GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Eddie Vedder és a Supersuckers: I Believe in Miracles – Megjelent a Ramones-feldolgozás!

2020. július 17-én jelent meg és került fel az online streaming oldalakra (Spotify, Apple Music, stb.) a legendás arizonai (1989 óta seattle-i) Supersuckers 2015. június 18-i, Tractor Tavernben rendezett koncertjéből egy részlet, egészen pontoson egyetlen egy dal. A ráadásban Eddie Vedder csatlakozott a zenekarhoz, hogy a Pearl Jam által is gyakorta elővett Ramones-klasszikust, az I Believe in Miracles-t együtt adja elő Eddie Spaghettiékkel. Vedder megjelenésének szomorú oka volt.

Csodák

„Hiszek a csodákban” – mondja a Ramones-klasszikus refrénje, és ahogy oly sok mindenkinek, úgy 2015 nyarán Eddie Spaghettinek, a Supersuckers frontemberének is szüksége volt rájuk.

Annak az évnek a júniusában sokkoló hírt kaptak a Spaghetti-família tagjai: az Eddie-vel 16 éve boldog házasságban élő feleség Jessika, és három fiuk, a 14 éves Quattro, a 9 éves Elvis és a 3 éves Zeke. A frontember egy csomót fedezett fel a nyakán. Annak ellenére, hogy nem voltak tünetei és semmilyen fájdalmat sem érzett, Jessika ragaszkodott hozzá, hogy azonnak elmenjen egy kivizsgálásra. „A feleségével pedig ki merne szembe szállni” – jegyezte meg később Spaghetti mosolyogva. A zenekar turnén volt akkoriban, épp New Yorkban jártak. Az orvosok biopsziát végeztek rajta és azt mondták, ne aggódjon, folytassa nyugodtan a turnét, valószínűleg csak valami jóindulatú dologgal lesz dolguk.

Tévedtek.

Spaghetti a családjával a nyugati partra utazott, hogy néhány szólókoncertet adjon. Épp Arkansasban, Eddie édesanyjának házában tartózkodtak, amikor megcsörrent a telefon. Az egyik New York-i orvos volt az.

A családfőnél hármas stádiumú garatrákot diagnosztizáltak.

Elvis és Zeke még túl kicsi volt ahhoz, hogy megértse mekkora probléma, de Quattro teljesen padlóra került. Jessika azonnal kutakodni kezdett az interneten, hogy a lehető legtöbbet megtudják a kórról és hogy valamilyen irányba elindulhassanak. Találtak Los Angelesben egy orvost, aki pontosan elmagyarázta, hogy mivel áll a férfi szemben, aztán ellátogattak egy másikhoz, aki a gyógykezelés folyamatát ismertette velük.

Eddie Spaghettire élete legnehezebb időszaka várt.

A tét az élete volt.

 Eddie Spaghetti – Fuck cancer! (Forrás: supersuckers.com)

Váratlan segítség

A személyes megrázkódtatás után a zenekar ügyeivel is foglalkozni kellett.

Az énekes-basszusgitáros a küszöbön álló műtét és a várható utókezelések miatt egy ideig nem állhatott színpadra, így le kellett mondani a Supersuckers nyárra tervezett európai turnéját. Spaghettiék nem akarták, hogy a rajongók találgassanak, ezért ők maguk jelentették be, hogy mi áll a körút törlésének hátterében. Elmondták azt is, hogy még mielőtt az énekes a műtéten és az azt követő sugárkezelésen átesik, a zenekar 2015. június 18-án, a seattle-i Tractor Tavern aprócska színpadán vállal még egy utolsó fellépést, hogy a bevételekkel a frontember családját és gyógykezelését támogassák.

A koncertre egy váratlan vendég, a zenekarral baráti viszonyt ápoló Pearl Jam-énekes, Eddie Vedder is bejelentkezett.

Eddie Spaghetti: Eddie valahogyan tudomást szerzett arról, hogy rákot diagnosztizáltak nálam és azt mondta, hogy szeretne eljönni a koncertre, talán még a zenekarral is összehozhatnánk valamit.

„A szívem majd kiugrik a helyéről… hatalmas megtiszteltetés ezen színpadon állni… ezekkel a fickókkal… ma este” – mondta Eddie Vedder, amikor a Zeke-frontember Blind Marky Felchtone társaságában a koncert ráadásában a mikrofonhoz lépett, hogy a Supersuckers oldalán közösen előadják az I Believe in Miracles című Ramones-dalt. A dalt, ami a történtek fényében megrendítően személyes jelentéstartalmat kapott. „Egészen szívbe markolóan szólalt meg” – emlékezett vissza később Spaghetti.

Az I Believe in Miracles – az 1989-es Brain Drain című Ramones-lemez nyitószáma – természetesen nem volt ismeretlen Vedder számára, ma is gyakori vendég Pearl Jam-koncerteken. A dal feldolgozásának legemlékezetesebb, akusztikus változatát talán a 2003-as, Benaroya Hallban rendezett Youth Care (hajléktalan seattle-i fiatalokat támogató non-profit szervezet) segélykoncerten hallhattuk tőlük, de szintén felejthetetlen pillanat volt, amikor 2016-ban ugyanebben verzióban vitték színpadra a chicagói Wrigley Fielden. És azt se felejtsük el, hogy Eddie Vedder a Zeke társaságában a hivatalos Ramones tribute albumra (We’re a Happy Family, 2003) is rögzítette már korábban a dalt.

Vedder és a Supersuckers fellépéséről készült ugyan egy amatőr felvétel, de a keverőben rögzített hanganyag valahogy elkavarodott, sokáig egy merevlemezen pihent, mígnem a közelmúltban meg nem találta valaki. Ez az oka annak, hogy a dal hivatalosan csak most jelenhetett meg.

Eddie Vedder egy nagyon jó ember

Bár Spaghetti elmondása szerint személyesen kicsit megalázónak érezte az egész segélykoncert dolgot, zenészként egy „csodálatos rock show”-ként tekint vissza az estére. Úgy érezte, mintha a teltházas koncerten minden egyes jelenlévő a barátja lenne.  „Az első hangtól az utolsóig érezte a közönség szeretetét.”

Eddie Spaghetti: A felvételen hallani lehet mindent. Micsoda dokumentációja lett ennek a történelmi pillanatnak! A zenekar nagyszerű volt, Eddie pedig nagyon odatette magát.

És hogy hogyan csöppent bele ebbe az egészbe a Pearl Jam énekese?

Természetesen nem véletlenül, Eddie Vedder és a Supersuckers kapcsolatának komoly múltja volt. A közös dolgaik még a kétezres évek elején kezdődtek, amikor a West Memphis Three néven elhíresült három gyilkossággal vádolt, és meglehetősen ingatag bizonyítékok alapján elítélt tinédzser bebörtönzése ellen léptek fel közösen. Vedder és Spaghettiék az X nevű zenekar Poor Girl című dalát rögzítették a hármak megsegítésére kiadott válogatásalbumra (Free The West Memphis Three, 2000).

Mindezek ellenére Spaghetti számára meglepetés volt Vedder ily mértékű törődése. Kapcsolatban voltak, de ez leginkább pár, “helló, mi újság veled”-et és néhány kósza sms-váltást jelentett a közelmúltban. A Pearl Jam-énekes őszintén aggódott, mivel a remélt gyógyulás nem jelentett garanciát arra, hogy a hangjából élő Supersuckers-zenész képes lesz a jövőben beszélni, pláne énekelni.

Eddie Spaghetti: Vedder hosszasan beszélgetett velem a koncert után és irányba tett, hogy leküzdjem ezt a szart. Elképesztően sokat segített abban, hogy olyan kórházba és orvosokhoz kerüljek, ami az ő segítsége nélkül valószínűleg nem lett volna lehetséges. Írt egy nagy, kövér csekket is, hogy át tudjam vészelni az időszakot, amíg nem tudtam dolgozni és pénzt keresni. A segítsége mindenen túltett. Örökké hálás leszek neki. Eddie nagyon jó ember.

Spaghettiék mindenki számára egyértelművé tették, hogy ezután egy ideig nem lesz bevétele Supersuckersnek, ugyanis a turné komplett törlése mellett az új lemez kiadása is veszélybe került. Létrehoztak egy alapítványt, és arra kérték a szimpatizánsokat, hogy azon keresztül támogassák az énekes gyógykezelését.

Eddie Spaghettinek, mint megannyi amerikai zenésznek, nem volt egészségügyi biztosítása. Nem volt pénze a kórházi kezelésre, mert bármilyen menő banda is volt a Supersuckers, azért a tagok a legkisebb jóindulattal sem voltak jómódúak. Egészen egyszerűen nem volt fedezet a műtétre. Spaghetti felhívta a Music Care nevű társaságot, akik bajba jutott amerikai zenészeknek segítettek hasonló esetekben.

A műtétre végül 2015. június 29-én, Los Angelesben került sor. 49 csomót távolítottak el a nyakából, de csak egy volt rákos közülük. A beavatkozást hathetes sugárkezelés követte. Tizenöt kilót fogyott. A frontembernek szerencséje volt: a kórház jótékonysági alapon elvégezte a műtétet és biztosította az azt követő ellátást. Ezzel együtt Spaghettinek rengeteg kifizetetlen orvosi számlája maradt még.

Lábadozása alatt gyakran látogatta őt Mike Ness a Social Distortionből és persze Eddie Vedder is.

Eddie Spaghetti: Túl vagyok néhány sötét napom. Egy hónapig nem tudtam lenyelni semmit, az orromon keresztül volt levezetve egy cső, így táplálkoztam. Van ez a Jevity nevű cucc, egy folyadék, amit be kellett tölteni a csőbe, az folyt le a gyomromba. Hát, nem éreztem valami jól magam! Nem kellett kemoterápiára mennem, hála az égnek. Csak sugárkezelést kaptam.

2015-ben a Zeke segélykoncertet szervezett Eddie Spaghettiért az El Corazonban, ami után a zenészek elhatározták, hogy különböző seattle-i együttesek részvételével kiadnak egy válogatásalbumot, a bevételeket pedig – a koncertéhez hasonlóan – barátjuknak ajánlják.

A lemez végül 2015 októberében jelent meg a Capacitor Records gondozásában, You Can’t Kill Rock ‘n’ Roll – A Benefit Compliation for Eddie Spaghetti címmel. A kiadványon 16 dal kapott helyet olyan előadókkal, mint a 25 év után először felvétellel jelentkező The Derelicts, a Mudhoney, a Zeke, az Endino’s Earthworm (Jack Endino zenekara), a Coffin Break, John McBain (lásd korábban Monster Magnet, Hater, Wellwater Conspiracy), a Supersuckers és így tovább.

 A Supersuckers és Eddie Vedder (Forrás: supersuckers.com)

A Supersuckers napjainban

Eddie Spaghetti azóta szerencsére jobban van.

Túl van a dolgon. Meggyógyult.

A Supersuckers pedig már 2015 októberében megjelentette soron következő lemezét Holdin’ the Bag címmel, amit 2018-ban a hangzatos nevű Suck It követett. A zenekar 2019-ben járt Magyarországon is az Airbourne vendégeként. A Supersucker legújabb albuma idén jelent meg Play That Rock ‘n’ Roll címmel, amit egy brutális, három hónapon keresztül tartó európai turné is követett volna (magyar dátum nélkül), ha nem történnek a mindenki által jól ismert dolgok.

Reméljük, hamarosan egy önálló koncerten is láthatjuk Budapesten őket!

__

(A Play That Rock ‘n’ Rollról hamarosan a Grungery-n is értekezni fogunk.)

Bővebben