GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Nem ajánlanám, hogy a hölgy ráklevest rendeljen! | TOP5 grunge-cameo a moziban

A grunge zenészek valószínűleg sohasem vágytak különösebb színészi karierre, mégis szinte mindegyikük szerepelt már egy-egy rövidebb jelenetben, különböző Hollywood-i produkciókban. Egyikük egy fénymásoló üzlet alkalmazottja, a másikuk pincér, van aki rendőr, és van aki zenészt alakít kisebb-nagyobb sikerrel. Ha valaki a Singles után behúzta a kéziféket, az biztosan jól fog szórakozni. Vigyázat: masszívan videós, és súlyosan vicces tartalom!

jerry_maguire_chi_viene_con_noi_03Jerry Cantrell nyakkendőben és leggombolt gallérral is jól néz ki. Vagy nem?

Amikor a listát összeállítottam fontos szempont volt, hogy egy filmből csak egy cameo szerepeljen a felsorolásban. Az első három helyezett alkotásban jobban elmerültem, a negyedik-ötödikben pedig azt gondoltam, hogy annyira hatásosak a jelentek, hogy beszéljenek azok helyettem.

Mielőtt azonban belevágnánk a Top 5 alakításba, bemelegítésként nézzünk meg egy olyan versenyen kívüli jelenetet, amelyben talán annyira nem érdemes filmesztétikai szempontból mélyre merülni, de egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki. Az alakítás később sok-sok vicces beszélgetésnek adott alapot, sőt maga az érintett személy is gyakran hozza fel interjúk során a cameot, hatalmasakat nevetve a sztorin.

+1 Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) az X-Aktákban (Pusher – S03E17), 1996-ban

Ezután a kb. egy másodperces cameo után nem csak a beszélgetős műsorok műsorvezetői ájultak el produkciótól (például itt), de a rajongók is egyöntetően Oscar díjat követeltek a kiváló alakításért Dave-nek. A pufi dzsekis arcot keressétek, aki ránéz az órájára. Epic!


#5 Krist Novoselic (Nirvana) közös jelenete Robin Williams-szel (RIP) a The World’s Greatest Dad (A világ legjobb apukája) című, 2009-es filmben

A film történetét nem írom le, mert nincs túl sok érteleme egy ilyen rövid szereplés esetén. A jelenetben viszont mindkét szereplő annyira jól játszik, hogy szavak nélkül is maradandót tudott alkotni. Egyszerre vicces és – főképpen Krist alakítása – egészen magával ragadó. Respect!


#4 Maynard James Keenan (Tool, A Perfect Circle, Puscifer) és Brad Wilk (Rage Against The Machine, Audioslave) közös jelenete a Sleeping Dogs Lie című, 2005-ös filmben

A sztori szerint Jeff Hannon-t (Brad Wilk) útnak indul autóval Cincinnatti-ből Texasba, mivel rémálmok gyötrik egy negyedszázaddal korábbi gyilkosság miatt. A semmi közepén lévő városba, Bueford-ba érkezvén a helyi hatóságok (John Asner, Maynard James Keenan) segítségét kéri, mert azt reméli, hogy amennyiben feltárja a rejtélyes gyilkosság körülményeit, örökre elűzheti az őt kísértő hangokat a fejéből. Hannon sorsa azonban hamar összefonódik a poros város rég elfeledett történetével.

Maynard csak a szokásos ámokfutását hozza ebben a 25 perces rövidfilmben. Érdemes megnézni színre lépését a Crank2 (Magyasfeszültség 2) című műalkotásban is, Jason Statham-mel, és Danny Lohner-rel (Nine Inch Nails, A Perfect Circle, Puscifer). Ott például Puscifer gyűtűt is visel az ujján. Teljesen beteg abban is, ha kíváncsiak vagytok rá, kattintsatok ide!


#3 Ed Kowalczyk (ex-Live) közös jelenete Edward Nortonnal, és Helena Bonham Carterrel a Fight Club (Harcosok Klubja) című filmben (1999)

Háttér

Ed Kowalczyknak ez az eddigi egyetlen filmszerepe. Amikor Ed Californiába költözött, akkor David Fincher rendező, az énekes barátja, felajánlott neki egy apró szerepet a filmben. Fincher a következőket mondta Ed Kowalczyknak: ’Ha bármikor játszani akarnál egy filmben, akkor ez az, amiben szerepelned kellene.’

2014 tavaszán Ed Kowalczyk két fotót osztott meg Facebook oldalán a film szövegkönyvéből. A dokumentum Ed leírása szerint a tavaszi nagytakarításkor került elő. A képeken a borító, és Ed szövege látható, utóbbin post it-tel van megjelölve az őt érintő rész. Ebből kiderül, hogy az eredeti elképzeléshez képest a dialógus szövege jócskán változott, illetve, hogy az Edward Norton által játszott karakter – akit egyébként csak mesélőként vagy narrátorként említenek – eredetileg Jack-nek hívták.

EdK FCA Harcosok Klubjának szövegkönyve, és Ed Kowalczyk hüvelykujja

A történet

Van aki ne ismerné a Harcosok Klubjának a sztoriját? Ha van, az leírás helyett inkább tekintse meg a filmet minél előbb, magyar szinkronnal elérhető itt. Kötelező! Ed Kowalczyk a Clifton’s pincérét játssza egy dialógus erejéig a moziban, jókora monoklival a szeme alatt. Talán nem véletlenül, de nem akarok spoilerezni, a filmet látni kell mindenkinek, annyira jó!

Edward Norton: Egy kávét kérek!
Ed Kowalczyk: Uram, Ön itt ingyen rendelhet bármit!
Helena Bonham Carter: Miért rendelhetsz ingyen?
EN: Ne is kérdezd…
HBC: Á, tök mindegy! Kérek egy ráklevest, egy sült csirkét, krumplival és salátával, és egy csokis krémest!
EN: Tisztán legyen szíves!
EK: Akkor nem ajánlanám, hogy a hölgy ráklevest rendeljen.
EN: Jó, akkor ráklevest nem kérünk.


#2 Jerry Cantrell (Alice in Chains) közös jelenete Tom Cruise-zal, a Jerry Maguire (A nagy hátraarc) című filmben (1996)

Háttér

A filmet Cameron Crowe írta és rendezte. Mi, grunge rajongók a Singles/Facérok és a Pearl Jam húsz éves jubileumára készített PJ20 filmért lehetünk hálásak neki. A korábbi rock újságíró felesége Nancy Wilson, a Heart énekes-gitárosa. Crowe és Cantrell barátsága mellett valószínűleg az is közrejátszott a gitáros színre lépésében, hogy a Singles-ben egyedül az Alice in Chains tagjai nem kaptak szöveges szerepet a filmben szereplő seattle-i zenészek közül. Jerry Cantrell egy 2009-es interjújában a következőket mesélte a Tom Cruise-zal való forgatási élményeiről:

„Nagyjából négy órát forgattunk, így egy kis ideig tudtam Tom-mal lógni. Cameron nagyon jó fej volt, de nekem tele volt a gatyám. Ez teljesen más: akassz egy gitárt a nyakamba, küldj ki egy színpadra, de a színészkedés teljesen kívül esik a tapasztalati zónámon. Cameron sokat segített, Tom pedig azt mondogatta nekem, hogy ’Minden oké, nagyon jól csinálod.’ Én meg ’Basszus, ez hátborzongató.’ Tom pedig ’Nyugi Haver, minden rendben van, jó vagy.’ Nagyon szórakoztató volt az egész. Egy rövid jelenet volt, mégis nyolc különböző kameraállásból rögzítették.”

A történet

A harmincas évei közepén járó ultrasikeres sportügynök, Jerry Maguire (Tom Cruise) a Sports Management International (SMI) nevű ügynökség alkalmazottjaként habzsolja az életet. Miután egy álmatlanul töltött éjszaka alatt rádöbben arra, hogy amit az SMI képvisel az az általuk szerződtetett sportolók módszeres kizsákmányolása, ahelyett, hogy az ügynökség valódi támogatást és érdekképviseletet biztosítana a számukra. Maguire papírt ragad, és még azon melegében egy huszonöt oldalas vitairatot készít „Amit gondolunk, de nem mondunk ki – Üzletágunk jövője” címmel, amiben erős kritikát fogalmaz meg az ügynökség és a szakma pénzközpontúságáról.

Jesus of CopyMat, azaz Jerry Cantrell színre lép

Ez ez a pont a filmben, amikor Jerry Cantrell váratlanul feltűnik a képernyőn, mint annak az éjjel-nappali fénymásoló üzletnek az alkalmazottja, ahol az említett dolgozatot a Tom Cruise által megformált főszereplő száztíz példányban sokszorosítja. És mint minden ’rendes’ fénymásoló bolti munkatárs, a forgatókönyv szerint Jesus of CopyMat-ként elnevezett karakter is beleolvas a fénymásolandó anyagba, és mint valami menő életvezetési és karriertanácsadó, megnyugtatja Maguire-t: ’That’s how you become great, man. Hang your balls out there!’, azaz ‘Csak így viheted sokra ember. Ha tökösen vállalod a kockázatot.’


#1 Eddie Vedder, Stone Gossard, Jeff Ament (Pearl Jam) közös jelenete Matt Dillonnal, a Singles (Facérok) című filmben (1992)

Háttér

Cameron Crowe alkotása a seattle-i fiatalok életéről a grunge korszak kultflmje. Mi, akik élünk-halunk a Pearl Jam-ért, a Soundgarden-ért vagy az Alice in Chains-ért teljesen máshogy tekintünk a Singles-re, mint az, akinek nem túl sokat jelent a zenei irányzat. Ők nem értik, hogy mi az, ami miatt mi mindig a kedvenceink közé fogjuk sorolni a filmet.

Történet

A történetben seattle-i fiatalok keresik a szerelmet különböző sikerrel, miközben végig szól a grunge. Magyarországról mindig is távolinak és teljesen valószerűtlennek tűnt, hogy ha bemegyünk egy szórakozóhelyre, ott a State Of Love and Trust szól, aztán egy másik nap Alice in Chains vagy Soundgarden bulin tombolunk, nem is beszélve a Citizen Dick-ről.

Utóbbi zenekar tagjai Eddie, Stone, Jeff és Cliff Poncier (Matt Dillon). Az egyik kedvenc jelenetem, amikor egy kávézóban ülnek a zenekar tagjai, és épp a setlistről beszélgetnek. Jeff egyszer csak meglát egy újságcikket magukról a helyi újságban. A magyar szinkronos verzióban sajnos nem annyira sikerül áthozni a poént: miután azt mondja Cliff, hogy nem akar negatívumokat hallani, Eddie és Jeff csak félhangosan mormogva jelzik, hogy haladnak az olvasással, de amit az énekesről írnak, az nem éppen hízelgő rá nézve. Már-már kezd nyomasztóvá válni a csend mindannyiuk számára, amikor végre felcsillan a remény.

Jeff: Hé, ezt nézzétek, itt a lemezünk kritikája!

Cliff: Na, úristen, olvasd!

Jeff:Mikor a félmeztelen Cliff Poncier énekelni kezd…’

Cliff: Várjatok, egy kicsit, semmi negatív véleményt nem akarok hallani! Folytasd!

Eddie: ‘Senkit nem ér meglepetés. Nagyképű, hím hantázását már jól ismerjük. Nagyobb helyeken nem tűnne fel ennyire a középszerűsége. Minneapolisban, Los Angelesben, vagy New Yorkban például.’

Jeff: ‘Egyébként a társai, Stone, Jeff, és a dobos Eddie Vaddler(!), nagyon jól kísérik.’ Egész jó! Egészen jó kritika!

Eddie: Ha minket dicsérnek, akkor téged is dicsérnek!

Cliff: Nem, nem kell. A negatív kritika csak erősebbé tesz! Nem hátrálunk meg! Ellenállhatatlanok vagyunk! Ezen a hétvégén meghódítjuk Portlandet! Yeah!


Zárásként pedig íme három további videó a Singles-ből, ami egyébként is egy hatalmas cameo aranybánya.

A film egyik legkirályabb jelentében – amikor Cliff meglepő békülős ajándékkal kedveskedik Janet-nek (Jane Fonda) – feltünik Chris Cornell is,  hogy aztán a Soundgarden Tőrös Balázs kedvencével, a Birth Ritual-lal lezúzza az arcunkat, itt:

Aztán egy másik vicces/kínos helyzetben – amikor Janet Livermore hosszú hezitálás után felhívja Cliff-et, de rossz számot tárcsáz – látjuk pár másodpercig Tad Doyle-t, a kultikus TAD énekesét, ő az az nagydarab srác, aki fogadja Janet hívását (0:59-től):

Végül feltűnik a filmben a rendező, Cameron Crowe is, ő az a rockújságíró, aki a riportot készíti Cliff Poncierrel az Alice in Chains koncerten:

Itt az ideje újra megnézni a filmet!


Van valami nagyon fontos grunge cameo, amit kihagytam? Írd meg kommentben!


Bővebben