GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

ABC 0-24 Nonstop Rock ’n’ Roll interjúk (2017) – Mike Inez (Alice in Chains)

Az „ABC 0-24 Nonstop Rock ’n’ Roll interjúk” című kötetbe két sokat látott zenei újságíró, Dudich Ákos és Pritz Péter gyűjtötte össze legjobb interjúit az elmúlt két évtizedből, ábécésorrendbe szedve. Alanis Morissette, Alice In Chains, Faith No More, Marky Ramone, Primus, Queens of the Stone Age, Red Hot Chili Peppers, Smashing Pumpkins, Therapy? és még sokan mások külföldről; Isten Háta Mögött, Sexepil, VHK és sokan mások itthonról – összesen 85 interjú a nemzetközi és hazai, főként rockzenei élet legnagyobbjaival. A szerzők a Grungery rendelkezésére bocsátották a Mike Inezzel készült beszélgetés első részét, amely eredetileg a Z magazin 1996 szeptemberi számában jelent meg.

Mike Inez ABC Mike Inez, a Seattle Seahawks egy mérkőzésének szünetében (Fotó: commons.wikimedia.org)

Mire a jól értesültek a ’92-es tanévnyitóra hazánkban is beszerezték a fekete rövidnadrágjukat, bakancsukat és kockás ingüket, hogy csatlakozzanak a grunge-nak csúfolt mozgalomhoz, azok a zenekarok, amelyekre ráakasztották ezt a címkét, már rég saját labirintusaikban bolyongtak, és azzal voltak elfoglalva, hogy túléljék azt, amit mi egyszerűen úgy hívunk: egy nap. Az Alice in Chains ekkorra kiadta második nagylemezét, a Dirtöt, és ki tudja, hányadszor mászott már ki saját romjai alól. A zenekar basszusgitárosát, Mike Inezt az Alice in Chains MTV Unplugged albumának megjelenése alkalmából gyóntattuk.

Az Alice in Chains 1996 júliusának végén megjelentett egy unplugged albumot, amelyet áprilisban rögzítettek négyszáz ember előtt az MTV stúdiójában. Ezek az akusztikus dalok négy érzékeny embert rejtenek, akik nagyon szeretnek zenélni. Felemelő, visszafogott, de sodró és megindító a lemez. Az Alice in Chains kilencéves története – újabb aspektusból. Mike Inez, a zenekar interjúfelelőse jókedvűen és készségesen válaszolgatott ennek kapcsán kérdéseinkre, majd fél óra elteltével közölte, hogy még bőven van ideje.

Nem puszta formalitás a kérdés: hogy vagytok, hogy van a zenekar?

Remekül. Sean és Jerry épp most jött vissza szabadságról.

A sajtó általában élet-halálkérdésnek állít be egy-egy AIC-albumot. Ha van lemez, léteztek, ha nincs, nem. Most pedig (az Alice in Chains után) fél éven belül ez már második lemezetek.

Ezt szinte csak szórakozásból csináltuk. Elmentünk az MTV New York-i stúdiójába, és úgy esett, hogy felvették a koncertünket.

Azért ennyire csak nem lehetett egyszerű. Ne mondd, hogy nem volt előre lekötve.

De, de, csak szerencsére a dolognak nekünk azzal a részével most nem kellett foglalkoznunk.

Sokat dolgoztatok a dalok áthangszerelésével?

Nem, nem akartuk túllihegni a dolgot. Így esett jól, ilyen gyorsan és zökkenőmentesen.

Ez azt is jelenti, hogy újra élvezitek egymás társaságát?

Ó, hogyne! Illetve nem újra, mert mindig is barátok voltunk. A zenekar négy tagja annyira különbözik egymástól, mint észak déltől és kelet nyugattól, de mégis van bennünk valami közös, ami összetart minket.

Beszéljünk egy kicsit rólad. Hogy kerültél az AIC-be, hiszen sokáig Ozzy Osbourne-nal zenéltél?

Igen, úgy három-négy évig dolgoztam Ozzyval, játszottam a No More Tears és a Live and Loud című lemezén, és rengeteget koncerteztem vele. ’92 őszén együtt turnéztunk Amerikában az AIC-zel, és az első perctől kezdve kedveltük egymást. Olyanok voltunk, mint a testvérek. Aztán egyszer felhívtak Brazíliából, hogy Mike kilépett, és hogy nem ugranék-e be a helyére.

Mennyi időd volt a következő fellépésig?

Két vagy három napom. Egyfolytában gyakoroltam, úgy 25 számot kellett megtanulnom ez idő alatt.

Európai turnéra készültetek, ugye?

Igen. Tizenhat országban 27 fellépés 32 nap alatt.

És mit szólt ehhez Ozzy?

Bátorított. Megnyugtatott, hogy semmi gáz, mert amint elkészül a koncertlemezével, hosszú pihenőt fog tartani. Ő egyébként olyan, mintha az apám lenne. Az idén télen is turnéztam vele két hónapot Japánban és az USA-ban.

Mielőtt vele találkoztál, mit csináltál?

Loptam a napot itt, Los Angelesben. Aztán egyszer hallottam, hogy Ozzy meghallgatást tart, és elmentem. Egy nagy garázsban vagy kétszáz embert hallgattak meg. Még véletlenül sem jutott eszembe, hogy engem fognak választani, épp ezért egyáltalán nem izgultam. Aztán alig hittem a fülemnek, amikor megtudtam, hogy én kellek neki.

Gondolom, emlékszel, hol léptél fel velük először.

Hát, azt nem fogom egyhamar elfelejteni. Nagyon be voltam szarva. A Wembleyben volt az első fellépésem.

Az szép. Az amerikai közönség a Lollapalooza Fesztiválon látott téged először. Elfogadtak?

Úgy éreztem, igen, minden gond nélkül. Nagyon élveztem azt a turnét. Remek zenekarokkal játszhattunk együtt – Rage Against The Machine, Arrested Development, Fishbone, Primus, Babes in Toyland. Les Claypoollal, a Primus énekes-basszusgitárosával szinte vallási rítusként néztük meg mindennap a Fishbone-t. Vagy harmincszor láttuk őket. Szerintem ők Amerika legjobb zenészei.

(A folytatásban a könyvből kiderül, hogy mit mondott Mike Layne Staley-ről, mit keres egy három lábú kutya az Alice in Chains című lemezen, és mi volt a helyzet ’96-ban Seattle-ben.)


 

Dudich Ákos – Pritz Péter: ABC 0-24 NONSTOP ROCK ’N’ ROLL INTERJÚK

 

Az ABC 0-24 NONSTOP ROCK ’N’ ROLL INTERJÚK című kötetbe két sokat látott zenei újságíró, Dudich Ákos és Pritz Péter gyűjtötte össze legjobb interjúit az elmúlt két évtizedből, ábécésorrendbe szedve. Aerosmith, Alice In Chains, Faith No More, House of Pain, Marky Ramone, Primus, Queens of the Stone Age, Rammstein, Red Hot Chili Peppers, Tricky, Slayer, Stereo MC’s és még sokan mások külföldről; Anima Sound System, Bёlga, Hangmás, HS7, Isten Háta Mögött, Ivan & the Parazol,  Kiscsillag, Quimby, Sena, Sexepil, VHK és sokan mások itthonról – összesen 85 interjú a nemzetközi és hazai, főként rockzenei élet legnagyobbjaival. A kötethez friss, exkluzív interjúkat adtak: Csigó Tamás (Beat Dis), Grandpierre Atilla (VHK), Rex Brown (ex-Pantera, ex-Down), egy 2013-as eddig meg nem jelent interjú pedig itt olvasható először a Quimby frontemberével, Kiss Tibivel.

 

Kiadó: KONKRÉT KÖNYVEK

Oldalszám: 456 oldal

Megjelent: 2017. június 26.

Méret: 21 mm x 146 mm x 20 mm

Kötés: Kartonált

ISBN: 9789637424984

 

A könyv Facebook oldala itt található!

 

Ide kattintva lehet a könyvet beszerezni!

 

ABC 024

 

Bővebben