GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

J Mascis: Set Me Down – Új dal és klip a Dinosaur Jr. frontemberétől

Jövő év februárjában kerül a boltokba a Dinosaur Jr. éléről ismert legendás zenész, J Mascis legújabb szólólemeze, a What Do We Do Now. A legendás seattle-i Sub Pop Recordsnál megjelenő albumról a Can’t Believe We’re Here című dal után most a Set Me Downt mutatta meg az énekes/gitáros/dalszerző.

Joseph Donald Mascis Jr., ismertebb nevén J Mascis, amerikai zenész, a Dinosaur Jr. énekese, gitárosa és fő dalszerzője. Zenekarát 1984-ben alapította Amherstben, Massachusetts államban, eredetileg szimplán csak Dinosaur néven. A formáció aztán jogi problémák miatt – volt már egy ilyen nevű banda, ráadásul csupa ismert zenész kollaborált benne – kénytelen volt szuperintelligens szarkazmussal Dinosaurról Dinosaur Jr-ra változtatni.

A zenekar első albumait hardcore punkként jellemezték, a kilencvenes évek elején simán bepakolták őket a grunge-dobozba, a Seattle Times pedig „a posztpunk egyik legbefolyásosabb bandájának” nevezte őket, de alternatív, indie és noise rockként is le lehet írni a zenéjüket. Egy biztos, a Dinosaur Jr az egyik első, legnagyobb és legjobb banda volt a második generációs indie-előadók között.

Alapvetésként tekintettek a Black Flagre és a Minor Threatre, számukra már nem a hatvanas, hanem a hetvenes évek jelentették a nosztalgikus ideált. A Replacements és más bandák által megkezdett retrográd stílusváltást folytatták az amerikai undergroundban: lemondtak a hardcore antihistorikus irányzatairól, és teljes mértékben magukévá tették a zenét, amelyen felnőttek.

J Mascis volt az, aki visszahozta az underground rockszíntérre a más szereplők és a közönség számára elképzelhetetlent, a hosszabb gitárszólókat.

Mascis zenei elismertségének egyik legszignifikánsabb megnyilvánulása volt, amikor 2007 júliusában a Fender piacra dobta a J Mascis Signature Jazzmaster gitárt. A hangszer Purple Sparkle kivitelben jelent meg, és bár vizuálisan hasonlít egy szabványos Jazzmasterhez, természetesen néhány J által kért módosítást is tartalmaz.

J Mascis és a Dinosaur Jr. hatalmas hatással volta a kilencvenes évek alternatív rock- és grunge-mozgalmára, óriási elismerésnek és tiszteletnek örvend a mai napig is. Amikor a Pearl Jam a 2018. július 5-i, berlini koncertjének idején J a városban tartózkodott – az évek óta straight edge életmódot folytató frontember Berlinben nősült meg 2004-ben, talán valamiféle családlátogatáson lehetett a városban -, Eddie Vedderék felhívták őt a színpadra, hogy a buli végén közösen adják elő a Neil Young-klasszikus Rockin’ in the Free Worldöt.

J Mascis eddig három szólólemezt adott ki a Sub Popnál (Several Shades of Why, 2011; Tied to a Star, 2014; Elastic Days, 2018), a 2024 februárjában megjelenő What Do We Do Now a negyedik lesz a sorban.

J jelenleg úton van a Dinosaur Jr-ral, a zenekar a hatodik stúdióalbumának (Where You Been) 30. évfordulóját ünnepli most futó turnéjával.

Az új lemez, ami tehát a What Do We Do Now címet viseli, már előrendelhető a Sub Popnál Recordsnál. A kiadó Mega Mart nevű webshopjának észak-amerikai megrendelői számára a limitált Loser Edition elérhető lila bakeliten, míg a Mega Mart 2 oldalon (a Sub Pop Mega Martjának új, brit székhelyű testvéroldalán) keresztül történő vásárlások esetén a neon rózsaszín Losers vagy a szigorúan korlátozott példányszámú Blue Curacao Vinyl jár az az Egyesült Királyság-beli és európai vásárlóknak.

„Szóval mit csináljunk most (What Do We Do Now)? Bizonytalanok vagyunk ebben. De úgy tűnik, J az egyik valaha volt leggyilkosabb lemezét készítette el. Le a kalappal előtte!”

– írta a Sub Pop Records a lemezről.

Egy biztos: az első két dal alapján tényleg nagyon erősnek ígérkezik az album!

__

__

Bővebben