GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Eddie Vedder újabb fricskája a Grammynek

Grammyt nyert a Pearl Jam! A február 8-i, Los Angeles-i ceremónián a Best Album Package-ért járó díjat egészen pontosan Jeff Ament, Don Peddleton gördeszka grafikus, Joe Spix art director, és Jerome Turner kapta a Lightning Bolt koncepciójáért és kivitelezéséért. Az első három személy a saját művészetén belül (is) ismert névnek számít. De ki vajon az a Jerome Turner? Meg fogsz lepődni: jobban ismered őt, mint gondolnád!

PJ Lightning-Bolt

Tizenhárom százalék

Tizenötször kaptak eddig Grammy jelölést, és most másodszor nyertek. Ha valami, ez a hír egészen biztosan nem hozta lázba a zenekar tagjait. A Pearl Jam-éket ugyanis soha nem érdekelték a díjak. Ha nem valamelyik Seattle-i zenekarról lenne szó, akár jogos is lehetne a kérdés, hogy mire ez a nagy arc? Az látjuk, hogy az amerikai pop zenészek nagy része a fél karját odaadná a Grammy-ért, ők meg viccet csinálnak belőle.

Talán nem véletlenül.

Az első Grammy, 1996

1996-ban a Best Hard Rock Performance kategóriában a Pearl Jam győzedelmeskedett a Spin The Black Circle című dallal. A díjat Phoebe Lisa Kudrow adta át a Los Angeles-i Shrine Auditorium színpadán, de arra minden bizonnyal ő sem számított, ami ezután következett. Mivel Eddie mindig is utálta a felhajtást, gondolta, hogy a színpadra lépve mindannyiuk nevében fog beszélni és valami tipikusan rá jellemző dolgot fog mondani. Így az ilyenkor szokásos „hatalmas megtiszteltetés ez nekünk” vagy az illedelmes „nagyon köszönöm ennek-annak” szöveg helyett a következőket dünnyögte unott, flegma arccal a mikrofonba:

„Nem tudom, hogy mit jelent ez. Nem gondolom, hogy ez bármit is jelentene. Ennyi csupán, amit most érzek.”

Kemény szavak, de nem nagyon lehet velük vitatkozni. Persze sokan felháborítónak tartották az énekes hozzáállását mondván, ha egyáltalán nem akarja ezt az egészet, akkor mégis miért van ott? Eddie később arra hivatkozott, hogy rossz napja volt, meg hogy a biztonságiak kidobták őt, mert rá akart a tiltás ellenére gyújtani, és hát ezek a dolgok is biztosan hozzájárultak ahhoz, hogy a kelleténél feszültebb legyen.

 

Jeff és Stone, de főleg Stone

Nyugodtan lehetett őszinte Eddie a díjátadón, mert nem csak neki volt ez a véleménye a Grammy-ről. Jeff Ament később frappánsan foglalta össze a lényeget:

„Kapsz egy díjat a művészetedért? Ez nevetséges!”

Klasszikus rész a PJ20-ben, a zenekar történetéről forgatott kiváló Cameron Crowe dokumentumfilmben, amikor Stone Gossard-ot az otthonában kérdezi meg Crowe arról, hogy milyen dolgokat tartott meg, amiket az elmúlt húsz év élményeire, történéseire emlékeztetik őt.

Stone azt mondja, hogy ő nem akkora nagy gyűjtő, mint bárki más a zenekarban, és amúgy is, ha mégis ilyesmire vágyna, csak át kellene mennie Jeff házába körülnézni. Egy befeketedett aljú mexikói kávésbögre után a gitáros talál egy Mike McCready-től kapott Temple of the Dog demót, egy dobozt tele Touring Band dvd-vel, valamint pár régi Pearl Jam cd-t, hogy ha szükséges, akkor meg tudjon hallgatni egy-két ritkábban műsorra tűzött dalt (van ilyen?).

Aztán mivel nem nagyon tud Crowe-nak érdekességeket megmutatni, elkezdi kínosan érezni magát. Mentő ötletként eszébe jut, hogy le kellene nézni az alagsorba (!) is, hátha majd ott talál valamit. A pincében korom sötét van, Stone egy elemlámpával világít, mindenféle poros dobozok és kacatok között, majd az egyik kupac tetejére mutat, és felkiált:

„Ó, nézzetek csak oda, ott egy Grammy! (mindenki röhög, a stáb is) Tudtam én, hogy jó lesz ez még valamire!”

A Grungemmy

A grunge zenekarok közül a Pearl Jam-en kívül a Soundgarden és a Nirvana nyert még Grammy-t. Chris Cornell-ék 1994-ben, egyből két kategóriában is: a Best Hard Rock Performance-t a Black Hole Sun-nal, és Best Metal Performance-t (!) a Spoonman-nel (!), ami nyilván egy vicc. Egy évvel később a Nirvana behúzta a Best Alternative Music Performance kategóriát, az MTV Unplugged In New York albummal. Nyert még a Tool is 1997-ben a Best Metal Performance besorolás szerint a Aenema-val, és 2001-ben a Schism-mel. A Stone Temple Pilots, a debütalbumos Plush-ért 1993-ban kapta meg a Best Hard Rock Performance elismerést.

A második Grammy, 2015

Nem tudom, hogy mióta osztogatnak a design-ért zenei díjakat, de a Vitalogy óta minden kiadványával esélyesként indulhatott volna a zenekar bármilyen artwork megmérettetésben. Egészen egyedi, művészeti szempontból is kivételes, amit a zenekar albumról albumra megalkot.

De ugorjunk vissza 2015-höz, és a Grammy-hez. A díjátadó hatalmas kivetítőjén megjelenik a Best Album Package kategória nyertese.

pj_grammy2And the winner is: Lightning Bolt!

A hardcore Pearl Jam rajongók a nevek láttán valószínűleg elmosolyodnak. Tehát a négy díjazott egyike Esztergályos Jeromos Jerome Turner. Megszokhattuk, hogy ha design-ról van szó, akkor főképpen Jeff Ament és az Ames Design formálja a zenekar grafikai arculatát. Azonban Jerome – akár csak Eddie a zeneszerzés területén – az idő előrehaladtával egyre nagyobb részt hasított ki magának a vizuális tervezési folyamatokból. Nem csupán a Lightning Bolt, hanem a Selftitled album és a Backspacer design koncepciója is (többek között) neki köszönhető.

Jerome Turner addig-addig művészkedett, míg a végén Grammy díjat nyert. Immáron másodszor. Elsőként még zenekari tagként, és egyben a Spin the Black Circle szövegírójaként.

És ő is énekelte fel a cd-re a dalt.

Esztergályos Jeromos

Szerintem már réges-régen kitaláltátok. Jerome Turner valójában Eddie Vedder álneve. Az énekes akkor használja ezt a nevet, amikor nem zenei típusú művészeti munkákkal (például artwork és design) foglalkozik. Úgyhogy ha pontosan akarok fogalmazni, akkor valójában kettejüknek – Eddie-nek és Jerome-nak – van egy-egy díja. És abban is egészen biztos vagyok, hogy a Grammy gála jelölőinek vagy szervezőinek fogalma sincs arról, hogy valójában újra Eddie-t díjazták.

Hívhatlak Trágyalének?

Egyébként használ az énekes egy másik álnevet is, a Wes C. Addle-t. Mondd ki hangosan. Ha nem West Seattle-t hallottál, akkor fuss neki még egyszer.

Tényleg, amúgy azt tudtad, hogy az „addle” trágyalét jelent?

Tipikus Eddie.

 

Bővebben