GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Stillwater: Cameron Crowe és Mike McCready majdnem híres szeánsza

A nagyközönség elsősorban filmrendezőként ismeri Cameron Crowe-t, pedig karrierjét zenei újságíróként kezdte: olyan ismert zenei magazinokban publikált, mint a Cream vagy a Rolling Stone. Később az újságírástól a filmezés felé fordult. Korábbi feleségével, a legendás seattle-i Heart Nancy Wilsonjával, majd’ egy negyedszázadig éltek együtt, de Crowe nem csak a házassága miatt kötődik Seattle-höz. A kultusz-státuszú Singles (Facérok) mellett, a Pearl Jam húszéves pályafutását ünneplő Pearl Jam Twenty rendezése mellett, a narrációt is magára vállalta, Mike McCreadyékhez a mai napig is erős baráti szálak fűzik. Sőt, McCready közreműködött Crowe, Almost Famous című filmjében is.

Cameron Crowe és Mike McCready

Cameron Crowe, az elmúlt évtizedekben komoly filmes karriert futott be. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Jerry Maguire (1996; Tom Cruise, Renée Zellweger), a Vanilla Sky (2001; Tom Cruise, Cameron Diaz, Penelopé Cruz), az Elizabethtown (2005; Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon), a We Bought a Zoo (2011; Matt Damon, Scarlett Johansson), az Aloha (2015; Bradley Cooper, Emma Stone, Rachel McAdams, Bill Murray), vagy a Roadies (2016) című sorozat. A felsorolt remekművek közös nevezője, hogy az író-rendező-produceri teendőket szinte mindegyik alkalommal Crowe látta el.

Az Almost Famous, Cameron Crowe önéletrajzi ihletésű rock and roll mozija, Billy Crudup, Kate Hudson És Jason Lee főszereplésével, 2000-ben került a mozikba. A film négy Oscar-jelölést kapott, amiből végül a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte meg Crowe. A hetvenes évek rockzenei közegében játszódó, old timer klasszikusokkal spékelt romantikus vígjáték, egy fiktív zenekar szemüvegén keresztül mutatja be az ifjú William Miller, vagyis gyakorlatilag Crowe, rockújságíróként induló karrierjét, és ezen keresztül a rock and roll hőskorszakát. A film cselekményét a rendező saját élményeire alapozta: Cameron, fiatal rockzsurnalisztaként, a Led Zeppelint kísérte el egy turnéra (erre egyébként egy vicces mellékszereplő bevonásával többször is utalnak a filmben).

Penny Lane, azaz Kate Hudson

A film és maga a fikciós zenekar, meg persze kedvenc groupie-juk, a Kate Hudson által alakított Penny Lane, óriási kritikai és közönségsikert aratott. A mozi soundtrackje, nem bízván a véletlenre a dolgot, a kor legnagyobb muzsikusait, többek között a Lynyrd Skynyrdet, Elton Johnt, Rod Stewartot, a Who-t és a Led Zeppelint sorakoztatta fel. A lemezen, a Fever Dog című dallal, a Stillwater is szerepelt. A filmben azonban nem csupán ez, hanem további három daluk, a Love Thing, a Love Comes And Goes, és a Hour Of Need, a rendezői változatban pedig egy negyedik szerzemény, a You Had To Be There is felcsendült.

A dalok annyira jól sikerültek, hogy egyes rajongók elkezdték a nem létező banda lemezeit keresni a lemezboltokban: sokan éltek abban a hitben, hogy a vásznon egy valódi, méltatlanul elfeledett zenekart látnak megelevenedni. A „nyomásnak” engedve, később egy külön kiadványt kapott a Stillwater. Az előbbiekben említett öt tétel mellett ezen kapott helyett az „elveszett” dal, a Chance Upon You is, amely szintén a filmhez készült, de később nem került felhasználásra.

A siker nem volt véletlen.

A talán „túl jól” is sikerült dalok megírására valójában egy igazi rock-szupergrupp alakult a háttérben. A zenei-produceri főszerepre az angol születésű, de Amerikában élő slágergyárost, Peter Framptont sikerült megnyernie a rendezőnek. Frampton olyan nevekkel dolgozott együtt a pályafutása során, mint a Humble Pie, George Harrison és Ringo Starr, David Bowie vagy a Pearl Jam. A filmbéli fiktív zenekar karakteres gitárosa, a Billy Crudup által megformált Russel Hammond mögött, pedig egy igazi gitáros zseni állt: Mike McCready. Mike nem csak gitárosként, hanem dalszerzőként is részt vett a munkálatokban: a tőle megszokott stílustól eltérően lubickol a hőskorszak korszakos témái, az ős-blues és a pszichedelia keverékében, újra csak bizonyítva, hogy mennyire sokoldalú zenész. A számok hangzása teljesen autentikus, tökéletesen passzol a hetvenes évek rockzenei miliőjébe.

Crowe egyébként maga is részt vett a dalszerzési folyamatokban: az extra jelenetek között ott találjuk az egyik általa jegyzett dalt, a Small Time Bluest, amelyet Pete Droge, seattle-i származású folk zenész adott elő. Droge, a Dumb és Dumber című film egyik betétdalának szerzője, de Stone Gossarddal és Mike McCreadyvel is többször dolgozott már együtt pályafutása során. A felvételekhez kizárólag a hatvanas-hetvenes években gyártott Marshall-erősítőket, valamint Gibson és Fender gitárokat használtak, a digitális módszereket pedig teljesen elvetették: a zenei anyag teljes mértékben analóg technikával került rögzítésre. A valódi zenei élmény megteremtéséhez, azonban egy valódi zenekarnak is elő kellett adnia a dalokat a forgatáson. A végső verzióban, ügyes vágásokkal oldották meg a turpisságot: az eredeti jelenetben a zenekar tagjai Marti Fredericson (a Def Leppard és az Aerosmith zenekarok társ-szerzője), Nancy Wilson, Ben Smith és persze Mike McCready voltak.

Stillwater, a fiktív zenekar

A Stillwater a filmtörténelem legsikeresebb nem létező zenekara lett, köszönhetően a McCready és Frampton által összehozott, remek daloknak. Nem meglepő tehát, hogy a barátságon túl, a McCready-Crowe páros a későbbiekben újra együtt dolgozott: legutóbb a Matt Damon és Scarlett Johansson főszereplésével készült, We Bought To Zoo című moziban bukkant fel együtt. Bár a film zenéjét hivatalosan Jon „Thor” Birgisson jegyzi, a stúdiómunkálatokban akkor is részt vett Mike McCready.

Bővebben