GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Egy maréknyi dollárért: Pearl Jam koncert a teljes Ten dallistájával

2020. október 22-én, a Pearl Jam (Mookie Blaylock) első koncertjének 30 éves évfordulóján a zenekar egy eddig dobozban heverő koncertjének online bemutatójával ünnepli a jeles évfordulót. Philadelphia, 2016. április 29. Teljes Ten a setlisten. A lehetőségre a Nugs.tv-n lehet lecsapni 14.99 amerikai dollárért.

Pearl Jam: 30 éves évforduló

Közeledik október 22-e, a dátum, amit minden Pearl Jam-rajongó kívülről fúj, vagy ha nem, akkor sem lepődik meg rajta: 1990-ben ezen a napon lépett fel a zenekar először – még Mookie Blaylock néven – a seattle-i Off Rampben. Vagyis közeleg a Pearl Jam hivatalos színrelépésének a 30. évfordulója.

A rettenestesen félénk új fiúról, Eddie Vedderről és arról, hogyan jutottunk el a koncertig témakörét már nagyon részletesen leírtuk korábban Tenology című kisregényünk első és második részében. Csupán a történeti hűség kedvéért rögzítsük, hogy az Off Rampben összesen 155-en voltak aznap este, köztük a Soundgarden tagjai, rokonok, ismerősök, barátok meg pár seattle-i baseballjátékos. Jeff Amenték az alábbi setlisttel támadtak:

  1. Release
  2. Alone
  3. Alive
  4. Once
  5. Even Flow
  6. Black
  7. Breath
  8. Just A Girl

Egy maroknyi dollárért

Az ünnepi dátum miatt a zenekar a maga módján, illetve a vírusnak egyáltalán nem köszönhető helyzethez illeszkedve, némi dollárért cserébe teljes hosszában megmutatja a 2016. április 29-i, philadelphiai koncertjének feltételét. És hogy miért pont azt? Természetesen azért, mert a nagyon kevés „elejétől a végéig eljátszunk egy Pearl Jam lemezt” koncert koncepcióba aznap pont a Ten-t illesztették be Eddie Vedderék. (És nem mellékesen iszonyatosan jól zenéltek aznap este.)

Mivel ki tudja már mióta, minden egyes koncert bootleg felvételét rendelkezésre bocsájtja a banda a lelkes rajongók számára, ezért nem lesz újdonság a zenei rész, viszont képpel együtt csak azok láthatták eddig a bulit, akik aznap ott voltak a helyszínen.

A koncertet 11 darab HD kamerával rögzítették, emiatt baromi látványosnak ígérkezik a show. Az utólagos keverést a Gigaton hangzásáért felelős Josh Evans végezte. Az 5.1-es hangrendszerrel rendelkező rajongók külön is dörzsölhetik a tenyerüket!

A Wells Fargo Centerben egyébként az alábbi setlistet állította össze Vedder:

A CD hátsó borítója (Fotó: Pintér Miklós)

Különleges setlist

A setlist nem csupán a teljes Ten elővezetés miatt különleges, de az olyan, mostanában ritkábban játszott dalok miatt is, mint a Binaural nyitótétel Breakerfall, a Lost Dogs-os, cuki Bee Girl, vagy a Ten sessionök alatt megírt, de csak a Vs-en megjelentetett Leash.

A feldolgozások rajongói sem járnak rosszul, mert lesz Comfortably Numb (Pink Floyd), Throw Your Hatred Down (a Neil Younggal közös Mirrorball lemezről), Sonic Reducer (Dead Boys) és Baba O’Riley (The Who) is, bár utóbbi kettő nem akkora meglepetés és a másik kettő is gyakori koncerttétel. A Last Kisst pedig már nem is érdemes ide sorolni, mert az lassan már sokkal inkább Pearl Jam szám, mint nem. Csemegéből tehát lesz jócskán!

Érdekesség, hogy a philadelpiai teljes Ten előadás előtt legutóbb 1992. március 13-án, Münchenben játszották el a lemezt így, teljes egészében, elejétől a végéig, bár akkor azért nem volt akkora visszhangja a dolognak, hiszen nem is volt a Tenen kívül több LP-je a csapatnak.

Teljes album koncertek

A brutálisan hosszú, három óra körüli fellépései és folyamatosan változó dallistái miatt egyébként is eseményszámba megy minden Pearl Jam koncert, de hogy egy teljesen albumot eljátsszanak, arra egészen kevés alkalom volt a zenekar 30 éves története során. Az elmúlt két évtizedben például összesen csak hatszor történt meg, az alábbi helyszíneken:

2006. szeptember 9. Torino (Avocado)

2014. október 17. Moline, IL (No Code)

2014. október 20. Milwaukee, WI (Yield)

2016. április 16. Greenville, SC (Vs.)

2016. április 29. Philadelphia, PA (Ten)

2016. május 10. Toronto, ON (Binaural)

Hogy mikor, miért és éppen melyik lemez került sorra, annak nem mindig volt konkrét oka, de például a greenville-i Vs. performansz Eddie ötlete volt. „Ha már Lemezboltok Napja (Record Store Day) van, játsszunk végig egy lemezt” – fordult a többiekhez a frontember.

A Pearl Jam még nem vitte végig a Vitalogy-t, a Backspacert, a Lightning Boltot és természetesen a Gigatont sem. Mike McCready szerint ezekre is sor kerül majd valamikor, de ez elsősorban Eddie-n múlik.

__

Ide kattintson, aki meg szeretné nézni és hallgatni a különleges este anyagát: 2nu.gs/PearlJamWebcast

A Pearl Jam az alábbi videóval vezeti fel az online eseményt:

Bővebben