GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Annak a kölyöknek volt szíve – Zenészek Kurtről és a Nevermindról

A Nevermind 30 éves jubileuma kapcsán összeszedtük a Nirvana 1989 és 1992 közötti fontosabb mérföldköveit, megvizsgáltuk az albumot a számok tükrében és kigyűjtöttünk pár érdekes nyilatkozatot a lemezzel és Kurt Cobainnel kapcsolatban. Összefoglaló írásunk.

Nirvana-mérföldkövek (1989-1992)

1989

 • Június 15. Megjelenik a Nirvana bemutatkozó lemeze, a Bleach, a Sub Pop gondozásában
 • Október 23. A Nirvana a TAD előzenekaraként megkezedi európai turnéját Newcastle-ben
 • November 21. A Nirvana a TAD és a magyar Love zenekar társaságában fellép a Petőfi Csarnokban

1990

 • Április 2-6. A Nirvana tagjai először vonulnak stúdióba Butch Vig producerrel, hogy felvételeket készítsenek a még cím nélküli, második albumukhoz (Smart Studios – Madison, Wisconsin)
 • Május Kurt és Krist felkeresi Chad Channinget az otthonában és kirúgják őt a bandából, a Nirvana újra dobos nélkül marad
 • Szeptember 25. Dave Grohl, a New York-i hardcore punk Scream dobosa belép a Nirvanába. Grohlt Buzz Osborne mutatja be Kurtéknek pár nappal korábban, egy Nirvana-koncerten
 • Október A Nirvana rövid angliai turnén vesz részt az L7 társaságában

1991

 • Január 4. A Nirvana Kim Gordon (Sonic Youth) és a zenekara menedzsmentjének javaslatára leszerződik a Geffen DGC Records nevű labeljéhez
 • Április 17. A Nirvana először játssza el koncerten a Smells Like Teen Spiritet, de még nem a végleges szöveggel (OK Hotel, Seattle)
 • Május-június A Nirvana stúdióba vonul Butch Viggel, hogy felvegyék a zenekar második albumát, a Nevermindot (Sound City Studios – Van Nuys, Los Angeles, California)
 • Augusztus 2. A délutáni órákban megtörténik a Nevermind masterizálása (Mastering Lab – Hollywood, California)
 • Augusztus 17. Leforgatják a Smells Like Teen Spirit klipjét Los Angelesben
 • Augusztus A Nirvana a Sonic Youth előtt játszik Thurston Moore-ék európai fesztivál turnéján, köztük a Reading Fesztiválon is. A turnéról készült film 1991: The Year Punk Broke címmel jelent meg
 • Augusztus 27. A rádiókban debütál a Smells Like Teen Spirit
 • Szeptember 10. Megjelenik a Smells Like Teen Spirit kislemez
 • Szeptember 24. Megjelenik a Nevermind
 • Szeptember 29. A Smells Like Teen Spirit videója debütál az MTV 120 Minutes című, késő esti műsorában
 • Október 12. A Nevermind aranylemez lesz
 • November-december A Nirvana hathetes Európa-turnéra megy 

1992

 • Január 11. A Nevermind az első helyre ugrik a Billboard 200-as listáján, letaszítva a trónról Michael Jackson Dangerous című albumát
 • Január-február A Nirvana Ausztráliában, Japánban és Hawaiin turnézik
 • Március 2. Megjelenik a Come As You Are kislemez
 • Április A Nirvana a Rolling Stone címlapjára kerül
 • Június-július A Nirvana Európában turnézik
 • 1992. július 13. Megjelenik a Lithium kislemez
 • 1992. november 30. Megjelenik az In Bloom kislemez
 • 1992. december 15. Megjelenik az Incesticide, a B-oldalas dalokból és ritkaságból álló válogatás, ami csak a következő tavasszal válik aranylemezzé.

Nevermind a számok tükrében

 • A DGC / Geffen a Nevermindból mindössze 46.251 példányt gyártott le első körben. 
 • A Nevermind az utóbbi 30 év egyik legsikeresebb albumaként eddig összesen 30 millió példány felett kelt el! Összehasonlításképpen: a korszak legsikeresebb rock/metal lemezéből, a Metallica Fekete Albumából 31 millió darab fogyott, legnagyobb példányszámban pedig Alanis Morissette Jagged Little Pills-e kelt el akkoriban, 33 millió példányban. Minden idők tekintetében pedig a Thriller az első 70 millióval, második a Back in Black 50 millióval.
 • A Nevermind eddig több mint 335 hetet (6,5 évet) töltött a Billboard 200-on.
 • A Smells Like Teen Spirit videóját, amit 12 évvel ezelőtt, 2009. június 17-én tölöttek fel a YouTube-ra, eddig majd’ 1,4 milliárdszor (egészen pontosan a cikk írásakor 1.349.365.596-an) tekintették meg.
 • A Smells Like Teen Spiritet, természetesen a legnépszerűbb Nirvana-dalként 1,1 milliárdszor (1.080.505.929-szer) indították el eddig a Spotifyon. A Nirvanát havonta 20,5 millió egyedi felhasználó hallgatja. (A Guns N’ Roses-t 20,9 millió, a Metallicát 18,7 millió, a Pearl Jamet pedig 11 millió.)

Zenészek Kurtről és a Nevermindről

„A Nirvana lemezének előzetesét körbeadogatták az emberek egymás között. Mintha csak egy kulcstartó lett volna… mert kulcstartója valamennyiünknek van! Mindenfelől a Nevermindot lehetett hallani. Nagyon izgalmas volt! És mindez kizárólag a zene miatt történt; mindenki rá volt izgulva a dalokra! Pedig hónapokkal a megjelenés előtt jártunk még.” 

Eddie Vedder, Pearl Jam

***

„A Nevermind rendesen fenéken billentett. Volt egy másolt kazettám, még mielőtt megjelent volna. A barátnőmmel egymás kocsijából lopkodtuk ki a szalagot és teljesen elkoptattuk! Egy nagyon hangos, jól producerelt, punk rock lemezt készítettek, az extrát a dobosuk tette hozzá. Nyílegyenesen tartottak felfelé, tökéletes, három perces dalokat írtak!”

Duff McKagan, Guns N’ Roses

***

„Amikor először hallottam a Nevermindról valamit, azonnal azt gondoltam: ’Hűha, ezek a srácok mindenkinél nagyobbak lesznek!’ Hallottunk néhány előzetest, mert valaki kicsempészte a felvételeket a stúdióból és áthozta hozzánk, a mi stúdiónkba. Chris [Cornell] a másik helységben éppen a Slaves & Bulldozert keverte. Matt [Cameron] és Kim [Thayil] pedig a Nevermindot hallgatta velem. Talán a Come As You Are szólt. Én pedig álltam a folyosón és néztem, ahogyan a barátaim hallgatják a másik barátaimat, miközben egy harmadik barátom dolgozik egy dalon, amit ezekkel a barátaimmal írtunk. Iszonyatosan nagy élmény volt! Csak álltam ott, és néztem, ahogyan két különböző világ halad előre a maga útján.”

Ben Shepherd, Soundgarden

***

„A Nevermind és a Soundgarden Badmotorfingerének előzetesei is nálunk voltak kazettán a Rocket-irodában. A Soundgarden lemez nagyon jó volt, de volt valami egészen különleges a Nirvana albumban. Az emberek benyitottak hozzánk, hogy kérjenek egy-egy másolatot belőle maguknak. Talán úgy három az egy, négy az egy arányban a Nevermindot akarták.”

Grant Alden, a Rocket magazin vezető szerkesztője

***

„Seattle-ben rengeteg előzetes kazetta forgott közkézen a Nevermindból. Az emberek átmásolták az ismerőseiknek; azon a nyáron és őszön nem tudtál úgy elmenni valahova Seattle-ben, hogy ne fussál bele állandóan. Ha megálltál a lámpánál, a másik kocsiból az szólt. Amikor sétáltál az utcán, az dübörgött az üzletekből.”

Susie Tennant, DGC Records 

***

„Bruce [Pavitt] társaságában lenéztem az Off Rampbe, ahol belefutottunk Susie Tennantbe, aki azt kérdezte: ’Hallottátok már az új Nirvana-lemezt?’ Beültünk az autójába, betette a kazettát és elindította. Én a hátsó ülésen ültem, Susie és Bruce pedig elől. Az első felvételre emlékeztem, egy olyan dal volt, amit már hallottam korábban élőben. Crescendo, aztán crescendo megint, aztán újra crescendo. Úgy értem, egy orgazmus volt az egész, de sokkal inkább női, mint férfi orgazmus, a dal pedig természetesen a Smells Like Teen Spirit. Bruce-szal egymásra néztünk és azt mondtuk: ez hatalmasat fog robbanni!”

Jonathan Poneman, a Sub Pop egyik tulajdonosa

***

„Az egyetlen ember, akit dalszerzőként tisztelni tudtam az elmúlt tíz évben, Kurt Cobain volt. Tökéletes ötvözete John Lennonnak és Paul McCartneynak.”

Noel Gallagher, ex-Oasis

***

„Annak a kölyöknek volt szíve.”

Bob Dylan

***

„Nagyon-nagyon inspirált engem. Óriási volt! Csodálatos! Egyike a legjobbaknak, vagy talán még annál is több. Kurt egyike volt minden idők abszolút legjobbjainak.”

Neil Young

***

„Teljesen lenyűgözött, amikor megtudtam, hogy Kurt Cobain kedvelte a dolgaimat. Mindig is szerettem volna dumálgatni vele arról, amiért a Man Who Sold The Worldöt feldolgozta. Az egy nagyon egyenes előadás volt, nekem valahogy olyan őszintének tűnt. Nagyon jó lett volna együtt dolgozni vele!”

David Bowie

***

„A Nirvana mindent megváltoztatott. Egy olyan útját nyitotta meg a szabadságnak, ami korábban nem létezett. Kurt Cobain valami hasonló dolgot csinált, mint Bob Dylan a hatvanas években: máshogy szólt, mint a többiek és mégis bekerült a rádiókba. Bebizonyította, hogy egy gitáros másképp is megszólalhat. Szóval Cobain ’resetelt’ egy csomó nagyon alapvető szabályt. Ilyen művészből csak nagyon kevés van.”

Bruce Springsteen

***

„Tudom, hogyan milyen lett volna a következő Nirvana-lemez. Nagyon csendes és akusztikus, sok-sok pengetős és vonós hangszerrel. Egy kibaszottul gyönyörű album, úgyhogy egy kicsit mérges vagyok rá, hogy megölte magát. Együtt vettük volna fel a lemez próbaverzióját, egy demót. Minden készen állt erre. Megvolt a repülőjegye. Megvolt az autó, ami felvette volna őt a reptéren. De az utolsó pillanatban felhívott és azt mondta: Nem tudok jönni!”

Michael Stipe, R.E.M.

***

„Emlékszem, amikor először láttam Kurtöt, azt gondoltam: ’Istenem, ez a zene nukleáris erejű!’ Tényleg képes arra, hogy kettéhasítsa az atomot. Mindenkit feltüzelt. Gyárilag előállított popzene soha nem látszott olyan hidegnek, mint amikor forróság volt körülötte.”

Bono, U2

***

„A zene a legfontosabb dolog Kurttel kapcsolatosan, nem pedig a halála. A halálának részletei kísértetiesek. Kurt kifejező volt. A szíve volt a vevő és az adó is. Nagyon kreatív módon, lenyűgözően fejezte ki magát és ez rengeteg embert megérintett.”

Krist Novoselic, Nirvana

***

„Még mindig szoktam Kurttel álmodni. Minden egyes alkalommal, amikor megjelenik, meghökkenek rajta, hogy mindenki más azt hiszi, meghalt. Mindig olyan valóságos az egész, talán mert az álmaim élénkek és életszerűek. De az álmaimban Kurt gyakran elbújik – ha majd újra együtt leszük, meg fogom tőle kérdezni: Kurt, merre jártál?”

Dave Grohl, Nirvana, Foo Fighters

__

Bővebben