GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Egy jól szervezett osztálytalálkozó – Pearl Jam koncert (Budapest Sportaréna)

Huszonhat évet kellett rá várni, de megérte. Rengeteg nehézség, halasztások sora után július 12-én végre újra Budapesten lépett fel a Pearl Jam. Koncertbeszámolónk.

Hosszú út

We all walk the long road.

Hosszú út vezetett idáig.

Sokan csak mosolyogtak, legyintettek. Azt mondták, vannak fontosabb dolgok is az életben, mint hogy a Pearl Jamre várjanak. Ez mondjuk tényleg így van, nem is lehet vita tárgya. Voltak, akik egy idő után hitüket vesztették, vagy egyszerűen csak elfáradtak abban, hogy minden egyes turnébejelentéskor amiatt idegeskedjenek, hogy a Pearl Jam aktuális sajtóközleményében végre Magyarország is ott szerepel-e a felsorolásban a szokásos holland, angol és olasz koncerthelyszínek között, vagy sem.

23 évet kellett várnunk, hogy visszakerüljünk a térképre és 26-ot, hogy legyen új viszonyítási alapunk 1996 után.

Többet, mint egy Tool vagy egy Guns N’ Roses lemezre. Érzetre legalább annyit, mint Axl Rose-ra egy átlagos koncertje előtt úgy 2006 környékén.

2019. december 2-án aztán hivatalossá vált, amit az előzetes rajongói pletykák, bennfentesektől érkező információk és a talán tudatos kiszivárogtatások után sejteni lehetett: a Pearl Jam bejelentette aktuális európai turnéját, ahol más, régen látogatott városok mellett (Frankfurt, Zürich), Budapest neve is a koncerthelyszínek között szerepelt.

Végre!

Az eufória nagy volt, a külföldi fanatikusok is velünk örültek, ők főleg azért, mert többségük még nem járt Magyarországon, Eddie Vedderék fellépése pedig kiváló alkalmat adott egy kis városnézésre, egy új Pearl Jam-lokáció kipipálására. Persze, sokan látták a Let’s Play Two című film premierjéről készült videónkat, őszintén szorítottak, kicsit talán meg is döbbentek, hogy milyen régóta, egészen pontosan 1996. november 17-e óta várjuk a seattle-i bandát vissza.

Az elmúlt évtizedek során, a Pearl Jam menedzsmentjének nézőpontjából persze teljesen logikus gazdasági döntés volt Budapest kihagyása a turnéprogramból, hiszen a ’96-os koncert is csak kínok kínjának árán lett félházas: miközben mindenhol a világon sold out bulikat adott a banda, nálunk IFOR-katonákat kellett buszokkal hozni Taszárról, hogy valahogy kinézzen a küzdőtér. Az utolsó szög a koporsóban pedig az érdeklődés totális hiánya miatt elmaradó 2000-es magyarországi koncert volt. Hasonlóra talán nem is akadt sor a Pearl Jam történetében, szóval bármennyire is fájt az ignorálás annak a párezer hazai rajongónak, teljesen érthető, hogy egy hosszú időre partvonalon kívülre kerültünk.

A kálváriának azonban itt még korántsem volt vége, hiszen a Covid miatt az eredetileg meghirdetett 2020. július 15-i dátum törölve lett és egy éves csúszással 2021 nyarára, majd a járványhelyzet változatlanságának köszönhetően még egy esztendővel később, 2022. július 12-re halasztódott. A Pearl Jam rajongói mindeközben amiatt aggódtak, hogy a folyamatos átszervezéseknek köszönhetően nehogy fizikai akadályai legyenek a Pearl Jam koncert megrendezésének, például a turnéútvonal újratervezésekor a Budapest Sportaréna a lehetségesen elérhető időpont(ok)ban szabad legyen, és így tovább.

Egy idő olyan érzése volt az embernek, hogy már tényleg csak akkor hiszi el, hogy a Pearl Jam újra Budapestre látogat, ha a koncert utolsó hangja után a zenekar tagjai meghajolnak és levonulnak a színpadról.

Kisebb csoda a fentiek után, hogy ez végül így történt.

Eddie Vedderék ugyanis az európai kör előtt még megturnéztatták a Gigatont Észak-Amerikában, de az óvintézkedések ellenére a zenekar egyes tagjai covidosak lettek, mi meg önző módon azt gondoltuk, ha már mindenképpen így kellett lennie, akkor inkább az óceánon túl essenek át rajta a srácok, minthogy itt, Európában kelljen koncerteket lemondaniuk. Az mindenesetre nagyon különleges lehetett, amikor Matt Cameron kiesése miatt a kaliforniai Fresnóban a zenekar eredeti dobosa, Dave Krusen ült be Cameron helyére a koncert nagyrészében és a Ten-korszak összes nagylemezes dalát (mínusz Oceans és Release, plusz State of Love and Trust) vele adta elő a Pearl Jam, míg a régi haver Richard Stuverud (lásd például Three Fish) és a turnén kisegítő ex-Red Hot Chili Peppers gitáros, Josh Klinghoffer ütötte végig a többi dalt. Jeff Amentet viszont nem tudta és valószínűleg nem is akarta pótolni a csapat, így a Las Vegas-i és a sacramentói koncert végül törölve lett.

Ilyen előzmények után érkezett meg Európába a Pearl Jam, az amerikai turnén tapasztaltak miatt rendkívül szigorú Coviddal kapcsolatos óvintézkedések mellett. Olaszországban például el sem hagyhatták a szállodát a zenekar tagjai, a családtagok és a stáb a hotelekből csupán a koncertekre utazott el, azt is együtt (legalábbis ezt állította egy benfentes).

Így Budapestet sem nézték meg, csak jöttek és mentek, egyetlen éjszakát sem töltöttek el nálunk Vedderék. Ha minden igaz, a zenekari tagok közül mindössze Matt Cameron posztolt Magyarországról, ő is csak a Budapest Sporaténából. De még a Live Nation hazai kollégáit sem engedték be a zárt ajtók mögé (ami meglehetősen szokatlan, még a normálistól eltérő viszonyok között is). Aki abban bízott, hogy majd a Gellért-hegyen vagy a Hősök terén belefuthat Stone Gossarddal vagy Jeff Amenttel, annak csalódnia kellett.

A koncert

A Pearl Jam tizennégy állomásos európai turnéja június 18-án startolt el a legendás hollandiai Pink Pop fesztiválról, Budapest a tizenegyedik helyszín volt, hozzánk a londoni Hyde Parkból érkezett a zenekar.

Vedderék természetesen tisztába voltak azzal, hogy milyen jelentősége volt a budapesti koncertnek és ennek megfelelően egy kvázi best of programot raktak össze az estére. Kimaradó tételek természetesen még így is voltak, de egy ekkora életmű esetén, az összes szerzemény játékban tartása miatt, ez nem csoda. Előzetesen nagyjából erre is lehetett számítani: sok-sok Ten-korszakos dalra, a No Code-os számok felülreprezentáltságára, esetleg az Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town programba emelésére (érthető okok miatt).

A tippek nem teljesen jöttek be, mert bár a Ten-időszak szerencsére erős vázat adott az estének a Wash, Why Go, Even Flow, Black, Porch, State of Love and Trust, Alive hetessel, de a No Code-ot csak az I’m Open és a Lukin képviselte, Elderly Woman meg egyáltalán nem is volt.

A szinte teljesen sötétbe burkolódzó színpad és a Wash földöntúli hangjaival indult a koncert, és valószínűleg egyetlen ember sem volt a teremben, akinek ne dobbant volna az átlagosnál kicsit nagyobbat a szíve. Képtelenség leírni azt az atmoszférát, amit a dal, a zenekar és a tizenkétezer ember együtt teremtett meg, mindössze pár másodperc alatt. Egészen különleges, ahogy a Pearl Jam magához vonzza a közönségét a lassú dalos kezdéseivel, de Budapesten talán az átlagos estékhez képest is nagyobb súlya volt a nyitó pillanatoknak a magyar rajongók számára (azért tegyük a szívünket a kezünkre, megint nem lettünk volna elegen, ezres nagyságrendben voltak jelen külföldiek a Sportarénában).

1996 óta felnőtt egy generáció, ők maximum külföldön láthatták a Pearl Jamet, akik pedig ott voltak annak idején a Budapest Sportcsarnokban, úgy érezhették magukat, mintha több mint negyedszázad elteltével újra találkoznának egy régen látott, szeretett családtaggal.

Családtag.

Milyen jól jellemzi ez a szó a zenekar és a rajongók közti viszonyt!

Nem tudom, hogy mikor látott olyat utoljára Budapest, hogy napokkal a koncert előtt beállnak a beengedéshez a rajongók a sorba. Hogy sátrakkal érkeznek, ott alszanak a betonon, csak hogy a lehető legközelebbről lássák a kedvencüket. Mindenkinek van egy sztorija, mindenki tud olyan történeteket mesélni, ami a Pearl Jamhez kapcsolódik. Család, utazás, munka, szerelem, szakítás, élet és halál. Ha van értelme a zenélésnek, a dalszerzésnek, mi más lenne, mint ez? Olyat adni, amitől jól érzi magát a hallgató, ami segít, ami kinyújtja a karját és felhúz, amikor padlóra kerülsz, vagy éppen megnevettet. Mindig ott van, amikor szükség van rá. Pontosan tudjuk, érezzük, hogy mikor kell elővenni a Yieldet, a Vitalogy-t, a No Code-ot, a Vs-t és így tovább. Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy mikor, melyik lemez vagy dal az, ami tovább visz, erőt ad, vagy csak kikapcsol, elgondolkodtat.

A budapesti koncerten is mindenkinek megvoltak a saját, személyes pillanatai, mert a Pearl Jam ilyen. Nekem a Wash kezdése, a Why Go energiája, a Corduroy örökkévalósága, a Lukin dühe, a Black bánata és a Given to Fly szélesre tárt kezű szárnyalása tartozik elsősorban ide. Mike McCready végelláthatatlannak tűnő szólói is pont azon a határon mozogtak, ami még inkább élvezetes volt, mint fárasztó (lehetett tudni, hogy a megszokottnál jóval rövidebb lesz a program, ilyenkor az idő is gyorsabban repül). Az is tetszett, hogy bár a Gigaton lemezbemutató turnéja zajlott éppen, nem tolták túl az új lemezes felvételeket Vedderék, onnan is a jobbakat vették elő, azt azonban sajnáltam, hogy az eredetileg a setlisten lévő Seven O’Clock kimaradt (ahogyan a Fixer is).

Aranyos volt, ahogyan Eddie előhozta a pár nappal korábbi, csepeli sztorit a kenguru fogó rendőrökről, igen, nálunk ezek a legfontosabb hírek (vagyis nem), és jó, hogy az aktuálpolitikai dolgok hosszas véleményezésétől most tartózkodott a frontember. Valahogy ez az este nem erről szólt, és ezt jól érezte. Ahogy egy jól szervezett családi összejövetel vagy osztálytalálkozó sem. Néha az volt az érzésem, hogy tulajdonképpen egy ilyen rendezvényen vagyok jelen.

Sokan voltunk így.

Pearl Jam a Budapest Sportarénában, 2022. július 12. (fotó: Pintér Miklós)

Összefoglalás

A Pearl Jam Budapesten biztosra ment a best of programjával, jól tette, hogy nem itt, ennek a közönségnek kezdett el régen hallott B-oldalas dalok tömkelegével kísérltezgetni. Amiket a magyar közönség extraként kapott, úgy, mint a globális Gigaton-turnén először felcsendülő 1/2 Full és I am Mine, valamint a 2022-es európai körön először setlistre kerülő, Wash és Brain of J tökéletesen passzolt a programba.

Az előzményeket figyelembe véve Vedderék talán hibázni sem tudtak volna, de jó volt látni, hogy a zenekar tagjai átérezték a koncert jelentőségét, így ahogyan mindig, nálunk is egy olyan végtelenül professzionális bulit adtak, ami után senkiben nem maradhatott hiányérzet. Ha maradt is, az talán csak a Budapestre-szabottság hiánya miatt volt. Jól esett volna egy „ez most kifejezetten nektek szól” érzés, egy kis közös múltidézés. Mert a Pearl Jam, a világ legnagyobb rockbandája simán képes arra, hogy ezt az érzést bármelyik koncerthelyszínen előhozza a rajongóiból.

Ettől függetlenül ez az év koncertje volt, sokáig fogunk még rá emlékezeni, beszélgetni róla.

Megérte ennyit várni rá!

___

Pearl Jam koncert

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

Időpont: 2022. július 12.

Setlist:

 1. Wash
 2. Why Go
 3. Brain of J.
 4. Corduroy
 5. 1/2 Full
 6. Even Flow
 7. Dance of the Clairvoyants
 8. Nothingman
 9. I’m Open
 10. I Am Mine
 11. Given to Fly
 12. Superblood Wolfmoon
 13. Quick Escape
 14. Black
 15. Do the Evolution
 16. Lukin (lassú verzióban)
 17. Lukin
 18. Porch
 19. Better Man
 20. Crazy Mary (Victoria Williams cover)
 21. State of Love and Trust
 22. Alive
 23. All Along the Watchtower (Bob Dylan cover)

___

Bővebben