GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Storm The Studio: Görbe tükör – Dalpremier a Grungery-n!

2019. március 20-án jelenik meg a korábbi Bedlam és Fish! tagokból álló Storm The Studio várva várt bemutatkozó lemeze. A zenekar nevét viselő kiadvány tíz tételt tartalmaz, a lemez nyitódala, a Görbe tükör itt debütál a Grungery-n!

 Storm The Studio – Görbe tükör (részlet a videóból)

Tíz évvel később

Napra pontosan tíz évvel a Bedlam visszatérő bulija után, újra egy bandában zenél és egy vadonatúj lemezt jelentet meg a legendás magyar csapat háromötöde, Fodor Zoltán énekes, Hankó Zoltán gitáros és Újvári Péter dobos. A zenekar a Storm the Studio nevet kapta, a basszusgitáros pedig Binges Zsolt lett, akit a Fish!-ből ismerhet a közönség.

A lemezt felvezető dalok közül az elsőről, az albumindító Görbe tükörről Újvári Péter dobos, valamint a Japánban élő énekes, Fodor Zoltán mesélt a Grungery-nek.

„Ez a dal született meg utoljára a tíz közül. Budapest és Fukuoka között ide-oda küldözgettük a fájlokat, így írtuk a számokat. A lemezhez három olyan gitártémám is volt, ami felhasználásra került, az egyik ilyen lett az alapja a dalnak. Ez a motívum hallható a bridge-ben és a refrén alatt is, de persze Judy dolgozta ki a lemezre került, végleges verziót. Ha hallanátok az eredetit, na az kicsit más volt! A kislányom gitárján vettem fel az egyes részleteket, néha be sem volt hangolva rendesen, a kulcsok elég rossz állapotban vannak rajta, úgyhogy elmászkált rendszeresen. A lényeg, hogy elég gyorsan lett kész a komplett a dal, pár nap alatt összeraktuk. Úgymond, dobta magát a téma” – emlékszik vissza a frontember.

A távolság miatt természetesen esély sem volt arra, hogy a Storm The Studio tagjai rendszeresen találkozzanak és próbáljanak. A tagok szerint ez talán nem is olyan nagy probléma, mint azt sokan gondolnák.

„Imádom, hogy ez a zenekar nem próbál – teszi hozzá Újvári Péter. Az alkotói folyamat úgy néz ki, hogy Judy küldi e-mailben az új gitártémákat, mi visszaüzenünk, hogy mennyire jót írt, köszönő és dicsérő levelek sokaságát fogalmazzuk meg. Begépeljük, hogy szerintünk mit kéne vele csinálni, aztán mindenki dolgozik a saját részén. Nem emlékszem túl sok instrukciós beszélgetésre: amit hallunk szólamok, mindenki maga hozta, szabadon játszotta fel.”

A talán a legjobban az Alice in Chains-Tool-késői Bedlam hármassal behatárolható, de rengeteg egyéni ízt felvonultató zenekar tagjai a múltjukat szerencsére a lemez munkálatai során sem tudták megtagadni.

„Ahogy Fodi is mondta, a ‘Görbe tükör’ alapötlete érkezett utoljára. Ennél a témánál nem írtam vállveregető üzeneteket, azonnal rohantam dobolni, a végső verzión ugyanazt a szólamot halljuk. Természetesen gördült minden a dalnál. A groove-ot a Bedlam Accurate Contradictions-éről nyúltam. Bocs!” – meséli nevetve a dobos.

A dobos elmondása szerint a dal középrésze az egyetlen, ami jammelés során született.

„Ez az egyik legszebb emlék a projektből. Egyik éjjel, a gitársávok rögzítése után merült fel az ötlet, hogy kéne a dalba valami C rész. Elengedtük a felvételt és nyomtuk. Ez jött ki. A lemezen ezeket a gitárfelvételeket tartottuk meg” – magyarázza Péter.

Szövegek

„A szöveg régóta megvolt. Általában, ha aktív vagyok valami zenekar miatt, akkor minden gondolatomat leírom. Aztán mikor jön egy-egy zenei ötlet, akkor hangulatban, szótagban hozzá illő szöveget keresek rájuk. Nagyon ritka, hogy a zenére írok egy teljesen új szöveget. Néhány dal nagyon hamar, könnyedén születik, mintha csak leszednénk egy érett gyümölcsöt, más esetben kicsit érlelni kell, ízlelgetni, adni hozzá dolgokat. A ‘Görbe tükör’ jött szinte magától. Ennek a dalnak a felvételeit élveztük az egyik legjobban a demózásnál. A szöveget lehet többféleképpen értelmezni, de igazán a mai, kicsit eltorzított világunkról szól, ahol a látszat sokszor nem fedi a valóságot. Lehetne szinte az egész album esszenciája, ami a mondanivalót illeti. Ezért is szerettük volna nyitódalként használni! Mivel az albumnak nem lesz címe, lehetne a ‘nyulas lemez’ később a borító miatt, vagy a ‘Görbe tükör’ alcím a nyitótétel miatt. De lehet, hogy aztán az embereknek teljesen mást fog nyújtani. Ez a szép az egészben” – meséli az énekes.

A felvételek, a keverés és a mastering a szegedi Miracle Sound stúdióban készültek, Vári Gábor irányításával. Az artworköt Fodor Zoltán ötletei alapján Studt Bálint, az Isten Háta Mögött korábbi basszusgitárosa készítette. A dalhoz készült, első látásra egyszerűnek tűnő, de valójában igencsak elgondolkodtató videó, szintén Studt Bálint munkája. A lemezt a Grungery Media Records gondozza.

A Storm the Studio és a Görbe tükör című dal itt debütál, a Grungery-n!

___

Storm the Studio

Kövesd a fehér nyulat!

Facebook: https://www.facebook.com/stormthestudio/
Instagram: storm_the_studio

A CD előrendelhető az sts.grungery@gmail.com e-mail címen!

Bővebben