GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Mia Zapata élete és halála – 5. rész: Hajtóvadászat

Mia családja és barátai teljesen lemondtak arról, hogy valaha is megtalálják a lány gyilkosát. Hiába minden erőfeszítésük, a magánnyomozó felbérlése és az erőteljes médiajelenlét ellenére sem jutottak előre. Apró részletekre ugyan fény derült, de áttörést sehogyan sem tudtak elérni a nyomozók. Az úgynevezett cold case squad, a technológiai fejlődés és egy Nobel-díjas biokémikus felfedezése sietett váratlanul a seattle-i rendőrség segítségére.

___

A cikket a felkavaró tartalom miatt kizárólag 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk!

___

A fordulat

Richard Gagnon és Gregg Mixsell seattle-i nyomozók 1993-ban, Mia Zapata halálának nyarán álltak munkába az SPD-nél (Seattle Police Department). Első éveikben – ugyanúgy, mint társaik -, az aktuális bűnesetek felgöngyölítésére fókuszáltak. 2001 tavaszától kezdtek el olyan helyi gyilkossági ügyekkel foglalkozni, amelyek hosszú esztendők óta hevertek a fiókok alján megoldatlanul. Közel háromszáz olyan akta halmozódott fel az évtizedek alatt, ahol a bizonyítékok rendelkezésre álltak, de a tetteseket nem sikerült megtalálni. Befagyasztott ügyeknek hívták őket. Gagnon és Mixsell magukat csak „Cold Case Squad”-nak, azaz „Kihűlt Ügyek Csapatának” nevezték, hasonlóan az Egyesült Államok más nagyvárosainak régi gyilkossági eseteit újravizsgáló egységeihez.

A nyomozók a szexuális indíttatásból elkövetett eseteket vették előre és először azokra összpontosítottak. Gagnon és Mixsell sok más mellett, Zapata-ügyét is felmelegítette. A detektívek a teljes nyomozati anyagot átfésülték.

Richard Gagnon [nyomozó, Cold Case Squad]: „Minden dolgot felderítettek az üggyel kapcsolatban, egy kivétellel: egy 1 óra 20 perces időszak maradt csak ki aközött, hogy Mia Zapata kilépett a kapun és hogy megtalálták volna a holttestét.”

A kilencvenes években az igazságügyi tudományok technológiai fejlődése elképesztő mértékben felgyorsult. 1993-ban – abban az évben, amikor Miát megölték -, a kémiai Nobel-díjat Kary Mullis, amerikai biokémikus kapta a polimeráz láncreakció (PCR – polymerase chain reaction) technológia felfedezéséért. Az eljárás lényege az volt, hogy minimális mennyiségű mintából is képes volt DNS-t kinyerni. Ez pedig örökre megváltoztatta a kriminalisztika tudományát.

Jodi Sass [igazságügyi szakértő, DNS elemző]: „A PCR egy kémiai fénymásoló. A segítségével képesek voltunk felerősíteni abból a kis mennyiségű DNS-ből elég nagy darabokat, hogy tényleg felismerjük őket.”

Azok a múltban felhalmozott bizonyítékok, amiket eddig megfelelő műszerek és eljárások hiányában nem tudtak felhasználni, most újra vizsgálat alá kerülhettek. Gagnon és Mixsell a Zapata-gyilkosságnál azonnal a lefagyasztott nyálra koncentrált. A Mia testéről nyolc éve vett minta eddig nem csak kevésnek bizonyult az analizáláshoz, de az is félő volt, hogy a vizsgálat közben megsemmisül. A nyomozóknak addig kellett várniuk, amíg a PCR folyamat olyan kifinomulttá nem vált, hogy a mikroszkopikus mennyiség használható legyen a teszteléshez. A pillanat végre eljött, Gagnonék átadhatták a bizonyítékot Jodi Sassnek, a Washington State Crime Lab (Washington Állami Bűnügyi Laboratórium) igazságügyi szakértőjének. Arra kérték őt, hogy keressen DNS mintákat a nyálban. A Mia boncolásakor vett minta mennyiségét Sassék a PCR technológia segítségével megnövelték, így az elegendővé vált a vizsgálatokhoz.

Jodi Sass [igazságügyi szakértő, DNS elemző]: „Amit kinyertem, az egy mixelt profil volt, ami Mia DNS-e mellett egy ismeretlen férfi DNS profilját is tartalmazta.”

Sass tehát sikerrel járt: két DNS-t is el tudott különíteni. Mia DNS-e mellett egy férfi DNS-ét is azonosítani tudták. A nyomozók 2002 júniusában kérelmet nyújtottak be az összes amerikai bűnelkövető DNS-ét tartalmazó számítógépes FBI adatbázisban, a CODIS-ban (Combined DNA Index System – Kombinált DNS-mutató Rendszer) való kereséshez. Sass belépett az akkoriban kétmillió személy adatait tartalmazó programba, az elkülönített férfi DNS-t betáplálták a CODIS-ba, de nem találtak egyezőséget. Lehetséges, hogy a gyilkos soha nem követett el még bűncselekményt? Elhagyta az Egyesült Államokat? Vagy talán már ő is halott volt?

Jodi Sass igazságügyi szakértő, DNS elemző (Forrás: Forensic Files)

…és a rendszer egyszer csak bejelzett

A CODIS napi 24 órában futott és hasonlította össze a mintákat. A fordulat 2002 decemberében következett be. 12 hónap elteltével váratlanul bejelzett a rendszer. Szinte hihetetlen: kilenc és fél évvel Mia halálát követően a CODIS egyezőséget talált!

Leigh Hearon [magánnyomozó]: „Hál’ Istennek, hogy a halottkém megmentette azt a mintát.”

A nyomozók legnagyobb megdöbbenésére négyezernyolcszáz kilométerre (!) a bűntett színhelyétől, Floridában a szoftver beazonosított valakit.

A DNS egy negyvennyolc éves kubai származású halászé, Jesus Mezquiáé volt. A férfi 1980. április 15-e és október 31-e között az úgynevezett Mariel boatlifttel érkezett az Egyesült Államokba. Miután Fidel Castro bejelentette, hogy „aki akar, elmehet” Kubából, számtalan, menekülteket szállító hajó indult el Mariel város kikötőjéből Amerikába. A menekültek – akiket a köznyelv Marielitónak nevezett el – komoly politikai problémát okoztak Jimmy Carter számára. Százhuszonötezer embert még az amerikaiak sem tudtak könnyedén befogadni, emiatt 1980. október 31-én a két kormány megállapodott abban, hogy leállítja az akciót. Csak később derült ki, hogy a Kubából érkező gazdasági bevándorlók és korábbi politikai foglyok mellett a menekültek nagy része börtönökből érkezett vagy komoly mentális gondokkal küzdött. Castro köztörvényes bűnözők és pszichiátriai kezelés alatt álló emberek tömegét zúdította az Egyesült Államokra! Jesus Mezquia egy volt közülük. A kubai Amerikában idővel megházasodott, jövedelmét építési munkákból, majd halászatból szerezte. Dél-Floridában és Dél-Kaliforniában is élt.

Jesus C. Mezquia (Forrás: YouTube)

Mezquia DNS-e egy floridai rendőrségi adatbázisba lett regisztrálva, innen került be a CODIS-ba. A mintát azért vették tőle, mert betöréshez használatos eszközöket találtak nála. A próbaidőre való bocsátás feltétele pedig a mintaadás volt. És ez megint csak kulcsfontosságúnak bizonyult! Egy 2001-ben, az egyezőség megállapítása előtt mindössze egy évvel korábban elfogadott törvény alapján Florida állam a rablókra és a betörőkre is kiterjesztette a kötelező DNS mintaadást. Ha nincs ez a változás, Mezquia DNS-e továbbra sem szerepelt volna az adatbázisban annak ellenére, hogy korábban már több erőszakos cselekményért elítélték. Mezquiának hosszú volt a bűnlajstroma. A nyolcvanas években rablásért és közszeméremsértésért ítélték el Floridában. Kaliforniában családon belül elkövetett erőszak miatt tartóztatták le, de bűnlajstromán erőszakos közösülés is szerepelt. Agresszív viselkedését és brutalitását a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején dokumentálták, ahogyan azt is, amikor 1997-ben Floridába visszatérve egy terhes nőre támadt. Rejtély, hogy egy ilyen ember hogyan lehetett szabadlábon!

A nyomozók azonnal elkezdtek a vád felépítésén dolgozni. Az első feladatuk az volt, hogy bebizonyítsák, Mezquia 1993 júliusában tényleg Seattle-ben tartózkodott. Letartóztatási nyilvántartásokat fésültek át, közlekedési szabálysértéseket kerestek, hogy képesek legyenek bizonyítani, a férfi ott lehetett a gyilkosság időpontjában a helyszínen.

Jesus Mezquia letartóztatása

Az akkoriban ötvenéves Tony Liuzzi egy magánnyomozó céget vezetett a floridai Hollywoodban (a keleti parton is létezik ilyen, a városban százötvennégyezren laknak). Liuzzi vállalkozásában kilencvenöt fő dolgozott akkoriban. Különböző rendezvények biztosításától kezdve, az illegális bevándorlók elfogásán és visszatoloncolásán keresztül, a szökevények előkerítésig mindenféle megbízást kaptak a helyi rendőrségtől. Most is Liuzzi cégét kérték fel közreműködésre. A csapatot Liuzziék mellett seattle-i, Miamiból kirendelt és helyi rendőrök alkották. Az akcióba bevont egységek elmentek az összes Mezquiához kapcsolható címre, emellett a gyanúsított autóját is nagy erőkkel keresték. A seattle-i nyomozók az első este vacsorázni hívták a helyi kollégáikat, ahol elmondták, milyen fontos is az ügy, amin dolgoznak.

Tony Liuzzi [magánnyomozó, Hollywood, Florida]: „Azt mondták nekünk, hogy ’Seattle-ben mindenki ismeri ezt az ügyet, minden újságban címlapra fog kerülni’. Egyértelmű volt, hogy milyen fontos a seattle-i csapat számára az ügy. Mi, floridaiak ’csupán’ azért akartuk elkapni, mert nem volt rendben a fickó. De miután többet megtudtunk arról, hogy mi tett, egyszerűen el kellett kapnunk. Senki nem gondolhatta másképp.”

A csapat a Florida Keysen található meseszép, bár szegénynek leírt nyolcezerötszáz fős halászfaluban, Marathonban találta meg Mezquia otthonát. A nyolc szigetből álló láncolat középső részén fekvő települést, a floridai zátonyokon átívelő autópálya, az Overseas Highway köti össze Floridával. Ez az egyetlen út, amin keresztül ki lehet autóval jutni a szigetről.

Tony Liuzzi [magánnyomozó, Hollywood, Florida]: „Amikor egy ilyen munkát elvállalsz, alig alszol valamit. Három óra alvás után újra kint vagy a terepen. Van egy érzelmi aspektusa is a dolognak.”

Amikor a csapat Marathonba látogatott, Mesquia és a kisteherautója nem volt otthon. A floridaiak ekkor már egy hete beazonosították a házat. Az autó az ingatlan előtt állt végig, de addigra megmagyarázhatatlanul eltűnt.

Tim Bradshaw [King megyei ügyész, Seattle]: „Ilyenkor előjön a paranoia és azt gondolod, hogy valahogy tudomást szerzett arról, hogy mire készülünk. Meg fog lépni.”

A házhoz, ami még mindig Mezquia korábbi feleségének nevén volt, egy megfigyelő egységet állítottak és további nyomokat kerestek a férfi hollétének kiderítésére. A következő napokban megpróbálták a lehető legtöbb adatot összegyűjteni Mezquiáról. A Miami-Miami Beach körzetben különböző címeket ellenőriztek, valamint az autópálya forgalmát is figyelték. A helyi sherifftől megtudták, hogy Mezquia hova szokott horgászni járni, hol parkol az autójával és így tovább.

Tony Liuzzi [magánnyomozó, Hollywood, Florida]: „Nem is tudom hogyan írjam le őt. De nem volt átlagos tagja a közösségnek.”

Liuzzi később azzal viccelődött, hogy annyit állt az út mellett, hogy egy idő után a Marathonban élő lakosok legalább felét messziről felismeri már a vezetési stílusáról. Napok teltek el, de sehol nem találták Mezquiát. Egészen addig, amíg kapcsolatba nem léptek a Monroe megyei sheriffel.

Tony Liuzzi [magánnyomozó, Hollywood, Florida]: „Korábban már egyszer kihallgatták Mezquiát, aki egy másik címet adott meg akkor, a kendalli körzetben, Miami környékén. A nyomozók átmentek körülnézni a címre és megtalálták az autót.”

A keresés hajtóvadászatba fordult. Miamitól Marathonig megfigyelő egységeket állítottak fel és folyamatosan szemmel tartották a kendalli házat is. Aznap este vették észre a hatalmas kubait. Mezquia hazatért. Az utca végi vegyesboltba indult bevásárolni. A rendőrök lecsaptak. 2003. január 10-én a floridai hatóságok Florida Keys szívében, 4800 kilométerre a tett helyszínétől letartóztatták Jesus Mezquiát, Mia Zapata feltételezett gyilkosát.

Míg a megfigyelés több napon keresztül, napi tizennyolc órán át tartott és Mezquia lehetséges tartózkodási helyeinek száma miatt meglehetősen nehéz volt, addig a letartóztatás simán ment. A gyanúsított semmilyen ellenállást sem tanúsított. A seattle-i csapatot megdöbbentette a 193 cm-es, 110 kilós férfi magassága és erős fizikai felépítése. Mia Zapatának esélye sem lehetett ellene. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt napokban hol tartózkodott, azt válaszolta, hogy elvállalt egy alkalmi munkát egy halászhajón, Miamiban. Mezquiát egyenesen a Miami-Dade County (Miami-Dade Megyei) börtönbe vitték. Tony Liuzzi utólag azt mondta, hogy attól féltek, nem találják meg a kubait.

Csapda Mezquiának

Richard Gagnonnak és Greg Mixsellnek, a seattle-i Cold Case Squad két tagjának komoly bizonyíték volt a kezében. A kubai DNS-e Mia testén. Hátha még be is tudnák bizonyítani, hogy Mezquia ismerte az énekesnőt!

A nyomozók csapdát állítottak. A kihallgatáson öt nő képét mutatták meg a férfinak. Mindannyian erőszakos bűncselekmény áldozatai lettek. Az egyikük Mia Zapata volt. Mezquia tagadta, hogy bármelyikőjüket is ismerte volna. Azt azonban elismerte, hogy akkoriban Seattle-ben tartózkodott.

Tim Bradshaw [King megyei ügyész, Seattle]: „Nyugodt és együttműködő volt egészen addig, amíg meg nem kérdeztük, hogy megerőszakolt és megölt-e valakit Seattle-ben. Ezen a ponton [Mezquia] felállt, kinyújtotta felém a kezét és jó hangosan azt mondta: Nézzék, nem remeg a kezem! Az igazat mondom!”

Mezquia nem is tudta, hogy csapdába esett. Ha azt vallotta volna, hogy ismerte Miát, vagy találkozott vele, ha lett volna valami ésszerű magyarázata arra, hogy hogyan kerülhetett a nyála nő testére, talán soha nem tudják rábizonyítani a bűncselekményt. Amikor azonban azt állította, hogy nem ismerte Miát, megpecsételte a sorsát.

Tim Bradshaw [King megyei ügyész, Seattle]: „Tagadta, hogy ismerte Miát, hogy valaha is látta volna őt, vagy hogy bármit is csinált volna vele. Mindeközben a nyála ott volt Mia mellén.”

Egy Mezquiától frissen vett mintát újra összehasonlítottak a boncoláskor vett mintával. Ha volt is bármilyen kétkedés vagy kérdés, azok abban a pillanatban mind eltűntek. A szoftver újra bejelzett. A minták egyeztek.

Tim Bradshaw [King megyei ügyész, Seattle]:Ahogyan visszaértem Seattle-ben, azonnal vádat emeltem ellene gyilkosság miatt.”

Bebizonyosodott, hogy 1992 és 1994 között Jesus Mezquia Seattle-ben élt egy nővel, három utcányira, nagyjából két kilométerre onnan, ahol Mia Zapata holttestét megtalálták. A gyilkosság idején élettársa nem tartózkodott a városban. Nem világos, hogy Mezquia hogyan került Seattle-be és mit csinált ott. Az sem derült ki, hogy ismerte-e Miát vagy sem. Valószínűleg nem. A barátok és a zenekar tagjai azt nyilatkozták, hogy Jesus Mezquia neve és arcképe sem mond nekik semmit. Soha életükben nem látták őt. Mixsell és Gagnon meg volt győződve arról, hogy a gyilkosság éjszakája előtt Mia soha nem találkozott Mezquiával. Szinte biztos, hogy nem ismerte őt.

Tim Bradshow, King megyei főügyész (Forrás: Forensic Files)

Képtelen voltam elhinni. Képtelen!

Még 1993-ban, öt héttel Mia Zapata halála után egy gyanús incidens történt a környéken. Ez utólag adhat talán valami támpontot ahhoz, hogy pontosan mi történhetett. Egy fiatal nő a 10th Avenue-n, egy sarokra a Comet Taverntől sétált éppen, amikor egy autó haladt el mellette. A bírósági dokumentumok szerint a nő azt hitte, hogy a sofőr fel akarja neki ajánlani, hogy elvigye őt, amikor észrevette, hogy a férfi maszturbál. A nő felírta a rendszámot és elmenekült. A nyomozók később vezették össze, hogy az autó Mezquia nevén volt a rendszerben regisztrálva.

Richard Gagnon [nyomozó, Cold Case Squad]: „Mindig áldozatok után kutatott. Egy hidegvérű ragadozó volt.”

A nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy Mia ugyanígy találkozhatott Mezquiával. Úgy hiszik, hogy Jesus Mezquia Seattle utcáin cirkált autójával, amikor 2:00 után nem sokkal meglátta a hazafelé sétáló Mia Zapatát. A barátok elmondása szerint Mia részeg volt, walkmanjével a fején zenét hallgatott, emiatt valószínűleg nem észlelte, ahogyan Mezquia autója közeledik. Az ügyészek szerint a kubai elrabolta majd megfojtotta, aztán egy elhagyatott helyen kidobta a kocsijából őt. Ezt a feltételezést erősíti az is, hogy a hely közvetlenül a Mezquia lakása és a Comet Tavern közti útvonalon, a Comettől három kilométerre található. Az ittas, fiatal nőnek esélye sem volt a nagydarab férfi ellen.

Tim Bradshaw [King megyei ügyész, Seattle]: „Mezquia kinyitotta az ajtót, megragadta Mia kezeit, kiráncigálta az autóból és otthagyta úgy, ahogyan földet ért. Nem volt tudatos a helyválasztás.”

Amióta a detektívek beazonosították a DNS tulajdonosát, pontosan tudták, hogy megvan az emberük. Richard Gagnon nyomozó nem is hezitált, felhívta Richard Zapatát, hogy megossza vele a jó híreket.

Richard Zapata [Mia édesapja]: „Képtelen voltam elhinni. Képtelen!”

„Ahogyan mondja. Egy a millióhoz volt az esélye. Ez egy csoda. De mi tudjuk, hogy elkaptuk őt. Lent tartózkodik Floridában, de visszahozzuk őt ide, Seattle-be!” – válaszolta neki a nyomozó.

Sokkoló bejelentés

Valósággal sokkolta a seattle-i közvéleményt, amikor 2003. január 11-én szombaton, Jesus Mezquia letartóztatásának másnapján az SPD bejelentette: elfogták Mia Zapata feltételezett gyilkosát.

Az azt megelőző napokban már kiszivárgott egy-két meg nem erősített információ arról, hogy a rendőrség nagyon közel áll a tettes megtalálásához, de ennyi idő után mindenki óvatosan és kétkedve állt a pletykákhoz. A bejelentés sebeket tépett fel. Öt nappal később egy helyi lap, a seattle-i The Stranger interjút készített Matt Dresdnerrel. A Gits basszusgitárosa megdöbbenve nyilatkozott.

Matt Dresdner [a Gits basszusgitárosa]: „Én már teljesen feladtam a reményt. Az elmúlt három évben próbáltam nem gondolni az ügyre. Hat hónappal ezelőtt elköltöztem Seattle-ből, de nem Mia meggyilkolása miatt. Amikor elmentem, úgy éreztem, hogy a költözés segít nekem abban, hogy ezt az egészet magam mögött hagyjam.”

Matt Dresdner és Steve Moriarty meglehetősen szkeptikusak voltak a letartóztatást követő első huszonnégy órában. Attól tartottak, hogy nem lesz elég DNS ahhoz, hogy bizonyítani lehessen Mezquia bűnösségét. Nem merték magukat beleélni abba, hogy végre válaszokat kaphatnak a tíz éve nyitva lévő kérdéseikre. Amikor aztán másnap meglátták a rendőrség sajtóközleményét, tudták, hogy talán tényleg megvan az emberük.

Matt Dresdner [a Gits basszusgitárosa]: „Hihetetlen volt. Éveken át próbáltunk kapcsolatban maradni a rendőrséggel, de azt feltételeztem, hogy ha az ügyet nem is zárták még le, akkor is legfeljebb valaki íróasztalán, egy kupac alján fekszik az akta. Ezek a fickók összedugták a fejüket és újra benyújtották a DNS mintákat, aztán kiderült, hogy a keresést újra és újra lefuttatták a nemzeti bűnözői adatbázisban. Ez csodálatos! Legszívesebben minden zsarut meghívnék egy italra, aki ebben részt vett. Fenomenális rendőri munka – pedig el kell mondanom, hogy kezdetben nem gondoltam azt, hogy mindent megtesznek, amit tudnak. És kilenc és fél évvel később bizonyítottak maguknak!”

A Gits tagjai tisztában voltak azzal, hogy innentől kezdve a tragédia egy másik, feltehetően utolsó fázisára kell összpontosítaniuk. Az érzelmi szempontból és a bizonyítás bonyolultsága miatt egyaránt rettenetesen nehéznek ígérkező tárgyalásra.

(A történet itt folytatódik!)

___

Mia Zapata élete és halála
A sorozat részei (linkek)

1. rész: A csirkelábú
2. rész: Patkányház Seattle-ben
3. rész: Nálunk van az énekesnőtök, sajnálom! (18+)
4. rész: Csak hárman tudják, mi történt (18+)
5. rész: Hajtóvadászat (18+)
6. rész: Szenvedj, te rohadék! (18+)
7. rész: ¡Viva Zapata! – Mia emlékezete

Bővebben