GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Önreflexió és retró láz – Fish!: Régen minden jobb volt (LP, 2023)

Május elsején jelent meg a Fish! Régen minden jobb volt című nagylemeze, a zenekar eddigi legönreflektívebb kiadványa. A groove-os punk albumot kísérő sajtóanyagban a banda tagjai határozottan azt mondják, ők nem boomer arcok, az új kiadvány esetében csupán a visszatekintés tipikus esetéről van szó. Ezzel az állítással pedig szerzőnk, Kiss Ákos sem tud vitatkozni.

Amint azt a legtöbben, de a zenekar rajongói egészen biztosan tudják, az elmúlt időszakban jelentős változások mentek végbe a Fish! életében. Tavaly októberben, közel két évtizednyi tagság után Gajda Mátyás adta be a felmondását – a helyére villámgyorsan érkezett Szapek Gergő, a Mirror metálgitárosa –, majd nem sokkal később Hámori „MezítlábasDobos” Dávid jelentette be a távozását (az ő utódja Hornyák Kristóf lett, de a lemezen még Dávid püföli a bőrt). Lecserélődött tehát a banda fele, az alapító Kovács Krisztián énekes/gitáros mellett csupán a régi harcostárs, Binges Zsolt basszusgitáros-zseni maradt.

A körülmények tükrében valószínűsíthető, hogy nem túl sok próbára és jammelésre kerülhetett sor a lemezfelvételeket megelőzően. Krisztián, aki dalszerzés terén egyébként is jelentős mértékben egyedül dolgozott, valószínűleg teljesen elszeparálódva maradt saját buborékjában (amit a lemez utolsó dalában meg is énekelt).

„Én sosem gondoltam túl a dolgokat” – hangzik el a lemez nyitódalában (Ahogy jön, úgy jön) a frontember vallomása, és ezzel – a minimalista ugrálós riffek és az óbégatós refréneket hallva – nehéz lenne nem egyetérteni. A lemez dalai egyetlen Fish!-rajongónak sem okozhatnak meglepetést: sok helyen már talán nem is önreflexióról, hanem önismétlésről beszélhetünk, de a Motörhead vagy az AC/DC hagyományait idéző, szerethető módján tálalva.

Az önreflexió mellett az (egyáltalán nem necces) retró láz a lemez zeneiségére ugyanúgy igaz.

A banda korábban sok hatást engedett be a dalaiba, azonban a vezérfonalat mindig is az egyszerű, letisztult, groove-os punk adta. Amit az új albumon hallunk, az most is ugyanaz a megszokott, feszes punk-muzsika, viszont a dalokban se egy rap betétet, se egy dubstep kikacsintást, de még egy „featuring”-et sem találunk. Krisztián gyakran használja a sallangmentes kifejezést, amit kár volt eddig elinflálni, mert most kapott igazán értelmet!

És ha már punk, ideje rátérni a dalszövegek elemzésre. Bár a Fish! (még?) nem az a zenekar, amely érettségi tétellé vált volna, szólhatna már valaki a feladatsort összeállító bizottságnak, hogy idő van változtatni ezen a téren. Az előző, Pozitív című lemezen a zenekar történetében talán először jelentek meg direktebb közéleti kikacsintások, ezek azonban jellemzően a sorok közt megbúvó utalások szintjén maradtak. A Régen minden jobb volt LP azonban már az első fecskénél (Chips és Kóla), majd az azt követő Huszonkettőnél is egyértelművé tette, hogy itt nem csak a zene lesz rendszerkritikus, hanem a szöveg is.

Sosem tapasztalt szarkazmus és düh, az egész országnak intézett direkt odamondogatások jellemzik a Halakat.

A Fish! életművében a korszellemre való reakciók a szövegek és/vagy a zenébe ágyazott gegek szintjén mindig megjelentek. (Emlékszik valaki a Maradék című kislemez egyik dalának Nokia csengőhangos nyitányára?) Ez most sincs másképp, a környezetvédelem egyre égetőbb témájának például külön dalt szenteltek (Szuperzöld), de napjaink másik slágertémája, a mesterséges intelligencia is beköszön az egyik tételben. És akkor még nem is beszéltünk a Babahitelről…

A bulisabb, „vízbeugrós” dalokat egyedül csak a Nekem ennyi elég című tétel képviseli, az olyan, dekadensen romantikus dalokhoz hasonlót, mint a Csak a szívem (Csinálj egy lemezt) vagy az Ez a dal (Sav) pedig már rég nem találunk. Ha valami nekem feltétlenül a régen minden jobb volt-kategóriába tartozik, akkor az az, hogy a Fish!-nek voltak ilyen szerzeményei is. Remélem a következő kiadvány(ok)on újra találkozhatunk hasonlókkal!

2023-ban egy majd’ 25 éves zenekar kiadott egy lemezt kazettán és stream-felületeken (ez már igazán Tech N’ Roll!), egy tisztességben megőszült frontember pedig saját gyerekkori kedvenceit megidézve jutott el a legnemesebb értelemben vett lázadásig.

Senior Hal a magyar Henry Rollins lett.

Ha pedig valakinek az elmúlt év(tized)ekben kérdés volt, hogy egy 100%-ig hard popot játszó zenekart miért tiszteli és szereti az itthoni hardcore-punk közeg, az most egyértelmű választ kapott!

Pontszám: 9/10 (de csak a dekadensen romantikus dalok hiánya miatt)

__

__

Fish! – Régen minden jobb volt (LP)

Megjelent: 2023. május 1.

Kiadja: Gold Record

Producer: Vári Gábor

Fish!

Kovács Krisztián – ének, gitár

Binges Zsolt – basszusgitár

Szapek Gergő – gitár

Hornyák Kristóf – dob (a lemezen még Hámori Dávid játéka hallható)

Dallista:

  1. Ahogy jön, úgy jön
  2. Régen minden jobb volt
  3. Nem adom meg magam
  4. Szuperzöld
  5. Óje
  6. Nekem ennyi elég
  7. Ki tudhatná
  8. Csipsz és kóla
  9. Huszonkettő
  10. Buborék

__

__

Bővebben