GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Island of Rust feat. Mihály Gergely: Scold – Dalpremier a Grungeryn!

Island of Rust nevű projektjének első dalával jelentkezett Berta Péter, az Örökség, a Jammy és a Rammsturm dobosa. A Scold című, erős Alice in Chains és Faith No More hatásokkal színesített felvételhez a szövegeket és az énektémákat Mihály Gergő, az Angertea frontembere szolgáltatta. Dalpremier a Grungeryn!

Valódi zenéscsaládból származik Berta Péter, a Jammy, a Rammsturm és az Örökség ütőse. Utóbbi formációban együtt játszik gitáros testvérével, 69 éves édesapja pedig még mindig aktív dobos, így nem csoda, hogy Péter élete is a zene körül forog.

„Régi nagy álmom volt, hogy felhúzzak egy házi stúdiót, ahol a saját dalaimat rögzíthetem. Tavaly ez végre összejött és elkezdtem dalokat írni különböző stílusokban. Ebben Tenkes Tamás barátom (Örökség, ex-VálaszÚt) szokott segíteni, ő az Örökség gitárosa, de a most debütáló Scold című számban basszusgitáron hallható” – mondta el lapunknak Péter.

A dobos tervei szerint jövőre elkészül egy teljes nagylemez, amelyhez a gitár- és dobtémákat ő játssza fel, de az énektémákat másokra bízza majd.

„Az első Island of Rust-dal feléneklésére és szövegének megírására írására Mihály Gerit, az Angertea frontemberét kértem fel, úgy éreztem, ez a hangulat neki állna a legjobban” – mesélte a dobos.

Berta Péter, Island of Rust

Érdekesség, hogy Mihály Gergő korábban zsűrizte Berta Péter egyik zenekarát egy tehetségkutatón, és bár ismeretségük évekre tekint vissza, ez inkább csak amolyan tipikus, zenészek közötti futó ismeretség volt. Az Angertea énekes-gitárosa mégsem gondolkodott sokat, amikor a megkeresés megérkezett hozzá.

„Amikor Péter elküldte a dalt, az még csak egy füttyel ‘felénekelt’ demo-verzió volt, de már akkor annyira megragadott az energiája, hogy azonnal elvállaltam, hogy szöveget írok rá, feléneklem, sőt még a keverést és a masterizálást is megcsináltam a nemrég indult Teaplant stúdiómban. Nekem ez a dal egy igazi nyers energiabomba. Amikor először meghallottam, egyből a korai Nirvana és Soundgarden jutott eszembe róla” – emlékezett vissza az Angertea frontembere.

Mihály Gergely, Angertea (Fotó: Bruckner Dániel)

A két seattle-i óriás mellett mi az Alice in Chainst és a Faith No More-t is ott érezzük a dalban, aminek szövegét napjaink történései ihlették.

„Idén év elején, az orosz-ukrán háború kitörése idején történt az egész, szóval a szöveg számomra főleg erről szól. De azt hiszem, nem fogalmaztam annyira konkrétan, hogy ne lehessen többféleképpen értelmezni” – mesélte Gergő.

A frontembertől megtudtuk azt is, hogy „az új Angertea album a kanyarban van és súlyos lesz”, illetve „hat évvel a legutolsó Angertea-nagylemez, a Snakes in Blossom után jövő tavasszal meg is jelenik majd”.

Addig is itt van Berta Péter ígéretes új projektje, az Island of Rust premierje egy szöveges videóval, amihez háttérképnek Gergő egyik festményét használták fel.

Íme:

__

Bővebben