GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Egyvalaki mindig hiányzik: a Nirvana-reunionok

Kurt Cobain halálát követően sokáig fel sem merült, hogy a Nirvana többi tagja ismét együtt zenéljen és Nirvana-számokat játsszon. Aztán az évek során Dave, Krist és Pat, ilyen-olyan események kapcsán vagy féltucat alkalommal zenéltek együtt. Bár a zenei hírekben ezeket az alkalmakat szinte mindig a Nirvana újjáalakulásaiként említették, valójában ezek – az események konkrét apropója mellett – inkább az egymás (és Kurt) iránti tisztelet és szeretet megnyilvánulásának és közös örömzenélésnek tekinthetők.

A Nirvana kényszerű feloszlását követően Dave Grohl szinte rögtön belevágott a Foo Fighters projektbe, először (szinte) egyedül, majd jelenlegi zenésztársaival kiegészülve. A dalok, melyek egy részét Dave még Kurt Cobain halála előtt szerezte, az utolsó Nirvana sorlemez hangulatától igencsak eltérőek voltak. Krist Novoselic neve természetesen felmerült a Foo Fighters basszusgitárosi pozíciója kapcsán, de valójában sem ő, sem Dave nem akarta, hogy bárki is a Nirvana folytatását lássa a zenekarban, így ebből nem lett semmi (na jó, a I Should Have Known című Foo Fighters dal felvételén Krist játszik).

Novoselic még 1994-ben megalakította a Sweet 75 nevű bandát, melynek egy lemeze jött ki 1997-ben, túl nagy visszhang nélkül. Ezt követően 2002-ben a Meat Puppets-es Curt Kirkwooddal és Sublime dobos Bud Gaugh-val összehozták az Eyes Adrift nevű formációt, mely egy évet és egy albumot élt meg. A 2000-es évek közepén játszott pár évet a kultikus kaliforniai punkrock bandában Flipperben is, velük két albumot is rögzített. Jelenlegi zenekara, a kicsit behatárolhatatlan stílusú melankólikus, alternatív-country, washingtoni helyi banda a Giants in the TreesPat Smear a korábbi Nirvana turnégitáros már a kezdetekkor 1994-ben csatlakozott a Foo Fighters-hez és egy pár éves kihagyást követően ma is tagja a zenekarnak.

Mindenki tisztában van vele, hogy a Nirvana Kurt maga. Ezt remekül alátámasztja Dave Grohl 2013-as filmjének (Sound City: Real to Reel) soundtrackjén megjelent, a 2012-es Sandy hurrikán áldozatainak javára rendezett koncerten (majd később a Saturday Night Live Show-ban) élőben előadott, és Grammy-díjjal jutalmazott Cut Me Some Slack című szám is. Dave, Krist és Pat, vagyis a Nirvana legutolsó (koncert) felállása Sir Paul McCartney-val kiegészülve alkotott egy olyan dalt, ami a három az egyhez arány ellenére sokkal inkább emlékeztet egy késői kísérletezős Beatles dalra (lásd: Helter Skelter), mint bármely Nirvana szerzeményre. (Érdekesség: Macca saját, Seattle-ben adott koncertjein többször is játszotta a Helter Skeltert az ex-Nirvana tagokkal. 2013-ban Dave, Pat és Krist, 2016-ban pedig Krist kísérte.) Egyszerűen Kurt nélkül nincs Nirvana. Persze Kurt pótlása nem is állt, nem is állhatott szándékukban, a felvétel vélhetően csak egy jól sikerült jammelés eredménye.

Jó példa erre a 2018. szeptember elsejei, seattle-i Foo Fighters koncert is. Hiába voltak mindhárman a színpadon a Safeco Fielden, és hiába adtak elő egy a Nirvana által is játszott Vaselines feldolgozást (Molly’s Lips), hiába énekelte a dalt Dave és hiába dobolt a kreatív energiákban és stílusban is a korai, nirvanás Grohl-hoz nagyon hasonló Taylor Hawkins, a csoda elmaradt (persze a „kétakkordos” dallal nem is vállalták túl magukat). 2018 októberének első hétvégéjén, a kaliforniai San Bernardinóban a Cal Jam 18 fesztiválon a Foo Fighters-koncert után, hat Nirvana-szám is elhangzott. Kurtöt John McCauley (Deer Tick) és Joan Jett helyettesítette, aki már játszott együtt a Nirvana élő tagjaival a zenekar Rock And Roll Hall Of Fame-es beiktatása alkalmával. A Scentless Apprentice intrója egészen az énekes belépéséig hátborzongató volt, John és Joan mindent megtettek, de Kurt nélkül nincs Scentless Apprentice és nincs Serve the Servants, In Bloom, Breed, Smells Like Teen Spirit, All Apologies és egyetlen más Nirvana-szám sem.

Számomra elmaradt a csoda a legutóbbi alkalommal is, amikor 2020. január 4-én a Los Angeles-i Art Of Elysium Gala-n Dave ült a dobok mögé, Pat és Krist mellett pedig St. Vincent, Beck és Violet Grohl énekeltek és gitároztak. Elhangzott a Lithium, az In Bloom, a Been A Son, a Heart-Shaped Box, és végül az MTV Unplugged in New York-ról is ismert Bowie feldolgozás, a Man Who Sold The World. Bár a jelenlévők és a zenészek is láthatóan élvezték az előadást, volt mosh pit is, meghatottság is, Beck az In Bloom-os fiaskó után remekül korrigált és néhol, becsukott szemmel egy-egy pillanatra már majdnem olyan volt, de csak majdnem.

Közös ezekben az alkalmakban, hogy sosem Nirvana néven léptek fel. Kurt szerepét (énekszólamait és gitárjátékát és magát a frontemberséget) a korábbi tagok közül csupán egy alkalommal egy szám erejéig vette át Grohl. Az összes többi fellépésnél erre mindig egy vendégelőadót kértek fel. Egy, a Kerrangnak adott interjúban ígérték, hogy lesz több a Cal Jamhez hasonló fellépés (lett is), de nem gondolkodnak „reunion turnéban”. Azt nyilatkozták, hogy addig játszanak majd időnként együtt, ameddig ez senkinek nem teher és mindenki jól érzi magát és a közös dalírástól sem zárkóznak el, de erőltetni egyiket sem fogják.

De nézzük végig sorban azokat az koncerteket, amikor a Nirvana korábbi tagjai Nirvana dalokat (vagy a Nirvana által is játszott feldolgozásokat) adtak elő különböző vendégénekesekkel kiegészülve!

Sir-vana I.

121212 Concert: A Sandy hurrikán áldozatainak javára szervett jótékonysági koncert

Dátum: 2012. december 12.
Helyszín: New York, Madison Square Garden

Ének: Paul McCartney
Előadott dal: Cut Me Some Slack

Rögtön az elejére egy kivétel: ezen a fellépésen ugyanis nem egy korábbi Nirvana számot adtak elő, hanem a túlélő tagok és Paul McCartney közös szerzeményét. A dal 2014-ban Gary Clark Jr., a Muse, a Black Sabbath és a Rolling Stones dalát megelőzve kapott Grammy-díjat a legjobb rock dal kategóriában. A díj átvételekor Dave megemlíti, hogy nem lennének itt a Beatles nélkül, amit Krist rögtön ki is egészít a jelenlévő Rolling Stones-szal és Black Sabbath-tal. A jótékonysági koncerten McCartney Nirvana reunionként konferálta fel az akkor először élőben előadott dalt.

Sir-vana II.

Saturday Night Live Show

Dátum: 2012. december 15.

Ének: Paul McCartney
Előadott dal: Cut Me Some Slack

Meglepetés fellépés Paul McCartneyval. A dal az ex-Beatle és az Eagles-gitáros Joe Walsh közös dala (My Valentine), valamint az egy gyerekkórus kíséretében előadott Wonderful Christmastime című giccsparádé között kapott helyet a műsorban.

Gender Par(i)ty

Rock and Roll Hall of Fame gála

Dátum: 2014. április 10.
Helyszín: Barclays Center, Brooklyn, NY

Ének: Lorde, Joan Jett, Annie Clark (St. Vincent), Kim Gordon (Sonic Youth)

Előadott dalok:

 1. Smells Like Teen Spirit (Joan Jett)
 2. Aneurysm (Kim Gordon)
 3. Lithium (Annie Clark)
 4. All Apologies (Lorde)

A Rock and Roll Hall of Fame-be történő beiktatás alkalmára az énekesi posztra Krist ötlete alapján a Nirvana ars poeticajával és Kurt feminizmust támogató felfogásával (és nem mellesleg Krist a Nirvana feloszlását követő politikai szerepvállalásával) egyezően kizárólag nőket hívtak meg. A basszusgitáros szerint a „punk rock nagyasszonyait” remekül kiegészítették a feltörekvő fiatal tehetségek. Kétségtelen, hogy mindegyik énekesnő a saját stílusában adta elő az adott dalt, hogy ez az eredeti dal javára vált-e vagy sem, az egyéni ízlés kérdése, hogy hozzáadott-e ahhoz bármit, vagy inkább elvett belőle, azt mindenki döntse el maga. Courtney Love megosztó személyisége talán önmagában elég magyarázat lehet arra, hogy ő miért nem lépett fel aznap este a fiúkkal.

Dave Grohl egy 2014-es Rolling Stone interjúban egyenesen a zene jövőjének nevezte az új-zélandi énekesnőt, Lorde-t. Egyszer épp lányaival, az akkor nyolcéves Violettel és az ötéves Harperrel utaztak, amikor az autórádióban felcsendült Lorde Royals című slágere, a lányok pedig azonnal énekelni kezdtek. Az, hogy a két lány egy olyan pop dalt énekelt, amelynek Dave szerint volt bizonyos tartalma és mélysége, rendkívüli örömmel töltöttel el a dobos-énekest. Annak ellenére, hogy Dave általában ki nem állhatja a slágerlistás dalok nagy részét, a dal hangulata és zenei minősége, valamint a Nirvana esztétikájához érzett rokonsága meggyőzte arról, hogy az énekesnő jó választás lehet a beiktatást követő minikoncertre.

Az egyedi (talán alter-pop) stílusú St. Vincent művésznéven is ismert gitáros és énekes-dalszerző, Annie Clark saját zenekarával már korábban is feldolgozta és élőben előadta a Nirvana Lithium című dalát. Természetesen ő is hatalmas megtiszteltetésnek vette a menedzserén keresztül érkezett felkérést. Elmondta, hogy remek ötletnek tartotta, hogy úgy tisztelegjenek az olympiai feminista punk közeg előtt (Riot Grrrl), ahonnan a Nirvana is érkezett, hogy női előadókat kérnek fel arra, hogy egy estére töltsék be a Nirvana énekes-gitárosi posztját.

Joan Jett talán a legkevésbé megkérdőjelezhető választás a fellépő énekesek közül. A punk keresztanyjaként is hivatkozott harcias feminista művésznő hasonló eszmeiséget képvisel, mint amit Kurt és a Nirvana vallott magáénak. Jett vendégként korábban több alkalommal is fellépett a Foo Fighters-szel, sőt van Grohl-lal közös szerzeményük is (az Any Weather című dal, ami Jett 2013-as Unvarnished című albumán jelent meg). Nem mellesleg zenekara a Blackhearts 1994-es Pure and Simple lemezén olyan női punk előadókkal közös szerzemények is szerepeltek, mint Kat Bjelland (Babes in Toyland), Donita Sparks (L7), vagy Kathleen Hanna (Bikini Kill).

Hajnali örömzene

Dátum: 2014. április 11.
Helyszín: Saint Vitus Bar, Brooklyn, NY

Ének: Joan Jett, Annie Clark (St. Vincent), Kim Gordon (Sonic Youth), J Mascis (Dinosaur Jr.) és John McCauley (Deer Tick)

Előadott dalok:

 1. Smells Like Teen Spirit (Joan Jett)
 2. Breed (Joan Jett)
 3. In Bloom (Joan Jett)
 4. Territorial Pissings (Joan Jett)
 5. Drain You (J. Mascis)
 6. Penny Royal Tea (J. Mascis)
 7. School (J. Mascis)
 8. Lithium (Annie Clark)
 9. About A Girl (Annie Clark)
 10. Heart-Shaped Box (Annie Clark)
 11. Serve the Servants (John McCauley)
 12. Scentless Apprentice (John McCauley)
 13. Tourette’s (John McCauley)
 14. Aneurysm (Kim Gordon)
 15. Negative Creep (Kim Gordon)
 16. Moist Vagina (Kim Gordon)

A gála másnapján hajnalban tartottak még egy zártkörű meglepetés bulit Brooklynban, ahol a nirvanás fiúk 16 (!) dalt játszottak a Rock and Roll Hall of Fame gálán is fellépő Joan Jett, Kim Gordon, Annie Clark trióval, és a hozzájuk csatlakozó J Mascis (Dinosaur Jr.) és John McCauley (Deer Tick) társaságában. Egy korabeli cikk szerint Lorde-nak biztosan túl késői/korai volt a hajnali fél hármas kezdés. Ennél több dalt együtt előtte még sosem játszottak (azóta sem), a késői időpont ellenére mindenki rendkívül lelkes volt és jó kis buli kerekedett.

A multi-instrumentalista J. Mascis kétszer is felmerült lehetséges Nirvana tagként. Először 1989-ben egy Nirvana koncertet követően vetette fel a lehetőséget Kurt, aminek Mascis szerint az akkori kísérőgitáros Jason Evermannel való elégedettlenség lehetett az oka. Másodszor 1990-ben a Sliver rögzítésekor gondolt Kurt Mascisre, akkor mint dobosra, de a dalt végül Dan Peters játszotta fel a Mudhoneyból. Később 1991. június második felében Mascis a Dinosaur Jr. frontembereként kéthetes koncertkörúton vett részt a Nirvanával a nyugati parton, még a Nevermind megjelenése előtt.

Kim Gordon a legendás Sonic Youth énekes-basszusgitárosa a Nirvana és Kurt közeli barátjaként lépett fel a gálán, és az azt követő koncerten is. A Nirvana még 1990 augusztusában a Sonic Youth előzenekaraként egy rövid nyugati parti koncert körúton vett részt, ahol Thurston Moore (a Sonic Youth énekes-gitárosa és Kim akkori férje) és Kim Gordon azt tanácsolta, hogy keressék fel az őket is menedzselő Gold Mountaint és szerződjenek a Geffen Recordshoz tartozó DGC-hez, ami végül a Nirvana kiadója is lett. Gordon egyébként közreműködött Courtney Love zenekara a Hole Pretty On The Inside című albumán is.

Egy szám erejéig

Foo Fighters koncert

Dátum: 2018. szeptember 1.
Helyszín: Safeco Field, Seattle, WA

Ének: Dave Grohl

Előadott dal: Molly’s Lips (Vaselines feldolgozás)

Dave azzal konferálta fel régi barátját és egykori zenésztársát Krist Novoselic-et, hogy egy napot nem öregedett és bele is csaptak a szűk két perces, kétakkordos Molly’s Lips című (Nirvanával is játszott és az Incesticide lemezre felkerült) Vaselines dalba. A skót zenekar Kurt egyik személyes kedvence volt, több dalukat is feldolgozta és játszotta a Nirvana, a Molly’s Lips az Incesticide, míg a Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam az MTV Unplugged in New York albumon hallható.

Cal Jam, a házibuli – All in all is all we are…all.

Cal Jam 18 Festival

Dátum: 2018.10.06
Helyszín: Glen Helen Amphitheater, San Bernardino, CA

Ének: Joan Jett, John McCauley (Deer Tick)

Előadott dalok:

 1. Serve the Servants (John McCauley)
 2. Scentless Apprentice (John McCauley)
 3. In Bloom (John McCauley)
 4. Breed (Joan Jett)
 5. Smells Like Teen Spirit (Joan Jett)
 6. All Apologies (Joan Jett)

Dave Grohl saját, második alkalommal megrendezett éves, két napos fesztiválján olyan előadók mellett, mint Billy Idol, Greta Van Fleet, a Garbage, a Tenacious D, vagy Iggy Pop az esemény záróakkordjaként egy 19 számos Foo Fighters koncert ráadásaként lépett fel Grohl, Novoselic és Smear, ismét Joan Jett és John McCauley vendégszereplésével.

A fesztiválon aznap kora délután Novoselic az aktuális zenekarával a Giants in the Trees-el is fellépett, amit Grohl a színpad széléről nézett végig és egy dal erejéig dobosként csatlakozott is produkcióhoz. A Deer Tick kicsit később szintén aznap játszott a fesztivál egy másik színpadán.  Az igazi meglepetés Jett megjelenése, volt, hiszen ő nem szerepelt a hivatalos line up-ban.

A gyerekként Nirvana rajongó McCauley zenekarával az country/alternatív/indie rock Deer Tick-el egy időben teljes koncerteket tartott Nirvana feldolgozásokból „Deervana” néven. Jó pár évvel korábban egy ismerősük születésnapi buliján játszottak először Nirvana feldolgozásokat, amiből később rendszeres koncertek lettek. Aztán egyszer, amikor valaki többet ígért egy Deervana fellépésért, mint amennyit általában a Deer Tickért szoktak kapni, akkor a zenekar jövője érdekében úgy döntöttek, hogy jobb lesz ezt egy kicsit pihentetni. Bár valószínűleg ezek a sikerek hozhatták abba a helyzetbe McCauley-t, hogy két koncert erejéig Kurt helyébe léphessen.

Az énekes-gitáros szerint Dave már egy ideje tervezgette a dolgot, de ő csak a koncert előtt pár nappal tudta meg, hogy a Rock and Roll Hall of Fame gálát követő zártkörű buli után ismét rá gondolt a dobos. A megtiszteltetést természetesen örömmel fogadta, hiszen újra együtt lehetett a színpadon a tinédzserkori bálványaival.

Grohlék és barátaik

Art of Elysium jótékonysági gála: Grohl & Friends

Dátum: 2020. január 4.
Helyszín: The Palladium, Los Angeles, CA

Ének: Annie Clark (St. Vincent), Beck és Violet Grohl

Dalok:

 1. Lithium (Annie Clark)
 2. In Bloom (Annie Clark és Beck)
 3. Been a Son (Annie Clark és Beck)
 4. Heart-Shaped Box (Violet Grohl)
 5. The Man Who Sold The World (Beck)

Az 1997-ben alakult, mentálisan, vagy fizikálisan sérült, illetve szociálisan hátrányos helyzetű embereket támogató jótékonysági szervezet éves adománygyűjtési céllal megrendezett gálaműsorán nem érte meglepetésként a jórészt hírességekből és tehetősekből álló közönséget az újabb reunion, hiszen már a sajtóbeharangozóból és a műsort hirdető plakátról is lehetett tudni, hogy kiket is takar a Grohl & Friends megnevezés. A három ex-Nirvana tagból és Annie Clarkból azt is lehetett sejteni, hogy többi fellépő (Marilyn Manson, L7, Cheap Trick) mellett az este nyomokban Nirvana dalokat is tartalmazhat.

Dave Grohl nagyobbik lánya, a Heart-Shaped Box-ot előadó nem titkoltan Nirvana rajongó Violet még csak 13 éves, de az utóbbi években többször feltűnt már apja mellett a színpadon (a tavalyi, budapesti Sziget Fesztiválos Foo Fighters koncerten Nirvana pólóban vokálozott) és a Los Angeles-i Roxy Theaterben is koncertezett saját bandájával, mely fellépését apja a „hardcore matiné” névvel illette.

A koncert közben Beck elismerését fejezte ki nézőtéren létrejött mosh pit-ért és elárulta, hogy a legvadabb ilyen koncertélménye, ahol ma sem tudja miért, de vérző kézzel távozott a tömegből pont itt a Hollywood Palladiumban volt egy Nirvana koncert alkalmával (valószínűleg egy 1990-es fellépésre gondolhatott). A multiinstrumentalista Beck a korai kilencvenes években lett népszerű a slide gitáros riffre, hiphop elemekre és egyszerű, dallamos refrénre épülő Loser című számával. A zeneileg a grungetól alapvetően igen eltérő stílusú Beck folkos, elektronikus, hiphopos, punkos, noise rockos kísérletezős, néhol nehezen befogadható és értelmezhető zenéje számottevő népszerűségre tett szert a kockásinges generáció körében. 1993 végén, közvetlenül mielőtt leszerződött volna a Geffenhez az olimpiai Kalvin Johnsonal rögzített egy 32 (!) tételt tartalmazó albumot, One Foot In The Grave címmel. Beck a The Man Who Sold The World című számot 2016-ban egyszer már játszotta az ex-Nirvana tagokkal Clive Davis zártkörű Grammy-előbuliján az akkor épp egy hónapja elhunyt David Bowie előtti tisztelgésként.

___

Kurt távozásával a Nirvana további működése értelmét vesztette. A fenti reunionok hatására több olyan vágyvezérelt elmélet is született, melyek azt boncolgatták, hogy hogyan is lehetne elképzelni egy tartós, nem egy-egy alkalomra szóló újraegyesülést. Voltak, akik Chad Channinget látták volna a dobok mögött és szerintük Dave Grohl vehette volna át az énekes szerepét. Többen azt gondolják, hogy Kurt hátrahagyott demófelvételei, melyek a késői dalötleteit tartalmazzák, alapot nyújthatnának a folytatáshoz. Az ex-tagok eddigi nyilatkozatai alapján azonban teljesen valószínűtlenek tűnnek ezen elméletek.

Bővebben