GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Super Bowl és vadvirág | Ozone Mama koncert, Debrecen, Víztorony

Kitekintő | Helyi idő szerint 23:30-kor kezdődött az 51. Super Bowl, ahol az idén meglepően erős formát mutató (és a szerkesztőség kedvenc csapatát, a Seattle Seahawks-ot parkolópályára tevő) Atlanta Falcons mérte össze erejét a szinte már örökös bajnoknak számító New England Patriots csapatával. A Grungery olvasói felkaphatják a fejüket, hogy hogy jön ez most ide?

OM_Debrecen2 Ozone Mama akusztik – Debrecen, 2017. február 5. (Fotó: Borbola Katalin)

Az amerikai futball azonban nem csak egy sportág, hanem egy olyan életérzés, ami a tengerentúli államszövetség szinte egész társadalmát áthatja. És nem igazán lehet megérteni egy nemzetet, talán még egy nemzeti sportot sem a kulturális örökségük ismerete nélkül. A seattle-i zenészek NFL vonatkozásairól itt írtunk már korábban.

Az Ozone Mama pedig a Grungery szerkesztőségének egyik hazai favorit-bandája, akik saját bevallásuk szerint is „100% americana” muzsikát tolnak.

A hitelesség jegyében pedig nem csak énekelnek Amerikáról, hanem időnként el is látogatnak oda: tavaly novemberben például a csapat gitárosa és zenei agya, Gábor Andris közel egy hónapot töltött a „southern” vidéken. Az American Corner Debrecen pedig felkérte őt, hogy egy, a tripről szóló előadással vezesse fel az Super Bowl LI élő közvetítést.

IMG_0057 Gábor Andris az amerikai élményeiről mesél (Fotó: Kiss Ákos)

Az Amerikai Kuckók (köztük a debreceni is) regionális információs és programközpontként működnek, ahol az amerikai kultúráról, történelemről, időszerű eseményekről, valamint a kormányzatról tájékozódhatnak az érdeklődők. A Kuckók vitaköröknek, szemináriumoknak, digitális videókonferenciáknak, plakátkiállításoknak adnak otthont, valamint találkozókat szerveznek különböző, Amerikával kapcsolatos témák amerikai és helyi szakértőivel.

Mivel az NFL-nek itthon is egyre több követője akad, ezért a debreceni AC már évek óta, hagyományosan szervez Super Bowl közvetítést, a témához kapcsolódó kiegészítő programokkal. Az idei eseménynek Debrecen egyik legújabb és leginnovatívabb közösségi tere, a Nagyerdei Víztorony, a Highlights Of Hungary egyik díjnyertese adott otthont.

Andris örömmel tett eleget a kérésnek, és egy közel egy órás, angol nyelvű, képekkel gazdagon illusztrált előadás keretében számolt be a Mississippi környékbeli utazásáról, Finding Dixie’s Crossroads: Exploring The Heritage of the South címmel.

Ez a vidék a rock and roll bölcsője, de mégsem számít elsődleges amerikai turista célpontnak.

Az USÁ-ba utazók általában New Yorkot, Miamit, vagy Los Angelest választják ki úti célként. Andrisék viszont belevetették magukat a klasszikus dél sűrűjébe, megjárták „Sweet Home Alabamát”, megnézték Elvis Presley szülőházát, az Almann Brothers múzeumát (és koncertjét), a Gibson gitárok fellegvárát valamint azt az útkereszteződést is, ahol Robert Johnson, a híres bluesgitáros eladta a lelkét az ördögnek.

IMG_0066 Ahol Elvis Presley született (Fotó: Kiss Ákos)

Az előadást követő rövid intermezzóban aztán bemutatkozott a debreceni Gladiators Amerikai Football Csapat, majd az évtized egyik legfordulatosabb amerikai foci mérkőzését megalapozandó az Ozone Mama termett a színpadon, hogy egy fél-akusztikus koncert keretében egy remekbe szabott, amerikai stílusú muzsikával megágyazzanak a hangulatnak.

A bluesos felhangok miatt ez a performansz értelemszerűen inkább a szép számmal jelen lévő Atlanta Falcons szurkolóknak kedvezett inkább. Arról nem is beszélve, hogy Székely Marci, a zenekar énekese nyilvánosan is buzdította a csapatot.

A 14 számos koncert gerincét a banda legutóbbi lemezének, a Sonic Glorynak az anyaga adta, de természetesen nem maradhattak ki olyan korábbi klasszikusok sem, mint a Red Hot Lovin’, vagy a Juggernaut. Ezen túl egy cover, a The Cult Wildflowerje is bekerült a műsorba, ami két szempontból is érdekes: egyrészt az OM viszonylag ritkán tűz műsorára feldolgozásokat, másrészt ezt a számot nagyon kevesen játsszák akusztikus verzióban.

IMG_0071 Super Bowl feeling (Fotó: Kiss Ákos)

A saját nóták kicsit szellősebben, kicsit funkysabban, kicsit játékosabban szóltak, különösen Andris engedte el magát jó értelemben. Az az érzésem, hogy számára zeneileg nagyon inspiratív volt ez az utazás, és a csapat idén őszre tervezett következő sorlemezén ezt hallani is fogjuk, de az sem kizárt, hogy az idén tizedik jubileumát ünneplő Campus Fesztiválon is idelátogató csapat már nyáron ad egy kis ízelítőt majd az új, délies fűszerezésű dalaiból.

Már csak azért is, mert – számomra legalábbis – ezek a budapesti srácok sokkal többet adtak ehhez a „little piece of America in Debrecen” hangulathoz zeneileg, mint a félidőben játszó Lady Gaga (pedig el kel ismerni, elég „killer” performaszt nyomott a művésznő).

A Tóth Viktória vezette American Corner Debrecen pedig azzal, hogy megszervezte ezt az ízig-vérig amerikai vonatkozású rendezvényt, minden idők legerősebb Super Bowl vetítését hozta össze a cívisvárosban… és még azon is túl!

Bővebben