et, egy ismerősömnek akartam csak elküldeni, de elfelejtettem publikusról átállítani a láthatóságát.

El is feledkeztem már róla, hónapokkal később rámentem a fiókomra: 10 ezer feletti számú megtekintés, csomó hozzászólással, mi a fene történt?

Szóval, ha már így alakult, próbálok segíteni és válaszolni azoknak, akik kérdeznek. Örülök, hogy sokaknak fontos és inspiráló még ma is, 30 évvel később a Nirvana zenéje és szellemisége!”

A zenekar többi tagja is ennyire kényesen ügyel a hangszerei autentikusságára?

„A koncerteken a legtöbb figyelem természetesen Kurtre összpontosult, ezért a többi tag által használt hangszer közül kevés vált igazán legendássá. Azonban ez sem vette el a fiúk kedvét attól, hogy ők is előálljanak a saját nirvanás replikájukkal. Gergő első elektromos gitárja teljesen véletlenül pont olyan színű, mint Pat Smear kedvenc Stratocastere, ami nem csak az In Utero-turnén, de 20 évvel később a Nirvana Rock and Roll Hall of Fame beiktatásán is szerepelt, ezért nem kerülhette el a replikává válást. Gyuri nemrég újított be egy, a Krist Novoselic hetvenes évekbeli Ibanez Black Eagle modelljére a megszólalásig hasonlító basszusgitárt, mivel az eredeti beszerezhetetlennek bizonyult, de előtte is egy Thunderbird modellen játszott, amit a ’92-es Readingről ismerhetünk.  Laci is megszállottja Dave Grohl hangzásának, rá jellemzően nagytestű felsőtamot és mélyre hangolt pergőt használ, még a cintányérjai is pontosan megegyeznek a későbbi Foo Fighters frontemberének kedvenceivel.”

Mikor hallhatja a közönség legközelebb élőben és hangosan ezeket a különleges hangszereket?

Április 20-án a Tribute Maffia már harmadjára rendez dedikált grunge-bulit az Instantban, ahol a soproni Pearl Jam tribute formáció, a Grunge Electric csatlakozik hozzánk, mindenkit várunk sok szeretettel!”

__

A négy ikonikus gitár

Vandalism Stratocaster

Kurt főleg 1991-ben a Nevermind turné európai állomásain használta, majd az év vége felé egy francia koncert során összetörte, és soha többet nem játszott rajta. A darabjait viszont sikerült megmenteni, a zenekar feloszlása után restaurálták, és egy remek kiállítási tárgy lett belőle.

***

1965 Jaguar

A Vandalism Stratocaster pusztulása után Kurt kedvence lett, és talán a rajongók számára is ez a legemlékezetesebb Cobain gitár. 1991-től 1993-ig játszott rajta. Kurt halála után feltűnt a Hole Doll Parts című dalához készült videóban, ahol Eric Erlandson jobbkezesre fordítva játszott rajta, de valószínűleg azóta is Frances Bean tulajdonában van.

***

Reading Stratocaster

A jelentősen módosított Nirvana gitárok többségéhez képest mindössze egy hangszedő csere különböztette meg egy stock gitártól. Az első fellépése – az 1992-es Reading fesztivál – egyben az utolsó is volt, Kurt ripityára törte, darabjai pedig látszólag a közönség martalékává váltak. Csodával határos módon valahogy mégis sikerült megmenteni, és napjainkban szintén egy múzeumban található.

***

Skystang I

Az 1993 őszén indult In Utero-turnéra Kurt fő hangszerévé vált. A frontember halálát követően Courtney elajándékozta a hangszert Kurt féltestvére, az akkor 14 éves Chad Cobain részére. 2023-ban egy aukciós ház árverésén több minr 1,5 millió dollárért kelt el. A leírás szerint a húrok sem lettek lecserélve rajta 1994. március 1., vagyis a Nirvana utolsó koncertje óta.

___

TRIBUTE NIGHT: Let There Be Grunge III.

Időpont: 2024. április 20., szombat

Helyszín: Instant (1073 Budapest, Akácfa u. 51.)

Jegyek: https://tixa.hu/let2024

Április 20-án az elmúlt évek nagy sikerű grunge tribute bulijainak legújabb felvonása érkezik az Instantba! A ’90-es évek Seattle-jének hamisíthatatlan kockás inges, tornacipős hangulatát ezúttal az Evermind (Nirvana) és a Grunge Electric (Pearl Jam tribute) hozzák el Budapestre. Egy este két teljes értékű koncert vár rátok, ne hagyjátok ki!

Menetrend:

19:00 – Kapunyitás

20:00 – Pearl Jam by Grunge Electric

21:40 – Nirvana by Evermind

Jegyek:

Elővétel: 3.990 HUF (2024. április 19. éjfélig)

Normál: 4.990 HUF (Az esemény napján 16 óráig online vagy a helyszínen belépéskor.)

__

Bővebben