GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Slowmesh: Masterpiece | Dal- és klippremier a Grungeryn!

A stoner rock markáns képviselőjeként megismert VL45 tagságából alakult új zenekar, a Slowmesh, a közelmúltban fejezte be debütalbumának munkálatait. A Szabó Dávid énekes vezette csapat tagjai nem késlekedtek sokat: el is készítették első videoklipjüket, a Masterpiece című dalukra! Az új formációról, a hamarosan megjelenő első nagylemezről, valamint a dal és a klip hátteréről faggatta ki a frontembert Pintér Miklós, a Grungery főszerkesztője. Dal- és klippremier a Grungeryn!

16466741_579873865549315_575709351_o Slowmesh (2017)

VL45 vs. Slowmesh

Sokan vannak szerintem, akik veled kapcsolatban még mindig a VL45-nél tartanak. Tavaly ősszel aztán jött az infó, hogy a tagok egy részével új zenekart alapítottatok, Slowmesh néven. Mi a helyzet most nálatok?

Egyszerűen csak valami friss dolgot akartunk létrehozni, ezért gondoltuk úgy, hogy induljunk tiszta lappal. A VL45 öt tagjából négyen – Apró Antal dobos, Mészáros-Komáromy Dénes basszusgitáros, Süle Tamás gitáros és jómagam – játszunk a Slowmesh-ben. Elkészítettük az első lemezünket, a Something New-t, amivel egy olyan változatos zenei anyagot sikerült összehoznunk, ami jóval túlmutatott a VL45 határain.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy különválasszátok a két dolgot?

Pontosan. Az elképzeléseink szerint meghagynánk annak a lehetőségét is, hogy a VL45-tel majd egyszer valamikor, retró jelleggel újra elővegyük a régi dalokat. Most azonban szeretnénk minden energiánkat a Slowmesh-re fordítani.

Az új dalok mitől mások zenei szempontból a VL45 lemezeiről megismert stoner vonalhoz képest?

Egy kicsit modernebb és rockosabbak a szerzemények. Itt nem annyira a stoner vonal dominál, inkább az olyasfajta stadionrockhoz tudnám hasonlítani, mint amilyet a Foo Fighters is játszik, de emellett benne van a Black Stone Cherry és a Clutch hatása is. És bár maradtak a zenénkben stoner elemek, a Slowmesh nem akar az a minden áron döngölős stoner zenekar lenni.

Nagy grunge rajongó vagy, többször felléptél a Men in the Box-szal is, hogy Mad Season dalokat énekelj.  Tonyával, a dobosotokkal pedig a legutóbbi magyarországi Monster Magnet koncert után beszélgettem egy jót közös kedvencünkről, Dave Wyndorf csapatáról. Ezek a hatásaitok is előjönnek a lemezen?

Szerintem mindenképpen ott vannak. Ráadásul nem csak én vagyok a zenekarból grunge rajongó, Dénesnek is nagy kedvence a Chains, de ha már itt tartunk, akkor a Queens of the Stone Age és a Kyuss is. Tonya valóban nagy Monster Magnet fanatikus, a gitárosunk pedig még mindig a 2000-es évek eleji nu metal feelinget hozza. Néha rá is kell szólnunk, hogy egy kicsit kevesebb derékszög metal legyen a dalaiban. (nevet) Minden számunknak megvan egyébként a maga története. Volt például egy olyan, amit sokáig úgy hívtunk, hogy „Alice”. Végül aztán meg is tartottuk ezt a címet, de mivel van a szövegében egy olyan rész, hogy „I don’t want to stay in the line”, ezért a végső verzióban Alice in Queue, azaz Alice a sorban lett a címe.

16443940_579874072215961_1848576567_o Szabó Dávid és a Slowmesh

Masterpiece

Mennyire jellemző az albumra a ma debütáló, Masterpiece című dal?

Zenei szempontból nem ez a legjellemzőbb. Bár általában a gitárosok szokták hozni a számokat, ennél a lemeznél mindenki beledobálhatta az ötleteit egy nagy kalapba. A Masterpiece-nek a basszusgitárosunk, Dénes a szerzője, és a lemezen van még egy olyan dal, ami az ő ötletéből indult ki. Két olyan erős számot is hozott, ami az elejétől a végéig ki volt találva.

A gitárok le vannak hangolva, de a verzékben szerintem elég markánsan ott van az Alice in Chains is.

Örülök, ha ilyeneket hallasz bele, de akár azt is mondhatnánk a dalra, hogy nu metálos. Mi legalábbis annak érezzük a csipetnyi nu metal elemek miatt.

Mi inspirált a szöveg megírására?

Egy dokumentumfilm adta az alapötletet, amit valamelyik ismeretterjesztő csatornán láttam. Az a címe, hogy Mermaids: The Body Found.

Gondolom, van ennek valami sztorija is, ugye?

Persze. Állítólag Amerika partjainál, valahol Washington államban, sonar kísérleteket, vízi robbantásokat végeztek. Az egyik ilyen robbantás után a tenger partra sodort egy félig emberi, félig halszerű testet. Uszonya, az ujjai között pedig úszóhártyái voltak. Két fiatal srác találta meg a maradványokat, elkezdték fotózni a telefonjukkal, aztán hirtelen megjött a parti őrség, körbezárták az egész területet. Onnantól kezdve hírzárlatot rendeltek el, a testet pedig elvitték vizsgálatra. Az eseményt eltussolták, és így a történet természetesen a hírekbe sem került bele. Viszont kutatók egy kis csoportja elkezdetett a dologgal foglalkozni, hogy mi van, ha tényleg léteznek ilyen lények.

Az ilyen sztorik azért ritkán szoktak kiderülni – már ha igazak egyáltalán.

Ez a dokumentumfilm leírja és megmutatja azt, hogy mi a történet darwini-szintű elmélete. Miszerint réges-régen, valamikor az őskorban, embereknek egy csoportja elkezdett vízi életet folytatni. Elkezdtek halászni, és azon dolgozni, hogy minél tovább vissza tudják tartani a lélegzetüket a víz alatt. Aztán előbb-utóbb kialakultak azok a vonások, amik alkalmazkodtak a vízi élethez. Laposabb lett az orruk, kisebb lett az orrnyílásuk, kinőttek az úszóhártyáik. Elcsökevényesedtek a lábaik is, mert már nem használták őket járásra, csak az úszáshoz. A dokumentumfilm elgondolkodtatta a társaságunkat. Előfordulhat, hogy ez egy olyan evolúciós elmélet, amiről nem tanulunk az iskolában, de ugyanakkor az is lehetséges, hogy az egész csak kitaláció. Emiatt pedig van benne egy jó kis misztikum: nem tudjuk pontosan az igazságot, de olyan jó belegondolni, hogy lehet, hogy most is van olyan faj, ami jelenleg is ott él a víz alatt.

16466811_579874158882619_1482397106_o Slowmesh: Something New (várható megjelenés: 2017 tavasz)

Erre utal a lemez borítója is?

Igen, az is ez alapján született. A grafikusnak úgy mondtuk el, hogy a lény kezében egy lándzsa, a másikban egy háló legyen, a háttérben pedig egy kitörni készülő vulkán látszódjon. A dokumentumfilm szerint éppen a vulkán miatt kezdhettek el a víz felé menekülni, hogy ne a biztos halált válasszák, hanem adjanak egy esélyt saját maguknak a vízben. Azt azért nem akarjuk, hogy ez a történet legyen az album mottója, de ezt egy olyan erős szálnak gondoltuk, ami alapján akár a borítót is megcsinálhattuk.

A lemez címe Something New, azaz „valami új”. Kötődik ehhez a koncepcióhoz?

Igen, benne van az is, hogy mi most egy új zenekart csináltunk, illetve az is, hogy amikor jött a vulkánkitörés, akkor ezek a lények inkább neki indultak a víznek, mint hogy a biztos halált válasszák. És bár akkor még nem is sejtették, de akkor egy új fajt hozhattak létre.

Ki készítette a klipet?

Magyar Dani, aki az Ørdøg Sátántangó című klipjét is összerakta. Nagyon tetszett nekünk az a videó, úgyhogy megnéztük, hogy ki készítette. Elkértük Vörös Andristól Dani elérhetőségeit, és felvettük vele a kapcsolatot. Szerencsénk volt, mert pont ráért, és nagyjából egy hét alatt el is készítette az itt látható verziót. Szabad kezet adtunk neki, annyi volt csupán a kérésünk, hogy ne legyen teljesen független tőlünk, minket valamint a borítót is tegye bele valamiféle képi megjelenítésbe. A koponya és a csontvázhal viszont már ő művészi vonala volt. De nem volt különleges kérésünk, hogy legyen benne koponya. (nevet)

Mikor jelenik meg a lemez?

A dalok már készen vannak, valamikor tavasz elején digitálisan elérhető lesz, a lemezbemutatót pedig májusra tervezzük. 11 felvétel szerepel rajta, amiből tíz zúzda, egy pedig egy akusztikus gitáros ballada lesz.


Slowmesh: Masterpiece

Album: Something New (2017)

 

Videó: Magyar Dániel

Typo alap: Magyar Elemér

Slowmesh:

Szabó Dávid – ének

Süle Tamás – gitár

Mészáros-Komáromy Dénes – basszusgitár

Apró Antal – dob

 

Itt kövesd a Slowmesh-t a Facebookon!

Bővebben