GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Szomorú ünnep – Brad: In The Moment That You’re Born (LP, 2023)

Szomorú ünnepre készültek a legendás Brad rajongói július 28-án. A zenekar tragikus hirtelenséggel elhunyt énekese, Shawn Smith minden bizonnyal utolsó felvételei jelentek meg a formáció hetedik nagylemezén. Pintér Miklós merült el mélyebben az In The Moment That You’re Born dalaiban.

Shawn Smith váratlan halála az egész seattle-i zenei közösséget megrázta. Az énekes-zongoristát mindenki elismerte és szerette, nem hiába dolgozott vele sok-sok évvel Andy Wood halála után Kevin Wood a Malfunkshunben, mint az egyetlen olyan emberrel, aki a fiókban maradt ötleteket méltóképpen tudja befejezni és színpadra vinni.

Smith már a Satchel és a Pigeonhead soraiban is megmutatta képességeit a helyi közösségnek, amikor a csúcson lévő Pearl Jam gitárossal, Stone Gossarddal, valamint a Satchelben doboló, ex-Malfunkshun ütős Regan Hagarrel egyesítették erőiket, és Jeremy Toback basszusgitárossal kiegészülve megalakították Brad nevű formációjukat. Klasszikus történet, hogy a zenekar eredetileg Shame-ként futott volna, de volt már egy másik banda, ami így hívta magát és ragaszkodott is a névhez. Így egy csavarral a Shame a projekt debütalbumának címe lett, a másik zenekar egyik tagja, Brad Wilson után pedig olyan tipikus gossardos szarkazmussal Bradnek nevezték el magukat.

Nem túlzás, a zenekar csodásabbnál csodásabb lemezeket adott ki az évek folyamán. A Shame (1993), az Interiors (1997), a Welcome to Discovery Park (2002), a Best Friends? (2010) és a United We Stand (2012) egyaránt a Pacific Northwest legjobb alkotásai között szerepelnek.

A Brad már jó ideje nem hallatott magáról, amikor 2019. április 3-án Shawn Smith váratlanul életét vesztette. Tragédiája – a seattle-i sztenderdektől eltérően – semmilyen formában nem kötődött a drogokhoz: a frontember magas vérnyomással küzdött, halálát aorta szakadás okozta.

A zenekar ebben az időben egy új lemezen dolgozott Smithszel, a munkafolyamatok már a vége felé jártak, amikor társukat elvesztették. A kiadvány az eredeti tervek szerint 2019 nyarán jelent volna meg, de az együttes a történtek miatt visszatartotta az anyagot. Énekesük halálának negyedik évfordulóján a Brad tagjai bejelentették, hogy a lemez tíz dalát 2023. július 28-án mégiscsak kiadják.

Az album az In The Moment That You’re Born (Abban a pillanatban, amikor megszületsz) címet kapta, ahogyan a nyitó dal is.

In The Moment That You’re Born. Folyamatosan azon gondolkodom, hogy vajon a felvétel akkor is ilyen szomorú és felkavaró lenne, ha Shawn Smith élne még. Nehéz függetleníteni, mert a dal szövege lehetetlenül szép és megrázó: „A rémálomból felébredni, megkönnyebbülés otthon lenni. A semmi országában a fény az, ami utat mutat. Van valami, ami miatt olyan nehéz a múltban élni. Tisztítsd meg az utat a csoda előtt, változtassa porrá a félelmet. (…) Van valami csodálatos abban, ahogyan az esőcseppek hullanak. Van valami varázslatos annak a hangjában, ahogyan élünk. Nézz rám egy percre, kedvesem! Elmondod mit látsz?”

Az In The Moment That You’re Born 2023 legsúlyosabb szerzeménye, nehéz innen tovább lépni, de gondolom a zenekar tagjai is tudták, hogy így lesz, amikor megszerkesztették az albumot. Elkerülhetetlenek az emóciók, pláne, hogy egy kivételével minden dalt Shawn írt, vagyis minden pillanatban ott van, jelen van a hallgatókkal.

Nem könnyű tehát a másodikként érkező, a régi Brad-időket idéző Pieces of Sky in My Handnek ezek után érvényesülnie, és a csodálatos, zongorás Straight to the Hoop sem ad még gyors feloldozást (hihetetlen fájdalommal énekli a frontember, hogy „már nagyon, nagyon vártuk a találkozást, de te soha nem jöttél haza, soha nem jöttél vissza, haza”). A dal újra feltépi a soha be nem gyógyuló, de kicsit talán tompábban fájó sebeket, miközben tudjuk, hogy Shawn nem készült a halálra, ez a szám akkor is ilyen lenne, ha a tragédia nem következett volna be.

A Stars N You című tempós, punkos tétel aztán egy hatalmas Andy Wood-szerű sikollyal kezdődik, ami nem véletlen, mert a dalt maga Andy írta (!), még a Malfunkshun-időkben, a legendás Deep Six válogatásra.

Hihetetlen, hogy 2023-ban (vagyis még 2019-ben) elővették Gossardék, és mai hangzással kicsit igazságot szolgáltattak neki. Az eredeti felvételen Regan Hagar játszott, a választás tehát nem csak Shawn korábbi Malfunkshun munkái miatt tűnik logikusnak.

„Sokunk a Deep Sixen hallott először Malfunkshun felvételt. Mindannyian láttuk Andrew erejét a helyi klubokban, de elképesztő volt hallani, milyen jó a bandájával a stúdióban is. A Stars N’ You-val az Andrew iránt érzet szeretetünket és az elismerésünket kívántuk kifejezni a Braddel, illetve azt, milyen mély hatást gyakorolt [Wood] az életünkre” – mondta el egy interjúban Stone Gossard.

A lemez erősségeit a Bradre mindig is jellemző lassú, zongorás darabok adják, a már említett Straight to the Hoop mellett a Meadow in Autumn, a Take Me Back Home, vagy a Simple Subtraction. Négy dal a tízből – ez a fajta kettősség visszatérő elem volt a banda anyagain, vétek lett volna nem használni Smith zongorajátékát és Andy Wood-szerű dalírási képességeit.

A középtempósabb, menetelős Without Guns második felében Stone Gossard végig egy koszos dallamot játszik mániákusan, a dal húzása pedig olyan, mint egy későbbi Mark Lanegan felvételé (talán a Riot in the House-é), míg a Hey Now What’s the Problem? című dallal újra a keményebb oldalát mutatja meg a zenekar, a dalhoz klip is készült, bár szerintem nem feltétlenül ez az a szám, ami igazán definiálni tudná az albumot. A Simple Subtraction csodaszép búcsúja – „oly fiatalok voltunk” – végül egy egészen szomorú, sorsszerű lezárást ad a lemeznek, és ezzel az egész Brad-történetnek.

Az In The Moment That You’re Born felvételeit és keverését Floyd Reitsma irányította Stone Gossard seattle-i Studio Lithójában a címadó kivételével, ami a Pearl Jam Gigaton lemezéről ismerős Josh Evans munkája. A lemez ehhez mérten nagyon szépen szól, különösen a szellősebb, zongorás dalok szólnak káprázatosan.

Azt szokás mondani, hogy bár Shawn Smith elvesztése a családon és a barátokon túl a teljes zenészvilág számára is hatalmas tragédia, mégse a gyász vagy a szomorúság jusson az eszünkbe az albumról. Ünnepeljük meg inkább őt a magunk módján, és örüljünk annak, hogy egy utolsó lemezen hallhatjuk még kivételes hangját, páratlan dalait.

Pontszám: 10/10

__

__

Brad – In The Moment That You’re Born (LP)

Megjelent: 2023. július 28.

Kiadja: Loosegroove Records

Brad:

Shawn Smith – ének, billentyűk

Stone Gossard – gitár, billentyűk

Regan Hagar – dob, billentyűk

Keith Lowe – basszusgitár, billentyűk

Közreműködik:

Barrett Jones – zongora (Meadow in Autumn)

Hans Teuber – fafúvósok, billentyűk

Dallista:

  1. In the Moment that You’re Born
  2. Pieces of Sky in My Head
  3. Straight to the Hoop
  4. Stars n You
  5. Meadow in Autumn
  6. Take Me Back Home
  7. Without Guns
  8. Hey Now What’s The Problem?
  9. I’m Diggin U
  10. Simple Subtraction

__

__

Bővebben