GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Lukács László: Ha Kurt ideszületik, talán még ma is Lovasival jammelne

Nagyinterjút adott a HammerWorld Magazinnak Lukács László, a Tankcsapda frontembere. A szeptember 30-án megjelenő újságban sok-sok érzékeny téma, így a Tankcsapdát évek óta körülvevő „imád vagy gyűlöl” hangulat, a Fidesz-kutyázás”, a politikai kötődések kérdése és a csapat kritikákra adott reakciói mellett a zenekari aktualitások, a Nirvana- és a Kurt Cobain-párhuzam, valamint Lukács zenei hatásai is szóba kerültek. A beszélgetésből a Nevermind harmincadik születésnapja alkalmából közlünk egy rövid részletet. Az interjút Pintér Miklós készítette.

(…)

Melyik zenekar volt az elmúlt két-három évtizedben, amire felkaptad a fejedet vagy amit újra felfedeztél magadnak?

„Amikor annak idején bejött a Slipknot, vagy a Toxicity a System of a Downtól, az odavert, de ha csak egyetlen momentumot kellene kiemelnem, ami nagyon megmaradt bennem, akkor az az a pillanat lenne, amikor először megláttam a Smells Like Teen Spiritet az MTV-n, egy éjszakai műsorban. Úgy konferálták fel, hogy itt van egy új zenekar, a Nirvana, ez pedig a friss klipjük premierje. Leültem az ágy szélére és nem hittem el, amit láttam! Fülközépig érő hajú, szőke gitáros/énekes gyerek, egy basszusgitáros, akinek úgy van félrefésülve a haja, mint Labinak, meg egy dobos a csimbókos, hosszú, sötét hajával, akinek még a mozdulatai is olyanok voltak, mint Buzsiknak! Szóval ültem a tévé előtt és azt mondtam: ’Bassza meg, ezt mi találtuk ki!’ Nagyon felhúztam magam! (nevet) 

Annak idején, a Tankcsapda korai próbahelyén, kazettás magnóval felvettünk mindenféle kezdetleges riffet, hogy később emlékezzünk rá. Be voltunk mindenezve és az adott állapotban nem voltunk mindig memóriabajnokok. Ez még a Baj van!! demó előtti időszakban történt. Csak jóval később jutott el hozzám az első Nirvana-lemez, a Bleach. Hallgattam, és az járt a fejemben, hogyan lehetséges, hogy három ugyanolyan hülye gyerek, az óceán két különböző partján, ugyanabban az időben gyakorlatilag egymással nagyon jól összevethető zenei próbálkozásokat csinál?

Mondjuk azért az nagy különbség a két zenekar között, hogy Kurt Cobain már évtizedekkel ezelőtt fejbe lőtte magát, én viszont nem. És ez nagyon nem mindegy! Számtalanszor mondták nekem, hogy ’ha te Amerikába születsz, akkor mi lehetett volna belőled’! Semmi. Lehet, hogy valami középvezető lennék egy McDonald’s-ban. Esetleg én is régen fejbe lőttem volna már magam, mint Kurt. Vagy fordítsuk meg: ha Cobain ideszületik, lehet, hogy még a mai napig is élne, tök jó dalokat írna és Lovasival jammelnének. A Nirvana felbukkanása nagy reveláció volt és megmaradt nekem sokáig, nem véletlenül született meg az Egyszerű dal!”

Lukács László (Fotó: Derencsényi István)

A Lilliput Hollywood című könyvben van egy mondat, amit szeretném, ha kicsit jobban kibontanál. „Túléltem a saját halálomat” – mondod, és arról beszélsz, hogy 27 évesen ugyanúgy megfordult a fejedben az öngyilkosság gondolata, mint Kurt Cobainnek. Ő megtette a dolgot, te szerencsére nem. Ez tényleg ennyire kemény időszak volt az életedben?

„Ha valaki meghallgatja a Tetoválj ki című számot, nem kell sok fantázia ahhoz, hogy megfejtse, mi történt.”

Az élő halott vagyok” ezek szerint nem csupán egy metafora volt?

„Annak is fel lehet fogni. Figyelj, a világon számtalan érzékeny művész alkot. Ha a Pink Floyd klasszikusából, a Wallból idézhetek, ott elhangzik az a szókép, hogy ’érző szívű művészféle’. Ha valaki ilyen, az pont az érzékenysége miatt megy át egy-egy nehéz fázison. Hogy miért pont 27 éves kor környékén történik meg mindez, azt lehetne sokáig boncolgatni. Talán azért, mert addigra éri el az ember azt az életkort, amikor már nagyjából megcsinálta, amit akart, és okafogyottá, céltalanná válik hirtelen az élete. Az enyémben is volt egy ilyen időszak.”

Hogyan lehetett ezt túlélni?

„Az nagyon sokat segített, hogy itt Debrecenben, a szó fizikai értelmében is el voltunk zárva a kemény cuccoktól. A sok jóból nem jutott túl sok jó nekünk, hála istennek! Egészen egyszerűen nem tudtam magamat annyira ütni, hogy úgy érjek véget, mint Layne Staley, vagy egy csomó másik zenész.”

Mi indított el ebből az állapotból felfelé?

„Ha az ember túl tudja magát tenni ezen, akkor rájön, hogy rengeteg nagyon jó dolog van még az életben. Az én esetemben ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ebben bármilyen tudatosság lett volna, hogy na, akkor én is belépek a huszonhetesek klubjába és ikonná válok. Eszemben sem volt! Soha nem akartam ilyesmit, de tény, hogy nekem is volt a húszas éveim végén egy ilyen időszakom.”

Hogyan zajlott le ez benned?

„Akkoriban jelent meg Az ember tervez és úgy éreztem, hogyha soha az életben nem foghatnék le több hangot a gitáron, akkor is kereknek érezném a zenei dolgaimat – az más kérdés, hogy nagyon örülök, hogy nem így történt. Az ember tervez és a Connektor éveiben volt a legtöbb a cuccból, a piából és a legkevesebb volt a gondolkodásból és az ésszerűségből. És még mindig csak ipari tanulók voltunk azokhoz képest, akik a tengerentúlon vagy akár csak Pesten is csinálták ezt. Amikor időnként felmentünk koncertekre, na, ott aztán mások voltak a mértékegységek. Míg mi itt Debrecenben mokkáskanállal ettük a cuccot, ők merőkanállal! Láttam, ha ott ragadnék egy hónapra, már haza sem kellene mennem többé. Emiatt is nagyon jó volt, hogy Debrecenben maradtunk, a távolság fizikai értelemben is megakadályozott minket abban, hogy rámenjünk erre a hamisan rock ’n’ rollnak nevezett életformára. Mert a rock ’n’ roll nem ez. Ha az lenne a rock ’n’ roll, hogy ki mennyit bír inni, akkor Magyarországon lenne vagy kétmillió rock ’n’ roller.” (nevet)

A teljes, hatoldalas nagyinterjú a HammerWorld Magazin október számában (HW.338; 2021/10) lesz olvasható! Budapesti, lemezboltos megjelenés: szeptember 28. kedd, országos megjelenés: szeptember 30. csütörtök!

__

PROMÓCIÓ (x)

A HammerWorld Magazin megújulásának részeként a 2021. februári számtól kezdődően minden lapszámból limitált, gyűjtői kiadás is megvásárolható önállóan vagy díszdobozban.

A díszdobozos kiadás tartalma:

  • 1 db limitált címlapos HammerWorld Magazin
  • 1 db exkluzív póló
  • 1 db passztartó, laminált passzal
  • 1 db az eredetiséget és a sorszámot igazoló tanúsítvány

Különlegessége:

  • mindössze 100 példányban készül
  • egyedileg sorszámozott
  • a címlap különbözik a normál, országos terjesztésre kerülő újság címlapjától
  • a póló más formában nem elérhető

A díszdobozos kiadás ára: 9990 Ft, a limitált, gyűjtői kiadás ára (csak az újság, eltérő címlappal): 2990 Ft

A díszdobozos, gyűjtői kiadás (100 darab) kizárólag online rendelhető, a készlet erejéig, a rendeles@hammerworld.hu e-mail címen! A gyűjtői kiadás (100 darab) a CD Pincében (VII. Budapest, Erzsébet krt. 37.) is megvásárolható!

A HammerWorld Magazin 2021/10 (HW.338) számának díszdobozos, gyűjtői kiadása

__

Bővebben