GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Let’s Play Two: Ernie Banks és egy legendás mondat története

Let’s Play Two. Ezzel a címmel került a mozikba a Pearl Jam tavaly nyári, chicagói dupla-koncertjének és a Chicago Cubs bajnoki címének (World Series) elnyerését bemutató zenés dokumentumfilm. Bár a seattle-i zenekar és a baseball-csapat közötti kapcsot elsősorban Eddie Vedder rajongása jelenti, a cím mögött valójában egy kiváló játékos, egy nagyszerű sportember élettörténete rajzolódik ki. Ernie Banks, a Let’s Play Two és a Pearl Jam története. Baseball a Grungery-n!

banks_toi9x6as_bw5j8eju Ernie Banks (Forrás: MLB.com)

Ernie Banks: a kezdetek és a Negro League

Ernie Banks 1931. január 31-én született Dallasban, egy tizenkét gyermekes család második sarjaként.

Édesapja, Eddie Banks, árufeltöltőként dolgozott egy vegyeskereskedésben, építkezéseken segédkezett, szabadidejében pedig félprofi baseball csapatokban játszott Texasban.

Ernie-t gyerekként egyáltalán nem érdekelte a sportág, inkább az úszás, a kosárlabda és a foci kötötte le a figyelmét. Első baseball-kesztyűjét apja vásárolta neki egy – magyar viszonyokra fordítva – 100 forintos boltban. Annyira nem érdekelte a baseball a kis Ernie-t, hogy Eddie Banksnek 10 centet kellett fizetnie motivációként, hogy fiát rábírja egy kis gyakorlásra.

„Nem érdekelt a baseball. Dallasban, ahol felnőttem, nem volt első ligás csapat, ezért nem is volt kapcsolatom a Major League-gel (MLB). Semmit sem tudtam róla. Kizárólag Jackie Robinsont (az első színes bőrű játékos az MLB-ben – PM) ismertem” – mesélte egy késői interjújában.

Banks elképesztő tehetségét középiskolás korában fedezte fel a család egyik barátja. 17 évesen lépett pályára először, hogy aztán két évvel később, alig pár mérkőzéssel a háta mögött, megkapja első profi szerződését. Ernie Banks 19 évesen, a Kansas City Monarchs csapatában lépett először pályára – a Negro League-ben.

A múlt század közepéig a rasszizmus a mindennapi élet része volt az Egyesült Államokban. Az 1960-as évek elejéig például nem játszhattak színes bőrű játékosok az amerikai nemzeti baseball bajnokságban, a Major League Baseballban (MLB), ezért a tehetségesebb fekete bőrű sportolók kénytelenek voltak saját csapatokat alapítani és saját bajnokságot szervezni. A faji megkülönböztetés miatt a latin-amerikaiak is csak itt léphettek pályára.

A feketék baseball-történelme, azonban sokkal korábban, több mint 100 (!) évvel az áttörés előtt kezdődött.

kansas-city-monarchs-1950s A Kansas City Monarchs az ’50-es években (Forrás: news.sportslogos.net)

A feljegyzések szerint az első hivatalos, feketék közötti, amerikai baseball-mérkőzést 1859. november 15-én, New Yorkban játszották, melyen a Henson Base Ball Club of Jamaica 54-43-ra győzött a brooklyni Unknowns of Weeksville ellen. Az 1860-as évek végén az afro-amerikaiak baseball-Mekkája Philadelphia volt, ahol 22 000 színesbőrű élt (hatalmas számnak számított akkoriban). Az első profi, feketék alkotta baseball team a Cuban Giants volt, amit 1885-ben alapítottak.

A Negro League az évek során különböző (mai szemmel nézve teljes mértékben kirekesztő) neveken – Negro National League, Eastern Colored League, American Negro League, East-West League, Negro Southern League, Negro National League, Negro American League – futott, váltakozó népszerűséggel. Olyan csapatok szerepeltek a ligában, mint a New York Black Yankees, a Baltimore Black Socks, az Indianapolis Clowns vagy a Cleveland Indians. A Negro League utolsó bajnoki mérkőzését 1958-ban játszották.

Ernie Banks csupán három szezont töltött a ligában.

1953 őszén, 22 évesen írt alá a Chicago Cubs-hoz, a mezszáma a 14-es lett.

„Nem akartam elmenni, a Monarchsban akartam játszani. Nem akartam elhagyni a csapattársaimat, olyanok voltak ők nekem, mint a családom.”

Ernie Banks: Mr. Sunshine, Mr. Cubs

Szeptember 17-én lépett pályára először a Wrigley Fielden és ez történelmi pillanattá vált a Cubs történetében: Banks lett a csapat első színesbőrű játékosa.

Gyorsan húzóember lett Chicagóban a texasi fiú, stasztikái alapján szinte pillanatok alatt a legjobbak között találta magát. Kiváló teljesítménye mellett azonban egy teljesen átlagos napon elhangzott, az újságírók által feljegyzett és a másnapi lapokban leközölt mondatával került be az amerikai sporttörténelem hallhatatlanjai közé. Az egyik szezonban a Cubs pocsékul szerepelt, a csapat egymás után veszítette el a mérkőzéseit. Banks belépett az öltözőbe, és… hogy egészen pontosan mi történt, azt pár bekezdéssel később Barack Obama fogja elmesélni.

A „Let’s Play Two” kifejezés már játékoskorában is összenőtt Ernie Banks-szel.

Van egy kifejezés az angolban. A „double-header”. Olyan vonatra szokás mondani, amit két mozdony húz. Észak-Amerikában azonban akkor is ezt a kifejezést használják, amikor egymás után kétszer rendeznek mérkőzést ugyanazon ellenfelek között, ugyanazon a helyszínen, változatlan közönség előtt, egyazon a napon.

A történet szerin a Chicago Cubs egy ilyen, dupla mérkőzést játszott vendégként, Houstonban. A ’60-as években járunk, amikor az Astrodome-ot, a texasi csapat legendás stadionját, még nem adták át. A Houston Colts (később Houston Astros) így az átmeneti otthonában, a Colt Stadiumban fogadta a Cubsot.

„1963 vagy 1964 lehetett – mesélte Billy Williams, Banks csapattársa. A hőmérséklet 50 celsius fölé kúszott. Ernie elütötte a labdát, elkezdett futni… majd elvágódott. A nap teljesen taccsra tette őt. És még az első meccs felénél sem jártunk!”

Az ájult sztárt a társak bevitték a hőségről az edzők hűs öltözőjébe. Az egész napot ott töltötte, miközben a csapattársai a kíméletlen körülmények között lejátszották a két meccset. „Nem volt ember, aki ne kapta volna el őt ezután a klubházban – folytatta nevetve Williams. Azt mondod, hogy játsszunk kettő meccset (Let’s Play Two), de te még egyet sem vagy képes végigcsinálni?!”

Ez az affér azonban nem akadályozta meg Ernie Bankset, hogy a karrierje hátralévő részében ne ismételgesse az ars poeticáját „Ha folyamatosan olyan lángon égsz, mint ő, akkor akár háromszor is játszanál egy napon” – zárta gondolatait a csapattárs.

Ernie Banks egyike lett a baseball-történelem legnagyobbjainak, de nem csupán a játékhoz köthető kvalitásai miatt vált a szurkolók kedvencévé.

Többször is próbálták elcsábítani más, gazdagabb, sikeresebb klubhoz, de ő örökre hűséges maradt a Cubshoz. Innen ered az egyik beceneve, a Mr. Cubs, a másikat – Mr. Sunshine – pedig a mindig pozitív, optimista, lelkes és vidám attitűdjének köszönheti. Banks szerelmese volt a baseballnak, mindig készen állt a játékra.

Chicagói pályafutása során 14 alkalommal választották be az év csapatába (MLB All Star) és kétszer volt a liga legértékesebb – azaz legjobb – játékosa (1958, 1959).

Utolsó mérkőzését 1971-ben játszotta.

A sportkarrier után

Pályafutása végeztével a csapat mellett maradt edzőként, és emellett ő lett az Egyesült Államok első, fekete Ford-kereskedője. Banks egész életében elkötelezett Republikánus volt.

1977-ben beiktatták a Baseball-Hírességek Csarnokába, a National Baseball Hall Of Fame-be.

Az örökké mosolygós baseball-ikon természetesen ezt a lehetőséget sem sem hagyta ki, hogy az addigra már klasszikussá vált mondatát elismételje: „Biztosították számunkra a körülményeket. Süt a Nap, friss a levegő, a csapat pedig itt áll mögöttünk. Gyerünk, játsszunk mindjárt két meccset!”

Banks mezét 1982-ben visszavonultatták, a 14-es számot soha többé nem kaphatja meg senki a Chicago Cubs játékosai közül.

1999-ben az évszázad csapatába választották (Major League Baseball All-Century Team), ugyanebben az évben pedig a TOP 100-as listáján, minden idők huszonhetedik legnagyobb játékosnak nevezte őt a baseball-eredményekkel és statisztikákkal foglalkozó Society For American Baseball Research.

Még életében szobrot kapott a városban: 2008. március 31-én átadott alkotás a Wrigley Field északi főbejáratánál található.

2013-ban Barack Obama a legmagasabb, civileknek járó elnöki kitüntetést, a Presidential Medal of Freedomot adományozta neki. Aznap még tizennégyen kaptak hasonló elimerést, többek között Bill Clinton és Oprah Winfrey is.

Barack Obama – aki maga is chicagói, így pontosan ismerte Ernie Banks történetét – így méltatta a ceremónián a játékost: „Tikkasztó hőség volt azon a nyári napon Chicagóban. Ernie Banks belépett a Cubs öltözőjébe és nagyon nem tetszett neki az, amit ott talált. Ott ültek körben a csapattársai lehajtott fejjel. Teljesen maguk alatt voltak. És akkor Ernie azt mondta nekik:  ‘Srácok, ez egy nagyszerű nap! Játsszunk ma két meccset!’ Ez Mr. Cubs!”

A ceremónia után a baseball-legenda a CNN vendége volt, ahol a műsorvezető nem hagyhatta ki a kérdést, hogy Banks hogyan emlékszik vissza arra a bizonyos napra.

„Ez nagyon egyszerű. Rossz napok jártak Chicagóra, ennek ellenére én igazán jól éreztem magam. Beléptem az öltözőbe és azt mondtam a csapattársaimnak, hogy ez egy gyönyörű nap, játsszunk mindjárt két meccset! A srácok közül egyébként Billy William és Jenkins most is itt vannak velem Washingtonban. Az volt az az időszak az életemben, amikor minden egyes alkalommal izgatott lettem, amikor beléptem a Wrigley Fieldre. Egész álló nap játszottunk, pedig világítás sem volt még a stadionban. Egyszerűen csak boldog voltan, azért mondtam ezt.”

banks-1024x682 Barack Obama és Ernie Banks a kitüntetési ceremónián (Forrás: pbs.org)

Eddie Vedder, Ernie Banks és az All The Way

Eddie Vedder, a Pearl Jam énekese, a Chicagótól mindössze 19 kilométerre található kisvárosban, Evanstonban nőtt fel. A Cubs iránti rajongása a teljes zenei pályafutását végigkísérte.

2007-ben Ernie Banks felkérte Veddert, hogy írjon egy dalt a Cubs-szurkolókról.

Az énekes elfogadta a felkérést és 2008-ban megjelentette az All The Way című kislemezt. Az azonos című dal refrénjében ott szerepel a híres idézet Bankstől: „Yeah Ernie Banks said, ’Oh, let’s play two!’ / I think he meant two hundred years / In the same ballpark, our diamond, our jewel / The home of our joy and our fears”

A 2008-at írtunk, de ez a szezon sem hozta meg az áttörést a Cubs számára: a playoff első körében azonnal kiestek és a dal sem nyerte el mindenki tetszését.

Már-már szokás szerint jött – az egyébként hatalmas Cubs-fanatikus és gyógyíthatatlan Eddie Vedder-fóbiában szenvedő – Smashing Pumpkins-frontember, Billy Corgan, és egy 2008-as chicagói koncerten így kelt ki magából: „Ha volt is bármi esélye a Cubsnak a bajnokságban, az gyorsan elszállt, Eddie Vedder kinyírta azzal a szarral. Amikor legutóbb utánanéztem neki, Eddie nem lakott itt. Eddie nem itt lakik, úgyhogy ne írjon dalt a kib…tt csapatomról!”

Az All The Way alábbi videója, már a 2016-os World Series győzelem képkockáival kiegészítve került fel a YouTube-ra. A készítőket Eddie Vedder kérte meg, hogy frissítsék az 2016 októberi ünneplés pillanataival.

A Pearl Jam és Ernie Banks a Wrigley Fielden (2013)

A Pearl Jam először 2013. július 19-én lépett fel a Wrigley Fielden és mindjárt története leghosszabb koncertjét adta: a zenekar 20:20-kor lépett színpadra és csak majdnem hét (!) óra múlva fejezték be az előadást.

Persze ez nem jelenteti azt, hogy a zenészek mindvégig a színpadon tartózkodtak.

Chicagóban olyan ítéletidő volt, hogy a vihar, a villámlás és az eső miatt negyven perc és hét dal után a seattle-i bandának fel kellett függesztenie a műsorát. A kettő óra negyvenöt perces pauza ellenére a zenekar és a közönsége egyránt kitartott. Így ahelyett, hogy törölték volna a koncertet, 22:45-kor Eddie-ék visszahívták a rajongókat, majd egy több, mint kétórás szettet adtak elő.

Az énekes a körülmények ellenére elemében volt, így vezette fel a koncert hátralévő részét: „Ernie Banks azt szokta mondani, hogy játsszunk kétszer. Én azt mondom, játsszunk kettőig!”

És Eddie nem viccelt.

A Pearl Jam és Eddie Vedder az All The Wayjel tért vissza, majd a nézők óriási ovációja közepette a színpadra szólította Ernie Bankset, aki az énekeshez fordult, majd így szólt: „Nagyra értékelem, hogy meglátogattál a házamban!” (A lenti videón 6:15-nél lép Banks a színpadra.)

A krónikához tartozik, hogy olyan ritkaságokat is elővett a zenekar, mint a Given To Fly maxi B-oldalas Leatherman, a Bugs a Vitalogyról vagy a Mother Love Bone csodaszép Chloe Dancer/Crown of Thorns átirata. Mike McCready eltappingelte az Eruptiont, de ezen a koncerten debütált élőben a Lightning Bolt, valamint a Future Days is.

A Pearl Jam 2016. augusztus 20-án tért vissza a Wrigleybe, hogy három nap alatt, két felejthettelen koncertet adjon. Mintha csak az augusztus 5-én és 7-én megrendezett bostoni (Fennway Park – szintén egy legendás baseball stadion) dupla-buli csupán főpróba lett volna a chicagói fellépésekhez.

Az eredményt hamarosan láthatjuk az Uránia Moziban, majd november 17-től Blu-rayen vagy DVD-n!

Ernie Banks hagyatéka

Ernie Banks nyolc nappal a 84. születésnapja előtt, 2015. január 23-án, szívrohamban hunyt el, egy chicagói kórházban.

Sportpályafutása, örök optimizmusa mindeki előtt példaként szolgálhat.

Híres mondása, a „Let’s Play Two”, fogalommá vált az Egyesült Államokban.

Azért ismételgette, hogy mindig világos legyen saját maga és a csapattársai számára is, hogy bármilyen problémával is küzdenek, az ő feladatuk mindig az, hogy élvezzék a játékot! Figyeljenek a közönségükre és tegyenek meg mindent értük. Dolgozzanak keményen, a legjobb tudásuk szerint azért, hogy a publikumot valóban szórakoztatni tudják. Tegyék azt, amit szeretnek, és leljék örömüket abban a csinálnak!

Ennél a gondolatnál nemesebbet nem is találhatnánk végszónak.

Nyugodj békében, Mr. Sunshine!


Ernie Banks emlékére

Bővebben