GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Szendrey Zsolt: Iszogattam Kurt Cobainnel

A HammerWorld magazin klasszikus, Zenészfüllel című cikksorozatának októberi vendége Szendrey Zsolt, vagyis Szasza, a Sex Axction és az Action frontembere volt. A rovatban hazai zenészekkel ülnek le és mutatnak meg nekik tíz új vagy régebbi, ismert, illetve kevésbé ismert dalt, amiket az interjúalanyoknak fel kell ismerniük. Szaszának a Nirvana egyik dalával is meg kellett birkóznia, az énekesből pedig dőltek a jobbnál jobb történetek, amiket Pintér Miklós jegyzett le. Egy részletet közlünk most ebből.

NIRVANA: LITHIUM (NEVERMIND, 1991)

(pár másodpercet követően) „Ez Nirvana! 1989, Petőfi Csarnok. A Love nevezetű zenekarunkkal játszunk, ami a Beri Ary és a Pillangók utódja volt. Én voltam a banda énekese. Fellépett előttünk egy amerikai zenekar, két apró meg egy hatalmas ember, kockás ingben. Mindhármuknak zsíros volt és lógott a haja, és olyan dzsuvásak voltak, hogy azt el sem tudod képzelni! Figyelj, te olyan szar koncertet még életedben nem láttál! (nevet)

Hogy utána világsztárok lettek, az nyilván a Nevermindnak köszönhető. Azért a stúdióban össze tudták rakni a dolgot. Biztos, hogy volt bennük valami, amit a nagy producerek megláttak, de az a trágyadomb, amit ott műveltek a Pecsában, valami förtelem volt! Össze-vissza játszottak és szarul is szóltak.

Konkrétan egyébként nem emlékszem Kurt Cobainre, de Lujó, a VHK gitárosa mindig mondja, hogy ’de Zsolti, ott iszogattál vele’! (nevet)

Sok zenészbarátom még mindig hörög a Nirvanára, főleg a gitárosok. Elég csak Szőke Gábort, ‘Szöszőt’ említenem, aki a zenekar neve hallatán azonnal hátat fordít, de szerintem Tóth Tibike is ilyen. Vannak egy-ketten, akik teljesen kivannak tőlük! (nevet)

1993-1994 körül a grunge, amit itthon a Black-Out is képviselt, már mindenhol ott volt. Bárhova jártunk koncertezni, a Wigwamba, a Totalcarba, vagy más szórakozóhelyekre, ezek a számok szóltak a hangfalakból, úgyhogy persze, hogy mi is hallgattuk őket. Nekem a lemezek és a CD-k is megvoltak egyébként.”

__

A dalok hallgatása közben szó esik a 2006-os budapesti Guns N’ Roses színfalak mögötti tapasztalairól, az Action Összeomlás című lemezének újrakiadása körüli nehézségekről és még sok minden másról is! A teljes cikk, a Nirvana Lithium című dala mellett további kilenc másik előadó felvételével, a HammerWorld Magazin október számában (HW.338; 2021/10) lesz olvasható! Budapesti, lemezboltos megjelenés: szeptember 28. kedd, országos megjelenés: szeptember 30. csütörtök!

(Fotó: Bobál Kati, bobal photography)

Bővebben