GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Grungery Toplisták 2020 – Az év legjobbjai szerintünk

Ellentmondásos éven vagyunk túl. A Grungery szerkesztőségét is megosztotta, hogy mit okozott valójában a krízishelyzet: több időt és odafigyelést, emiatt pedig igazán kiemelkedő lemezeket, vagy pont az ellenkezőjét, a frusztráltság és a kilátástalanság hagyott inkább nyomot az idei kiadványokon? Az év lemezei, EP-i, dalai és még sok más a Grungery szerzőitől. A toplistáinkkal hivatalosan is lezárjuk a 2020-as évet.

PINTÉR MIKLÓS TOPLISTÁI

AZ ÉV LEMEZE: PEARL JAM – GIGATON

TOP 10 LEMEZ

 1. Pearl Jam – Gigaton
 2. Bruce Springsteen – Letter to You
 3. Alanis Morissette – Such Pretty Forks on the Road
 4. Paradise Lost – Obsidian
 5. Sky Cries Mary – Secrets of a Red Planet
 6. Mark Lanegan – Straight Songs of Sorrow
 7. All Them Witches – Nothing as the Ideal
 8. Puscifer – Existential Reckoning
 9. The Black Moods – Sunshine
 10. Trident – Beat

Kifejezetten jó lemezek jelentek meg idén, nehéz volt egy legjobbat választani közülük. A papírforma szerint biztos elsőnek tűnő Gigatonnál a kezdeti lelkesedésem után volt egy komoly megtorpanás, vagy ne szépítsük, mélypont. A tíz pontot ma már nem adnám oda neki, de az év végére, fejhallgatóval többször is újra hallgatva, még inkább elmerülve benne, ha csak célfotóval is, de meg tudta előzni Bruce Springsteen és Alanis Morissette korszakosan jó lemezeit. Az év meglepetését egyértelműen a Trident új anyaga okozta, amit akár nevezhetnék az év magyar albumának is, le a kalappal a srácok előtt!

TOP 5 EP

 1. Hifiklub w/ Matt Cameron – Rupture
 2. Unto Others (Idle Hands) – Don’t Waste Your Time II
 3. Tulpa – How to Create… Part One
 4. EiLEMA – Take Wing
 5. Angertea – Crocodile Nerves

A francia Hifiklub kreatív és újszerű zenei/alkotói hozzáállása nyűgözött le leginkább 2020-ban. Furcsa, de ha nem kollaborálnak Matt Cameronnal, talán soha nem ismerem meg őket. De kár lett volna lemaradni az oregoni Unto Othersről (korábban Idle Hands) is. Jó kis dark metal a Pacific Northwestről! A Tulpa, az EiLEMA és az Angertea egyaránt nagyszerű anyaggal jelentkezett, nagyon jó, hogy ilyen klassz bandáink vannak itthon!

TOP 10 DAL

 1. Walking Papers – Value Of Zero
 2. Puscifer – Bullet Train For Iowa
 3. All Them Witches – The Children Of Coyote Woman
 4. Bruce Springsteen – If I Was The Priest
 5. Alanis Morissette – Smiling
 6. Mark Lanegan – Ketamine
 7. Sky Cries Mary – Waves Of Mourning
 8. Candlebox – Let Me Down Easy
 9. The Black Moods – Bad News
 10. En Minor – On The Floor

+1: EiLEMA – Mother (A legjobb magyar dal)

A daloknál még nagyobb verseny volt, mint a lemezeknél vagy EP-knél. A Walking Papers és a Value of Zero mondjuk biztos első volt már első hallásra is, nagyon jó új lemezre számíthatunk február elején Jeff Angelléktől! A Bullet Train For Iowa Maynard James Keenan zsenije, a Children of Coyote Woman pedig a szövege és a southern country hangulata miatt fogott meg elsősorban. A hazai előadók közül, az EiLEMA tökéletes videóval megtámogatott Mother című dalát szerettem 2020-ban a legjobban.

10 DOLOG, AMI ÁTSEGÍTETT 2020-ON

 1. Tool – Wings for Marie (Pt 1) + 10 000 Days (Wings Pt 2) (dalok)
 2. Storm the Studio (koncert, A38 Hajó)
 3. Liam Gallagher, Noel Gallagher, Oasis (teljes diszkográfiák)
 4. Bruce Springsteen – Letter to You (dokumentumfilm, Apple TV+)
 5. Blind Melon – Wishing Well (dal)
 6. Ric$Cast (podcast)
 7. MJK: A Perfect Circle – Eat The Elephant (lemez), Puscifer (teljes diszkográfia)
 8. Szarka Joseph – Kulcsdalok sorozat (Facebook)
 9. Tool – Lateralus/10 000 Days/Fear Inoculum (lemezek)
 10. Wayward Pines (filmsorozat, HBO GO)

2020-ban akár végtelenítve is mehetett volna a 10 000 Days két központi dala, hangulatukat tekintve semmi sem illett jobban az évhez, mint azok. Fodi hazalátogatása és a Storm The Studio élő bemutatkozása életre szóló élményeket adott, az új Springsteen-lemezhez forgatott csodálatos dokumentumfilm pedig elgondolkodtatott és jó pár dolgot átértékeltetett bennem élettel, halállal, barátsággal és az elmúlással kapcsolatban. A legkedvesebbek pillanatokat pedig a napi szintű, sok nevetéssel tarkított, állandó esti programmá váló „Liam vagy Noel, Noel vagy Liam” vitáink okozták a 8 és 10 éves gyerekeimmel!

EZT VÁROM 2021-TŐL

Mivel hetek óta 2021 (minden bizonnyal) legjobb lemezét hallgatom, ezért zenei szempontból tőlem már akár 2022 is jöhetne! Viccet félretéve, ha minden jól alakul, a Grungery megint lép egyet előre: a tervek szerint egy patinás médium felületein is folyamatosan megjelenhetnek cikkeink a seattle-i kedvenceinkről. Zenei fronton izgatottan várom, hogy merre kormányozza a hajót a Storm the Studio Csányi Szabival a fedélzeten, de legalább ugyanennyire várom az Alva debütálását és Pálinkás Tomi-Bokros Csabi Derengből lett Nagyúr bemutatkozását is. A budapesti Pearl Jam koncert megrendezésével kapcsolatban pozitívak a megérzéseim, bízom benne, hogy májusra-júniusra egyébként is visszatérünk a normális kerékvágásba!

___

BOBÁL KATI TOPLISTÁI

AZ ÉV LEMEZE: APEY – BOOK OF CHANGES

TOP 10 LEMEZ

 1. Apey – Book of Changes 
 2. Ørdøg – Ø3 
 3. Ed O’Brien – Earth 
 4. Nathaniel Rateliff – And It’s Still Alright 
 5. Stone Temple Pilots – Perdida 
 6. Pearl Jam – Gigaton 
 7. Mad Robots – Pareidolia 
 8. Deftones – Ohms 
 9. Pretenders – Hate for Sale 
 10. Chris Cornell – No One Sings Like You Anymore

Mivel a 2020-as év alatt a világ kifordult a négy sarkából, ez magával söpörte az élő zenei előadásokat, koncerteket. Voltak előadók, akiket ez a visszavonulásra is késztetett, viszont akik inkább a zenélésbe fojtották érzéseiket és felesleges energiáikat, az idejüket dalszerzésre fordították. Ezért meglátásom szerint az idei év az eddigieknél több megjelent albumot hozott, amit a helyzet tragikumának dacára öröm volt látni, pontosabban, hallgatni. Boldog vagyok, hogy a Pretenders által egy női énekessel bíró banda is felkerült a listámra, klassz, “tökös” hangzással. A Stone Temple Pilots albuma a szívemig hatolt, ezer éve nem hallottam fuvolát egy rock zenei albumon. Apey szóló albuma pedig véleményem szerint remekmű.

TOP 5 EP

 1. Tulpa – How to Create… Part One
 2. Eddie Vedder – Matter of Time
 3. The Dead South – OurVinyl Sessions
 4. Fish! – Nem jó, de nem is tragikus
 5. The Jacks – Remember You

A Fish!-srácok punk vidámságát mondjuk koncerten hallgatnám szívesebben, nos, talán a 2021 remélhetőleg már kegyes lesz hozzánk. A The Dead South ezen kiadása csak egy kis finom ízelítő a srácok üdítő, déli zenei világából. Eddie Vedder EP-jén csak két új dal szerepel, a többi újra dolgozás, mégis, Eddie kellemes hangjával én is a vízen ringatózva érzem magam. A Tulpa EP-je pedig ritmikus, változatos, erőteljes, érett, és meglepetésekkel teli.

TOP 10 DAL

 1. Tulpa – Paralyze
 2. Walking Papers – What Did You Expect?
 3. The Byson Family – Only Love Can Live 
 4. Lazarvs – Pit.
 5. Slowmesh – Liquid Love 
 6. Puscifer – The Underwhelming 
 7. Night Palm – Doomsday! (Jack Endino Mix)
 8. Jack Savoretti – Watching the Wheels (BBC Live Version) 
 9. My Morning Jacket – Run it 
 10. Neil Young – Love is a Rose

A legjobb dalok listájára csak olyan dalok kerültek, amelyek a választott legjobb albumokon nem szerepeltek. Néhányan album megjelenés előtt állnak, mint a Walking Papers, és remélhetőleg a Tulpa is. Nagy felfedezett a Byson Family, ahol az énekest a Temperance Movement formációból ismerhettük. A Puscifer ezen dala engem kicsit Depeche Mode-ra emlékeztet, csak Dave Gahan mély hangja helyett megkapjuk Maynard bőr alá bemászó, csodálatos lírikus hangszínét. A Lazarvs-dal borongósan melankolikus, az Alice in Chainst idézi. A Night Palm egy kéttagú formáció, instrumentalista progresszív zenei világukban nekem a Porcupine Tree köszön vissza.

10 DOLOG, AMI ÁTSEGÍTETT 2020-ON

 1. Tervezőgrafika, rajzolás
 2. Fotográfia
 3. Open Music Channel 
 4. Munka
 5. Önvizsgálat
 6. Házi állatok
 7. Természet
 8. Képzelőerő
 9. Barátok
 10. Internet

Ami nekem a legfontosabb volt, hogy kihasználjam a tragikus helyzet nyújtotta lehetőségeket, és igyekezzem azokat a javamra fordítani. Az itthoni munka felszabadult időt jelentett, ami lehetőséget adott a továbbképzésre, és végre el tudtam kezdeni a tervezőgrafikát tanulni, amit már évek óta terveztem, de sosem jutott rá időm. A fotográfia és a képzelőerő kéz a kézben jár nálam, segít elrugaszkodni a valóságtól, mégis a valós dolgokból táplálkozva, másként mutatva meg a világot. Ez mindennél többet ér. Az Open Music Channel stúdió koncertjei bizonyos szinten pótolják az élő koncertek hiányát, stúdió minőségben.

EZT VÁROM 2021-TŐL

Sosem szoktam úgy tekinteni az újév kezdetére, mintha az lenne a kiindulópont nagy változásokhoz. Alapvetően a folyamatokat szeretem figyelni, ahogy a különböző fontos események egymással párhuzamosan haladnak az életemben. A jelenlegi szokatlan, járvány okozta helyzet sem január elsejével fog véget érni. Szerencsére nekem sikerült ebből a helyzetből is előnyt teremtenem, hiszen a kiesett dolgok helyére újak léphettek, amik máskülönben nehezen valósulhattak volna meg. Szóval én ezt az éberséget kívánom tovább folytatni, ami segít önmagam maradni a legnehezebb helyzetekben is. Ami 2020 zenei életét illeti, talán ez volt minden idők legnagyobb csalódását hozó éve. Sok nagy zenekar tervezett koncertet Budapesten, és mind meghiúsult. Bízom abban, hogy amit csak lehet, sikerül pótolni az elkövetkező évben. Azért is drukkolni fogok, hogy a sok alternatív zenei együttes, akiknek rendkívül nehéz kitermelniük a létezésükhez szükséges összeget, fenn tudnak maradni, hogy a zenéjükkel szebbé tehessék a mindennapjainkat.

___

GYŐR SÁNDOR TOPLISTÁI

AZ ÉV LEMEZE: PEARL JAM – GIGATON

TOP 10 LEMEZ:

 1. Pearl Jam – Gigaton
 2. Tom Polonkai – Sarasvati Devi’s Grace
 3. Mudfield – Kelet népe
 4. S.O.O.T. – Second Opportunity Or Trouble
 5. Meristem – Dark Phase
 6. Trident – Beat
 7. Pain Of Salvation – Panther
 8. Armored Saint – Punching the Sky
 9. Nomad – Kilépő
 10. Nagaarum – Covid Diaries

A lemezek között egyértelmű volt a Gigaton helye a csúcson. Ami meglepő számomra is, hogy Tamás mantra lemeze és a Meristem instrumentális alkotása ennyire hozzám nőttek, hiszen amúgy egyik műfaj sem a zsánerem. Két lemezt még megemlítenék, amik nem fértek ugyan be a tízbe, de sokat jelentettek 2020-ban: az In Vacuo Urbain Noirja és Amang Balance Trans című dupla lemeze.

TOP 5 EP

 1. Tulpa – How to Create… Part One
 2. Fish! – Nem jó, de nem is tragikus
 3. Molnár Róbert Band – Valami álom
 4. KabinLáz – Kihajolni veszélyes
 5. Lumberjack Commando – Mountains

Az EP-k között nagy volt a harc. Szívem szerint nem is rangsorolnám, mert mind fontos valami miatt. A Fish! például az alábbi sor miatt rögtön év elején beírta magát a listára: „ha tesztel az élet, lessél másokról, arra figyelj majd, hogy másolj jól”. A Molnár Róbert Band pedig olyan nosztalgiát hozott számomra, amit rég éreztem. Épp csak kimaradt a TOP5-ből, de mindenképp említést érdemel az Angertea különleges EP-je is.

TOP 10 DAL

 1. S.O.O.T. – BánaToska
 2. Tom Polonkai – Om Purnam
 3. Fish! – Nem jó, de nem is tragikus
 4. Pearl Jam – Quick Escape
 5. Mudfield – Állat vagyok
 6. Tulpa – The Hideway
 7. Meristem – Cirkusz
 8. Lumberjack Commando – Pathos
 9. KabinLáz – Az utolsó
 10. Trident – Fehér zaj

A dalok kiválasztása volt talán a legnehezebb feladat, mivel jellemzően egész lemezeket/EP-ket hallgatok. Nekem egészben jelentenek igazán valamit az anyagok. A S.O.O.T. dala viszont olyan szinten (és olyan okokból) lett az év dala nálam, amire még nem volt példa.

10 DOLOG, AMI ÁTSEGÍTETT 2020-ON

 • A Ric$Cast adásokat mindig nagyon vártam.
 • Dr. Wayne Dyer – A váltás c. filmje (örök hála az ajánlásért Ric$!)
 • A Fémforgács szereplése a Rocker Rádióban lassan valósult meg, de annál hálásabb vagyok a lehetőségért, aminek a csúcsa a velem készült interjú volt.
 • A 2020-as interjúim (Polonkai Tamás, Ric$, Kalácska Gábor, Szabó Norbi, Rózsa Tomi) nem csupán sima kérdezz-felelek voltak, hanem mind adtak valami pluszt, tanultam belőlük.
 • Ugyan a Fémforgácson már rengeteg írásom jelent meg, vendégszerzőként jegyzett első cikkem a Grungery-n volt.
 • A promóciós tevékenységemmel (ForgácsPR) több bandát tudtam segíteni, eljuttatni a médiumokhoz, lemez- és merch gyártást szerveztem, közben pedig közösséget is építettem.
 • A promóció buktatóiról írt cikksorozatom kétszer is a blog.hu főoldalára került.
 • Új kapcsolatok (hálás vagyok Szarka Josephnek, a rám szánt idejéért és a sok-sok infóért).
 • Életem első klipszereplése sokat jelentett. Szuperhősnek (he-he) lenni jó dolog és nem lettem BánaToska a forgatás alatt. 
 • A ForgácsPR logo-ját tervező Kovács Zsolt képregénye (Mondák könyve).

A járvány és a karantén miatt az én életem is átalakult. Ez érintette a zenehallgatási szokásaimat is, nem is beszélve a koncertekről, ami idén teljesen kimaradt. Viszont a bezártság több fontos dologban jelentett előrelépést. Ezeket olvashatjátok a listában, itt végképp nem állítanék fel sorrendet.

EZT VÁROM 2021-TŐL

Ha legalább annyi megvalósul idén, mint amit 2020-ban sikerült elérni, akkor már majdnem elégedett leszek. A koncertek hiányoztak, szóval azt remélem, hogy nem kell hanyagolni. Ezen kívül van néhány tervem, amik megvalósításával remélhetőleg sokak hasznára lehetek. Bízom abban, hogy ismét rengeteg jó zene kerül elém, amikről megéri hírt adni, cikk formájában népszerűsíteni, és más formában is segíteni a zenekarokat. De ennél is jobban szeretném, ha ezek a tevékenységek a már meglévő, illetve további ismeretségek és barátságok megszületéséhez segítenének hozzá.

___

JÓZSVAI GERGELY TOPLISTÁI

AZ ÉV LEMEZE: BULLY – SUGAREGG

TOP 10 LEMEZ:

 1. Bully – Sugaregg 
 2. Turfboy – At Tension 
 3. METZ – Atlas Vending
 4. Milk Teeth – Milk Teeth
 5. Pearl Jam – Gigaton 
 6. Oolong – About Your Imaginary Friend
 7. Local H – Lifers 
 8. Dogleg – Melee
 9. Zselenszky – Baba Entelecheia
 10. Mark Lanegan – Staight Songs Of Sorrow

Nehéz volt összerakni a listát. Miután elkezdtem írni a lemezeket szépen kihúztam a nagy részét, mert hiába hittem azt, nem 2020-as, hanem korábbi megjelenések voltak. Ami maradt az a Bully új lemeze, mely nekem néhol Sonic Youth, néhol Garbage, néhol pedig Bikini Kill, a Turfboy, ami engem többek közt a nagy kedvenc Kerbdogra emlékeztet és persze a METZ sokat méltatott zajongása. A Pearl Jamet nagyon vártam, de hiába hallgattam, egy kiemelkedő számot sem tudnék róla említeni. A Milk Teeth, az Oolong, a Local H és a Dogleg számomra új felfedezések, mostanában kerültek elém. Zselenszkynek a Lensky Mob-os, zenekaros dolgai tetszenek igazán, a Baba Entelecheiát még emésztgetem, de egyre jobban bejön. Mark Lanegan új „dark electric” lemeze először nagyon idegen volt, aztán egyes tételek egyre gyakrabban ismétlődtek a lejátszási listámon.

TOP 10 DAL

 1. Bad Religion – What Are We Standing For
 2. Alanis Morissette – Ablaze
 3. Pixies – Hear Me Out 
 4. L7 (feat: Joan Jett) – Fake Friends 
 5. Candlebox – Let Me Down Easy 
 6. Beabadoobee – Care
 7. The Classic Crime – Miles and Miles
 8. Lensky Mob – Tejre Szoktatva 
 9. Ocean Hills – Separate Peace
 10. Stone Temple Pilots – Three Wishes

A daloknál alapvetően a lejátszási listáimból, mint némileg objektív sorrendből indultam ki. Miután leszűrtem a listát a 2020-as megjelenésekre meglepve tapasztaltam, hogy az első öt tétel simán lehetne az előadók bármelyik korábbi lemezén is, amellett, hogy szerettem őket hallgatni, sok újat nem hoztak. Ugyanez igaz Téglás Zoli régi/új bandájának régi/új dalára is. A Beabadoobee, és a Classic Crime új felfedezések, a streaming szolgáltató algoritmusa és más zenei ajánlók alapján kerültek a látókörömbe. A Lensky Mob nekem egy késői Beatles, vagy korai John Lennon számba oltott Zselenszky (olyan 3/7 arányban). A Stone Temple Pilots-dal pedig talán az egyetlen, amit többször is meghallgattam az új albumról.

EZT VÁROM 2021-TŐL

Ebben az évben sokat hagyatkoztam a zenei streaming szolgáltatók ajánlataira, amiket nyilván a korábbi saját listáim és kereséseim alapján adtak. Érdekes tapasztalat volt, hogy mivel közös előfizetést használunk a családban, így a gyerekek kedvenceit is sikerült megismernem, sőt volt olyan tétel, ami az ő listáikról szivárgott át az enyémre. Egyúttal lehetőség nyílt arra is, hogy egymás ízlését alakítsuk, én például készítettem nekik tematikus listákat, és ami igazán meglepett, hogy hallgatták, sőt ki is egészítették azokat. Év elején még nagyon vártam a tavaszi, nyári koncerteket (Pearl Jam, Bikini Kill, Pixies, Therapy?, stb.) aztán végül csak az A38-as Storm The Studio-ra sikerült eljutnom. A koncertek egy része új időpontot kapott 2021-ra, a jegyek megmaradtak, így nagyon remélem, hogy 2021-ben mindent be tudunk majd pótolni! Addig is olvassatok Grungery-t, hallgassatok podcastokat és jó zenéket, támogassátok a zenészeket akár zene, akár merch, akár reménybeli koncertjegyek vásárlásával, vagy más módon, mozogjatok sokat lehetőleg a szabadban és vigyázzatok magatokra és szeretteitekre! 

___

KISS ÁKOS TOPLISTÁI

AZ ÉV LEMEZE: BAD HABIT – FOROG A KOCKA

TOP 10 LEMEZ

 1. Bad Habit – Forog a kocka 
 2. Apey – Book of Changes  
 3. Tom Polonkai – Sarasvati Devi’s Garce 
 4. ATOM – Slamasztika 
 5. Trident – Beat 
 6. Run Over Dogs – Wish You Were Gone 
 7. Ghost Toast – Shape without form 
 8. Slowmesh – Isolated 
 9. Black Stone Cherry – The Human Condition
 10. Bruce Springsteen – Letter To You

A Covid-19 remek múzsának bizonyult: számos zenekarnak volt ideje elkezdeni az új dalain/albumain dolgozni. A hazai kedvencek különösen aktívak voltak, aminek nagyon örülök. Az első gondolatom az volt, hogy az idei Grungery TOP 10 lemez kategóriát kizárólag magyar zenekaroknak dedikálom, de azért a Főnök és a Black Stone Cherry (mint kedvenc zenekar) új anyaga mellett nem tudtam szó nélkül elmenni. De még így is: Magyar zenekarok – Külföldi bandák 8:2!

TOP 5 EP

 1. NB – Álomhajó cover 
 2. Tulpa – How to Create… Part One
 3. Fish! – Nem jó, de nem is tragkius 
 4. Bad Acrobats – Queen of the Universe 
 5. Jane’s Addiction – Under the Ceilings (Live Los Angeles ’86)

NB Álomhajó coverje igazából egy huszonegy perces összművészeti szabadulószoba, nem is lemez, annyira tartalmas kiadvány hogy azt gondolom: ez a srác megmutatta, hogy mi az az igazán komplex tartalomgyártás, amerre a zeneipar mehetne a XXI. században (a linkelt videót érdemes megnézni). A Fish! és a Tulpa remek „csalikat” dobott ki a jövő évi lemezükhöz, mindkettőt várom. A Bad Acrobats pedig egy debreceni kötődésű, de budapesti pop-rock zenekar, akikkel remélem mihamarabb találkozhatok élőben. A Jane’s Addiction pedig egy valódi rockhistorikus csemegét kapart elő a padlásról.

TOP 10 DAL

 1. Ocean Hills – A Separate Peace
 2. Hollywood Undead – Gone Be Ok 
 3. Body Count – Colors 
 4. 7KingZ – Untouchable
 5. Tommy Lee – You Dancy  
 6. Brains – Nem hinnéd el 
 7. Steel Panther – Fuck 2020 
 8. Fish! – Ráadás
 9. Tankcsapda – Szüless meg újra 
 10. Brung Me The Horizon – Teardrops

Engem komolyan sokkolt, amikor Téglás Zoli kilépett az Ignite-ból, de az Oceans Hill idén megjelent első dala (és az utána következők összes többi) megnyugtatott, hogy remek folytatás következik. Számos zenekar (pl. Brains, Tankcsapda, vagy épp a Steel Panther) zenéjében lenyomatott hagyott az idei év, de ezen nem csodálkozunk. Jó volt kicsit zeneileg is „érzékenyülni”.

10 DOLOG, AMI ÁTSEGÍTETT 2020-ON

 1. Ric$Cast (podcast)
 2. Bánkúti Dani 
 3. Last Dance (sorozat, Netflix)
 4. Bazska Youtube
 5. 4th&Long Podcast 
 6. Budapest Bike Maffia: Mentsd meg 2020 videó(k)
 7. Bruce Springsteen: Western Stars (dokumetumfilm, HBO GO)
 8. Felütés Podcast 
 9. The Mandalorian (második évad, sorozat, Disney+)
 10. Star Trek Discovery (harmadik évad, sorozat, Netflix)

Mivel a koncertek száma erősen limitált volt az idei évben, ezért meglehetősen felértékelődött sok más, otthon vagy az irodában fogyasztható tartalom – és bár zenei magazin vagyunk, azért most ajánlanék pár könyvet, filmet, amelyek kapaszkodót jelentettek nekem 2020-ban.

EZT VÁROM 2021-TŐL

Ezúton szeretném megköszönni minden zenésznek a ZENÉT, amelyet a kib***ttul szürreális 2020-ban is prezentáltak felénk. Mint oly sokszor – és talán jobban, mint bármikor – rengeteg erőt adtak most is. A Grungery közösségben mindig felhívtuk a figyelmet a „Rajongjál már b**dmeg” mentalitás fontosságára. Ennek soha, semmikor nem volt nagyobb jelentősége, mint napjainkban. Ahogy Szénégető Ric$ barátom írta: most mutassátok meg mennyit jelent nektek a zene: ha tehetitek, vegyétek meg a  kedvenceitek lemezét, merchét, játsszátok le a dalaikat minél többször legális tartalomszolgáltatóknál, küldjetek pénzt Patreonon. Támogassátok a zenei közösséget, fejezzétek ki hálátokat mindazért amit eddig kaptatok a dalok által, most nekik kell a segítség. Remélem, 2021-ben úgy indul be újra a zenei szcéna, nem lesznek porlepte mozik, kinyit a kocsma, be tudunk ülni az étterembe, bulizhatunk fesztiválokon és tudunk találkozni egymással. Remélem, olyan lesz 2021, mint a #KickStartMyHeart. Addig is #ImStillAlive!

____

SZÉNÉGETŐ RICHÁRD TOPLISTÁI

AZ ÉV LEMEZE: BRUCE SPRINGSTEEN – LETTER TO YOU

TOP 10 LEMEZ

 1. Bruce Springsteen – Letter To You
 2. Black Stone Cherry – The Human Condition
 3. Pearl Jam – Gigaton
 4. Ørdøg – Ø3
 5. Die Arzte – Hell
 6. Nomad – Kilépő
 7. Trident – Beat
 8. Omega – Testamentum
 9. Thy Catafalque – Naiv
 10. Slowmesh – Isolate

+1 Mudfield – Kelet népe

Nagyon sokat gondolkodtam, mi legyen az év lemeze, aztán rá kellett jönnöm, kézenfekvő, hogy Bruce új albuma. Hihetetlen, semmivel sem összehasonlítható hangulat, szívbe markoló szövegek, valami éteri nyugalom, amit magából áraszt. Bármennyire megosztó lett a Gigaton, és voltak napok, amikor úgy éreztem, a kezdeti lelkesedésem egy picit alábbhagy, végül rá kellett jönnöm, ez a lemez nekem mégis reveláció: megkaptam, amire vágytam, egy lemezt, ami kicsit olyan, mintha a Riot Actet és a Vs-t, vagyis a két kedvencemet kevernénk.

TOP 5 EP

 1. KabinLáz – Kihajolni veszélyes
 2. Tulpa – How to Create… Part One
 3. Fish! – Nem jó, de nem is tragikus!
 4. Thy Catafalque – Köd utánam
 5. Cadaveres – Ezzel még tartozom

Titkos püspökladányi favoritjaim, a KabinLáz zenéjéből ugyan egyre inkább tűnik el a a grunge, de a Kihajolni veszélyes remekül példázza, hogy a bandának sokkal nagyobb figyelmet kellene kapnia. Az új szupergruppként definiált ősrock/grunge keverék Tulpa izmos bemutatkozása az egyik legnagyobb meglepetés idén. Nem tudom nem rajongani, még akkor sem, ha azért még nem tökéletes az összkép. A Fish! Felemása nekem is kicsit felemás volt, de a Nem jó, de nem is tragikus! úgy perfekt, ahogy van.

TOP 10 DAL

 1. Bruce Springsteen – Janey Needs A Shooter
 2. Black Stone Cherry – Ringin’ My Head
 3. Bruce Springsteen – If I Was The Priest
 4. Tulpa – Out In The Field
 5. Pearl Jam – Superblood Wolfmoon
 6. Nomad – Fordul a szélirány
 7. Pearl Jam – Dance Of The Clairvoyants
 8. Ørdøg – Az élet alássan
 9. Pearl Jam – Quick Escape
 10. Ørdøg – Hol érsz utol?

Ahogy már ecseteltem, a Főnök új lemeze egy csoda. Az If I Was The Priest egy nagy és súlyos látomás, de a szövegénél talán még sosem hallottam mélyebbet. Nem tudok olyan jelzőt mondani rá, ami leírhatná, mennyire tökéletes. A Black Stone Cherry képes volt dalba önteni az összes depresszív gondolatom, amit ez az év kihozott, de a megváltást is.

10 DOLOG, AMI ÁTSEGÍTETT 2020-ON

 1. Család
 2. Bíró Szabolcs – Lázár evangéliuma (könyv)
 3. Pfeiffer Gábor – Lábnyomok a sárban (könyv)
 4. Yellowstone (sorozat)
 5. Jo Nesbø – Harry Hole-sorozat (könyvek)
 6. Bruce Springsteen – Amerikában születtem (könyv)
 7. Bruce Springsteen – Letter To You (dokumentumfilm, Apple TV+)
 8. A hét mesterlövész (film)
 9. Hostiles (film)
 10. Ric$Cast és a vlog

Nagyon sok ötletem volt, mit írjak ide, de úgy döntöttem, hogy egy kis önreklámot csinálok inkább, hehe. Az, ahogy a műsor kvázi megsemmisült és újjászületett az évben, engem is átformált. Amíg a podcast pihent, belefogam a vlogolásba, jövőre kicsit nagyobb szerepet is fog kapni. Néha már-már meditáció egy-egy adás előkészítése, majd felvétele és utóélete. Nagyon hálás vagyok érte, hogy ez az egész velem történik!

EZT VÁROM 2021-TŐL

Érdekes, hogy még véget sem ért 2020, ami nagyon más volt, mégis tele vagyok tervekkel a következő évre. Bízom benne, hogy normalizálódik a koncertpiac és a zenekar is új erőre kap, ahogy sok más is. Készülök új dolgokkal, új formátumokkal, és érzem, hogy majd szétvet az erő. Nagyon szépen köszönöm nektek, hogy elolvastátok a cikkeimet, meghallgattátok egy-egy adásomat, ígérem, itt leszek 2021-ben is, de csak akkor, ha ti is velem tartotok. Az lesz életünk eddig legjobb éve, csak higgyétek el!

___

ÖSSZESÍTETT SZERKESZTŐSÉGI TOPLISTÁK

TOP 10 LEMEZ

AZ ÉV LEMEZE: PEARL JAM – GIGATON
 1. Pearl Jam – Gigaton
 2. Bruce Springsteen – Letter to You
 3. Apey – Book of Changes
 4. Tom Polonkai – Sarasvati Devi’s Garce
 5. Trident – Beat
 6. Ørdøg – Ø3
 7. Black Stone Cherry – The Human Condition
 8. Bully – Sugaregg
 9. Bad Habit – Forog a kocka 
 10. Turfboy – At Tension

TOP 5 EP

AZ ÉV EP-JE: TULPA – HOW TO CREATE… PART ONE
 1. Tulpa – How to Create… Part One
 2. Fish! – Nem jó, de nem is tragikus!
 3. KabinLáz – Kihajolni veszélyes
 4. Hifiklub w/ Matt Cameron – Rupture
 5. NB – Álomhajó cover

___

Köszönjük az egész éves figyelmeteket!

Bővebben