GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Az év zenei legjei szerintünk: Grungery-toplisták 2023!

Idén is összeállítottuk a tavalyi év legjeit, vagyis azokat a lemezeket, dalokat és más kulturális kedvenceinket, amiket 2023-ban a legjobbaknak tartottunk. Bíró Máté, Kiss Ákos és Pintér Miklós személyes kedvencei húszhuszonháromból.

Ahogyan a tavalyi évben, úgy idén is jóval heterogénebbek lettek a listáink, mint korábban, emiatt szerkesztőségi összesítést most sem készítettünk, mert nem sok értelme lett volna. Ezúttal is tartózkodtunk a szöveges magyarázatoktól, kizárólag a listákra koncentráltunk, de azért egy általános összefoglalóban mindannyian leírtunk a gondolatainkat 2023-ról. Jó böngészést mindenkinek!

***

Pintér Miklós, főszerkesztő

Az év lemeze: Tesseract – War of Being

AZ ÉV LEMEZEI

 1. Tesseract – War of Being
 2. Ayron Jones – Chronicles of the Kid
 3. Brad – In The Moment That You’re Born
 4. 3rd Secret – 2nd 3rd Secret
 5. Candlebox – The Long Goodbye
 6. Metallica – 72 Seasons
 7. Mudhoney – Plastic Eternity
 8. Duff McKagan – Lighthouse
 9. Sky Cries Mary – Everything Goes Somewhere
 10. Temic – Terror Management Theory

AZ ÉV DALAI

 1. Brad – In The Moment That You’re Born
 2. Ayron Jones – Blood in the Water
 3. Tesseract – Echoes és The Grey
 4. Mammal – Keanu Reeves
 5. The Pulltops – Seasons Change

+1 Rett Smith and Jessica Lea Mayfield – Cabin Song

+2 Terra Twin – Hanging Around

KULT TOP 2023

 1. Candlebox koncert – Troubadour, Los Angeles, 2023. július 14.
 2. Seattle Storm – Phoenix Mercury (WNBA mérkőzés) – Climate Pledge Arena, Seattle, 2023. augusztus 13.
 3. Mudfield Akusztik koncert – Magyar Zene Háza, Budapest, 2023. január 14.
 4. Tulsa King (sorozat, SkyShowtime)
 5. Az Alkotó (mozifilm)

Felemás év volt 2023. Sokat dolgoztunk, jól elfáradtunk, de az eredményekre, úgy tűnik, még egy kicsit várni kell. A Grungery működésében volt egy hosszabb szünet, ennek oka szerencsére nem az inspiráció hiánya, hanem a rengeteg más elfoglaltság volt.

A Petőfi Rádióban másfél éven keresztül, hétről hétre jelentkező Petőfi Rock X HammerWorld magazin végét a csatorna műsorstruktúrájának változása, a „minden magyar” jelentette, a Hajógyár X HammerWorld podcast pedig egyéb okok miatt szűnt meg. Mindkettőt Cselőtei Lászlóval szerkesztettük és vezettük, akinek szakmai és emberi szempontból is rettenetesen hálás vagyok! Folyamatosan írtam a HammerWorld magazinba, valamiféle csoda folytán, az utolsó meccseket zsinórban nyerve tavasszal bennmaradtunk az nagypályás öregfiúk bajnokság első osztályában, és az imádott civil munkámban sem unatkoztam egy pillanatig sem.

Megtisztelő és felemelő érzés volt a Mudfielddal színpadra állni (vagyis inkább ülni) az akusztikus koncertjük előtt egy hosszabb beszélgetés erejéig a Magyar Zene Házában. Hatalmas élmény volt a párommal, majd a gyerekeimmel beutazni (újra) Amerikát, az ismerős városokon és helyszíneken túl látni a Fehér Házat, a Capitoliumot, a Pentagont, megtekinteni az Amerikai Alkotmányt és a Függetlenségi nyilatkozatot. Örök emlék, hogy Jeff Angell meghívott minket a Des Moines-i otthonába, ahol a családjával, Sean Kinneyvel, Ben Andersonnal és Ben rokonaival vacsoráztunk. Hálás vagyok a sorsnak, hogy láthattam a Los Angeles-i Troubadourban a Candleboxot a búcsúturnéján. Ha már kétszer is a városban voltunk, mindkét alkalommal ellátogattunk a Hollywood Foreverbe Chris Cornell és Mark Lanegan sírjához.

2023 egy őrült, eszement rohanás volt, 2024-ben talán majd mindent egy kicsit jobban és okosabban csinálunk majd. Szeretném minden olvasónknak és szerzőinknek (Kiss Ákosnak különösen!) megköszönni a kitartást, a Grungery-re áldozott időt és energiát. Tartsatok velünk jövőre is!

***

Kiss Ákos, újságíró

Az év lemeze: Áron András – The Moment

AZ ÉV LEMEZEI

 1. Áron András – The Moment
 2. Fish! – Régen minden jobb volt 
 3. Extreme – SIX
 4. Slowmesh – III
 5. Óperentzia – Saja Hua
 6. Foo Fighters – But Here We Are
 7. Kies – Világmegváltó lemez
 8. Dog Eat Dog – Free Radicals
 9. Belga – Fém of Belga
 10. Lana Del Ray – Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd

AZ ÉV DALAI

 1. Long Story Short – Ez vagyok én 
 2. Solére – Vihar
 3. Konyha – Én és a pezsgőm
 4. Fatal Error + Kontraszt – Fecskék
 5. Lenny Kravitz – Road to Freedom 

KULT TOP 2023

 1. Fun Lovin’ Criminals koncert – A38 Hajó, 2023. május 28.
 2. Mötley Crüe/Def Leppard koncert – MVM Dome, 2023. május 29.
 3. The Cult koncert – Budapest Park, 2023. június 27.
 4. Guns N’ Roses koncert – Puskás Aréna, 2023. július 19. 
 5. Plastic Ocean, AWS koncert, Monster Pie Party – Dürer Kert, 2023. december 1.

A zenei listáimat nézve talán szembetűnő, hogy az idei évben sokkal felülreprezentáltabbak a hazai előadók a korábbi évekhez képest. Talán vénségemre felfedeztem magamnak a magyar zenét? Nem tudom, mindenesetre örülök neki! Az idén nem volt az összesítőben év koncertje, így cheateltem, és top 5 koncertélményt soroltam fel. Valahogy ebben az évben sokkal több koncertre jutottam el, mint korábban, ráadásul ezek közül több bakancslistás is szerepelt – mint például a Mötley Crüe vagy a The Cult -, néhánynak pedig nagy jelentősége volt: a Guns N’ Roses esetében egy gyerekkori kedvencet tudtam magamban rehabilitálni, az AWS-t pedig Siklósi Örs halála óta képtelen voltam meghallgatni – egészen a december elsejei koncertig. 

Ebben az évben viszonylag keveset olvastam, de cserébe sokat írtam: a ricsandgreen.hu minden korábbinál nagyobb fordulatszámra kapcsolt, és a Grungery is újraindult némi kényszerszünet után, én pedig boldogan vetettem bele magam az írás örömébe mindkét szerkesztőségben! Ezúton köszi a sok lájkot és kattot, kedves Olvasó!

Kicsit hazabeszélve: a saját rock DJ-produkciónk, a Gyuri barátommal alapított Monster Pie Party nagyon sikeres évet zárt. 2024-re kifejezetten kecsegtetőek a kilátások, így alapvetően zenei/kult szempontból, mint rajongó és mint alkotó ember is hálás és elégedett vagyok!

***

Bíró Máté, újságíró

Az év lemeze: Daniel Rossen – Live in Pioneertown & Santa Fe

AZ ÉV LEMEZEI

 1. Daniel Rossen – Live in Pioneertown
 2. David Eugene Edwards – Hyacinth
 3. Brendan Perry – Live at I.C.A.
 4. Vołosi – Nomadism*
 5. Zander Schloss – Californias Burning
 6. Slift – Ummon
 7. Michael Kiwanuka – Love&Hate*
 8. New Model Army and Sinfonia Leipzig – Sinfonia
 9. Cserepes – The Sold Girl
 10. Department of Eagles – Department of Eagles*

AZ ÉV DALAI

 1. Zander Schloss – Memory Of Me And You
 2. Vołosi – Tsavkisi*
 3. Daniel Rossen – It’s A Passage (Live in Pioneertown)
 4. Post Malone – Them Bones (Alice in Chains cover)
 5. David Eugene Edwards – Howling Flower

+1: KEX: Piros madár 

KULT TOP 2023

 1. Koncert: Lajkó Félix & Vołosi – Magyar Zene Háza, 2023.március
 2. Interjú-koncert: Alain Johannes: 5 songs live in the Studio (2023)
 3. Turisztikai és gasztró portyázások: Zalahaláp (Haláp-tanösvény), Somló-hegy: Szabó Pincészet, Szent György-hegy: Szászi Borászat
 4. Könyv és könyvbemutató: Zöldy Pál: Örömzene 
 5. Filmek: Nyolc hegy; Tizenhárom élet; A másik nővér; Lovakon, nyergekben (dokumentumfilm), sorozat: Babylon Berlin (4. évad)

Szerencsémre, a 2023-as évben is rengeteg jó élmény és megmérettetés várt rám. Viszonylag kevés teljesen új, addig számomra ismeretlen előadót fedeztem fel, inkább a korábban megismertek újabb számai-albumai közt leltem még fontos darabokra. De olyan is előfordult, hogy zenei tájékozatlanságom többévtizedes hiányát pótolhattam (lásd a KEX Piros madár című számtöredékét), vagy nagyon régen hallgatott kedvenc albumokat vettem elő (pl. Department of Eagles). Alain Johannes és Mark Lanegan szerteágazó tevékenysége révén ismerkedtem Zander Schloss, az Arabrot, a Lost Satellite, a KEXP-adások révén pedig többek között a Slift, az All Them Witches vagy éppen a Tinariwen zenéjével.

A muzsika mellett sok felemelő pillanatot élhettem meg új könyvek elolvasása, fontos filmek és sorozatok megnézése, vagy éppen a Somló-hegyen, a zalahalápi tanösvényen, a lomnici csúcs közelében, illetve Krakkóban tett kóborlásaim során. Sok koncertre idén ugyan nem jutottam el, de ami volt, az kivasalt, katartikus élményt nyújtott (Lajkó & Vołosi). Örültem, hogy publikálhattam a Grungery-n, még jobban örülök, hogy nyár óta újabb cikkeket olvashatunk; érdeklődéssel olvastam a Chris Cornell életéről szóló könyvet is – minden hibája ellenére is.  

Mindezt a fontos tapasztalatot szeretném eltárolni, hosszan emésztgetni magamban, eltenni a szűkösebb időkre. 2024 is ígéretes évnek ígérkezik – kulturális szempontból mindenképpen. A gigakoncerteken túl megnézném az AIR bécsi, vagy Alain Johannes valamelyik olasz koncertjét, illetve szeretném meglátogatni a Robert Capa Kortárs Központ Capa-kiállítását.

__

Bővebben