GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Dirty Frank – Eddie Vedder és Chad Smith-ék szupermeglepetése a most induló szólóturnén!

A február 11-én megjelenő új szólóalbuma, az Earthling felvezetésként induló turnén egy régen hallott klasszikust ásott elő Eddie Vedder a Red Hot Chili Peppers és Jane’s Addicition tagokból álló szupergruppjával. Dirty Frank!

Az Eddie Vedder and the Earthlings-turné

Kilenc állomásos észak-amerikai turnéra indult Eddie Vedder február 3-án az Earthlings nevű alkalmi zenekarával. A felállás – Chad Smith dobos (Red Hot Chili Peppers), Josh Klinghoffer gitáros (ex-Red Hot Chili Peppers), Chris Chaney basszusgitáros (Jane’s Addicition), Andrew Watt gitáros – nyugodtan nevezhető szupergruppnak, és ahogyan az a nevek alapján várható volt, hatalmas örömzenélésbe fordultak az eddigi fellépések.

Az, hogy több Pearl Jam dalt is elővesz majd Eddie és csapata, nem volt váratlan dolog, de a Tenről lemaradó, a német/brit CD verzión extraként megjelenő, erős Red Hot Chili Peppers-kötődésű és hangulatú Dirty Frank rehabilitálása hatalmas meglepetést okozott! (A dal egyébként az 1992-es Even Flow maxi B oldalán és a nagylemezekről lehagyott felvételeket, illetve különlegességeket tartalmazó Lost Dogs dupla LP-n is helyett kapott.)

Dirty Frank

Vedderék még az 1990-es Red Hot Chili Peppers / Nirvana / Pearl Jam körúton írták a dalt egy jammelés során. Mindannyian fel vannak tüntetve szerzőként, de a kezdő gitárdallamok egészen biztosan Mike McCreadytől származnak, a szöveg pedig nyilván Eddie-é. A dalban elmesélt történet főhőse egy fiktív karakter, bizonyos ‘Mocskos Frank’, akinek életre keltését a Pearl Jam-turnébusz vezetőjének fura viselkedése inspirálta. Vedderék egy idő után eljátszottak a gondolattal, hogy a sofőr valójában egy sorozatgyilkos, aki miután eltette láb alól, el is fogyasztja áldozatait. További Chili-párhuzam, hogy a dalban elhangzó ‘Cook ’em just to see the look on their face‘ mondatot – némi kontextusbeli igazítással – Anthony Kiedisék második lemezének címadó dalából, a Freaky Styleyból kölcsönözték (‘Fuck ’em just to see the look on their face’).

De ne hagyjuk ki az insiprációkat keresve az 1971-es Shaft című mozit sem, amihez Isaac Hayes írta a filmzenét. A Theme from Shaft rövid szövegének egyik részlete (’You see this cat Shaft is a bad mother… Shut your mouth! / But I’m talkin’ about Shaft’) pedig szintén megjelenik a dalban (’Why that dirty Frank was a bad mother… Shut your mouth! / Hey man, I’m just talking about Dirty Frank‘).

Beacon Theatre, New York – 26 évvel később

Bár a rajongók imádják, a Pearl Jam több mint három évtizedes pályafutása során csupán tízszer (!) játszotta el élőben a Dirty Franket, legutóbb tizenhat éve (!) 2006. szeptember 9-én, Marseille-ben. Szóval tényleg kuriózum volt, amikor a második New York-i bulin a Beacon Theatre-ben a zenekar belekezdett az ős-klasszikusba. Hatalmas ováció, óriási Chad Smith-dobolás, ‘Where is Mike McCready? My God, he’s been ate!” és egy állva tapsoló, tomboló tömeg.

Libabőrős előadás, tényleg igazi különlegesség, íme egy jobb rajongói felvétel róla!

__

Az első két Eddie Vedder and the Earthlings-buli setlistje:

BACON THEATRE, NEW YORK – 2021. FEBRUÁR 3.

 1. Drive (R.E.M. cover)
 2. Room at the Top (Tom Petty and the Heartbreakers cover)
 3. Here Comes the Sun (The Beatles cover)
 4. The Haves
 5. I’ll Be Waiting
 6. Invincible
 7. The Dark
 8. Power of Right
 9. Fallout Today
 10. Long Way
 11. Tender Mercies
 12. Wishlist (Pearl Jam)
 13. Brother the Cloud
 14. Mrs. Mills
 15. Try (with Danny Clinch)
 16. Rose of Jericho
 17. Porch (Pearl Jam )
 18. Precious (Pretenders cover)
 19. Better Man (Pearl Jam)
 20. People Have the Power (Patti Smith cover)
 21. Isn’t It a Pity (George Harrison cover)
 22. All Along the Watchtower (Bob Dylan cover)

2. BACON THEATRE, NEW YORK – 2021. FEBRUÁR 4.

 1. Drive (R.E.M. cover)
 2. Room at the Top (Tom Petty and the Heartbreakers cover)
 3. Timeless Melody (The La’s cover)
 4. I’ll Be Waiting
 5. The Dark
 6. Invincible
 7. Long Way
 8. Brother the Cloud
 9. I’m One (The Who cover)
 10. The Haves
 11. Fallout Today
 12. Mrs. Mills
 13. Rose of Jericho
 14. Try (with Danny Clinch)
 15. Dirty Frank (Pearl Jam)
 16. Porch (Pearl Jam)
 17. Isn’t It a Pity (George Harrison cover)
 18. Not for You (Pearl Jam song)
 19. Rockin’ in the Free World (Neil Young cover)
 20. Purple Rain (Prince cover) (Josh Klinghoffer on lead vocals)

___

Fotó: Michael Ryan Kravetsky (forrás: liveforlivemusic.com)

Bővebben