GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Igazi Cameron, igazi Novoselic, igazi Thayil – 3rd Secret: 2nd 3rd Secret (LP, 2023)

Seattle zenei életének egyik legörömtelibb eseménye volt, amikor kiderült, hogy a Kurt Cobain és Chris Cornell halála miatt magukra maradt Nirvana és Soundgarden zenészek egy közös formációban alkotnak tovább. A 3rd Secret második lemeze 2nd 3rd Secret címmel, a nyár folyamán jelent meg. Pintér Miklós véleményezte az albumot.

Egy újrakezdés mindenhogyan nehéz lehet, pláne, ha világhírű, befutott zenészekről/művészekről van szó. Az óriási színpadokhoz, reflektorfényhez szokott sztárok hirtelen a hatalmas, sötét semmi peremén találják magukat, onnan pedig nem mindig vezet vissza út. Így van ez mindenkivel, még talán a kisebb klubokért ugyanannyira rajongó Nirvana és Soundgarden korábbi tagjaival is. Cobain és Cornell váratlan halála egy életforma végét, az anyagi és érzelmi megbecsülés ilyen formán történő, szinte teljes megszűnését jelentette. A zenészek számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy ikonikus frontemberük és fő dalszerzőjük nélkül egyik bandát sem lehet tovább vinni.

Az idők folyamán egyértelműen Matt Cameron volt a legszerencsésebb közülük, mivel ő már a Soundgarden hiátusa közben talált fix állást a Pearl Jam dobosaként. Krist Novoselicnek 1995 óta hektikusan alakult a pályája a különböző zenekarokkal, a Giants in the Trees volt az egyetlen, folyamatosan működő bandája, Kim Thayilnak pedig csupán egy árva MC50 turné jutott 2017 után osztályrészül. (Ben Shepherd körül nagy a csend, Dave Grohl pedig nem a Pacific Northwestről származik, viszont sikeresen újradefiniálta önmagát a Foo Fightersszel).

Krist Novoselic, Matt Cameron és Kim Thayil 3rd Secretnek elnevezett bandájának első lemeze 2022-ben jelent meg, szinte a fű alatt, viszonylag kevés promócióval, visszafogottan. A folytatásra nem sokat kellett várni, idén nyáron már meg is érkezett a viccesen és találóan 2nd 3rd Secretre keresztelt második dobás. A két énekesnős felállást már első alkalommal is szokni kellett, teljesen egyedi, amit Krist Novoselic Giants in the Trees-es társai, a szép hangú Jillian Raye és Jennifer Johnson csinálnak: hol ugyanazt a szólamot éneklik mindketten, hol Jennifer vokálozik Jillianre. Az ilyen jellegű folkos, állandó duplázáshoz nem feltétlenül illeszkedik az egy frontemberes zenéken edződött fül. Rajtuk kívül szintén a banda tagja még a legendás seattle-i zenész, Bubba Dupree gitáros, aki Matt Cameronnal és Ben Shepherddel már korábban is együtt játszott a helyi szupergrupp Haterben.

A zene nem változott különösebben, a tagok korábbi formációi közül továbbra is a késői, Down on the Upside és a King Animal korabeli Soundgarden a legmeghatározóbb. Egyes dalok valószínűleg a banda következő lemezeinek egyikén landoltak volna: ilyen az album két legjobb tétele, a Weiss/Dupree/Thayil koprodukcióban íródott Queens, illetve a Weiss/Novoselic/Cameron trió által jegyzett Ditch is.

Nincs olyan Seattle-rajongó, akinek az utóbbi dal végén hallható tempójától és enyhén Neil Young-os szólójától ne dobbanna az átlagosnál nagyobbat a szíve!

Számomra egyértelműen ez a 40 másodperc az idei év „grunge-pillanata”, igazán tarthatna tovább, szinte lehetetlenség nem elindítani újra meg újra a felvételt! Kim Thayil szólóit és Matt Cameron dobjátékát csukott szemmel is fel lehet ismerni. Annyira tipikusan önmagukat hozzák, mint az elmúlt években soha!

Nagyon erősen, egy kicsit himnikusan, Superunknown-stílusban indul a lemez a Reckless-szel, bár Krist fantasztikusan hangulatos basszusgitár játéka kicsit elviszi a figyelmet a többi hangszerről. Szintén erős korai Soundgarden (és Black Sabbath) hatásokat mutat az Awaken Ye Sleeper, kicsit alter rockosabb, de a sorba kitűnően beilleszthető Climb Aboard, valamint a State of Mind vége, hogy aztán a Gift from Above-ban jöjjön a meglepetés, a dalban ugyanis Matt Cameron és Taylor Momsen (Pretty Reckless) énekel!

Kettejük zenei kapcsolatának komoly története van: Cornell halálakor a Pretty Reckless nyitott a Soundgardennek, Momsent így különösen megviselte Chris elvesztése. Egyértelmű volt, hogy a 2019-es Los Angeles-i I am the Highway: Tribute to Chris Cornell emlékesten az énekesnő is fellép (a Loud Love-ot adta elő a Soundgarden tagjaival). Az énekesnő és a dobos aztán Cornell halálának harmadik évfordulóján, 2020. április 18-án egy közös videót osztott meg, amin a Halfway There című Soundgarden-dalt dolgozták fel, amit a Pretty Reckless 2022-es feldolgozás lemezén (Other Worlds) is viszont lehetett hallani Chris Cornell-Alain Johannes The Keeper szerzeménye mellett. Mindeközben pedig a Pretty Reckless 2021-es Death by Rock and Roll című albumának Only Love Can Save Me Now című, totál soundgardenes dalában és klipjében tűnt fel Thayil és Cameron.

Ha kizárólag zenei szempontból vizsgáljuk az albumot, akkor ez egy tízpontos alkotás. Ahogyan a fentiekben már szó volt róla, Jillian és Jennifer kettősét egy ideig szokni kell, de ha az áttörés megtörtént, a 2nd 3rd Secret nagyon sok örömet okoz majd minden grunge-rajongó számára. Az album annyira seattle-i, hogy még a producere is egy legenda, Jack Endino volt, aki nyugodtan odateheti legjobban sikerül munkái közé az albumot, csodásan szól! Ezen a lemezen az igazi Matt Cameront, az igazi Kim Thayilt és az igazi Krist Novoselicet halljuk, úgyhogy a történtek fényében a banda és a lemez mindent ráfordított másodpercet megér!

Hallgasd meg, azonnal érteni fogod, mire gondolok!

Pontszám: 9/10

__

__

3rd Secret – 2nd 3rd Secret (LP)

Megjelent: 2023. június 22.

Kiadja: 3rd Secret (magánkiadás)

3rd Secret:

Jennifer Johnson – ének

Jillian Raye – ének

Kim Thayil – gitár

Bubba Dupree – gitár

Krist Novoselić – basszusgitár

Matt Cameron – dob, ének (Gift from Above)

Közreműködik:

Taylor Momsen – ének (Gift from Above)

Dallista:

  1. Reckless Room
  2. Her Disease
  3. State of Mind
  4. Climb Aboard
  5. So Close
  6. Queens
  7. Ditch
  8. Awaken Ye Sleeper
  9. Gift from Above
  10. Let It Burn

__

__

Bővebben