GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Bajba került Toni Wood, a Mother Love Bone elhunyt énekesének édesanyja

Pár napja kattintgattam a YouTube-on és belefutottam egy félperces videóba, amiben Toni Wood, a Mother Love Bone egykori énekesének, Andy Wood-nak (RIP) az édesanyja mesél arról, hogy milyen volt az, amikor a fiát először a színpadon látta énekelni. Majd váratlanul egy írott üzenet érkezett a videó végén. A mosolygós hölgy – ha akarná sem tudná tagadni a kapcsolatot Andyvel, annyira hasonlítanak egymásra – nincs könnyű helyzetben, és akkor még finoman fogalmaztam. Stone Gossard vezetésével az egykori zenésztársak a segítségére siettek, és a kezdeményezésbe a rajongókat is bevonták.

Stardog Champion

Mikor ezeket a sorokat írom, későre jár. A fejhallgatómban Mother Love Bone szól, most éppen a Stardog Champion. A család békésen alszik. Talán ilyenkor az embert a szokásosnál jobban megindítják a rossz hírek, pláne, ha valaki – még ha valóságban nagyon távolról is -, de a zene határtalan segítségével mégis közelről érzi érintettnek magát.

De mi történik most valójában Toni Wood-dal?

Toni Wood egy 1968-as építésű mobilházban él a Washington állambeli Bainbridge Island-on. A ház borzasztó állapotban van. Ha esik az eső a ház beázik, a víz meg dől az étkezőbe. Az elektromos rendszer vezetékei életveszélyesek, áramot csak hosszabbítóval tud hozni másik helységekből, ami a nedves környezetben szintén nem a legbiztonságosabb.

Toni Wood

Mrs. Wood hetvenkét éves, és még mindig aktív. Magánápolóként dolgozik heti négy napot, és abból tud összegyűjtögetni némi pénzt társadalombiztosítási ellátásra. Nehéz időket él, mivel rákos fiát is ő ápolja, amíg az a különböző kezeléseken átesik (egyelőre úgy tűnik, hogy a kezelés működik – ezt Toni írja egy kommentben).

Toni Wood egész életét mások gondozásának szentelte. Hatalmas szíve van, vagy ahogy Stone nagyon költőien írja:

„She has a heart larger than life and a spirit that is bright as the stars.”

A megoldás: Stone, Jeff, Kelly, Eddie és a rajongók

Kevin Wood, Andy testvére kereste meg Gossardékat. Kevin, aki öccsével a Malfunkshun alapítója volt kiváló gitáros. A mai napig zenél, testvére hagyatékából – például fel nem használt szövegeivel – újabb és újabb kiváló zenéket ír. Az idősebbik Wood és a Mother Love Bone egykori tagjai azt találták ki, hogy a probléma megoldása az, ha a régi házat lerombolják, és építenek egy új házat Andy édesanyjának.

Jeff Ament és Stone Gossard mellett csatlakozott az ügyhöz Kelly Curtis, a Pearl Jam korábbi menedzsere, és Eddie Vedder is. Eddie… az az ember, aki ki tudja, hogy hol lenne, ha Andy Wood nem adagolja túl magát drogokkal. Talán szörfoktató lenne vagy benzinkutas San Diego-ban. Olyan, mintha az énekes pontosan tisztában lenne azzal, hogy akár másképp is alakulhatott volna az élete, és nagyon megbecsülné azt, ahol tart. Emellett Eddie-nek hatalmas szíve van.

Az adományok azonban egyelőre még nem elegendőek ahhoz, hogy az új ház megépülhessen. Ezért egy online adománygyűjtő felületen arra kéri Stone a rajongókat, hogy egy kicsit segítsenek abban, hogy visszakapjon valamit Toni abból, amit egész élete alatt adott másoknak. A gitáros így ír:

„Please contribute if you can and help us return some of that love and light, that Toni has shared with so many.”

A Pearl Jam aukcióra bocsájtott egy dedikált Fender Stratocastert, ami végül 15 100 dollárért ment el az eBay-en, még tavaly októberben.  Az adományokat gyűjtő Go Fund Me honlap szerint eddig összesen 36 108 USD gyűlt össze, amit a zenészek 40 000 dollárra egészítettek ki. A cél az 50 000 dollár.

Pearl Jam dedikált Fender

Jó hír, hogy a két hónappal ezelőtti információk szerint a munka elkezdődik (vagy talán már el is kezdődött), Mrs. Wood-nak hamarosan új otthona lesz!

De a történet itt nem ér véget.

Two Sides Of Every Story

A rajongókat ugyanis nagyon megosztotta a kezdeményezés.

Sokan azonnal adakoztak, többen viszont nem tetszésüknek adtak hangot. Azzal érveltek, hogy keresett már annyit a Pearl Jam a pályafutása során, hogy a házvásárlást lazán meg tudja oldani a saját költségvetéséből. Lehúzásnak érzik az egészet. Ők azzal támogatják a kezdeményezést, hogy megveszik a koncertre a jegyeket, a cd-ket, a különböző merchandisng dolgokat. Volt, aki azon is volt akadva, hogy mi köze Eddie-nek Toni Wood-hoz, mikor nem is ismerte Andy-t.

Én nem akarok ebben a kérdésben állást foglalni, mert azt gondolom, hogy mindkét oldalnak vannak igazságai. Mégis egy picit azt érzem, hogy feleslegesen gerjesztenek feszültséget azok, akik egyértelműen a kezdeményezés ellen vannak. Mindenkinek a szíve joga, hogy eldöntse, hogy segít-e Toni Wood-nak vagy sem.

Ha a Pearl Jam az anyagi támogatás mellett azzal is hozzájárul az új ház felépítéséhez, hogy a nevét adja, és a felületeit biztosítja a kommunikációhoz, akkor azzal semmi rosszat nem tett, sőt.

Pearl Jam Activism

Talán a Pearl Jam-nél több figyelmet senki nem fordít a különböző alapítványok és non-profit szervezetek támogatására. Ja igen, talán a U2. Emellett minden koncertjük bevételének bizonyos részét (a jegyárak meghatározott százalékát) külön erre a célra teszik félre. A mellékprojektek sem kivételek, így például a Mike McCready által szervezett januári Sonic Evolution név alatt futó Mad Season/Temple Of The Dog koncert bevételeinek is egy része a Vitalogy Foundation-hoz ment. Itt akár az éves pénzügyi jelentést is meg lehet nézni. Ha valaki kíváncsi a zenekar adományozási stratégiája, további információért kattintson ide!

Ha felépül a ház, akkor mindenképpen megosztom a végeredményt.

Addig hallgatom tovább a Mother Love Bone-t.

A Chloe Dancer/Crown Of Thorns a CD-n az utolsó dal.

Csodálatos! Köszönöm Andy!

Bővebben