GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Kyle Twede: Twin Peaksben még mindig átkozottul finom a kávé

A Seattle-i grunge túránkon egy félnapos kitérőt tettünk, hogy a kedvenc városunktól mindössze félórányi autóútra található North Bend-ben megkóstoljuk a világ legfinomabb cseresznyés pitéjét és hogy igyunk abból az átkozottul jó kávéból is. Ellátogattunk a RR/Twede’s Caféba, minden idők legkirályabb sorozatának, a Twin Peaks-nek az egyik legismertebb forgatási helyszínére, ahol egy döbbenetes véletlen folytán találkoztunk, és majd’ egy órát beszélgetnünk a hihetetlenül barátságos Kyle Twede-vel, a kávézó tulajdonosával.

IMG_1930Twede’s Café, azaz az RR Café (Fotó: Pintér Miklós)

Hogy mi volt az a véletlen, az egyelőre maradjon titok, de ha valaki szereti a metal zenét, akkor annak az elkövetkező napokban érdemes nagyobb figyelmet fordítani a Grungery cikkeire, egészen döbbenetes történetet fogunk megosztani veletek. Mivel eredetileg a The Great Northern volt a célpontunk ezért időben el kellett indulnunk Seattle-ből, hogy még pár forgatási helyszínt végig tudjunk járni, mielőtt ránk sötétedik. Tudjátok Bob, meg a haverjai.

A Twin Peaksben RR Café néven működő kávézó a valóságban North Bend-ben található, és Kyle Twede tulajdonos neve után a Twede’s Café nevet viseli. Ez azonban nem akadályozott meg bennünket abban, hogy rajongókhoz méltó áhitattal lépjünk be a helyre, és pillanatok alatt felvásároljuk az összes elérhető merch cuccot. És hát a rendelésünk sem lehetett kérdés. Nagyjából másfél órája tartózkodtunk a Twede’s-ben, amikor egy telefonhívásnak köszönhetően megérkezett hozzánk Kyle, és egy gyors bemutatkozás után bele is vágtunk a beszélgetésbe.

A kávézódnak nagyon fontos filmes múltja van. Hogyan éled meg, hogy 25 évvel a sorozat kezdete után még mindig rengeteg Twin Peaks rajongó keresi fel a Double R/Twede’s-t?

Még mindig meglehetősen szokatlan dolog ez számomra. Én ’97-ben vettem meg az éttermet, de akkorra már sokat vesztett a sorozat a népszerűségéből, és ezzel együtt megcsappant a vendégek száma is. A hely népszerűsége már a múlté volt. Emiatt nekem az volt a dolgom, hogy visszaszoktassam ide a helyieket. Pont ezt a tanácsot kaptam egyébként az ingatlan tulajdonosától is, amikor megvásároltam az éttermet. Úgyhogy erre törekedtem az első időben.

Te is rajongója voltál a Twin Peaks-nek?

Természetesen ismertem a sorozatot, ráadásul a Tűz, jöjj velem! mozifilm néhány jelenetét is itt forgatták. Akkor még alkalmazott voltam itt, és nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy David Lynch-ék hogyan dolgoznak. Egy kicsit beleláthattam abba, hogy milyen új trükköket, különleges effekteket használnak a forgatásokon. Emlékszem, hogy például az ablakokat alufóliával takarták le, mert napközben forgattak, de a filmben úgy kellett látszódnia, mintha éjszaka lenne. Lynch is pontosan ezért választotta, mert sötét volt a hely akkoriban, a falak és a mennyezet barnára sötétült a cigifüsttől, mert már vagy 60 éve dohányoztak itt a vendégek. Szóval tudtam róla, megnéztem az első részt, ahogy mindenki más is itt a városban. Aztán megvettem az éttermet, és igyekeztem felfejleszteni, visszaszoktatni ide a helyieket.

IMG_2032Kyle Twede, vagy ahogyan a kollégái hívják Boss Twede (Fotó: Pintér Tamás)

Mennyire használtad a Twin Peaks jellegzetes ismertetőjegyeit akkoriban a kávézóban?

Kb. három hónapja volt enyém a hely, amikor megjelent nálunk egy lány, aki Németországból elrepült először New Yorkba, onnan át Seattle-be, majd taxival feljött ide. Akkoriban semmi sem emlékeztetett itt a Twin Peaksre, de rájöttem, hogy még mindig nagyon sokat szeretik a sorozatot, ezért tettünk fel arra utaló dolgokat, például régi képeket a falakra. Csináltunk Twin Peaks-es kávéscsészéket is, de a szerzői jogok miatt nem írhatunk rá akármit.

Valóban legendás volt a cseresznyés pitétek vagy ez csak a sorozat miatt került fel az étlapotokra?

Most meg fogsz lepődni, de mi akkoriban még nem is tudtunk cseresznyés pitét sütni, viszont a kávé az tényleg finom volt. (nevet) Pár év alatt aztán sikerült kikísérletezni egy nagyon jó receptet a pitéhez, ez is egy érdekes történet egyébként. Szóval, így indultunk, készítettük ezeket az ételeket, sokan jöttek, sokat elfogyasztottak belőlük. Igyekeztünk gondoskodni arról, hogy a Twin Peaks egyre inkább jelen legyen.

IMG_1985Az a bizonyos cseresznyés pite és a kávé (Fotó: Pintér Miklós)

Folyamtosan jönnek a rajongók hozzátok, vagy vannak nagyobb Twin Peaks rajongói hullámok is?

Persze, mindig vannak kisebb-nagyobb felfutások. Például, van itt egy helyi tévécsatorna, a Bravo, ahol szoktak adni régebbi műsorokat, nem olyan régen a Twin Peaks is újra képernyőre került. Amiatt például rögtön rengeteg vendég jelent meg nálunk. Vagy ugyanez volt Queenslandben, Ausztráliában, onnan is nagyon sokan jöttek a film hatására. Tavaly pedig rengeteg svéd stewardess és pilóta járt nálunk, akik egyenesen idejöttek a reptérről, ettek-ittak, aztán repültek vissza. Tényleg vicces, hogy amint újra műsorra tűzik valahol, megjelennek az adott helyről a vendégek nálunk. Nagyon sokan jöttek arra a hírre, hogy David Lynch új Twin Peaks sorozatot készít, és hogy megkóstolják a cseresznyés piténket. Várjuk őt, de egyelőre még semmit nem lehet tudni arról, hogy mit tervez. De bármit is csináljanak a hellyel az itt marad, úgyhogy amikor legközelebb jössz, biztosan újra láthatod majd. (nevet)

Gondolom be kell zárnotok majd a forgatás idejére.

Igen, ezt nagyon valószínűnek tartom. Abban az időszakban, amikor újra forgatni kezdenek nem lehetnek itt vendégek, a kollégák pedig valószínűleg két hónap fizetett szabadságot fognak kapni. De igazából semmi pontosat nem tudok. Van némi elképzelésem arról, hogy mit akarnak majd csinálni, de olyan ez, mint minden vállalkozás: attól függ, hogy mennyi pénzt akarnak költeni, mennyi időt akarnak itt tölteni. Lehet, hogy Kyle MacLachlan két hetet lesz itt, de az is lehet, hogy csak néhány napot. A legjobb az lenne, ha több hétig maradnának, de benne van a pakliban, hogy nagyon gyorsan tovább állnak. Hamarosan kiderül.

___

Kyle a grunge-ról

Amikor nem dolgozol, mivel foglalkozol a szabadidődben?

Minden kedden ’Open Mic’ estéket rendezünk, szóval, ha még itt lesztek, gyertek vissza kedden. Mindenféle zenét játszom, basszusgitároztam tánczenét játszó együttesekben, gitároztam heavy metal bandákban, de tetszik egyik-másik techno zene is, amit Budapesten és máshol játszanak, tetszik a hangszerek változatossága, és van egy kis stúdióm is. Ezt csinálom, amikor éppen nem dolgozom, ami nagyon ritkán van.

A zenében mi vagy ki inspirált leginkább? Fiatal korodban kiket hallgattál szívesen? Kik a kedvenceid?

Nagyon szeretek például egy csomó angol zenekart, a Sensational Fix-et, a Flash-t. De ezek olyan nagyon régi bandák, amik szintetizátoros-gitáros zenét játszottak, mint pl. a Genesis és mások. A Deep Purple is nagyon jó volt, de őket inkább gyerekkoromban hallgattam. És most eszembe jutott még valami. Amikor felsős voltam, rajzórán valaki elindított valami zenét, csak úgy dübörgött a gitár, és mind azt kérdeztük, ki ez. És mondták, hogy ez a Black Sabbath. A Black Sabbath igazi régi metál zenét játszott, ők használták először így a gitárt.

A blogunk fő témája a grunge. Mit gondolsz arról a korszakról illetve az olyan zenekarokról, mint a Pearl Jam, a Soundgarden, az Alice in Chains vagy a Nirvana?

Az az igazság, hogy a zenei kérdésekben egy megrögzött seggfej tudok lenni. (nevet)

Ne kímélj.

Szeretek én mindenféle zenét, kivéve a rap-nek ezt az új fajtáját. Akkoriban imádtam a heavy metalt, élveztem, hogy olyan gyorsan játszhatok a gitáron, ahogy csak tudok, hogy rengeteg hangot eljátszhatok, és nagyon jól is ment. És amikor megjelent a grunge, eltűntek a hangok, eltűntek a szólók, csak ez a grunge jelleg maradt. Sok mindent tudok a grunge történetéről. Sok mindent tudok a Nirvana-ról és a többi zenekarról. Az egy olyan szerencsés pillanat volt, ami szinte a semmiből jött. Azok a srácok akkoriban nem voltak kiemelkedő zenészek, és emberileg sem voltak hibátlanok. A zenei felhozatal nagyon változatos volt akkortájt. A belvárosban lehetett jazzt vagy bluest hallgatni. Néhány banda így tűnt fel, és voltak köztük jók is, de valójában soha nem rajongtam igazán a grunge-ért. Szerintem méltatlanul bántak a gitárral.”

___

Hallottunk egy tűzesetről, ami elég komoly károkat okozott az épületben. Mesélnél róla?

Tulajdonképpen vandalizmus volt, egy törzsvendég hívott fel telefonon, hogy baj van. Én jöttem, ahogy tudtam, a tűzoltók éppen akkor törték be a tetőt, és felcsaptak a lángok. Előtte kisebb volt bent a tűz. A tűzszakértő hölgy – valószínűleg a legokosabb, akivel valaha is találkoztam – rögtön beültetett egy kocsiba, és kikérdezett. Tudni akarta, hogy én gyújtottam-e fel az éttermet, ami a Twin Peaks-ből ismert hely volt. A vendégek ugyanazokon a székeken ültek, mint a szereplők, és így nyilván nagyobb volt az eszmei értéke a dolgoknak, mint magának az épületnek. Az elektromos hálózat öreg és elavult volt, ahogyan az egész épület is. De mégis az én vállalkozásom volt. A tűzszakértő megkérdezte, hogy szerintem, mi okozta a tüzet. Én biztos voltam benne, hogy a konnektortól indult, ahová bedugtam a hűtőt egy hátsó helységben. Ezután elküldött, majd pár óra múlva újra megkeresett, és elmondta, hogy szándékos gyújtogatás történt. Megmutatta, hogy az egyik hátsó helyiség több sarkában meggyújtottak egy adag papírt, ami elégett, de aztán semmi más nem történt. Aztán átmentek a folyosó másik végébe, ott vécépapír-tekercseket meg hasonló dolgokat gyújtottak fel, aztán vittek egy doboz fogpiszkálót, azt is rádobták a papírhalmokra, és ez már elég volt. A két tűz összeért a tetőnél, kb. pont akkor, amikor a tűzoltók betörték a tetőt. Ennyi a történet.

IMG_1932Készültünk a találkozásra (Fotó: Pintér Miklós)

Kiderült később, hogy kik és miért csinálták?

Egy csapat gyerek csinálta, akikkel valószínűleg volt egy nő is. Akkoriban tartottunk egy bizonyos üdítőt a hűtőben, de azt a nőkön és a fiatal gyerekeken kívül senki sem itta. Hatalmas összegű biztosítást fizettem évekig, és közben hívogattam őket, hogy megvan-e a tettes. Kb. 7 évvel később bejött hozzánk a tűzszakértő, hogy szóljon, hogy valószínűleg azonosították a tettest, de nem volt elég bizonyíték a kezükben a letartóztatáshoz. Szerintem azt gondolták, hogy nagyon fiatal gyerekek tették, akiknek még nem volt priuszuk. Volt iskola is a környéken, biztos bejöttek ide a srácok, gondolták, úgysem kapják el őket, úgyhogy felgyújtották a helyet. Nem volt köze a Twin Peaks-hez, csak rombolni akartak. Ekkor építettük újjá az épületet, és lehet, hogy most majd David Lynch-ék megpróbálják visszaállítani az eredeti formáját.

Mit gondolsz, mi fog itt történni, amikor a csatornák elkezdik játszani az új sorozatot? Mert véleményem szerint az utóbbi 25 év legjobb visszatérése lesz az új évad, ez a hely pedig őrülten népszerű lesz újra.

Lehetséges. Az biztos, hogy a sorozat indulása sokat fog jelenteni a városnak. Amikor annak idején az előző évadokat North Bendben forgatták, a városban mindenki támogatta a dolgot. Rendeztek Twin Peaks felvonulást, tartottak Twin Peaks napot. Aztán 10 évvel később ez abbamaradt. Az új széria új lendületet ad majd a városnak, a környéknek. Mindenki arról beszél, hogy kell nekünk valami megkülönböztető jellemző, egy szlogen. Nagyon sok idegen fog eljönni ide. Ami az üzletet illeti, ez egy kétélű fegyver, mert ez történt akkor is, amikor megvettem az éttermet. Valóban sokakat idevonz a film, de a cseresznyés pitéből nem lehet megélni, mert sokba kerül az előállítása. A kávé ugyanez, tehát bejöhet akár száz ember, de ha csak pitét és kávét vesznek, én lehúzhatom a redőnyt. De ha tízen rendelnek palacsintát, az már más, tehát üzleti szempontból igazi kihívás lesz. Nagyon sokan jönnek majd. Tizenhét évembe került, hogy kialakítottam egy helyi törzsvendégkört, és vannak olyanok, akik évi egyszer-kétszer jönnek. Ez is meg fog változni, mert több vendég lesz, nagyobb parkolóra lesz szükség és több helyre az étteremben.

IMG_1980A lámpa azért ismerős a mennyezeten (Fotó: Pintér Miklós)

Lehet, hogy nyitnod kellene egy Twin Peaks-es ajándékboltot a túlsó sarkon.

Ki tudja? (nevet) Lehet, hogy azt fogják mondani, áruld nyugodtan a pólókat, de az is lehet, hogy nem, vagy kérnek egy kis részesedést az eladásokból. Sok szerződést kell majd aláírnom. Ez a Twin Peaks hazája, és simán előfordulhat, hogy mondjuk Cooper arcát nem nyomtathatom rá semmire, mert az már szerzői jogos téma. Szóval midnenki kivár, senki sem tudja, hogy hogy lesz.

Még akár az is előfordulhat, hogy egyfajta filmes grunge korszak kezdődik, aminek annak idején a Twin Peaks is része volt. Az első még a ’90-es évek elején volt, a második pedig a sorozat után itt kezdődik majd.

Nagyon is lehetséges. Ahogy mondják, a Twin Peaks-nek rengeteg oldala van. Szeretik az idősebbek, együtt nézik a házaspárok, de népszerű a gót életstílust folytatók körében is. Sok gót tér be hozzánk, és meséli, hogy tetszett nekik a film befejezése. És ez pont a grunge indulásakor történt, és a filmzene egy része is hasonló. Ki tudja, lehet, hogy megtörténik, a nagy zenekarok visszatérnek.

IMG_2016Ez a helyes lány most Shelly Johnson (Fotó: Pintér Tamás)

Szerintem sok új rajongót fog szerezni a sorozat a huszonévesek körében, és ha ehhez hozzáadjuk a régieket, a 35 év felettieket, akik mi is vagyunk, akkor megduplázódik a bázis. Elég nagy lesz ez a hely? Kell majd ide még egy emelet.

Igen, ez probléma lesz. Gondoltam is, hogy nyugdíjba megyek, de meg kell tenned, ami a dolgod. (nevet) Úgy lesz, ahogy mondtad. David Lynch korábban is eldöntötte, hogy leforgatja, aztán visszakozott. Gondolom, hallottátok. Most megint készen áll arra, hogy leforgasson 18 részt. És jól csinálta a Showtime, hogy meggyőzte, mert futnak most olyan sorozatok, mint a Walking Dead, ami hihetetlenül népszerű, és ha valami ilyesmit akarnak, akkor egyértelműen Lynch az ő emberük.

Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon is sok embert érdekel a Twin Peaks. Üzensz valamit az ottani RR Cafe/Twede’s Cafe rajongóinak?

Gyertek el hozzánk, és ha elolvastátok ezt a cikket, kaptok kedvezményt a pitére meg a kávéra.

___

További fotókért látogassatok el a Grungery Facebook oldalára. The Great Northern, Ronette’s Bridge, és maga a Twin Peaks. Klikk ide!

Bővebben