GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Az üdítő hazai újdonságok éve – 2017 legjei szerintünk | 2. rész: Kiss Ákos

Nagyon kemény év volt 2017. Chris Cornell, Chester, Fats Domino, Tom Petty és pár napja Fábián Juli… szinte vég nélkül lehetne sorolni a szívünknek kedves zenészeket, akik itt hagytak minket ebben az évben. Emellett nehéz lenne elmenni szó nélkül. Illetve, bár nem haláleset miatt, de elvesztettem két hősömet, akik elindítottak a máig tartó zenei utazásomon: Duffot és Slasht. A nagy pénzcsináló GN’R „reunion” turné elvállalásával emberként nem tudok mit kezdeni velük. Ráadásul a Seattle Seahawks is egy katasztrofálisan rossz NFL idényt tudhat maga mögött. Kiss Ákos évértékelése.

26238641_10204381014563431_854553909_o 2A tavalyi évértékelőben azt írtam, hogy lefutok egy maratont. Ez nem jött össze, de nyomtam egy félmaratont hegyi terepen, december 30-án, Tokajban.

AZ ÉV LEMEZEI – TOP 10

1. ARONS Land Cargo Co. – Always Closer Never There & Cracks and Scratches

Kezdjük egy kis csalással: Hajba Áron egyszemélyes szólóprojektje igazából 2016 őszén jelent meg. Sebők Tomi, Old Time R’N’R Magazinos szerzőtársam, át is küldte a debütáláskor, hogy nézd csak, micsoda finomság ez itt: akkor csak a borító megtekintéséig és az első szám meghallgatásáig jutottam, de elkönyveltem magamban, hogy hú, de jó ez az amerikai banda. Aztán a két ünnep közti szabadságon, egész pontosan december 29-én volt időm elmerülni a lemez rejtelmeiben. Sokadik hallgatásra és utána nézésre leesett a tantusz, hogy ez Hajba Áron egyszemélyes magyar projektje, amely az amerikai „útszéli” zenéket nagyon jól keveri a grunge (pontosabban inkább Eddie Vedder) akusztikus világával. A lemez azóta sem esett ki a lejátszási listámról. Mire ez megtörtént, már napok óta 2017-ben voltunk. Ebből is látszik, hogy hobbiújságíróként kicsit fáziskéséssel kezdtem az évet. Nem tel bele sok idő, Áronék már szállították második lemezüket is, Cracks and Scratches címmel, ami legalább ugyanannyi kellemes percet okozott nekem, mint az elődje.

2. Sunset – We Are Eternity

Öreg vagyok, ritkán kapom fel a fejem új zenekarokra. A Fish! mezítlábas dobosának, Hámori Dávidnak a side-projekje, a Sunset viszont mind a dalok, mind a hangzás tekintetében 10 pontos. Ez a  banda olyan cuccot tett le az asztalra, hogy az asztal összeszakadt. Gyilkosmetált minden háztartásba!

3. Fast & Furious 8 – The Album

Vin Diesel és „családja” már nem folytatásos akciófilmsorozatot forgat, hanem történelmet csinál. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a film a nyitóhétvégéjén behúzta a „világ legeredményesebb premierjét”, és potom 592 millió dolcsit hozott a konyhára, olyan versenyzőket taszítva le a trónról, mint például a Star Wars. Az pedig nyilván nem volt kérdés, hogy autók, csajok, golyók és kísérőzene szintjén is kimaxolják a menőséget, mivel már 15 éve ezt csinálják, az átlagosan két éve érkező folytatásokkal…(elnézést a tisztavérű rocker olvasóktól). Brian, vagyis Paul Walker emléke pedig nagyon szépen jelent meg a filmben, ezért külön pacsi és ölelés.

4. Peter Kovary and The Royal Rebels – Halway Till Morning

A 2016-ban debütált Peter Kovary lemez előfutára, egy 4 számos EP benne volt a tavalyi listámban, illetve azt is megírtam, hogy nagyon várom a teljes lemezt. Megjött, jó lett, rongyosra hallgattam, és most itt van a listán. Külön figyelmet érdemel egyébként a lemez promója, a Grungery Kitekintő rovatában év elején meg is interjúvoltam ez ügyben a főkolompost.

5. Slowmesh – Something New

Ha van értelme annak a szóösszetételnek, hogy magyar stoner és/vagy southern zenekar, akkor a Slowmesh az. (Ja, és megint felkaptam a fejem egy új bandára). Miki egyébként itt írt a csapatról a Grungery-n, én pedig itt az Old Time R’N’R-en.

6. Black Stone Cherry – Back To Blues (EP)

Nem múlhat el év BSC nélkül. 6 szám, ős-bluesok mélyhangolásban.

7. Guardians Of The Galaxy – Awesome Mix 2

A régivonalas muzsikák kedvelői külön figyelmet szenteltek a 2014-ben mozikba került Galaxis Őrzői válogatáslemezeire. Én különösképpen, mivel egy zenei újságíró vagyok, aki amúgy filmbuzi. (a témában legalább három cikket írtam különböző portálokra).   A második rész ebben a tekintetben nem maradt el az elsőhöz képest, sőt. Baby Groot 4 Prezident!

8. Powerflo – Powerflo

Egy 2017-es supergroup (Cypress Hill, Biohazard, Fear Factory tagokkal) csodálatosan eleveníti fel a ’90-es évek HC világát.

9. Prophets of Rage – Prophets Of Rage

Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy Unfuck the World:

10. Singles Original Motion Pictures Soundtrack – Deluxe Version

Cameron Crowe kultfilmje, a Facérok az idén lett 25 éves. Ez önmagában még nem lenne nagy szám, de nekem ennek a filmnek a soundtrackje volt annak idején a térkép a grunge-hoz. Innen ismertem meg a Mother Love Bone-t, és az Alice In Chainst is. A most megjelent jubileumi kiadványon pedig olyan ínyencségek vannak, mint a filmben szereplő, a PJ tagjai által megformált fiktív zenekar, a Citizen Dick „klasszikusa”, a Touch Me, I’m Dick, vagy a Mike McCready Singles Blues 1 című jamje.


AZ ÉV DALAI – TOP 10

1. Jerry Cantrell – A Job To Do

John Wick második eljövetelekor sem hazudolta meg magát, és egy ilyen vérben tocsógó akciófilmhez elég jól passzol a Jerry Cantrell hátborzongatóan sötét és unikális zenei világa. Főleg hogy hosszú ideje ez volt az első újdonság, ami felbukkant az Alice In Chains háza tájáról:

2. Lana Del Ray – Love

Lana már megint kiadott egy lemezt, én meg megint szerelmes lettem. Ez a szám pont erről szól.

3. Ljubljana – Lost

A debreceni Ljubljana egy fiatal srácokból álló banda, akik a garázsrock műfaját tűzték zászlajukra, és pörögnek mindenfelé. Nagyon szurkolok nekik.

4. Body Count – Black Hoodie

Odaverős, jönnek is Budapestre 2018-ban, a már említett Powerflóval együtt. Ott tali!

5. Strong Deformity – Hidden Doors of Secretary

Ez a szám a klipjével (is) teljesen beleillene egy új Riddick film-be, avagy hol van Vin Diesel mikor a magyar metal undergroundnak szüksége lenne rá?! Egyébként a zenekar korai éveiről kiváló dokufilm is jelent meg az idén, ajánlom mindenkinek, érdekes kordokumentum a hazai rockzenei underground egy érdekes korszakáról (ide kattintva tekinthető meg).

6. NB feat. Fish! – Megállíthatatlan

Nincs év a halak nélkül sem, új lemezük nem lett, de összehoztak NB-vel egy remek feat-et, amiben több rap szöveg van, mint egy egész Fish! lemezen. Ja, és itt a bizonyíték (már megint), hogy a jó öreg blues alapok mindig minden zenei helyzetben bevethetőek.

7. Ozone Mama – High Ride

Irgalmatlanul vártam az új OM lemezt, de Székely Marciék januárra tolták a megjelenést. Viszont öröm az ürömben, hogy amerikai kaidónál jelenik meg a banda új anyaga. Nagyon büszke vagyok a srácokra, és ha kérdezitek, hogy mi lesz a 2018-as kedvenc lemezeim első helyén: látatlanban megmondom, hogy ez. Addig is itt a High Ride!

8. Vincent Staples – BagBak

A Marvel Black Pantherének trailerében hangzott fel a dal, ami egyébként az év egyik legjobb elektro/dub albumán található.

9. Foo Fighters – The Sky Is A Neighborhood

Az új FF lemez is zseniális, sokat pörgött, de egyértelmű ez a szám ami húzza magával az egész lemezt.

10. Moonshine Bandits – I Don’t Wanna Go Home

Redneck Rap, mint jelenség megvan? Erről itt írtam bővebben.


TOP 10 LEMEZ, AMIT A LEGTÖBBET HALLGATTAM 2017-BEN

1. Stillwater – The Album

A világ legjobb rock and roll movie-ja, az Almost Famous, kitermelte a legjobb fiktív rockandroll zenekart is- annyit elárulok, hogy ehhez is köze van a seattle-i zenészekhez, egy leleplező cikk hamarosan érkezik itt a Grungery-n, addig is…

2. Black Stone Cherry – Live In Birmingham 2016

Kevés olyan koncertlemez van, ami vissza tudja adni a hangulatot, de ez pont egy ilyen.

3. Pearl Jam – Let’s Play Two

A PJ és a Chicago Cubs közös története, és a róla készült film óriási, külön- és örök hála Pintér Mikinek, hogy egy igazi közösségi moziélményt tett lehetővé azzal, hogy leszervezte a hazai díszbemutatót. Erről bővebben itt.

4. ZZ Top – La Futura

Az idén júliusban megnéztem a  ZZ Topot Pilzenben, és ez előtt muszáj volt felzárkóznom egy kicsit, hogy hogy is állnak a nagy öregek.

5. Mother Love Bone – Apple

Mindig pörög valamilyne szinten nálam, idén picit többször.

6. Falling In Reverse – Fashionably Late

A csapatot az Apple Music ajánlotta figyelmebe, tök jók, a többi  lemezüket is sokat hallgattam.

7. Remember The Titans – Original Motion Soundtrack

A világ egyik legjobb filmje, amelyet mindne évben legalább egyszer megnézek. A soundtrack pedig egy remek válogatás a régivonalas muzsikákból.

8. Prophets Of Rage: The Party’s Over EP

Mikor 2016-ban ez az anyag megjelent, már lehetett tudni, hogy Morellóék új formációja sem lesz piskóta. Nálam azóta folyamatosan pörög. A No Sleep Till Brooklyn Cleveland-ban pedig az Audioslave gitárszóló, hát az…

9-10. Soundgarden és Audioslave – összes

Chris Cornell halála az egész zenei világot, de különösen minket, grunge rajongókat rázott meg. A hozzá köthető zenei örökséget persze mindig, rendszeresen hallgattam, de most kicsit még többet. A memoáromat itt olvashatjátok.


 TOP 10 DAL, AMIT LEGTÖBBET HALLGATTAM 2017-BEN

1. David Bowie: Ziggy Stardust

Az új King Kong film soundtrackje gyakorlatilag egy Best Of Vietnam (a film a vietnami háború idején játszódik), rajta a jó öreg Ziggyvel. Bővebben itt írtam a kiadványról, az Old Time R’N’R Magazinban.

2. Steel Panther – Party Like Tomorrow Is The End Of The World

Kemény telünk volt, mindenki várta már a végét. Egy haverom az első február végi napsütéses napon kiposztolta ezt a számot, miszerint itt a tavasz, jöhetnek a szabadtéri bulik. Alapjáraton teljesen egyetértettem vele, ennek ellenére nem lett igaza (mert a tél nem csak kemény, hanem hosszú is volt). Én viszont azóta pörgetem a cuccot, teljesen rajta vagyok, hogy a nyugdíjalapomból cicanadrág kollekciót és hajfestéket vásároljak, és megalapítsam Kalifornia első Black Panther Tribute zenekarát.

3. Sia – Swords

A Crossfit Games 2015-ös kiadványán van ez a szám, amelynek érdekessége, hogy valamiféle archaikus indiai kardtáncos csörgéssel adják meg az alapütemet. Ez számomra annyira fantáziadús megoldásnak tűnt, hogy teljesen beragadt a cucc.

4. Alvaro Solar – Sofia

Nem, ez nem valami ízetlen trollkodás egy rock (grunge) zenei oldalon, hanem aerobic versenyek kötelező koreográfiás dala. Ha az ember lánya pedig aerobic versenyző, akkor akarva akaratlanul ezerszer végig hallgatja ezt a dalt, minden versenyszezonban. Ja, és persze nagyon büszke apa vagyok!

5. Bring Me The Thunder

A Lone Survivor című film elejéről származó monológgal kiváló motivációs edzős zene.

6. Koormouth Kings – Positive Vibes

Az év régi-új felfedezettje/kedvence számomra a csapat.

7. Macklemore – Wings

Seattle, de ezúttal rap.

8. Marshmello – Alone (Streex Remix)

Van olyan, hogy egy elektro alapokon nyugvó dalt remixelnek meg gitárra, és egy Blink 182 hangulatú szám lesz belőle.

9. Hollywood Undead – Party By Myself

A világ legantiszociálisabb party himnusza, műfaji szarkazmus maximum level.

10. The Notorious B.I.G. – Hypnotize

Sokak szerint a Dwayne Johnson féle Baywatch movie nem túl jó. Nos, azoknak az embereknek , akik ezenb a véleményen vanbnak, nincs humoruk, és fingjuk sem a z eredeti sorozatról. A film zseniális, ráadásul a ’90es évek nagy hip-hop klasszikusát is újra behozta a köztudatba.


AZ ÉV CIKKEI – TOP 6

_____

Klasszikushock: Ugly Kid Joe – America’s Least Wanted

Szerző: Draveczki-Ury Ádám
Megjelent: Shockmagazin.hu
Dátum: 2017. szeptember 6.

A ’90-es évek egyik legmegosztóbb zenekara, tinikorom egyik bálványa az Ugly Kid Joe, és az ő első lemezük. A Klasszikushock, a Shockmagazinon, amit nagyon szeretek olvasgatni.

(A teljes cikk itt olvasható.)

_____

Rajongjál már, baszd meg!

Szerző: Szénégető Richárd
Megjelent: RicS&Green
Dátum: 2016. március 24.

RicS (és Green) blogja nagyon tetszik az idnulás óta, az egyik legjobb írásuk 2016 márciusában jelent meg, de én azt hiszem ez év elején értem utól magam benne. Számomra tényleg az egyik legfontosabb cikk 2017-ben (és egyébként ever) a „Rajongjál már, baszd meg!” című tárca.

(A teljes cikk itt olvasható.)

_____

Tom’s Experience

Szerző: Fejér Tamás
Megjelent: movies2017.wixsite.com/toms
Dátum: –

Bár nem zeneipari, hanem filmes blog, de az új kedvenc olvasmányom debreceni Apolló Mozi vezetőjének, Fejér Tominak az újonnan indult oldala. Tomival nagyon sokszor nem egyezik az ízlésünk filmek terén, de mindenképp adok a véleményére ebben a dologban, tegyétek ti is ezt.

(Az oldal ide klikkelve tekinthető meg.)

_____

Tribute vagy nem tribute, az itt a kérdés?

Szerző: Pintér Miklós
Megjelent: Grungery.hu
Dátum: 2017. november 6.

Az a helyzet, hogy már harmadik alkalommal írom ezt az év végi összesítést, de már unom magam ismételni. Az „újonnan érkezők” részére egy kis ismétlés: nagyon kevés olyan újságíró/blogger van, aki adott dologról/zenei stílusról mélyreszántóan, vagy akár megosztóan tud/mer/akar írni. Az egyik ilyen ember épp Pintér Miki, a Grungery atyja és anyja. Neki bármelyik cikkét kiemelhetném, de legyen most az első az, amelyik az egyik „kedvenc” témámról, a tribute műfajról szól.

(A teljes cikk itt olvasható!)

_____

Vörös csillag, fehér bor – valóban csak a zene számít?

Szerző: Pintér Miklós
Megjelent: Grungery.hu
Dátum: 2017. január 27.

És ha már Grungery, meg PM, meg merész véleméycikkek, akkor duplázzunk. Egy „hálás témával” foglalkozó cikkel indított a Grungery 2017-ben, a zenészek politikai szerepvállalásáról.

(A teljes cikk itt olvasható.)

_____

A Grunge-set Strip | 1. rész: a Whiskey A Go Go és a Viper Room
A Grunge-set Strip | 2. rész: a Troubadour és a Roxy

Szerző: Pintér Miklós
Megjelent: Grungery.hu
Dátum: 2017. január 24. és 26.

És még mindig egy Grungery cikk, ami minden glam rock rajongónak kötelező (hogy mi???).

(A teljes cikkek itt és itt olvashatók.)


GOOD BYE 2017! HELLO 2018!

Nagyon kemény év volt 2017.

Chris Cornell, Chester, Fats Domino, Tom Petty és pár napja Fábián Juli… szinte vég nélkül lehetne sorolni a szívünknek kedves zenészeket, akik itt hagytak minket ebben az évben. Emellett nehéz lenne elmenni szó nélkül. Illetve, bár nem haláleset miatt, de elvesztettem két hősömet, akik elindítottak a máig tartó zenei utazásomon: Duffot és Slasht. A nagy pénzcsináló GN’R „reunion” turné elvállalásával emberként nem tudok mit kezdeni velük. Ráadásul a Seattle Seahawks is egy katasztrofálisan rossz NFL idényt tudhat maga mögött.

De volt sok jó dolog is: egy jó ZZ Top a bakancslistás pipák közt, és a Prodigy is, de esküszöm csak most sikerült elkapnom őket, pedig már huszonegyedszer játszottak Magyarországon, most éppen a Campus Fesztiválon. Megvolt a 2Pac életéről szóló All Eyez On Me című film, amit iszonyat jó.

Köszönöm a rengetek jó zenét a „Bigfoot” csapatnak (Gábor Andris, Kőváry Brothers and Co.), illetve a rengeteg jó „nosztalgiaposztot” Pritz Petinek, neki köszönhető például, hogy a Debeche Mode Just Can’t Get Enough című száma majdnem rákerült a legtöbbet játszott listára.

Köszönöm Sebők Tominak az OTRNR-en való egész éves közös munkát. Köszönöm a Pearl Jamnek, hogy jönnek Európába, de nem köszönöm, hogy nem jönnek Budapestre (vagy esetleg Debrecenbe, ha már van szép nagy stadionunk). Hey Guys, Scream Hello! Voltak nagy sportolások, munkabeli sikerek, családi harmónia, Az utolsó Jedik zseniális lett, a Marvel Cinematic Universe folyamatosan bővül, jövőre pedig itt az Infinity War, amit amúgy jobban várok, mint bármi mást.

2018-ra annyit tudok mondani, hogy a Let’s Play Two!’ szellemében fogom tolni, minden tekintetben.

Bővebben