GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Vajon mit szólna Kurt Cobain ehhez az egészhez? | 10 meghökkentő Nirvana feldolgozás

Szeptember 24-én ünnepelte 25. születésnapját a Nevermind, a Nirvana második, Seattle zenei forradalmát elindító lemeze. Bár Kurt Cobain meglehetősen megosztó zenészkörökben, de az tény, hogy a rendezetlen családi háttérrel rendelkező, pszichés gátakkal küzdő srác olyan örökséget hagyott hátra, amely nem csupán rockzenei berkeken belül, hanem azon túl is hatást gyakorolt, és gyakorol a mai napig is a popkultúra egészére. A Nirvana dalai napjainkban a legváratlanabb helyeken és értelmezésekben tűnnek fel, legyen szó filmzenékről, koncertekről, vagy tribute jellegű kiadványokról. Az uszodamedencényi (khm) feldolgozásból halászott ki tíz meghökkentő átiratot Kiss Ákos.

kc Kurt Cobain (1967-1994)


Cast Of Pan: Smells Like Teen Spirit
Pan – Original Motion Picture Soundtrack
2015

A 2015 végén bemutatott Pan című filmben felbukkanó, meglehetősen sajátos Smells Like Teen Spirit feldolgozásról korábban itt írtam a sztoriról bővebben a Grungery hasábjain. A történet elején Pán Péter ősi ellensége, a Hugh Jackman által megformált Feketeszakáll hatásvadász módon feltűnik a színen, elkezdi énekelni a Nirvana Smells Like Teen Spiritjét, a tömeg – a kalózok – pedig átveszik a rigmusokat, így a grunge műfajának kereskedelmi nyitányát jelentő, egyszersmind talán legemblematikusabb száma egy meglepő formában (acapella csordavokál?) kerül újraértelmezésre.


The Polyphonic Spree: Lithium
Suicide Squad Original Motion Picture Soundtrack
2016

Az augusztus legjobban várt antiszuperhős blockbustere nem volt egyértelmű kereskedelmi és kritikai siker. (Ha valaki szeretne egy kicsit átfogóbb képet kapni a dologról, akkor kattintson ide, itt értekeztem arról, hogy szerintem milyen okokra vezethető vissza a dolog). A film soundtrackjén felbukkanó Lithium feldolgozás azonban zseniális lett a maga nemében. Bár az eredetileg meglehetősen koszos [grungy, ugyebár] grunge-himnusz itt kifejezetten musicalesen „gail”, de amikor meghallottam, szinte víziószerűen jelent meg a szemem előtt a kép, ahogyan Joker és Harley Quinn duettben énekli. De persze teljesen rendben van, és érthető az is, ha sok konzervatív rajongónál kiveri a performansz a biztosítékot.


Bruthal 6: Smells Like Teen Spirit
Bruthal 6 LP
1996

Már megint a Smells Like Teen Spirit. A Nirvana bevezetőben említett, korszakalkotó hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világon szinte mindenhol találhatunk olyan zenekart, amelyik valamilyen formában újragondolta Kurt Cobainék legemblematikusabb számát. Bár az interneten több helyen is Mudvayne & Slipknot & Static X kollaborációnak tulajdonítják a következő feldolgozást, de valójában egy argentin zenekar gondolta újra egészen különleges módon a dalt. A Bruthal 6 (micsoda név!) verziója egészen különleges: még egy kis billentyűs hátteret is sikerült belecsempészniük, amely első hatásra talán testidegen, mégis kiváló a végtermék! [Elsőre azért meglehetősen sokkoló azt látni, hogy a trióban megírt dalon, két triónyi, festett arcú, furcsa ruhába öltözött félőrült, pincemélyre hangolt gitárral vesz nyilvános erőszakot. Ötletes a cheerleader visszautalás, és a kiváló castingnak köszönhetően igazán bombázó lányokat sikerül a stábnak összeválogatni. Ha másért nem, az ifjú teenagerek emiatt biztosan meg fogják párszor nézni. Úgyhogy akár jobban is csöröghet(ne) az a bizonyos kassza – szerk.]


Lana Del Rey: Heart-Shaped Box
2012

Meglehetősen fura volt elsőre belegondolni, hogy milyen lehet a Nirvana energikus rockzenéje egy sokkal érzékibb, intimebb, nőies előadásmódban. Lana Del Rey először a koncertjein adta elő a Herat Shaped Box-ot, és ezzel bebizonyította, hogy igenis jól működik ez a dolog. Olyannyira, hogy később stúdióban is rögzítésre került a feldolgozás. Kurt Cobain özvegye, a szebb napokat látott Courtney Love sem tudott szó nélkül elmenni a produkció mellett: a sajtón keresztül üzente meg Lanának, hogy ezt a számot a férje az ő intim testrészéről írta, ezért nem hiteles egy női előadó szájából. Telek Andris barátom, a lastdayflyers nevű, kiváló stoner banda dobosa, külön elméletet is felállított erre: szerinte Lana Del Rey nem is létezik, csak geekek egy csoportja megalkotta a virtuális térben a tökéletes nőt, aki szép, érzéki, és Nirvanát énekel.


Sofia Karlberg: Smells Like Teen Spirit
Viva La Vida EP
2016

Smells Like… szóval tudjátok. Ha már szép nőknél és szexi Nirvana feldolgozásoknál, tartunk, akkor nem mehetünk el Sofia Karlberg mellett sem, aki azzal került a reflektorfénybe, hogy Beyoncé Crazy In Love című számát felénekelte a Fifty Shades Of Grey (A szürke ötven árnyalata) című, nagy visszhangot kiváltó mozifilmjének soundtrackjére. Grunge-történeti szempontból viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy a 2016-os Viva La Vida című EP-jén ő is feldolgozta a Smells Like Teen Spiritet. Sőt, a Soundgarden Black Hole Sun című számát is. Minimalista videó, célját tekintve sok-sok kérdőjellel.


Lorelei Carlson: Rape Me
Dopamine LP
2014

És még mindig a hölgyeké az elsőbbség: a Los Angelesben élő Lorelei Carlson nem csak érzéki, hanem zeneileg is csavart egyet a sztorin. Lorelei gyermekkora nagyrészt utazgatásokkal telt: a diplomata szülők (svéd-amerikai apuka, és perui anyuka) hét országban szolgáltak Carlson tizennégy éves koráig, emiatt sehol nem tudott igazán gyökeret verni. Hosszabb barátságok, gyerekkori barátok nélkül nőtt fel, valahol ezeknek a meghatározó élményeknek, és kapcsolatoknak a hiánya köszön vissza a vágyakozó, lebegős, tragédiákkal teli dalaiban. Az ő értelmezésében a Nirvana Rape Me című dala egy elektro-chill aláfestést kapott. Bár ez a nóta az In Uterón jelent meg, nem a Nevermindon, de annyira más, annyira szokatlan az élőhangszeres feldolgozásokhoz képest, hogy muszáj volt betennem a válogatásba.


Leo & Stine Moracchioli: Smells Like Teen Spirit
Leo Metal Covers Volume 5 LP
2015

Még egy Teen Spirit jöhet? A mindent és mindenkit, de főleg popdalokat metalizáló olaszos nevű norvég zenebohóc Leo Moracchioli, és kedves felesége Stine, a Nirvana dalát sem hagyhatta ki az életművéből. Az asszony basszusgitározik, headbangel és komolyan vesz, míg a bohóckodós, zseniális férjé az összes többi hangszer. Nagy lehet otthon a családi egyetértés, még sok ilyen álomházaspárt a nagyvilágnak! Az alapból Rage Against The Machine-nel és Panterával kezdő, Mike Patton fanatikus fickó videóinak milliós nézettsége van a YouTube-on, teljesen őrült fazon. Ha van valakinek popdalok metálosított verzióinak meghallgatásához kedve, kattintgasson bátran a srác YT csatornájának (Frog Leap Studios) videói között, elképesztő, ami ott van, a Zombie például tényleg iszonyú menő cucc lett! A Layne Staley szakállfonásért pedig külön is jár a plusz pont! [Nagyon nem vagyok a feldolgozások híve, de ha már valaki ilyesmibe fog, akkor csinálja olyan ötletesen és kreatívan, mint Moracchioliék. Így van értelme. A legnagyobb tiszteletem! – szerk.]


Joseph Gordon-Levitt: Lithium
HitRecord At The Movies With Joseph Gordon-Levitt
2011

Joseph híres színész, aki olyan filmekben játszott, mint az Eredet, vagy a Sötét Lovag – Felemelkedés. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy a muzsikálás sem áll tőle távol, ezen a videón például 3:10-től doboláshoz is különösen jó érzéke van. Ha viszont gitárt ragad, mi mást játszana, mint egy kis Nirvanát? A videón a seattle-i Neptune Theaterben adja elő a Nevermind egyik legjobb dalát.


David Garrett: Smells Like Teen Spirit
Rock Symphonies LP
2010

Nem unja még senki? A német származású kortárs hegedűművész, a Kurt Cobain fizimiskájú David Garrett is felfedezte magának a seattle-i örökséget, és nagyzenekari köntösbe bújtatva rendszeresen játssza a koncertjein a Smells Like Teen Spiritet. A 2010-ben kiadott, Rock Symphonies címmel kiadott lemezén olyan dalokat dolgoz fel a Smells-en kívül, mint a Master Of Puppets, a November Rain, a Kashmir, a Walk This Way vagy a Live And Let Die.


Prep Scool: Come As You Are
Quantum Break OST
2015

A videojátékok világa sem úszta meg Nirvana nélkül. Az idén áprilisban a Remedy által piacra dobott Quantum Break soundtrackjén elbújt egy visszafogott hangulatú Come As You Are feldolgozás a Prep School nevű, két tagból álló, 2016-ban alapított Los Angeles-i electro-rock zenekar tolmácsolásában. Az átirat a videojáték traileréhez készült. Vajon igaziak lehetnek?


A grunge kitörölhetetlen nyomot hagyott a zenetörténelemben. Seattle bandái nem csak kiállták az idő próbáját, de olyan inspirációt adtak jelen korunk zenészeinek, ami kizárólag a legnagyobb előadók sajátja. A Nirvana Nevermindja 1991-ben fenekestől felforgatta a világot, és az album dalai ezerféle formában most is az egyetemes pop-rock kultúra megkerülhetetlen részét képezik. Hogy jók ezek az átiratok, vagy sem, hogy kellenek-e ezek egyáltalán vagy sem, azt mindenki döntse el a saját ízlése szerint. A Nevermind dalai valamilyen formában mindig itt lesznek velünk. Vajon mit szólna Kurt Cobain ehhez az egészhez?

Bővebben