GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

EiLEMA: Mother – Klippremier a Grungeryn!

Aki emlékszik a 2016-ban életre hívott, Amáliák nevű, hazai bandára, bizonyára azt is tudja, hogy a fiúk egy ideje már Eilema (pontosabban EiLEMA) néven folytatják. A tavalyi év végén az online streaming oldalakra felkerült háromdalos Take Wing EP-jük nyitódalához, a Motherhez most egy videó is készült. Klippremier a Grungeryn!

EiLEMA csodálatos élete

Van abban valami egészen menő, amikor negyvenes arcok pusztán a zenélés öröme és a műfaj szeretete miatt bandát alakítanak, hogy a tinédzser évek legnagyobb hatásainak szellemében alkossanak. A Slowmesh-frontember, Szabó Dávid még az améliás időkben rájuk sütötte, hogy ők tulajdonképpen rhythm ‘n’ grunge-ot játszanak, ez pedig annyira tetszett a srácoknak, hogy a váltás után is megmaradtak a kategóriánál. Így az Améliák után, immáron EiLEMA néven ők lettek a „világ második rhythm ‘n’ grunge zenekara”.

A banda hozzáállását nagyon jól tükrözi, hogy míg mások a social média felületeiken néhány kósza lájkért simán letérdelnek, ha kell, addig ők „rajongói sorozatuk” egyes részeiben más hazai bandákat ajánlgatnak – volt ott már Angertea, Red Swamp, Storm The Studio, és így tovább. De a csúcs eddig egyértelműen, a „Július 31-én fellép a Fezenen a legendás Danzig. Állítólag játszani fogják a Mothert is. Óriási megtiszteltetés lenne.” bejegyzésük volt. Meg persze ez az Amáliák – EiLEMA (utóbbi visszafelé ugyebár Amelie) névcsere sem az a tipikus eset.

A fiúkban tehát van egy jó adag humor és önirónia, ahogyan az minden intelligens ember sajátja, ezzel együtt attól sem riadnak vissza, hogy kicsit meredekebb dolgokat is megkapargassanak szövegeikkel. A Motherről és a klipforgatásról jó pár érdekességet megosztott velünk a frontember, Gyurácz Németh Iván.

Gyurácz Németh Iván: Nem nagyon szeretjük szételemezni a dalokat, sőt, szerintem nem is mindig tudja mindegyikünk pontosan, melyik dalunk miről szól – néha még az sem, aki írta. (nevet) A Mother azért kicsit más, amikor annak az alapja megszületett, Norbi két nap alatt már küldte készre hangszerelve, azóta alig változott és ebben nyilván az is benne volt, hogy nagyon betalált. A keményebb zenék régen azzal voltak polgárpukkasztóak, hogy ijesztően öltözködtek meg a Sátánról énekeltek és bár ma már senki sem polgárpukkasztó, mert már láttunk mindent, de azért még mindig vannak rockzenekarok és azok még mindig valamiféle lázadásról szólnak. Mi azzal „lázadunk”, hogy nagyon kemény témákat feszegetünk (pedig a hétköznapokban nyilván nem vagyunk ennyire búvalbaszott arcok). Koncerten is sokszor kapunk visszajelzést külön erre a dalra, olyanoktól is, akik nem ismerik a számainkat, hogy „hú, srácok az a Brother nagyot üt”. (nevet)

Ejtőernyő nélkül

Itt van tehát a Brother, vagyis a Mother, a zenekar első, rendes koncepcióval és rendezővel forgatott klipje. Ivánnak szerencséje volt, mert míg a legutóbbi videónál (Not Too Late) egy repülőgépből kellett 4000 méterről kiugrania (persze ejtőernyővel és időben), ráadásul egy másik ejtőernyőst is el kellett a hátán cipelnie, most elegendő volt jobbára csak feküdnie rajta (mármint a hátán). A videó rendezője Jakab Péter (Jazzékiel, Klinik Label; neki köszönhető az EiLEMA arculata is) volt, míg a kamerát Kósa Péter kezelte, akik amellett, hogy már régebb óta ismerték a dalt, nagyon erős és gyönyörű szép képi világot párosítottak annak kőkemény mondanivalójához.

Gyurácz Németh Iván: Óriási volt látni egyrészt ahogy szeretik a dalt, szünetekben is mindig a refrént dúdolgatták, másrészt nagyon jó volt, ahogy kihozza belőlük ezt a szuper vizuális világot. Mi imádjuk az egészet úgy ahogy van!

És hogy merre tovább?

Gyurácz Németh Iván: Az idei év eleje nyilván mindenkinek a COVID-ról szólt, de ránk azért ez csak részben igaz. A zenéléssel eddig sem kerestünk egy forintot sem, ez egy költséges hobbi. Nem is írtunk 50 új dalt unalmunkban és nem adtunk kínos online koncerteket sem. Amit nagyon sajnálunk, hogy márciusban játszottunk volna a nís-sel és az Alone in the Moonnal, azt a bulit novemberre kellett halasztani, illetve próbálni is kevesebbet tudtunk. Egyébként az új dalok formálódnak, már tulajdonképpen van is egy lemeznyi, viszont van még 3-4 amin dolgozunk és amiket annyira bírunk, hogy nagy lesz a harc, mi fog felférni egy lemezre. A felvételeket is elkezdtük már, de szeretjük sokat játszani a dalokat a véglegesítés előtt, úgyhogy szerintem az a reális, hogy idén készre csináljuk őket, aztán valamikor jövő év elején reméljük, összejön az első lemezünk.

Addig is jöjjön a klip!

__

EiLEMA Official YouTube Channel
EiLEMA Official Facebook
EiLEMA Official Bandcamp
EiLEMA Official Instagram

Bővebben