GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Minden, amit a budapesti Pearl Jam koncertről tudni kell

2020. július 15-én, 24 év után lép fel ismét Budapesten a Pearl Jam. Minden fontos információt összeszedtünk a koncertről a jegyvásárlástól kezdve a bejutáson át a koncert lebonyolításáig.

Általános infók

Pearl Jam Europe Tour 2020

Helyszín: Budapest Sportaréna
Időpont: 2020. július 15., szerda, 19:30
Kapunyitás: 18:30
Előzenekar: White Reaper

Jegyvásárlás a Ten Club tagok számára

Jegyhez először a Pearl Jam rajongói klubjának (Ten Club, a továbbiakban 10C) tagjai jutnak majd, azonban az ő számukra sem garantáltak a belépők.

A 10C-sek december 2. 11:00 és december 5. 11:00 között regisztrálhatják elővásárlási igényüket az ülő- és állóhelyekre a Pearl Jam hivatalos honlapján (pearljam.com), a fesztiválok kivételével. Az igénylésnél a 10C tagoknak az egyéni prioritás szerint kell megjelölniük a sorrendet, ezzel jelezvén, hogy hova szeretnének a legjobban jegyet vásárolni. Az egyes koncertekre fejenként két darab 10C-s belépő igényelhető, se több, se kevesebb. A jegyek csak ugyanoda szólhatnak, tehát nem lehet egy állót és egy ülőt megjelölni.

A jegyigénylések száma a legtöbb esetben meg szokta haladni a 10C-sek számára biztosított kontingenst, emiatt nem mindenki jut belépőhöz, vagyis a 10C tagság nem garancia a bejutásra. A megadott preferenciák (koncerthelyszínek kiválasztott prioritási sorrendje, álló- vagy ülőhely) figyelembevételével az egyes koncerthelyszínek 10C tagok számára biztosított jegykontingensét kisorsolják december 5-én. A sorsolás kimeneteléről – nyert vagy veszített – emailben kapnak információt a rajongók. Ahogy a sorsolás megtörténik, a nyertesek regisztráció során megadott hitelkártyájáról azonnal leemelik a pénzt.

A 10C tagok számára megvásárolható GA (General Admission) jegyek állóhelyekre szólnak. Még nem tisztázott, hogy csak korai beengedést (early entry) tartalmaznak, vagy a színpad előtti szokásos, lezárt részre biztosítanak belépést. A Live Nation nem rendelkezik még azzal az információval, hogy lesz-e Budapesten leválasztott rész a 10C-sek számára vagy sem. A GA jegyeket igénylő 10C tagok számára a nyerési esélyek (oddsok) jelenleg 99%-on állnak, ami azt jelenti, hogy szinte biztos, hogy az ide leadott igénylések sikeresek lesznek. Ők már szinte a zsebükben érezhetik a belépőket! A GA állóhelyre szóló két jegy ára 265 dollár (egy tehát 132,5 dollár). A mai középárfolyamon számolva egy GA jegy körülbelül 40.000 Forintba kerül. (A bécsi koncertre ugyanezek a GA jegyek 140,5 dollárt taksálnak, azaz az itthoni jegyek olcsóbbak nagyjából 2400 Forinttal.)

A 10C tagok számára megvásárolható Reserved Seating jegyek ülőhelyekre szólnak. Itt értelemszerűen nincs korai beengedés, nem is lenne értelme, hiszen ebben az esetben konkrét helyeket vásárolnak a rajongók. Ezek a székek kivétel nélkül a legjobbak az adott csarnokokban. A ’Reserved Seating’ jegyek ára megegyezik a GA árral, azaz kb. 40.000 Ft per jegy. A 10C jegykontingens itt jóval kisebb, mint az állóhelyek esetén. Jelenleg a nyerési esélyek (oddsok) 27%-on állnak, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden negyedik igénylő jut majd hozzá Budapesten 10C-s Reserved Seating jegyhez. Minél régebb óta 10C tag valaki, annál nagyobb esélye van a nyerésre, azaz itt fontos szempont a szenioritás. Azoknak a 10C tagoknak, akik első prioritásként a budapesti ülőhelyet jelölték meg, érdemes második prioritásként a budapesti állóhelyet (GA) megjelölni, csak utána az esetleges további koncerteket (Bécs, Krakkó, stb).

A 10C-s jegyek felvétele: a jegyeket kizárólag fényképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) bemutatásával, személyesen lehet felvenni a koncert napján, a Budapest Sportaréna előtt kijelölt helyen. Nincs más opció. Nincs meghatalmazás. A jegyek nem átruházhatók.

10C-s jegyeket csak azok vásárolhatnak, akik 2019. december 1-jén, azaz a turnébejelentést megelőző napon érvényes klubtagságival rendelkeztek!

Jegyvásárlás a nagyközönség számára

A nagyközönség számára december 7-én, szombaton, 11:00-tól kezdődik a jegyvásárlás. A jegyárakról nincs még információ, de egyészen biztos, hogy a 10C-s jegyeknél nem lesznek drágábbak, egyes helyek pedig egészen biztosan olcsóbbak lesznek. Érdemes a Live Nation oldalára előre beregisztrálni itt email címmel, akár már ma is, mert december 7-én 11:00-kor minden bizonnyal elszabadul a pokol és hosszú online sorban állás veszi kezdetét. Érdemes már 10:30-tól odaülni a gép elé, és folyamatosan frissíteni a jegyvásárlási oldalt (akár 11:00 előtt is megkezdődhet a sorban állás). Abban a pillanatban, ahogyan a rendszer beengedett, nem szabad többet frissíteni az oldalt, mert azzal elveszítjük a már elfoglalt helyünket és egy teljesen új sorban állás veszi kezdetét. A program kidob a sorból és annak végére állít.

NAGYON FONTOS! Sok hazai koncert esetén előfordul, hogy a Live Nation a regisztrált felhasználóinak egy nappal korábban e-mailt küld, és egy kóddal exkluzív elővételi lehetőséget biztosít, még a publikus jegyvásárlás megkezdése előtt. Hogy ez a Pearl Jam esetén is így lesz-e nem tudjuk, de az utóbbi időkben több esetben is volt ilyenre lehetőség (például Korn, Kiss, System of a Down, stb). Még egyszer: ha biztosan jegyet akarsz, javasoljuk, hogy regisztrálj be ezen a linken a Live Nation oldalára és figyeld a bejövő leveleidet!

Kifejezetten szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy jegyet csak a hivatalos jegyértékesítőtől vegyetek! Már a napokban is lehetett olyan hirdetésekkel találkozni, amelyek nyilvánvaló átverések.

Kérjük, hogy jegyvásárláshoz kizárólag ezt a két linket használjátok:

LIVE NATION – klikk ide
FUNCODE – klikk ide

A koncert előtt

A budapesti koncertre több ezer külföldi fog ellátogatni, a világ minden tájáról. Még nem volt hivatalos bejelentés, de már mi is sok-sok amerikainak segítettünk hotel foglalásban a múlt héten, a fórumokon pedig Észak-Európától kezdve Görögországig jelezték a 10C tagok, hogy jönnek. Együtt turnéznak a zenekarral, számtalan olyan fanatikus van, aki a teljes körutat végigcsinálja velük. A koncertek előtt a rajongók napokkal korábban beállnak a sorba, akár ott is sátoroznak a csarnokok, stadionok előtt, hogy jó helyhez jussanak. Nálunk kicsit nehézkesebb lesz a dolog, mert a Budapest Sportarénában július 13-án a Judas Priest lép fel, azaz legkorábban Rob Halfordék levonulása után tudnak majd csak letáborozni az Aréna elé.

A koncerten

A koncerttel kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy a küzdőtéren el lesznek-e szeparálva a 10C-sek vagy sem. Ha igen, akkor az egy front of stage/kiemelt állóhely jellegű leválasztás lesz, azaz a normál állójegyesek nem férnek oda a színpadhoz. Ha nem ez a verzió valósul meg, csak korai beengedés lesz a számukra, akkor órákkal a publikus beengedés előtt már ott fognak állni (ülni) a színpad előtt. Minden egyes négyzetcentiméterért óriási küzdelem folyik. A 2017-es turnén két helyen (Berlinben és Krakkóban) nem volt leválasztás, mindkettő esetben számos konfliktus volt a nézőtéren emiatt. A 10C-sek napokat vagy hosszú órákat (itt 5-8 órákra kell gondolni) töltenek sorban állással, nem szívesen engedik be maguk közé a frissen érkezőket. Úgy érzik, megdolgoztak azért, hogy övék legyenek a legjobb helyek. És meg is fizették bőségesen az árát a több éve becsengetett 10C tagdíjakkal. A nem 10C tagok pedig nyilvánvalóan szeretnék minél jobb helyről nézni a koncertet. Nagyon fontos, hogy vigyázzunk egymásra és ne generáljunk konfliktust!

Aki nem 10C-s jeggyel érkezik, annak fontos infó, hogy a kapunyitás 18:30-kor lesz. A lehetőségekhez képest elérhető legjobb állóhelyekért tehát érdemes már a kora délutáni órákban (vagy még előbb) érkezni és beállni a sorba!

A koncert hossza

A Pearl Jam emberemlékezet óta nem visz magával előzenekart. A két és fél/háromórás koncertek elé nem is kellett. Most fel fog lépni előttük a White Reaper, ami azért lehet fontos információ, mert ez bizony befolyásolhatja a Pearl Jam koncert hosszát. Reméljük azért, hogy nem lesz rövidebb a szokásosnál!

További információk: gyerekek

2 év alatti gyerekeknek nem kell jegyet vásárolni. 14 év alatti gyerekek kizárólag szülői felügyelettel vehetnek részt a koncerten! Ha valaki hozná a gyermekét, kérjük, hogy a hallás védelmére fokozottan ügyeljen, a kicsi használjon erre a célra kialakított fülest!

Pearl Jam Pre-Party Budapesten

A Pearl Jam koncertek előtti estéken a zenekar rajongói által működtetett adománygyűjtő szervezet, a Wishlist Foundation úgynevezett pre-partykat, rajongói találkozókat szervez az adott városokban. Budapesten sem lesz ez másképpen: a Grungery és a Wishlist Foundation már megkezdte az egyeztetést a helyszínről és a programról. Amint hivatalos információnk lesz, azonnal megosztjuk a részleteket veletek!

__

A budapesti koncert információival kapcsolatban folyamatosan tájékoztatni fogunk benneteket egészen a koncert napjáig!

Bővebben