GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Soundgarden: A nagy Badmotorfinger-megjelenési rejtély

Egy mítosszal kevesebb? Az előszeretettel csak az alternatív rockzene legfontosabb, vagy egyenesen minden idők legfontosabb lemezmegjelenési napjaként emlegetett 1991. szeptember 24., vagyis az, hogy a Nirvana Nevermindja, a Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magik lemeze, valamint a Soundgarden Badmotorfinger albuma egyaránt ezen napon jelent meg, nagyon úgy tűnik, hogy véglegesen városi legendává silányul.

Számunkra, akik a zenét annyira szeretjük, hogy ölre megyünk dátumok, nevek, dalsorrendek és más, az átlagos zenehallgató számára teljesen irreleváns és jelentéktelennek tűnő dologok miatt, évek óta komoly fejtörést okoz, hogy vajon pontosan mikor jelent meg a Badmotorfinger, a Soundgarden nagy áttörést hozó albuma: 1991. szeptember 24-én vagy 1991. október 8-án?

A látszólag egyértelmű kérdésre a válasz, bármennyire is abszurd, nem egyértelmű. Egy biztos: jelenleg október 8-a az a dátum, amit hivatalosnak tekint a zenekar, legalábbis a tegnapi napon semmilyen aktivitás nem volt látható Badmotorfinger-ügyben a Soundgarden közösségi média felületein.

Hogy mi okozta a keveredést, arra mindjárt rátérek, de először is nézzünk meg néhány nagyágyút és a publikációk napját a teljesség igénye nélkül, akik szintén szeptember 24-ével kalkuláltak (néhányan észrevették a hibát és módosítottak, de a Google kíméletlen és nem felejt):

 • Seattle Times (2021. szeptember 24. – később módosították a dátumot)
 • Classic Rock Magazin (2021. augusztusi szám)
 • Kerrang (2021. január 13.)
 • New York Post (2021. szeptember 23.)
 • The Ringer (2021. szeptember 24.)
 • Dave Thompson: Grunge Diaries (könyv, 2021)
 • Boston Rock’s 92.9 (rádió, 2021. szeptember 24.)
 • Loudwire (2020. szeptember 24. – később módosították a dátumot)
 • Greg Prato: Dark Black And Blue – The Soundgarden Story (az ultimate Soundgarden-könyv, 2019. szeptember)
 • Amazon (ezzel a megjelenési dátummal hirdetik a lemezt)
 • Apple Music (ez a megjelenési dátum szerepel a lemez mellett)
 • Walmart (ezzel a megjelenési dátummal hirdetik a lemezt)
Classic Rock (2021/8): „Released: September 24”

És ha ez nem volna elég, még tavaly is szeptember 24-én ünneplte a Badmotorfinger megjelenését a Soundgarden hivatalos Instagram oldala! Igaz, akkor még Chris Cornell özvegyének, Vicky Cornellnek a csapata kezelte a felületet.

A Soundgarden hivatalos Instagram oldalának 2020. szeptember 24-i posztja

Vajon mi lehetett a kavarodás oka, mi történt valójában a Badmotorfingerrel?

A válasz nagyon egyszerű.

A lemezmegjelenést valóban 1991. szeptember 24-re időzítette a Soundgarden kiadója, az A&M, azonban a hivatalos magyarázat szerint „produkciós (gyártási) problémákra” hivatkozva 1991. október 8-ra tolták el a dátumot. A Total F*cking Godhead: The Biography of Chris Cornell című, 2020-as könyvében a szerző, Corbin Reiff a következőket írja: „Az A&M nyár végén kezdte el felpörgetni a Badmotorfinger megjelentetésének [folyamatát]. A kiadó eredetileg 1991. szeptember 24-ét jelölte meg, ugyanazt a napot, amelyiken a Nirvana a második lemezét, a Nevermindot akarta kihozni, de [a Badmotorfingert] gyártási problémák miatt vissza kellett tartani néhány hétig, így október 8-ra halasztottak. Már csak a borító megtervezése maradt hátra.”

Fogadjuk el az indokot, hogy várni kellett a borítóra, de gyorsan tegyük is fel a kérdést: lehet-e bármilyen köze a Nevermind és a Blood Sugar Sex Magik aznapi megjelenésének a hirtelen időpont-módosításhoz? Az A&M és Susan Silverék ugyanis pontosan tudták, hogy az a két lemez valószínűleg nagyot fog menni, a figyelem pedig – főleg az alternatív rock színtéren – rájuk irányul majd elsősorban. A Nevermind például még meg sem jelent, de már egész Washington állam azt hallgatta.

„Seattle-ben rengeteg előzetes kazetta forgott közkézen a Nevermindból. Az emberek átmásolták az ismerőseiknek; azon a nyáron és őszön nem tudtál úgy elmenni valahova Seattle-ben, hogy ne fussál bele állandóan. Ha megálltál a lámpánál, a másik kocsiból az szólt. Amikor sétáltál az utcán, az dübörgött az üzletekből” – idézte fel 1991 nyarát Susie Tennant, a Nirvana kiadójának (DGC Records) Northwest régióért felelős menedzsere.

Gondolhatták-e Silverék és a Soundgarden tagjai azt, hogy Kurt Cobainék és Anthony Kiedisék kiadványai gyengítik a Badmotorfinger promóciós kampányának hatékonyságát és kereskedelmi sikerét?

„Amikor először hallottam a Nevermindról valamit, azonnal azt gondoltam: ’Hűha, ezek a srácok mindenkinél nagyobbak lesznek!’ Hallottunk néhány előzetest, mert valaki kicsempészte a felvételeket a stúdióból és áthozta hozzánk, a mi stúdiónkba. Chris [Cornell] a másik helységben éppen a Slaves & Bulldozert keverte. Matt [Cameron] és Kim [Thayil] pedig a Nevermindot hallgatta velem. Talán a Come As You Are szólt. Én pedig álltam a folyosón és néztem, ahogyan a barátaim hallgatják a másik barátaimat, miközben egy harmadik barátom dolgozik egy dalon, amit ezekkel a barátaimmal írtunk. Iszonyatosan nagy élmény volt! Csak álltam ott, és néztem, ahogyan két különböző világ halad előre a maga útján” – emlékezett Ben Shepherd, Soundgarden basszusgitárosa.

Egy biztos: a Badmotorfinger nem a Neverminddal és a Blood Sugar Sex Magikkel egy napon, hanem 1991. október 8-án jelent meg. Hogy a szeptemberi dátum miért terjedt el ilyen széles körben, és hogy miért csúszott bele a hibába még tegnap is például a Seattle Times, amelynél autentikusabb napilapot nem lehetne találni a témával kapcsolatban, jó kérdés.

Most, hogy ezt tisztáztuk, indulhat a hétvége, és ha épp nem a Nevermindot vagy a Blood Sugar Sex Magiket hallgatja valaki, akkor akár a Badmotorfingert is előveheti. 2021. október 8-án pluszban még pontosan harmincévnyi indoka is lesz majd rá.

(A Badmotorfinger megjelenését a Grungery Facebook oldala is tegnap ünnepelte, a fentiek szerint tévesen. Köszönet Gróf Balázsnak, hogy a hibára felhívta a figyelmünket!)

__

Bővebben