GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Smokies: Swingset – Három jacksoni tini írta 2023 legjobb grunge-dalát?

A fiatal srácokból álló, teljesen ismeretlen amerikai trió meglepően erősen bekezdett a Swingset című dalával.

Mississippi állam fővárosából, Jacksonból jön a Smokies, az első blikkre tizenéves ifjoncokból álló trió, ami mindössze második dalával jött ki 2023. november 17-én, de erősen esélyes 2023 legjobb grunge-dalának nem hivatalos címére. A srácok nyilván nem kevés Nirvanát hallgattak, a Swingset című dal 2 perc 26 másodpercébe ráadásul még némi Stone Temple Pilots-hangulatot is sikerült becsempészniük.

A Smokies tagjai – Jacob Barrett énekes-basszusgitáros, Luke Fraser gitáros és Robert Buie dobos – kihoztak már egy dalt idén szeptemberben Antenna címmel, sőt, a zenekar Bandcamp oldalán is található egy élő felvétel, a Wonderseed. Előbbi korrekt szerzemény, utóbbi nagyjából olyan karakterű szám, mint amilyeneket Kurt Cobainék rögzíthettek valamelyik házibulis fellépésükön a Bleach előtti időkben.

A Smokies ifjai annyira az út elején járnak még, hogy a cikk megírásának pillanatában a YouTube-csatornájukra mindössze 18-an voltak eddig feliratkozva, a Swingest klipjét pedig 163-szor tekintették meg (a Spotify-on a lejátszások száma 3762-nél jár ugyanekkor).

Látszólag kézenfekvő lenne a Smokies kapcsán behozni a kilencvenes évekből a Silverchair-párhuzamot, de már csak azért sem érdemes, mert amíg az ausztrál tinédzserek az aktuális trendre reagáltak és emiatt ugrottak fel a bandwagonra, addig a jacksoni fiúkat – harminc év elteltével – elég nehezen lehetne hasonlóval vádolni.

Egy biztos, ha a Smokies ezen a színvonalon alkot tovább, nem valószínű, hogy túl sokáig bújkálnak már az ismeretlenség homályában. Korai lenne még jóslásokba bocsátkozni, de az szinte biztos, hogy egy jó producer és némi rutin megszerzése után egészen messzire juthatnak el még. Mi mindenesetre nagyon szurkolunk nekik!

__

__

Bővebben