GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Alone in the Moon: Zeitgeist Pop | Klippremier a Grungeryn!

A nagyszerűen sikerült Collection Of Great Generation Anthem lemez megjelenése után megérkezett az albumhoz készült második videoklip is. A grunge/rock/metal színtér egyik legtehetségesebb magyar zenekara az Anthem YXZ után a nyitó Zeitgeist Popra forgatott filmanyagot. A klip itt látható először a Grungery-n!

FullSizeRender(25) Alone in the Moon: Zeitgeist Pop

Collection Of Great Generation Anthem

„Vajon milyen lenne, ha összekevernénk az Alice In Chains-t és a Queens Of The Stone Age-et, adnánk hozzá egy kis Toolt, néhol ráakasztanánk több tonnányi Down/COC/Crowbar típusú súlyt, meg a ’90-es évek második felében csúcsra járatott, mélyre hangolt, groove-os metalt, majd minderre rászabadítanánk egy egészen zseniális, ezer hangon megszólaló énekest? Nem hangzana rosszul, ugye?”

Így indítottuk az Alone in the Moon zenekar első albumának, a Collection Of Great Generation Anthemnek az ajánlóját.

A Várhidi Adrián (ének/gitár), Menyhárth Balázs (dob) és Simon Zoltán (basszusgitár) felállású budapesti banda zenéjét azóta sem tudjuk jobban leírni, cserébe viszont még jobban tudjuk szeretni: a Generation alig jött ki a CD lejátszónkból az azóta eltelt majd’ két hónap alatt.

A lemezhez azóta elkészült a második klip is, amit itt láthattok először a Grungery-n!

FullSizeRender(27)

Zeitgeist Pop: a dal

A lemez telis-tele van videoklipért könyörgő, jó értelembe vett grunge/rock/metal slágerrel.

De hogy miért pont a tempósabb Zeitgeist Pop lett a befutó?

A dal időszerűségét a Rockstationön olvasható kritikájában BETH fogalmazta meg a legjobban: „A lemezt nyitó Zeitgeist Pop a címéhez hűen egy olyan pop/rock dal, ami magáévá tett valamilyen punkból kikanyarított szennyet, szóval már az első fél percben elintézi a korlátlan figyelmet. Dühös szöveg, legszívesebben letépnéd valakinek az arcát, és „megetetnéd vele” jellegű stílusosan ordenáré hangorkán. Magával ragadó a nyughatatlan, marcangoló, mégis dallamos téma, és a dob… Túlzások nélkül állíthatjuk, hogy ma az Alone in the Moon színeiben versenyző Menyhárth Balázs az egyik legtehetségesebb és legösztönösebb dobos az országban.”

Telitalálat, ahogyan a dal mondanivalója is!

Várhidi Adrián: A Zeitgeist Pop a fogyasztás kényelmességéről szól: a pénzedért cserébe nem kell dolgoznod magadon, elég, ha hátradőlsz és veszel egy „csomagot”, ami az öltözködéstől, a zenei/filmes/irodalmi/ videojátékos ízléseden, a barátaidon át, a munkádig, a viselkedésedig pontos szabályzatot nyújt. Nem kell gondolkodnod, csak érezned. Tök mindegy, hogy például egy rockbanda mennyire lázadónak és függetlennek tűnik, mindenki a rendszer része. Nekünk is szabályokat kell követnünk, ha sikeresek akarunk lenni. Ezt a dalt az a dilemmám inspirálta, hogy a lemezen olyan dolgokat is kritizálok, amiktől én is függök: üzlet, PR, marketing, közösségi portálok. Emiatt szerettem volna nyilvánvalóvá tenni, hogy minden, amiről énekelek, idézőjelbe van téve.

FullSizeRender(26)

Zeitgeist Pop: a videó

A videó hangulata olyan, mintha valami David Fincher filmet nézne az ember, de akár beugorhat róla a csúcsrendező zseniális A Perfect Circle Judith című klipje is. Benne vannak talán egy picit a Hetedik sötét árnyai is, de leginkább a Harcosok klubjának nyomasztó atmoszféráját idézi a felvétel. A fiúk pedig mindeközben hatalmasat zúznak Buttinger Gergely kamerája előtt. (Ha már itt tartunk azért is kijár a dicséret a srácoknak, mert valóban élő felvételek készültek a manapság divatos, kamu/playback „mélyen belenézek a kamerába/mikrofon nélkül tátogok a mögöttem bohóckodó hangszeresek előtt” helyett.)

Várhidi Adrián: Bár maga a dal a szórakoztatóipar és úgy egyáltalán a művészet manipuláló hatásáról szól, a klipben új dimenziókat szerettünk volna hozzátenni a mondanivalóhoz. Vizuális tekintetben a Harcosok klubja nyomasztóan szabad világát idéztük meg, ami nem véletlen, mivel a film (és a könyv) mondanivalójához hasonlóan a lemez is erősen támadja a kényelembe való belerohadást, az önmagáról szóló mértéktelen fogyasztást, a mesterségesen előállított tökéletességet, a kötelezően előírt „be happy” fasiszták semmitmondó hashtag-és motivációs idézetes propaganda gépezetét, vagyis a kultúrát, amiben a boldogság státuszszimbólum. A rendező-operatőr-vágó mindenes Buttinger Gergely hihetetlen lelkesedéssel és maximális profizmussal állt hozzá a kliphez, az ötletek és elképzelések 99%-a hozzá fűződik, és szerintünk nagyon-nagyon király dolgot hozott ki a képességeihez képest minimális költségvetésből.

FullSizeRender(24)

Alone in the Moon: mit hoz a jövő?

Az Alone in the Moonra a Grungery mellett szerencsére egyre több hazai, meghatározó zenei szaklap is felfigyelt. A Collection Of Great Generation Anthemet nem csak mi szeretjük nagyon, de a lemezről írt ajánlónkat átvette a HammerWorld magazin összevont nyári száma is, míg Nagy Andor a Shockmagazinban 9/10 ponttal ismerte el az albumot.

Az egyik kedvenc grunge újságírónk nagyon találóan fogalmazott, amikor azt írta: „már régóta nem szaladtam bele ennyire jól sikerült debütlemezbe, és nem is kizárólag a hazai zenei terepet értve ez alatt! Illetve nem is az, hogy jól sikerült, hiszen jó lemez azért rengeteg van, hanem olyanba, amiben ennyire kompakt, kerekre csiszolt egységet jelentene a zene, a szöveg, a mondanivaló, a megjelenés, egyszóval az egész koncepció.”

Egyetértünk.

A nagyszerű dalok mellett már csak ezért a maximalista hozzáállásért is megérdemelnék Adriánék, hogy szélesebb körben is ismertek és elismertek legyenek. Itt az idő, hogy te is felfedezd magadnak az Alone in the Moont! A Zeitgeist Pop akár az első lépés is lehet.

Jöjjön a klip!


 

Az Alone in the Moont az alábbi online felületeken követheted:

https://www.facebook.com/aitmband

https://twitter.com/aitmband

https://instagram.com/aitminsta

http://aitmband.tumblr.com/

 

Bővebben