GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Amberjack: Anything – Dal- és klippremier a Grungeryn!

A négyszámos bemutatkozó EP, a Hookup (2015) után, május 2-án végre megjelenik a budapesti Amberjack bemutatkozó albuma, a STORM is. A déli, blues-os zenei alapokat grunge-os dallamokkal keverő zenekar elsőként az Anything című dalára készített egy speciális, koncertrészletekből álló lyric videót. A dalról, a klipről és a lemezről Láng Vince énekest kérdeztük. Dal- és klippremier!

storm_b1

Amberjack: STORM (2017)

Nagyon sokfajta zenét szerettek, de talán te vagy a legnagyobb grunge-fanatikus a zenekarban. Jól hallom, hogy a blues-os, americanás dallamok mellett azért visszaköszönnek ezek az elemek is az énekdallamokban és a zenétekben?

Szerintem abszolút. Tényleg én vagyok a legnagyobb grunge-rajongó a zenekarban, Pearl Jamen és Stone Temple Pilots-on nőttem fel, Eddie Vedder pedig a legnagyobb példaképem, de ez nem jelenti azt, hogy a többiek – akik hasonlóképpen zenei mindenevők, mint én -, ne ismernék és szeretnék ezt a stílust. Például Nagy Márkó, a gitárosunk, baromira szereti a Soundgardent, és különösen Chris Cornellt. Németh Csabi (bass) inkább metálosabb irányból közelít, Haraszti Ádám (dob) pedig a jazz világából, de a Hendrix-féle blues az, ami igazán összetartja a zenekart.

Hogyan köszön vissza ez a zenei sokszínűség a lemezen?

Már jó ideje dolgozunk ezeken a dalokon, idő volt, mire összecsiszolódtunk, és a sokféle inspirációból kikevertük azt a hangzást, ami igazán mi vagyunk. Hangmérnökeink, Csobánczi Peti, és Szűcs Szabi sokat segítettek ebben. Első hallásra a lemez dalai talán eklektikusnak tűnnek, de az Amberjack-sound mégis egy olyan alap, amire az egész lemezt ráépítettük.

A most bemutatásra kerülő dalotok, az Anything című egy picit délies, újkori Lynyrd Skynyrdös, egy kicsit odacsapós zenei alappal, egy kicsit grunge-hatású énekdallamokkal. Itthon pedig talán az Ozone Mama játszik hasonló zenét. Érzel bármilyen rokonságot az említett bandákkal?

Szeretjük a southern zenét, és hallgatjuk is, úgyhogy ezzel a hasonlattal nincs a világon semmi gond. Valójában azonban meg kell hallgatni az egész albumot, hogy igazán képet lehessen alkotni az Amberjackről. Május 2-án fog megjelenni, a GrundRecords kiadásában. Ami az Ozone Mamát illeti, megemelem a kalapomat előttük, nagyon nagy haverjaink és egyben példaképeink is. Szoktunk velük játszani, inspirálnak minket, talán vissza is köszön valami a zenéjükből a dalainkban. Aztán majd meglátjuk, hogy Magyarországon egy ilyen, grunge-os, blues-rockos, kicsit vintage téma mennyire tud működni. Ott van a Trousers, az Asphalt Horsemen – azt gondolom, hogy mi is meg fogjuk találni a közönségünket.

Miért pont az Anythingre készült az első klip?

Az Anything nem csak nekem az egyik kedvencem az albumról, mindannyian nagyon szeretjük. Ez tipikusan egy harapósabb, rockosabb dal, amire jól lehet bólogatni. A lemezen azért vannak dallamosabb, líraibb felvételek is. Nehéz erről beszélni, mondom, meg kell inkább hallgatni. (nevet)

Mit kell tudnunk a klipről?

Idén januárban forgattuk egy Barba Negrás koncerten, ott rögzítette Vida János barátunk, majd ő is vágta meg az anyagot. Három kamerával dolgoztunk egyébként. Az utómunkában Remete Pál is közreműködött, aki egyébként grafikai arculatunkat is felelős.

A dal szövege nagyon személyesnek tűnik számomra, úgy tűnik, hogy nagyon belülről jön a dolog.

Nagy Márk gitárosunké az érdem, aki a dal zenéjét és szövegét is írta. Szerintem is igazán őszinte és hiteles, én is átélem minden alkalommal, amikor játsszuk. Koncerteken azt szoktam mondani, hogy ez egy unorthodox szerelmes dal. Harapós riffekkel és zúzdával is el lehet mondani valakinek, hogy odavagyunk érte. A lemez címe is azért STORM, mert számunkra a zenében a szenvedély a legfontosabb. Ez nem feltétlenül divatos manapság, de nem menekülünk előle. Nem azért zenélünk, hogy megmondjuk a tutit, inkább az érzelmeken van a hangsúly. Persze azért nem csak szerelmes dalok lesznek a lemezen, többféle témát érintettünk. Minden dalnak külön története van. Ezért fontosak a dalszövegek is, a bookletben mindegyiket el lehet majd olvasni. Tervezzük, hogy lefordítjuk majd magyarra is őket.

AJ2017-1

Ha ultrakonzervatív grunge rajongóként ránézek a lemez borítójára, akkor a világítótoronyról azonnal a Temple of the Dog, a seattle-i Discovery Park és a Hunger Strike klipje jut az eszembe. És hát azért az „amberjack” szónak is utánanéztem.

(nevet) Az egy hal.

Milyen hal is pontosan?

Az amberjack magyarul sárgafarkú fattyúmakréla, egy ragadozó hal. Ehető egyébként, szóljon, aki próbálta már. Amerikai barátaim szerint nagyon finom. Egyébként imádom a Hunger Strike klipjét, talán tudat alatt inspirált is a borítótervezésnél.

Szerintem zseniális lett.

Köszönjük. Remete Pál munkája, és mi is imádjuk. Nem akartuk nagyon túlgondolni, de nyilván van a világítótoronynak egy szimbolikája, utat mutat az elveszett hajósoknak, stb. Ha megnézed, kicsiben ott van a logónk a bejárat felett, nem véletlenül. A tengert, mint koncepciót fel szoktuk használni a vizuális megjelenéseinkben, már csak a nevünk miatt is. Ezen az úton indultunk el, és részben befolyásolta a lemez címválasztását [STORM] is. Ez tényleg egy szenvedélyes lemez. Sohasem lesz matek metal, soha nem lesz gondolkodós zene, inkább felülünk a hullámokra, és a közönséggel együtt elhajózunk valahova. Persze nem a naplementébe.

Mikor és hol mutatjátok be először a lemezt a nagyközönségnek?

Május 5-én, a Gozsdu Manó Klubban (GMK) lesz a lemezbemutató koncertünk, ahol szokás szerint kiegészül a zenekar Budai Beni billentyűssel. Az Alone in the Moon lesz a vendégünk, akikkel még sosem játszottunk közös bulit, ezt is nagyon várom. És persze készülünk meglepetésekkel is, amikről természetesen nem mondhatok semmit. Az biztos, hogy atom buli lesz, úgyhogy érdemes eljönni nemcsak a grunge-, blues- és rock-rajongóknak, hanem mindenki másnak is, aki szereti az élőzenét.

___

Amberjack

Láng Vince – ének
Nagy Márk – gitár
Remete Marcell – gitár
Németh Csaba – basszusgitár
Haraszti Ádám – dob

Billentyűs hangszereken közreműködik: Budai Beni

Diszkográfia:

Hookup (EP, 2015)
Storm (LP – Megjelenés: 2017. május 2.)

Lemezbemutató koncert:

Helyszín: Gozsdu Manó Klub (GMK), Budapest
Időpont: 2017. május 5. 21:00
Vendég: Alone in the Moon

Facebook esemény itt!

Bővebben