GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

A tökéletes másolaton túl – Wheel: Resident Human (LP, 2021)

Itt van végre az új Tool-lemez, ráadásul egyenesen Finnországból érkezett! És valóban, a Wheel második albuma még a Tool anyagainál is toolosabb lett, mégis, olyan ízléses a végeredmény, hogy arról talán még Adam Jonesék is elismerően nyilatkoznának. Lemezkritikánk.

A zenekar egyébként nem csinál a dologból nagy ügyet. Amikor 2019-ben debütáltak, a honlapjukon laza öniróniával csak annyit írtak:

„Amíg vártunk az új Tool-lemezre, arra gondoltunk, elkészítjük, amit hallani szeretnénk rajta.”

Ennek fényében nem csoda, ha egy kicsit úgy érzem magam a Resident Human hallgatása közben, mint amikor a Core kijött a Stone Temple Pilotstól: tudtam, éreztem, hogy mi a forrás (ott ugyebár a teljes seattle-i mezőny volt), de Scott Weilandék olyan jók voltak, hogy a nyilvánvaló hatások miatt sem tudtam haragudni rájuk. A Wheelre sem tudok, sőt, azt kell mondanom, hogy az eszköztár használatát tekintve meglepően eredeti lett az LP, még ha ez teljes paradoxonnak is tűnik egy ilyen felvezetés után!

James Lascelles, a zenekar brit énekes-gitárosa például hiába többször Maynard James Keenan, mint önmaga, a dallamok egy-két kivételtől eltekintve frissek, érdekesek és baromi változatosak lettek.

A ritmusszekció brutális, Santeri Saksala rengeteg tamot használ, Aki „Conan” Virta meghatározó, markáns basszusjátéka húzza magával a zenét, Jussi Turunen szólógitáros pedig bátran nyúl hozzá az Adam Jones-féle díszítésekhez. Már csak ezért sem unalmasak a gyakran 12 percet is meghaladó dalok. A három hosszabb és három rövidebb szerzemény közül bármelyiket ki lehetne emelni, de talán a nyitó Dissipating, a Movement, valamint az egészen zseniális, minden bizonnyal év végi toplistás Hyperion a legerősebbek.

Hezitáltam a pontszámon, mert azért a Wheel sem lenne a Tool nélkül olyan, amilyen, dehát 2021 van. Ha valaki hall olyat, amit senki sem játszott még el, feltétlenül jelentkezzen!

A progresszív rock, metal, borúsabb, sötétebb dolgok elegyéből az utóbbi idők egyik legizgalmasabb lemeze született meg a Wheel műhelyében.

Pontszám: 9/10

__

__

Wheel – Resident Human (LP)

Megjelent: 2021

Kiadja: Odyssey Music

Dallista:

  1. Dissipating
  2. Movement
  3. Ascend
  4. Hyperion
  5. Fugue
  6. Resident Human
  7. Old Earth

__

___

Bővebben