GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Mia Zapata élete és halála – 7. rész: ¡Viva Zapata! – Mia emlékezete

Mia Zapata hagyatéka legalább annyira fontossá vált az évek során, mint zenei pályafutása. A elmúlt két és fél évtizedben számtalan előadó hivatkozott rá, a Home Alive mozgalom pedig még hosszú évekig segített a seattle-i nőknek az önvédelmi technikák elsajátításában. A Gits tagjai – Andy Kessler, Matt Dresdner és Steve Moriarty – ma már civil életet élnek, de dalaik ma is gyakran előkerülnek a legjobb seattle-i válogatásokban. Sorozatunk utolsó részében a nyomozástól független részleteket mutatjuk be és azt, hogy mi történt a főszereplőkkel.

___

Az igaznak az emlékezete áldott, de a bűnösök neve semmivé lesz. (Példabeszédek 10:7)

1993

Az Everclear nevű portlandi grunge banda az első nagylemezét, az 1993. december 10-én megjelenő World of Noise-t Mia Zapatának dedikálta.

1994

1994. március 22-én megjelent a Gits posztumusz albuma, Enter: The Conquering Chicken címmel. Az 1993 nyarán rögzített lemezen a hardcore hatású punk dalok mellett a Precious Blood újra felvett verziója és egy Sam Cooke-feldolgozás, az A Change is Gonna Come képviseli a blues-vonalat. Ahogyan az első Gits lemezt (Frenching the Bully, 1992) ezt is Daniel House kiadója, a C/Z Records gondozta.

The Gits – Enter: The Conquering Chicken LP (1994)

1994. április 3-án, a Pearl Jam az azóta legendássá vált Self-Pollution Radio adásában Eddie Vedder interjút készített a Home Alive alapítóival.

1994 közepén a Gits hangszeresei – Matt Dresden basszusgitáros, Steve Moriarty dobos és Joe Spleen (aka Andy Kessler) gitáros – egy új zenekart alapítottak Dancing French Liberals of ’48 néven. A zenekarhoz csatlakozott régi jó barátjuk, Julian Gibson a D.C. Beggars-ból. Az énektémákat Andy Kessler vállalta magára. A zenekarnak egy maxija (Scream Clown Scream, 1994) és egy nagylemeze (Powerline, 1995) jelent meg.

Az 1993 tavaszán és nyarán sok időt Seattle-ben töltő és teljesen a Zapata-gyilkosság hatása alá kerülő Joan Jett, valamint Kathleen Hannah (Bikini Kill) 1994-ben Go Home címmel dalt írtak Mia emlékére. Az anyaghoz forgatott videóklip végén Jett a nézők segítségét kérte a gyilkos megtalálásához („a gyilkos még mindig nincs meg”).

1994. június 28-án megjelent a 7 Year Bitch második albuma. Az 1992-ben elhunyt gitáros, Stefanie Sargent helyét az ír Roisin Dunne vette át. Jack Endino producerkedésével felvett anyag Mia Zapata tiszteletére a ¡Viva Zapata! címet kapta. A lemez borítóján a Gits énekesnőjéről készült festmény látható és róla szól a M.I.A. című dal is. Az LP-t a C/Z Records adta ki.

„Somebody just like you gonna rape and strangle you?
Would you mutilate yourself?
And who would be so shocked by the brutal murder of a killer?
Will there be hundreds mourning for you?
Will they talk of the talent and inspiration you gave?
No. Who besides your mother will stand in sorrow at your grave?”

1995

Miután a Gits tagjai látták a videót, felkérték Joan Jettet, hogy lépjen fel velük, akkor még Gits néven. Az énekesnő nem csak beleegyezett a dologba, de egy névváltás után (Evil Stig, azaz Gits Live visszafelé olvasva) 1995 elején Kenny Lagunával kiegészülve turnéra is indultak, hogy további forrásokat szerezzenek a magánnyomozó költségeinek finanszírozására. A koncertek annyira sikeresnek bizonyultak, hogy még ugyanebben az évben egy közös albumot is kiadtak Jett kiadója, a Blackheart Records égisze alatt. A kiadványon a Jett énekével előadott Gits dalok élő verziói mellett egy közös szerzemény (Last to Know), egy Kathleen Hannah-val (Bikini Kill) és Desmond Childdal (!) írt Joan Jett szám (You Got a Problem), valamint egy Jett-feldolgozás (Crimson & Clover) is hallható. A You Got a Problem és a Activity Grrrl című dalok eredetileg a Joan Jett and the Blackhearts 1994-es Pure and Simple című lemezén szerepeltek.

Steve Moriarty és Joan Jett (Forrás: rachelarieff.com)

1995. március 3-án a frissen alakult Foo Fighters mindössze harmadik koncertjét adta a portlandi Satyriconban. Először játszották élőben a Floaty, az I’ll Stick Around, a This is a Call, a Big Me, a Wattershed, a Butterflies és az Alone + Easy Target című dalokat. Ez volt a zenekar első olyan koncertje, amit rögzítettek is. A teltházas fellépés teljes bevételét a Mia Zapata-gyilkosság nyomozására ajánlották fel Dave Grohlék.

1996

1996. február 20-án megjelent a Home Alive: The Art of Self Defense című dupla CD. A lemezen sok más mellett olyan előadók szerepeltek, mint a Pearl Jam, a Nirvana, a Soundgarden, Ann és Nancy Wilson a Heartból, a Fastbacks, a Love Battery, a Posies, a 7 Years Bitch, a Green Apple Quick Step, a Presidents of United States of America, a Supersuckers és persze a Gits. Az eladásokból befolyt bevételek a Home Alive számlájára kerültek.

Home Alive: The Art of Self Defense (CD borító)

1996. január 26-án az MTV News beszámolt a közelgő Home Alive koncertekről, de egyben értetlenkedésének is adtt hangot amiatt, hogy a nagy seattle-i nevek, a Pearl Jam, a Soundgarden, a Presidents of the United States of America, valamint az egyszerre külsős és belsős Joan Jett hiányoznak a fellépők közül. A február 16-17-i seattle-i koncertekre a Posies, a Dancing French Liberals of ’48, a Green Apple Quick Step és a Love Battery lett bejelentve, a február 28-i San Francisco-ira a Christdriver, a Tribe 8 és a 7 Year Bitch. A március 1-jei New York-i fellépésre pedig még nem publikálták a line up-ot. A zenészek mellett spoken word előadók színesítették a programot, köztük Jello Biafra, a Dead Kennedys legendás énekese is.

1996. június 11-én a Broken Redkids újra kiadta a Gits első, nem hivatalos albumát a Private Lubs-ot, Kings & Queens címmel. A tizenhat dalt tartalmazó korong végére egy feldolgozás, Bessie Smith Graveyard Blues című élő felvétele is került. Mia Zapata egyik legnagyobb hatása és példaképének dala 1923-ban jelent meg és a címe eredetileg Graveyard Dream Blues volt.

1996. november 8-án bemutatták a Hype! című, a kilencvenes évek seattle-i zenei színteréről szóló dokumentumfilmet. Az alkotásban a Gits tagjai nem szólalnak meg, de egy nagyszerű minőségű koncertfelvétellel (Second Skin) szerepelnek a filmben.

2000

2000. szeptember 25-én Seafish Louisville címmel a Broken Rekids kiadott egy Gits válogatás lemezt. Az album elsősorban a legendás seattle-i RCKNDY-ben 1993. január 14-én rögzített koncertfelvételeket tartalmaz és egy addig kiadatlan Gits-dalt, Whirlwind címmel. A CD-re számos fotó és a dalszövegek mellé a Seaweed videóját is feltették.

2003

2003. október 30-án az akkor ötvenhét éves Richard Gagnon és társa, a nála hét évvel fiatalabb Gregg Mixsell kapták az év nyomozója kitüntetést az SPD éves díjátadó bankettjén. A rendezvényt, ahol a helyi civileket és rendőrségi dolgozók munkáját ismerik el, a Seattle Police Foundation (Seattle-i Rendőr Alapítvány) nevű nonprofit szervezet rendezi meg évről évre.

Richard Gagnon: „Én vagyok a Husky, ő [Gregg Mixsell] meg a Puma. De azt hiszem nagyon jól dolgozunk együtt. Ő a valaha volt legjobb társam.”

A csendesebb, Voltaire-rajongó Mixsell és a hangosabb, nagy mozdulatokkal mesélő, harsányabb Gagnon a 2001 közepe óta folytatott befagyasztott ügyeken való sikeres munkájukért kapták az elismerést. Ez idő alatt tizenkét esetet oldottak meg. Hét esetben a bíróság már ítéletet is hirdetett, további öt eset pedig tárgyalásra várt.

Gregg Mixsell: „Ha a küldetésünk a bűnügyek megoldása, akkor mi azt csináljuk. Fontos nekem. Fontos a családoknak. Nem számít, hogy tegnap vagy húsz évvel ezelőtt történtek.”

Gregg Mixsell nyomozó, SPD (Fotó: YouTube)

2004

Az erősen balos/liberális beállítottságú Retching Red nevű kaliforniai hardcore punk zenekar debütalbumán feldolgozta a Gits Spear and Magic Helmet című dalát. A mikrofonnál a Tilt és a Fabulous Disaster korábbi énekesnője, Cinder Block állt. Tízpontos produkció!

2007

2007. november 14-én, a hetedik évad huszonkilencedik (S07E29) mutatta be a TLC a Forensic Files című dokumentumfilm sorozatában a Mia Zapatáról szóló részt.

2008

2008. július 7-én a filmszínházak műsorára került a Gits Movie című dokumentumfilm.

2010

A Home Alive 2010-től megszűnt nonprofit szervezetként működni és egy kicsi, laza kapcsolatban álló önkéntes kollektívaként folytatta önvédelmi oktató tevékenységét. 2012. július 3-án a Home Alive négy oktatója a közösség néhány elkötelezett tagjának segítségével elindított egy új weboldalt, a Teach Home Alive néven. A honlapot a Home Alive tantervének archiválására, a tananyag megosztására és az oktatási anyagok mindenki által való hozzáférhetőségének céljából hozták létre.

2011

Robert Jenkins 2011. december 29-én, éppen a születésnapján hunyt el. Élete az őt ért vádak miatt örökre megváltozott. Egy idő után annyira terhessé vált számára a gyanúsítgatás, hogy a Zapata-gyilkosságról megjelenő cikkekben megtiltotta nevének leírását.

2013

2013. július 7-én, Mia Zapata halálának huszadik évfordulóján emlékkoncertet szerveztek a Comet Tavernben, Mia kedvenc bárjában. Ott, ahol utoljára látták őt. Az est tizenegy fellépője a Triple Sixes, a Wiscon, a Werebearcat!, a Greenriver Thrillers, a Power Skeleton, a Vile Display of Humanity, a Chosen Enemies, a Spit in the Well, a Buffaloes, a Hymen és a Christina Cramer of In Cahoots voltak. Mind-mind helyi, seattle-i zenekar.

A Mia Zapata emlékkoncert plakátja (Forrás: verbicidemagazine.com)

A Comet Tavern, ahol Mia a végzetes éjszaka folyamán együtt iszogatott a barátaival, 2013. október 2-án váratlanul bezárt. A Capitol Hill kultikus szórakozó helye, amely 1948-ban nyitotta meg kapuit, szerencsére csupán pár hónapig állt lakat alatt. A szórakozóhelynek állítólag hatalmas elmaradása volt a bérleti díjak és a közműszámlák törlesztésében. A pénzügyi problémákkal küzdő tulajdonos titokban leszerelte a Comet hangberendezését, magával vitte a komolyabb értékű tárgyakat, majd kicserélte a zárat, hogy senki se léphessen be a helységbe. Pár hónappal később, 2014. március 31-én a Comet Tavern aztán újra kinyitott. Az új tulajdonosok, Dave Meinert és Jason Lajeunesse – övék a helyi Neumos, Lost Lake Cafe és a Big Mario’s is – másnapra egy nyitó bulit is lekötöttek. A koncerten a Country Lips lépett fel. A szórakozóhely azóta is működik.

Dave Meinert [a Comet Tavern tulajdonosa]: „Számunkra a Comet Tavern nem a pénzről szól. Őszintén szólva ez az egész majdnem olyan, mint egy művészeti projekt. Vannak más helyeink, amik portábilisak és pénzt termelnek. Ha a pénzszerzés lett volna a cél, nem vágtunk volna bele.”

A Comet Tavern napjainkban (Forrás: The Stranger)

2013-ban Rock, Rage & Self Defense: An Oral History of Seattle’s Home Alive címmel egy ötvennyolc perces dokumentumfilmben dolgozta fel a Home Alive nonprofit szervezet történetét a Leah Michaels – Rozz Therrien rendező-forgatókönyvíró páros, a University of Washington két akkori diákja.

2014

2014. január 6-án Steve Moriarty, a Gits dobosa egy közleményt tett közzé a Facebook oldalán. A zenész az NBC True Crime in the Dark (valójában Dead of Night) című műsorának bojkottjára szólított fel. Moriarty azon háborodott fel, hogy hiába vette fel a kapcsolatot a producerekkel, azok a forgatásban résztvevő színészeknek és a felhasznált zenék, Mia Zapata által előadott és Gits dalok szerzőinek semmiféle jogdíjat nem voltak hajlandók fizetni. Szerinte semmilyen művészi, zenei vagy bármilyen más pozitív vonatkozása sincs annak, hogy újra elmesélik Mia brutális meggyilkolását. A film elkészítésének – írja – mindössze egyetlen célja van, hogy olcsó pénzért felületeket adjon el a fiatalabb, menőbb nézők számára hirdetők számára, mivel a bevételekre a csatornának égető szüksége van. A Gits dobosa állítja, hogy a műsor 2014 júniusában történő megjelenéséhez az NBC-nek nincs jóváhagyása a Zapata-családtól és a zenekar tagjaitól sem. Ezért azt javasolja, hogy a helyi vállalkozók tartózkodjanak a termékek és szolgáltatások reklámozásától az NBC-n a műsor sugárzásának hónapjában.

A Piecora’s Pizzeria, Mia munkahelye harminckét évnyi működés után, 2014. április 15-én bezárt. A tulajdonosok nyugdíjba mentek, az ingatlant befektetőknek adták el. Érdekesség, hogy 1990-ben, a Mookie Blaylock (Pearl Jam) megalakulása előtti napokban szintén a Piecora’s-ban vállalt munkát Mike McCready, a zenekar gitárosa. Az utolsó tizenöt évben pedig üzletvezető helyettesként tevékenykedett a pizzeriában Tim DiJulio, McCready gyerekkori barátja, a Stereo Embers gitárosa.

2015

2015-ben a Gits tagjai 20 év után először léptek fel újra együtt: James Atkins, a Hammerbox rákos megbetegedésben szenvedő basszusgitárosának számára rendezett segélykoncerten játszottak együtt. A mikrofonnál Rachel Flotard, a Visqueen énekesnője állt.

2016

2016. április 28. Mia Zapata gyilkosának megtalálása és az ítélethirdetés után sem nyugodnak Seattle-ben a kedélyek. Az elmúlt években is számtalan mítosz kering a város utcáin arról, hogy a máig is tisztázatlan kieső nyolcvan perc alatt mi történhetett. A leghajmeresztőbb történetet az Unsolved Mysteries című televíziós dokumentumfilm sorozat Miáról szóló cikke alatt, egy Lea Nichols néven kommentelő személy írta. Itt a képet tovább árnyalja, hogy az Octabites nevű seattle-i punk banda énekesét tényleg Lea Nichols-nak hívják, a leírt gondolatok pedig valódi, bennfentes információknak látszanak.

A kommentelő bemutatkozik, hogy ő Lea Nichols, majd a bűntényről kijelenti, hogy nem véletlenszerű eset volt. A próbaterem melletti lakásban élő nő – aki egy olyan zenekarban játszott, amelyben Mia és egyben ő volt a drogbeszállítója is -, szemtanúja volt a történteknek. Azt írja, hogy a nő azért nem szólt erről a rendőröknek, mert heroin-függő és önző volt. Attól tartott, hogy a Gits tagjai és az egész seattle-i zenei színtér, köztük a Gits tagjai is ellene fordulnak, amiért Miát kábítószerrel látta el. (Korábban Miát már felszólították a zenésztársai, hogy vagy felhagy a drogozással, vagy kiteszik őt a bandából.) Az énekesnő sikolyait a szomszédok is hallották, de ők is csendben maradtak, annyira tartottak a drogbandák megtorlásától. A kommentelő azt is írja, hogy beszélt egy olyan emberrel, aki még Kubából ismerte Jesus Mezquiát. Mezquia a legnagyobb heroin dealer volt az országban.

Hogy igazak a leírtak vagy sem, nem tudni. A hasonló bejegyzéseket mindig óvatosan, kellő kétkedéssel érdemes fogadni.

2016. június 12-én a Gits újra összeállt és újabb koncertet adott. Ezúttal a Space Needle árnyékában, az Elysian Brewing nevű seattle-i sörgyár húszéves születésnapi buliján, a Seattle Center Fisher Pavilionjában lépett fel a zenekar Rachel Flotarddal. A Gits előtt a Raveonettes, a Black Lips és a Ming City Rockers melegítette be a többezres tömeget.

A Gits és Rachel Flotard (Fotó: Patrick Luhrs, forrás: kexp.org)

2018

2018. december 2-án a Washington állambeli Snohomisban elhunyt Richard Gagnon nyomozó, az SPD cold case squadjának tagja. A 2000-es évek elején Seattle-ben több mint háromszáz megoldatlan gyilkossági esetet tartottak számon, a Gagnon/Mixsel nyomozópáros ebből közel húsznál találta meg a tettest, ami figyelemre méltóan magas szám.

Richard Gagnon nyomozó, SPD (Fotó: Forensic Files)

Mi lett a Gits tagjaival?

Andy Kessler, a Gits gitárosa Seattle-ben él. Pszichológiai tanácsadói mesterfokú diplomát szerzett a kaliforniai Santa Barbarában, a Pacifica Graduate Institute-on. Két évtizede foglalkozik asztrológiával és tanácsadással. Jelenleg is ez a fő bevételi forrása. Szolgáltatása személyesen, telefonon vagy Skype-on keresztül is elérhető.

Andy Kessler (Forrás: akastrology.com)

Matt Dresdner, a Gits basszusgitárosa a seattle-i Mammoth Agency nevű médiaügynökségénél dolgozik kreatív igazgatóként. Két gyermekével és feleségével Seattle-ben élnek.

Matt Dresdner (Forrás: mammothagency.com)

Steve Moriarty, a Gits dobosa jelenleg egy közösségi finanszírozás keretében megvalósuló könyv kiadásán dolgozik. Általános és középiskolások számára szeretné Mia Zapata és távoli rokona, Emilio Zapata mexikói forradalmár történetét bemutatni. Kutatása Mia szülővárosától, Louiseville-től Zapata tábornok otthonáig, a mexikói Morelos államig tart, családi és kulturális kapcsolatokat keresve. Bár a könyv megjelenését 2018 augusztusára ígérte, a kézirat még mindig nem készült el, Moriarty jelenleg is dolgozik rajta. Ha valaki támogatni szeretné őt, ide kattintva teheti meg.

Steve Moriarty (Forrás: SM Facebook)

Jesus C. Mezquia jelenleg is börtönbüntetését tölti. Legkorábban 2040-ben, nyolcvanöt éves korában szabadulhat.

Visszaemlékezések

Fread Speakman [az Officer Down gitárosa]: „Utoljára két nappal a halála előtt, egy partin beszélgettem vele. Hegyi beszédet tartott nekem arról, hogy sokkal több van bennem, mint abban a zenében, amit az akkori bandámmal csináltam és sokkal jobban a szívem után kellene mennem. Még mindig megdöbbent, hogy milyen hatással volt rám az a beszéd. Soha nem fogom elfelejteni az érdeklődését arra vonatkozólag, hogy hogyan boldogulok művészként, és hogy mennyire büszkévé tett a dolog, miközben egyáltalán nem voltam korábban büszke rá. Az a beszélgetés segített nekem átjutni a ’90-es éveken. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem őt.”

Mookeywrench [kommentelő, a Pearl Jam hivatalos fórumában]: „Azokból a beszélgetésekből, amelyeket a seattle-i színtéren tevékenykedő hangmérnökökkel és a zeneipari üzletemberekkel folytattam abban az időben, Mia Zapata elrablása és halála sokkal több gyászt és szomorúságot okozott, mint Kurt Cobain öngyilkossága. Úgy tekintenek rá, mint a grunge valódi tragédiájára.”

Steve Moriarty [a Gits dobosa]: „Mia soha nem volt tisztában azzal, hogy milyen mély hatással volt a rajongóira, a művészekre és a női előadókra a dalaival. Olyan széles körben ismertté vált, alulról szerveződő aktivistákat és szervezeteket inspirált, amelyek a szexizmus és az erőszak ellen küzdöttek.”

Matt Dredner [a Gits basszusgitárosa]:Egészen biztosan egy kicsit szűklátókörű vagyok, de aznap minden véget ért. Az ártatlanság odaveszett. Stefanie halála, Kurt halála, Andrew halála – mind-mind önszántukból vetettek véget az életüknek. Viszont Miát elvették tőlünk. Ahogyan Stefanie, úgy Mia is valamiféle mágnes volt, aki az embereket összetartotta. Nem hiszem, hogy a színtér valaha is helyrejött volna Mia halála után.”

Mia sírja

Mia Katherine Zapata szülőföldjén, a louiseville-i Cave Hill Cemetery-ben van eltemetve.

Mia Zapata sírja (forrás: findagrave.com)

Nyugodj békében, Mia!

___

Mia Zapata emlékére

___

Mia Zapata élete és halála
A sorozat részei (linkek)

1. rész: A csirkelábú
2. rész: Patkányház Seattle-ben
3. rész: Nálunk van az énekesnőtök, sajnálom! (18+)
4. rész: Csak hárman tudják, mi történt (18+)
5. rész: Hajtóvadászat (18+)
6. rész: Szenvedj, te rohadék! (18+)
7. rész: ¡Viva Zapata! – Mia emlékezete

___

¡VIVA ZAPATA!

Bővebben