GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Mia Zapata élete és halála – 6. rész: Szenvedj, te rohadék!

Miután elfogták Jesus Mezquiát Floridában, a közvélemény lélegzet-visszafojtva várta a tárgyalást. Mia Zapata barátai attól tartottak, hogy a DNS minták egyezősége nem lesz elegendő a bizonyításhoz. A kiemelt médiafigyelemmel kísért, több héten át tartó tárgyalásra a védelem nagyon jól felkészült, így különösen nehéz feladat várt Tim Bradshaw főügyészre.

___

A cikket a felkavaró tartalom miatt kizárólag 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk!

___

Tizenegy év felgyülemlett dühe

2004. március 8-án, a tárgyalás első napján Mia Zapata családja, a Gits tagjai és az énekesnő barátai teljesen megtöltötték a seattle-i bíróság épületét. Rengetegen zsúfolódtak be, Sharon Armstrong bírónő tárgyalótermében egy szöget sem lehetett leejteni. Mindannyian fekete Gits kapucnis pulóverben voltak. Majdnem pont olyanban, amilyet Mia is viselt halálakor. A pulóverek csupán egy dologban nem egyeztek az énekesnőjével. Mindegyikből eltávolították a kapucnit összehúzó zsinórt.

A vádat Steve Fogg és Tim Bradshow King megyei főügyész-helyettesek képviselték. Jesus Mezquiát George Eppler védte. Az esküdtszék összetétele a lehető legheterogénebb volt. A tizenöt esküdt közé hét nőt és nyolc férfit válogattak be az ügyvédek. Amikor a vádlott belépett a tárgyalóterembe, a jelenlévők felhördültek.

Eric Greenwalt [a Subvert & Christdriver énekese]: „Tizenegy év felgyülemlett dühe tombolt bennem. Amikor először megláttam [Mezquiát], alig tudtam elhinni. A fenébe is, hatalmas nagy ember volt.”

Matt Dresdner és Andy Kessler a tárgyaláson (Forrás: YouTube)

A tárgyalóterem moraja nem akart csillapodni. Megszámlálhatatlan álmatlan éjszakát követően most ott állt a feltételezett elkövető előttük. Harag, keserűség és a bizonyítékok elégtelenségétől való félelem nyomasztó érzése lengte át a termet. Egyetlen dologba, az igazságszolgáltatásba vetett szilárd hitükbe kapaszkodhattak csupán. Nem volt ember, akinek Mezquia láttán ne szorult volna ökölbe a keze és ne szorult volna össze a gyomra. Valerie Agnew, aki korábban azt kérdezgette magától, hogy „Ha vajon Mia tudta volna, hogyan kell bemosni neki egyet, akkor most itt lenne velünk?”, most összeroskadt.

Valerie Agnew [a 7 Year Bitch dobosa]: „Óriás nagy volt! Átsuhant a gondolat a fejemen, hogy bármi, amit Mia tehetett volna, hogy valamiféle önvédelmi módszerrel megvédje magát és szétrúgja a fickó seggét – elszállt. Nem tudott volna semmit sem tenni ellene. Az az ember egy óriás.”

Jesus C. Mezquia (Fotó: Ron Wurzer/AP, forrás: rollingstone.com)

A tárgyalás

A nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolt férfi, a 49 éves Jesus Mezquia csendben ült a védelem asztalánál. Hatalmas kezét az ölében tartotta, széles vállával előrehajolt. Fején fejhallgatót viselt, angol-spanyol szinkrontolmácsok segítségével hallgatta végig a tárgyalást.

George Eppler, Mezquia ügyvédje észszerű ellenérveket próbált felhozni a nyálminta ottlétére és a DNS-vizsgálat eredményére. Azt mondta, hogy a nyál bármikor odakerülhetett Mia testére. Akár egy zsúfolt éjszakai klubban is összeütközhettek. Vagy talán az orvos, aki megpróbálta Miát újraéleszteni, véletlenül, akaratlanul vitte fel a nyálmaradványt. Érvelése szerint az emberek mindenfelé otthagyhatják a DNS-üket. Eppler abba próbált kétségbeesetten belekapaszkodni, hogy a nyál ott léte még nem bizonyítja azt, hogy védence erőszakolta és ölte meg Mia Zapatát. Nem jelenti azt, hogy tényleg a kubai követte el a bűntényt. Szerinte az sem volt bizonyítható egyértelműen, hogy a nyálmintát Mia mellén találta az orvosszakértő.

George Eppler, Jesus Mezquia ügyvédje (Fotó: YouTube)

Ezután a vád következett. Tim Bradshaw ragadta magához a szót.

Tim Bradshaw [King megyei főügyész, Seattle]: „A legnagyobb kihívás annak elmagyarázása volt az esküdtszék számára, hogy ne legyen kétségük, hogy egy egyszerű nyálminta első fokon elegendő bizonyíték egy gyilkosság bizonyításához.”

Az ügyészek nagyon jól dolgoztak, okosan felépítve cáfolták meg a védelem állításait. Steve Fogg, King megyei főügyész-helyettes a 2004. március 22-i záróérvelésében elmondta az esküdteknek, hogy a DNS-minta teljesen egyedi, csakis Mezquiához tartozhatott. A védelem pedig nem magyarázta meg, hogy hogyan kerülhetett Mia testére. Megvizsgálta aznap talán Mezquiát valaki azok közül az orvosok közül, aki megpróbált Mián segíteni? Ott volt Mezquia a Cometben? Van bármelyikre, bármilyen bizonyíték? „Ha lenne bármilyen észszerű magyarázat arra, hogy hogyan került oda a DNS, arról a rendőrség tudott volna!” – fűzte hozzá beszédében.

Mezquia azt mondta az őt letartóztató nyomozóknak, hogy nem ismerte Miát, ezzel pedig kizárták az olyan konszenzusos (közös megegyezésen alapuló) kapcsolatot, amely során átadhatta volna a DNS-ét. Ráadásul nem Mia kezén vagy más, „ártatlan helyen” találták meg a mintát. A bőrön látható harapásszerű sérülések hívták fel az orvosszakértő figyelmét arra, hogy lehet bármilyen bizonyíték azon a területen. „Ha más volt a gyilkos, akkor figyelemreméltó munkát végzett, hogy nem hagyott maga után semmilyen DNS-nyomot” – tette hozzá Tim Bradshow.

Tim Bradshaw a tárgyaláson (Fotó: YouTube)

Steve Moriarty [a Gits dobosa]: „A tárgyalás elképzelhetetlenül nehéz volt mindannyiunk számára, akik ott ültünk. Mia családjának különösen az volt, mert újra és újra át kellett élniük a dolgot. Meg kellett nézniük a Mia testéről készült fotókat is.”

A tárgyalás közben Jesus Mezquia teljesen passzív volt. Unottan üldögélt a vádlottak padján, nem reagált semmire. Úgy viselkedett, mintha egy számára teljesen érdektelen színházi előadáson kellett volna részt vennie. Közönye felháborította a jelenlévőket.

Steve Moriarty [a Gits dobosa]: „Úgy gondolom, hogy azt hitte, érinthetetlen. Arrogáns volt és olyan fagyosnak látszott, mintha nem lett volna lelkiismerete.”

Megbánásnak semmi jelét sem mutatta.

A háromhetes tárgyalást követően az esküdtszék három napra visszavonult döntéshozatalra.

Az ítélet

„Bűnös” – hagyta el Sharon Armstrong bírónő száját a szó, amit mindenki várt. Attól tartottak, hogy a DNS minta nem lesz elegendő a bizonyításhoz. Rettegtek, hogy Mezquiát esetleg felmenthetik. A tárgyalóteremben várakozó családtagok, barátok és hozzátartozók egy része – köztük a Mia iránti együttérzésből fekete kapucnis The Gits pulóvert viselő nők – zokogásban törtek ki. A bírónő megkérdezte a narancssárga rabruhát viselő Mezquiát, hogy kíván-e bármit mondani. De az elítélt csak ült csendben fejhallgatóval a fején.

„Szenvedj, te rohadék!” – ordította Mia Zapata egyik barátnője a tárgyalóteremből rezzenéstelen arccal távozó Mezquia felé. Az apró termetű nő szeméből patakokban folytak a könnyek.

Tim Bradshaw [King megyei főügyész, Seattle]: „Amikor kimondták a bűnösségét, az hatalmas megkönnyebbülés volt, csodálatos, még akkor is, ha a bíró szavai meglehetősen felkorbácsolták az érzelmeket.”

A jelenlévők kitódultak a bírósági épület folyosóira. Az ügyvédeket és a nyomozókat azonnal kamerák vették körül. „Azt gondoltuk, hogy elegendő bizonyítékot mutattunk be ahhoz, hogy valós kétségeket ébresszünk” – mondta George Eppler, a védelem ügyvédje. A terem másik oldalán Tim Bradshaw és Steve Fogg ügyészeket ölelgették a barátok és hozzátartozók. Bradshaw felemelt egy bekeretezett képet Miáról és a levegőbe kiáltotta az ismerősök között csatakiáltássá formálódott szavakat: „Viva Zapata!” Steve Moriarty felolvasta a Zapata-család hivatalos nyilatkozatát, de visszautasította, hogy bármit is mondjon Mezquiával kapcsolatban: „Semmit sem tudok mondani, amit felvehetnétek – válaszolta az egyik riporternek. De örülök, hogy [Mezquia] egy börtönben fog megrohadni!”

A tömeg szép lassan kezdte elhagyni az épületet. Páran még megvárták az esküdteket, hogy köszönetet mondjanak nekik. „Mindent kimerítően megvitattunk. Nagyon sajnálom, hogy elvesztettétek a barátotokat”” – mondta halkan egyikük, egy középkorú, bajszos férfi. Egy másikuk a Gits zenéje felől érdeklődött. Valaki előkapott a táskájából egy CD-t és átnyújtotta neki. Azt ígérték, hamarosan összejönnek, hogy meghallgassák.

Tim Bradshaw [King megyei főügyész, Seattle]: „Az ítélet nagyon kielégítő volt. A család, a barátok, a zenésztársak – akik mind ott voltak a tárgyalóteremben – ezt akarták hallani. De ezzel együtt, hogy sikerült elérni az igazságszolgáltatás megfelelő szintjét, a szomorúság is elfog egyben. Rájössz, hogy ezzel sem tudod őt visszahozni.”

A barátok Capitol Hill felé vették az irányt. A Piacora’s-ba tartottak, hogy ebédeljenek egyet Mia törzshelyén. „Most végre beszélgethetünk Mia életéről. Ahelyett, hogy folyton a haláláról beszélnénk” – sóhajtott egy Marcia nevű nő, aki 17 évesen még együtt táborozott Miával.

Robert Jenkins [a Hell’s Smells gitáros, Mia ex-barátja]: „Nem, nem hoz megnyugvást, hogy elkapták őt. Hoz valamit, de semmi olyat, ami megnyugvással járna.”

Kirsten Zapata, Mia testvére és Steve Moriarty döbbenten figyeli Jesus Mesquiát a tárgyalóteremben (Forrás: YouTube)

Fellebbezés: Robert Jenkins vagy egy taxis az elkövető?

Jesus Mezquia fellebbezett a döntés ellen. A fellebbezés oka az volt, hogy Mezquia védői szerint a bíróság nem vizsgálta meg Mia Zapata korábbi barátja, Robert Jenkins bűnösségét. Emellett a bizonyítékok nem megfelelő tárolásával kapcsolatban is aggályukat fejezték ki. Az Egyesült Államok Alkotmányának hatodik módosítása alapján. A hatodik módosítás garantálja a bűncselekmények alpereseinek (vádlottjainak) jogait, ideértve a szükségtelen késedelem nélküli nyilvános tárgyaláshoz való jogot, az ügyvédhez való jogot, a pártatlan esküdtszékhez való jogot, valamint azt, hogy megtudja, ki a vádlója, a vád jellegét és bizonyítékok ellene.

A védelem először arra törekedett, hogy bizonyítsa, Robert Jenkins követte el a gyilkosságot. Mezquia védője azzal érvelt, hogy kézenfekvő Jenkins bűnössége. Öt pontban foglalta össze, hogy miért az:

  1. Mia Zapata dühös volt Jenkinsre, mert valaki mással új kapcsolatba kezdett.
  2. Mia emiatt rendkívül haragos és frusztrált volt, amikor fent járt T.V. lakásában.
  3. Zapata azon az estén kereste Jenkinst.
  4. Jenkins másnap reggel felhívta Zapata szobatársát, hogy szeretne Miával beszélni, de amikor a szobatárs azt válaszolta, hogy a lány talán éppen zuhanyzik, Jenkins azt válaszolta, hogy a zuhanyzóban valószínűleg nem Zapata van.
  5. Zapata egyik barátja azt mondta, hogy Mia elmondása szerint Jenkins néha „megőrült”, és párszor rátámadt.

Hiába azonban a védelem érvelése, a bíróság megtagadta az indítvány benyújtását, mivel az semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem tartalmazott. A Mezquia által felsorolt érvek önmagukban nem voltak terhelőek Jenkinsre nézve. Nem volt olyan fizikai bizonyíték, amely Jenkinst a bűncselekményhez kötötte volna. Nem volt bizonyíték arra sem, hogy Zapata kapcsolatba lépett volna Jenkinsszel, miután elhagyta TV Kenly lakását. Nem volt semmi bizonyíték arra, hogy Jenkinsnek bármilyen lehetősége is lett volna arra, hogy a bűncselekményt elkövesse.

Mezquia védői így egy másik személyre, egy seattle-i taxisofőrre, Scott McFarlane-re terelték a gyanút. McFarlane személyesen is ismerte Miát. A taxis dolgozott aznap éjjel Capitol Hillen és egy évvel Zapata halála után néhány furcsa, sértő kijelentést tett a gyilkosságról. Az előzetes tárgyalást követően az eljáró bíróság úgy ítélte meg, hogy a bizonyítékok megfelelően összekapcsolták a McFarlane-t a bűncselekményekkel, így azokat elfogadhatónak találták.

Nincs visszaút

Jesus Mezquiával kapcsolatban időközben a Floridában és Kaliforniában elkövetett bűncselekmények mellett további kettő, seattle-i esetre is fény derült.

Az egyik, szélesebb körben ismert eset szerint, egy Capitol Hillen lakó nő a 15th Avenue-n található lakásából a Cornish College of the Arts (Cornish Művészeti Főiskola) felé sétált, amikor a Broadway végére ért egy autó odakanyarodott mellé. A járműben egy maszturbáló férfi ült és arra akarta rávenni, hogy beüljön mellé az autóba. A nő felírta a rendszámot és hívta a rendőrséget. Az autó Jesus Mezquiáé volt. A rendőrök megtalálták és ki is hallgatták a kubai férfit, de a fellelt dokumentumok szerint nem tartóztatták le. Elengedték.

A másik eset legalább ennyire emlékeztetett a Miával elkövetett szörnyűségek előzményeire. A tárgyalás megkezdése előtt egy héttel jelentkezett egy Valentina Dececco nevű nő és azt állította, hogy Mezquia körülbelül hat hónappal a Zapata-gyilkosság után megtámadta őt. Nem jelentette be az eseményt akkor, de miután Mezquiát megvádolták a gyilkossággal és látta a férfi fotóját az újságban, kapcsolatba lépett a seattle-i rendőrséggel. Dececco azt mondta, hogy 1994. januárjában, hajnali 4:30 körül futni indult, épp csak kilépett a Paramount Theatre közelében lévő Pine Street-i lakásából, amikor Mezquia odalépett hozzá és térden rúgta. A nő valahogy felállt és elfutott. Rövid idő múlva visszatért a lakásához, látta, hogy Mezquia a Paramount épületének sarkán áll, bámulja őt és maszturbál.

Az esetek hasonlóságának ellenére a bírónő úgy döntött, hogy – annak ellenére, hogy ugyanazon a napon, csak a Capitol Hill másik oldalán, a Comet Tavernnel ellentétes részen történt -, a Cornishoz közeli incidens figyelembevételéhez nincs elegendő bizonyíték.

A Paramountnál történt eset csak a tárgyalás utolsó napján jött fel cáfolatként a védelem taxisofőrt vádoló elméletére. Mezquira visszautasította az erre a vádra való reakciót. A vád és a vádlott képviselői megegyeztek abban, hogy amennyiben nem hallgatják meg tanúként Valentina Dececcót, akkor a Mezquira ügyvédei nem mutatják be Scott McFarlane elleni bizonyítékaikat.

Jesus Mezquia a tárgyaláson (Fotó: YouTube)

2005. augusztus 22-én a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy az első fokú határozatot helyben hagyja. Mivel Mezquia egy évet már letöltött a büntetéséből, így további harminchat maradt hátra.

De ekkor még mindig nem volt vége

2009 augusztusában az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának Blakely-döntésként ismert határozata alapján a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a 2004-es ítéletet. Azaz törölte Jesus Mezquia harminchét évnyi büntetését! A Blakely-döntés szerint minden olyan esetben, amikor a bíró a kiszabható tételt meghaladó büntetést ítél, azt a bíróságnak minden kétséget kizáróan bizonyítania kell, vagy a vádlottnak el kell fogadnia a büntetést. Jesus Mezquia azonban teljesen váratlanul lemondott a jogáról, hogy megvédje magát. Ez pedig lehetővé tette Sharon Armstrong bírónő számára, hogy ismét 36 év börtönbüntetésre ítélje őt. A kubai védőügyvédje, George Eppler az ítélethirdetést követően azt mondta, nem tudja, miért nem élt Mezquia a lehetőséggel, hogy a bíróság meghallgassa őt és lerövidítse a börtönben töltött idejét.

(A történet itt folytatódik!)

___

Mia Zapata élete és halála
A sorozat részei (linkek)

1. rész: A csirkelábú
2. rész: Patkányház Seattle-ben
3. rész: Nálunk van az énekesnőtök, sajnálom! (18+)
4. rész: Csak hárman tudják, mi történt (18+)
5. rész: Hajtóvadászat (18+)
6. rész: Szenvedj, te rohadék! (18+)
7. rész: ¡Viva Zapata! – Mia emlékezete

Bővebben