GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Sleater-Kinney: Untidy Creature – Itt a harmadik dal a januárban érkező LP-ről

Január 19-én jelenik meg a Olympiából származó Sleater-Kinney legújabb albuma, a Little Rope. A Hell című dal októberi és Say It Like You Mean It novemberi debütálása után január 4-én megérkezett a duó harmadik kislemeze is, a Untidy Creature.

A Sleater-Kinney a Washington állambeli Olympiában, a progresszív, kísérletező Evergreen State College otthonában alakult meg 1994-ben, alapítói Corin Tucker énekes-gitáros, Carrie Brownstein gitáros-énekes és Misty Farrell dobos voltak. Az ütőhangszeresek eleinte jöttek-mentek a bandában, míg végül 1996-ban Janet Weiss csatlakozott Tuckerékhez, és egészen 2019-ig a trió tagja is marad. Távozása óta senkit nem vettek be Brownsteinék maguk mellé hivatalos tagnak, az elmúlt években Angie Boylan segítette őket ki a turnékon.

A korai időkben a zenekar próbahelye a Seattle-től nagyjából egy órányira, déli irányban fekvő Lacey városában, a Sleater Kinney Road mellett volt, ez inspirálta a csapat névválasztását. 

A banda egy ideig a Sub Pop Recordshoz tartozott, a 2005-ös The Woods és a 2015-ös No Cities to Love című lemezeiket a legendás seattle-i kiadó jelentette meg.

Corin Tucker és Carrie Brownstein kifejezetten jó viszonyt ápol a Pearl Jammel. Tucker vokálozott a Hard Sunban Eddie Vedder Into the Wild című szólóalbumán, és John Doe The Golden State című számának feldolgozásában is kollaborált a frontemberrel Doe saját, Golden State EP-jén. 2013. november 29-én a Sleater-Kinney tagjai Scott McCaughey (Young Fresh Fellows) és Peter Buck (R.E.M.) társaságában egy portlandi koncerten csatlakoztak a Pearl Jamhez, hogy közösen adják elő Neil Young Rocking in the Free World című dalát.

A feminista és liberális politikai nézeteiről is ismert Sleater-Kinney a riot grrrl mozgalom részeként jött létre, és az elmúlt évtizedekben az amerikai indie rock színtér kulcsfontosságú részévé vált.

Az új album dalainak megírásának azt követően láttak neki, hogy Carrie Brownstein édesanyja és mostohaapja egy olaszországi autóbalesetben elhunyt. A novemberben bemutatott Say It Like You Mean It című dal videójához, amelynek J. Smith-Cameron a főszereplője, a zenekar a következőket fűzte hozzá.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy megoszthatjuk a Say It Like You Mean It című számot a Little Rope-ról, nagyon közel áll a szívünkhöz. Köszönjük J. Smith-Cameronnak a videóban nyújtott elképesztő teljesítményét; valóban megragadta a kétségbeesést és a fájdalmat a dalban. Hálásak vagyunk, hogy bízott bennünk, hogy kivezessük a komfortzónájából a zenei videók világába! Öröm volt vele együtt dolgozni Portlandben.”

A Sleater-Kinney január 4-én, vagyis a mai napon mutatta be új dalát, valamint a hozzá tartozó, Nick Pollet rendező munkáját dicsérő videót, Untidy Creature címmel.

A klipben Amber Bourke ausztrál szabadbúvár szerepel, aki egy fürdőkádban tartja vissza a lélegzetét a dal ideje alatt.

„A videóhoz olyan képeket képzeltünk el, amelyek a Little Rope-ot átszövő témákhoz kapcsolódnak: bizonytalanság, nyugtalanság, sürgősség, mindazok a köztes és kellemetlen állapotok, amelyekkel számolnunk kell. Így jutott eszünkbe az az ötlet, hogy egy nő visszatartja a lélegzetét egy fürdőkádban a dal időtartama alatt, bizonytalan a motivációiban, és nem tudja, hogy szökést, eltűnést, feloldozást keres-e, vagy egyszerűen csak a pillanatnyi csendet és haladékot keresi. Szeretjük azt a feszültséget, amelyet a szokásokkal és a kényelemmel egyaránt szembehelyezkedő cselekedet kelt” – nyilatkozták a zenészek.

A Sleater-Kinney tizenegyedik nagylemeze, a tízdalos Little Rope január 19-én, a Loma Vista gondozásában jelenik meg. A zenekar ezt követően észak-amerikai turnéra indul február 28-án, és egészen március 5-ig úton lesz. Európai dátumokról egyelőre nem érkezett hír.

__

__

(Fotó: Chris Hornbecker)

Bővebben