GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Brandi Haave: Soha nem gondolnád, hogy ki lesz Laura Palmerből

„Az embereknek vannak titkaik, de azért nem olyanok, mint a sorozatban. Nem járnak fel például a kanadai határhoz, hogy prostikkal múlassák az időt, bár lehet, hogy tévedek. Mindenki ismer mindenkit, sokan tartanak fenn titkos viszonyokat. Szóval átlagos kisvárosi élet folyik itt nálunk is” – mesélte Brandi Haave, a Twede’s Café üzletvezetője North Bendről, a Seattle-től alig 50 kilométerre fekvő kisvárosról. A tavalyi látogatásunk után visszatértünk a Twin Peaks forgatási helyszíneire, és érdekes dolgokat tudtunk meg az őszi eseményekről. A Double R Caféból jelentjük.

img_7688 Valószínűleg ez az első magyar nyelvű változat az új Mark Frost könyvből, amely megjárta Twin Peakset (Fotó: Pintér Miklós)

North Bend, Washington

North Bendről, a Seattle-től ötven kilométerre, keletre található, mindössze 6500 fős kisvárosról valószínűleg sohasem hallottunk volna, ha David Lynch és Mark Frost nem itt találta volna meg az ideális helyszínt minden idők legjobb televíziós sorozatához, a Twin Peakshez.

A hatalmas hegyek, a végtelen erdők, valamint a csapadékos időjárás miatt bő vízzel ellátott patakrengeteg valóban kölcsönöz valamiféle sajátságos, máshol nem tapasztalható hangulatot a kisvárosban. A fakitermeléshez épített vasútvonalak a múlt század fellendülőben lévő ipari beruházásainak lecsengése után ma már kevésbé látnak el fontos feladatokat, így North Bend és a környékbeli kisvárosok is egyre kevésbé tudnak munkalehetőséget biztosítani a helyi lakosok számára. A szállítmányozáshoz korábban használt, olajtól csöpögő, valószínűtlenül fekete, mocskos tehervagonok a város szélén rozsdásodnak, a vasúti hidak egy részét – ahogyan a filmből ismert Ronette’s Bridge-et is – gyalogos híddá alakították át, vagy használaton kívül helyezték őket.

A helyieknek a településen működő, 400 főt foglalkoztató Nintendo gyár ad munkát elsősorban, de a fiatalok nagy része az elmúlt évtizedekben inkább már Seattle-ben találta meg a boldogulását.

A város szélén található, a tulajdonos, Kyle Twede nevét viselő Twede’s talán a legnagyobb turistalátványosság napjainkban. A Twin Peaksben RR Caféként működő étterem a sorozat egyik központi helyszíne volt, és a csinos felszolgálók mellett, leginkább a városba érkező Dale Cooper különleges ügynök által „átkozottul jónak” minősített amerikai kávéja, és a legendás cseresznyés pitéje miatt maradt meg a nézők emlékeiben.

Hiába telt el azonban 25 év, hiába vált a North Bendben élők mindennapjainak részévé a Twin Peaks, pár hónap múlva valószínűleg új időszámítás kezdődik majd a helyiek életében. A májusi premiert követően a településre látogató rajongók tömege egészen biztosan felbolygatja majd a megszokott hétköznapokat, Washington állam leghíresebb kávézójának környezetében.

___

A történetünk
(A Twede’s Café étlapjának borítójáról)

„A kávézót Roy Thompson építette 1941-ben, így a működését Thompson’s Café néven kezdte. Szemtanúja volt a nagy gazdasági világválságnak, a II. világháborúnak és a környék nagy faipari fellendülésének. Az 1950-es években a Thompson’s Café, Mar-T Café [ez a felirat szerepel az RR mellett a jól ismert cégéren a sorozatban – PM] néven ment tovább. Bár a tulajdonosok személye folyamatosan változott, a hely népszerű megállóhely maradt a városon áthaladó túrázók körében. Aztán 1990-ben David Lynch rátalált a kávézóra. Lynch TV sorozata, a Twin Peaks nemzetközi hírnevet hozott a helynek, és az étterem védjegyévé tette a cseresznyéspitét, és az „átkozottul jó kávét”. 1997-ben a tulajdonosi helyzet újra módosult, és a név Twede’s Caféra változott. A helyet újrapozícionálták, és így „North Bend történelmi belvárosának” részévé vált. Aztán 2015-ben a Twede’s belsejét átalakították, hogy visszanyerje a korábbi, fakitermelő-kisváros dizájnú gyökereit, és hogy visszaszerezze a cseresznyés pite forgalomban korábban megszerzett vezető szerepét. A Twin Peaks visszatért a Twede’s-be forgatni! Amit most látsz, azt fogod a sorozatban is. A felfordulás közepette eközben az étterem a jó ételek szinonimája lett. Csak mert a fellelhető legjobb alapanyagokkal dolgozunk. Senki nem távozik tőlünk éhesen, ha a hatalmas amerikai reggelijeinket, a gigantikus hamburgereinket, vagy ha vacsorára a házikosztunkat választja. Csak ne felejts el helyet hagyni a cseresznyés pitének!”

img_7640 A kávésbögrén Home of Cherry Pie/Twin Peaks szlogen, míg az étlap borítóján a Double R (RR Diner) logó, és a Snoqualmie Falls látható (Fotó: Pintér Miklós)

img_1930 Így nézett ki a Twede’s tavaly, a forgatás előtt: Twin Peaks, Home of Cherry Pie (Fotó: Pintér Miklós)

img_7686Így néz ki a Twede’s most: ma már a kávézó filmbeli nevét, az RR-t is használhatják (Fotó: Pintér Miklós)

___

A Double R azaz a Twede’s Café

Tavaly nyáron jártam először North Bendben, ahol akkoriban még Jim Sheppard, a Nevermore és a Sanctuary basszusgitárosa sütötte a legendás cseresznyés pitét. Jim ma már máshol melózik, így vele most nem találkoztam, a kávézóban pedig annyian voltak, hogy Kyle-nak is be kellett állni a konyhába hamburgert sütni. Tudtam, hogy a titoktartási kötelezettsége miatt úgysem beszélhet a forgatás részleteiről, ezért nem is erőltettem az interjút.

Arra gondoltam, hogy a sok-sok kitérő válasz helyett inkább a hely egyik legrégebbi munkatársát, a hihetetlenül kedves, mosolygós Brandi Haave-et fogom kifaggatni arról, hogy mit jelent a helyieknek a Twin Peaks örökség, mit érzékeltek az elmúlt hónapok felfordulásából a városban illetve hogyan fogadja North Bend a hamarosan kitörni készülő Twin Peaks-lázat. A jó sztorik sokszor nem biztos, hogy mindig a főszereplőknél vannak, és ez most is bebizonyosodott. Amikor Szakácsi Greg C.A.F.B. és Sledgeback frontember barátommal benyitottunk a Tweede’s-be, már valójában a sorozat igényei szerint átalakított kávézóba, a Double R-ban léptünk be. Igen, ez már az RR. Pontosan így fog kinézni a sorozatban.

img_7639 A Twede’s falai faburkolatot kaptak, az RR2GO felirat pedig fontos szerepet kap majd a filmben: hiába, Twin Peakset is elérte a modernizáció, és 25 évvel később már elvitelre is kiszolgálnak majd Shellyék (Fotó: Pintér Miklós)

Brandi éppen a pultnál ücsörgött, mi pedig az egyetlen szabad asztalhoz, a bejárattól balra, a sarokban ültünk le. A személyzet nagy része új volt, és a teltház miatt folyamatosan úton volt. Pár perc várakozás után odamentem a még mindig valamiben nagyon elmerülő Brandihez, aki a legnagyobb meglepetésemre így fogadott: „Hi Miklós, I’m happy to see you, give me a hug!” A meglepettségtől alig tudtam megszólalni, mert bár a tavalyi találkozás után azonnal ismerősök lettünk a Facebookon, de talán ha egy-két apró interakció volt közöttünk, az is csak néhány, kósza Like formájában. De hogy Brandi még a nevemre is emlékszik, ráadásul jól is ejti, arra egyáltalán nem számítottam. Gyorsan megbeszéltük, hogy rendelünk cseresznyés pitét, meg átkozottul jó kávét (hogy unhatják/utálhatják már ezt a dumát!), aztán ha szünete lesz, akkor odaül hozzánk beszélgetni. Így is lett, az alábbi interjút valójában két részletben csináltuk meg.

img_7647 A legendás cseresznyéspite (Fotó: Pintér Miklós)

Az interjú Brandi Haave-vel

Brandi, mi történt itt nálatok, a Twede’s Caféban, az elmúlt hónapokban?

Szeptemberben forgattak itt David Lynch-ék, mi pedig két és fél hétre zártunk be. Hihetetlenül gyorsan dolgoztak: csupán három nap kellett nekik, hogy előkészítsék, és átépítsék a kávézót, és már indultak is a felvételek. A környéken egyébként több helyszínen is forgattak, összesen kb. három hónapot. Túl sok mindent nem lehetett megtudni a sorozatról, mert nagyon titkolóztak. Az ablakokat papírral takarták le, és biztonsági őrök gondoskodtak arról, hogy senki ne jöhessen túl közel a helyhez, és semmi ne derüljön ki idejekorán. Forgattak kint is, volt pl. egy autós jelenet, amit láthattunk, az klassz volt.

Gondolom ennek ellenére azért jártak itt olyan újságírók, akik a hírzárlat ellenére is megpróbáltak információt gyűjteni.

Persze. Volt egy fickó, akit nem érdekeltek a biztonsági őrök, mindenáron oda akart jutni, azt hiszem, végül erőszakkal lehetett csak őt eltávolítani a helyszínről. A filmesek nem akartak elárulni semmit, de ő be akart jönni fotózni. Mondták neki, hogy amint vége a forgatásnak, és újra kinyit az étterem, annyi képet készít, amennyit csak akar, de addig nem lehet, és ezért nagyon dühös volt ránk. Azt hiszem, valahonnan messzebbről utazhatott ide, de mi nem akartunk bajt.

Még a tavalyi interjúban említette Kyle, hogy lesznek átalakítások a kávézóban. Mit cseréltek ki itt bent?

Igen, ha emlékszel, ez [Brandi az ülőkékre mutat – PM] kék volt. Aztán beraktak egy új pultot. Mi is új még? Ja, igen, a kis falilámpák, amik egyébként nekem nagyon tetszenek. Nem volt könnyű hozzászokni, úgy éreztem, mintha idegen helyen lennék. Furcsa, ha 12 éven át ugyanazt látod. Ed benzinkútja régebben Prestonban volt [North Bendtől tizenöt kilométerre – PM], azt például most áthelyezték ide, North Bendbe.

img_1980 A Twede’s Café: ilyen volt még tavaly, az átalakítás előtt (Fotó: Pintér Miklós)

img_7638 A Twede’s Café az átalakítás után: így fog kinézni a Double R (RR) az új részekben (Fotó: Pintér Miklós)

Mikor kerestek meg benneteket a sorozatkészítők?

Pár hónappal ezelőtt. Emlékszem, bent voltam egyik nap, de nem is dolgoztam, csak kávézni jöttem be, és egy férfi jött oda a pulthoz azzal, hogy szeretnének itt forgatni, ha lehet. Kérdezte, hogy kivel kell erről tárgyalnia. Mondtam, hogy a tulajdonossal, erre ő odaadta a névjegykártyáját, én meg megígértem, hogy a főnököm majd felhívja. Kiderült, hogy valójában a Twin Peaksről van szó. Ez volt az első momentum a sztoriban, aztán minden gyorsan lezajlott.

Láttam fotókat arról, hogy David Lynch és Mark Frost személyesen is ellátogatott a Twede’s-be még a forgatások megkezdése előtt.

Igen. David Lynch több emberrel érkezett, és nem akarta, hogy zavarják. Pont ott ült egyébként, ahol most te. Nem engedték, hogy bárki is megszólítsa, csak itta a teáját. Viszont Mark Frost, aki ha jól gondolom, a felesége és a fia társaságában érkezett, nagyon kedves volt. Mivel őt kevesebben ismerik fel, így nyugodtan bejöhet ide a családjával, szemben David Lynch-csel, akiről mindenki tudja, hogy kicsoda. Szóval Markékkal beszélgettem, de nem akartam túl tolakodó lenni, nehogy esetleg kényelmetlen helyzetbe hozzam.

img_7652 A szerző és Brandi Haave (Fotó: Szakácsi Greg)

Találkoztál a forgatás alatt a szereplőkkel?

Nem. Viszont Kyle itt volt végig, mivel a mi konyhánk főzte az ételeket a filmhez, így ő mindenkit láthatott. Egyetlen olyan nap volt csupán, amikor kint, a parkolóban dolgoztak. Az volt furcsa, amikor láttam kint Bobbyt, mert neki korábban hosszabb, sötét haja volt, most meg rövid és ősz. Fura volt most mindenkit öregebben látni, 25 évvel később. Az ember nézi a filmet, és azt képzeli, hogy a szereplők még mindig fiatalok, pedig ők is megöregedtek. (nevet) De ahogy mondtam, annyira ügyeltek arra, hogy semmi ne jusson ki, hogy nem sok dolgot láthattunk.

A North Bendben élők mit szóltak hozzá, hogy megint lesz némi felfordulás a kisvárosban?

Azzal nem volt gond, a polgármester sem ellenezte. Minden nyáron rendeznek itt egy kisebb fesztivált, és ennek részeként most először szerveztek egy kis tiszteletadást a Twin Peaksnek. Más nem nagyon változott. A Twin Peaks fesztivált idén nyáron július utolsó előtti hétvégéjére szervezték, és szinte percek alatt elfogytak a jegyek. Őrületes volt!

Szerinted mire lehet itt, nálatok a Twin Peaks bemutatóját követő hetekben, hónapokban számítani?

Hát, valószínűleg nagy bajban leszünk. Már hosszú ideje keresünk embereket, de lehetetlen tapasztalt személyzetet találni, úgyhogy eléggé tartok ettől az egésztől. Mindenfelől jönnek hozzánk rajongók. Nem is tudom, hogy én hova mennék, ha valamelyik kedvenc sorozatom helyszínét akarnám látni, Kaliforniát leszámítva persze, de tényleg hihetetlen helyekről érkeznek ide az emberek. Nem tudom, hogy az előző alkalommal meséltem-e arról az orosz párról, akik a nászútjukat töltötték itt, és azóta is egy-két évente visszajárnak. De volt már itt nálunk lánykérés is.

Egészen biztos, hogy nagyon meg fog nőni a forgalmatok.

Igen, különösen, hogy most a Netflixen játszák a sorozatot, és emiatt sokkal többen nézik majd meg.

És Kyle mit tervez?

Őszintén? Fogalmam sincs. Az biztos, hogy több emberre lesz itt szükség. Mivel az új sorozatban ez a hely RR2GO néven, félig-meddig elvivős gyorsétteremként üzemel, ezért Kyle arra gondolt, hogy csináltat feliratos dobozokat, és aki akar, ráfizethet, és ilyen dobozban kaphatja a rendelését. Azt tudni kell, hogy itt, Washington államban emelik a minimálbéreket, Seattle-ben már meg is tették, de így lesz az állam többi részében is, és 2020-ra az óradíjak elérik a 13–14 dollárt. Ahhoz, hogy a magasabb béreket ki tudjuk termelni, áremelésre lesz szükség, de azt hiszem, Kyle ezt már ettől függetlenül is tervezte. A fánk nagy kedvenc manapság, úgyhogy szerintem majd árulni fogjuk a közeli pékség fánkjait is. És bár a bemutató áprilisban lesz, a nagy tömegre inkább júliusban és augusztusban számítunk.

Kyle tavaly mesélte, hogy nem volt lehetőségetek használni a Twin Peaks logót. Történt ebben valami változás?

Úgy tudom, igen, Kyle most megkapta a jogot, hogy bármikor használhassa, ez része volt a stúdióval kötött megállapodásnak. A Twin Peaks Sheriff’s Departmentes dolgokat viszont mindig is csinálhattuk, mert az nem egy létező dolog.

___

Twin Peaks forgatási helyszínek North Bendben és környékén

img_2063 A filmbéli Great Northern Hotel, a valóságban a Salish Lodge néven működő szálloda, valamint a 82 méter magas vízesés, a Snoqualmie Falls mindössze 7 kilométerre található North Bendtől – Snoqualmie, Washington (Fotó: Pintér Miklós)


ronette-bridge Ronette Pulaski, Laura Palmer iskolatársa, és a róla elnevezett híd, a Ronette’s Bridge a filmben (Forrás: welcometotwinpeaks.com)

img_2157 A Ronette’s Bridge-et gyalogoshíddá alakították, a korláton kívülről fiatalok ugrálnak az alatta lévő folyóba (Fotó: Pintér Miklós)


abegkicvzn Big Ed benzinkútja/Big Ed’s Gas Farm a filmben (Forrás: justcollected.com)

img_7714Big Ed benzinkútja most magányosan áll: az országút szélén található épületet átalakították, üresen áll, jelenleg is kiadó (Fotó: Pintér Miklós)


welcome-to-twin-peaks-sign-51201A Twin Peaks a film főcímében (Forrás: welcometotwinpeaks.com )

img_2186A Mount Si, azaz a Twin Peaks: a North Bendtől pár percnyi autóútra található, 1270 méter magas hegyet évente 80-100 000 túrázó mássza meg (Fotó: Pintér Miklós)

___

Brandi, Te itt laksz a környéken. Ismerjük a Twin Peaks történetét, ami teljes őrület. Van hasonlóság az itt élők mindennapjai és a filmbéli világ között?

Szerintem abszolút van. Mert mindenütt van jó kislány a gimiben, aki szeret bulizni, és soha nem gondolnád, hogy ki lesz Laura Palmerből. Az embereknek vannak titkaik, de azért nem olyanok, mint a sorozatban. Nem járnak fel például a kanadai határhoz, hogy prostikkal múlassák az időt, bár lehet, hogy tévedek. Mindenki ismer mindenkit, sokan tartanak fenn titkos viszonyokat… szóval átlagos kisvárosi élet folyik itt nálunk is.

És persze gondolom sokan járnak kockás flanelingben.

Rengetegen. (nevet)

A többség egyébként tényleg fakitermelésből él?

Igen, a vőlegényem is favágó. Mindig vannak kidőlt és kivágásra váró fák, úgyhogy igen. Az emberek itt nagyon ragaszkodnak a munkahelyükhöz, én például tizenhárom éve, de van egy lány, aki tizenhét éve van már itt. El nem tudnám képzelni, hogy valaha is máshol dolgozzak. Egy másik kolléganőmnek komoly főállása van, hétfőtől péntekig kábítószerfüggőségben szenvedő csecsemőkkel foglalkozik, de minden vasárnap nálunk szolgál fel, mert szereti az embereket. Én nem tudom, hogy képes minderre, de ő is biztos nagyon sokáig itt lesz még.

Hogyan viszonyulnak az emberek itt, North Bendben általában a Twin Peakshez?

Szerintem manapság sokkal nyitottabbak, mint a kilencvenes években. Az eredeti történetben meggyilkolnak egy fiatal lányt, akiről később kiderül, hogy drogozott, és viszonya volt a terapeutájával, meg ilyenek, és akkor ez egy kicsit feszegette az emberek tűréshatárát. Manapság talán már kevésbé ütköznek meg ilyen sikamlósabb sztorikon. Bár, ki tudja, a sorozat a Showtime-on megy majd, nem lesz cenzúrázva, lehet, hogy megint kapunk néhány meglepetést. Annyian rá vannak kattanva most megint a sorozatra, hogy az is lehet, hogy újabb részeket fognak forgatni még a közeljövőben.

Ahogyan most körbenézek, azért látszik, hogy ki látogatott el hozzátok a film miatt, és kik a helyi lakosok. Van egy-két egészen fura fazon is itt a közelünkben. Az előbb azon viccelődtünk, hogy lehet, hogy páran azt hiszik, hogy nem North Bendben, hanem Twin Peaksben vannak, és te nem a Twede’s-ben, hanem a Double R-ban dolgozol.

(nevet) Ez félig-meddig igaz. Kyle pedzegeti is, hogy vesz nekünk olyan munkaruhát, amilyet Shellyék hordtak a filmben. Vannak néhányan, akik hallani sem akarnak róla, de én valószínűleg felvenném. Képzeljétek el, hogy bejönnétek, és mi mind kék ruhában lennénk. Azt hiszem, több borravalót is kapnék. (nevet)

___

További Twin Peaks interjúk a Grungeryn, North Bendből (linkek):

Twin Peaks-ben még mindig átkozottul finom a kávé | Beszélgetés Kyle Twede-vel, az RR Café/Twede’s Café tulajdonosával

Nevermore, Sanctuary, cseresznyés pite | Beszélgetés Warrel Dane-nel és Jim Shepparddel Twin Peaksben

Bővebben