GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Pearl Jam: Tavasszal jöhet az új album, visszatérnek a Ten/Vs-idők?

Egyre több információt lehet összevadászni a Pearl Jam tagjainak utóbbi időben tett nyilatkozataiból a hamarosan megjelenő új lemez kapcsán. Mike McCready, a zenekar gitárosa, a minap érdekes és sokak számára szívmelengető nyilatkozatot tett.

Mielőtt valaki a cím alapján azt gondolná, hogy Mike McCready Dave Abbruzzese visszatérésről beszélt, gyorsan lehűtjük a kedélyeket, egyáltalán nem erről van szó. Ő soha nem fog, de nem is kell neki, Matt Cameron tökéletes dobos, ráadásul – Dave-vel ellentétben – emberi és zenei szempontból is kiválóan illik a csapatba.

Aminek viszont van hírértéke a gitáros nyilatkozatával kapcsolatban, hogy az új Pearl Jam-lemez gyakorlatilag készen van, a producere pedig az az Andrew Watt volt, aki Eddie Vedder utolsó szólólemezéhez, az Earthlinghez régóta nem hallott, szuper tiszta és dinamikus hangzást varázsolt.

A Classic Rock Magazin frissen megjelent számában olvasható egy interjú Mike McCready-vel, ahol az új Pearl Jam lemez is szóba került. McCready elmondása szerint sokáig tartott a Gigaton elkésztése, ezzel szemben az új lemezzel gyorsan haladtak, mivel Watt szinte rájuk parancsolt, hogy ne várjanak, vágjanak bele az új album elkészítésébe „most azonnal”.

„Keményebb lesz [az új lemez] annál, mint amire számítasz. Benne van az első pár lemez dallamossága és energiája. Andrew abba az irányba tolt minket, hogy olyan keményen, dallamosan és átgondoltan játsszunk, ahogyan azt régen csináltuk. Matt Cameron játékában azok az elemek köszönnek vissza, amit a Soundgardenben megszokhattunk tőle” – mesélte a gitáros.

A beszélgetésben a rajongók által hiányolt korai, tipikus McCready-szólók is szóba kerültek.

„Sok gitárszólót lehet majd tőlem hallani, olyan dolgokat, amilyeneket már régen nem pengettem. Olyasmi őrületeket, mint amit Chris Cornell-lel csináltunk a Temple of the Dog-időkben, a Reach Downban”

– lelkendezett McCready.

McCready korábban azt is elárulta, hogy a Pearl Jam anélkül ment stúdióba, hogy konkrét elképzelései lettek volna arról, hogy mit is szeretnének felvenni.

„Volt egy kis szorongás bennünk, de úgy érzem, karrierünk azon a pontján vagyunk, ahol kockáztathatunk, nem kell mindig ugyanazt csinálnunk. Úgy gondolom, megvan ehhez bennünk a kellő nyitottság” – vélekedett a gitáros a zenekar általános hozzáállásáról, de azt is megjegyezte, hogy Watt lelkesedése, hozzáállása volt az, ami miatt ők is másképpen viszonyultak a felvételekhez.

„Ő egy ilyen fiatalabb pop-producer típusú srác, de a szívében egy igazi rocker. Azt hiszem, mi vagyunk a kedvenc bandája” – nevetett.

Mike McCready szavai összecsengenek Stone Gossard korábbi nyilatkozatával. A Pearl Jam gitáros/dalszerzője a nyár folyamán a beszédes nevű State of Love and Trust podcast vendége volt.

„[Andrew Watt] régóta dolgozik pop-producerként, de szereti a rockot, egy nagyszerű albumot készítünk vele, hosszú idő óta a legkeményebbet. Van rajta néhány igazán izgalmas dolog, ami miatt azt gondoljuk, hogy hú, ez megérte. (…) Jó lesz és kemény is. Egy színtiszta rocklemez, ezt meg tudom ígérni neked” – esküdözött Gossard, aki azt vizionálta, hogy november-december környékén talán már egy új dalt is megmutat a zenekar.

Azt, hogy az új Pearl Jam-lemez valóban készen van, Matt Cameron is megerősítette novemberben a The Vinyl Guide Interview podcastnek.

„Most fejtjük majd meg, hogyan megyünk tovább. Elkészítettünk egy lemezt Andrew Watt-tal, ami már dobozban van, masterelve, megkeverve, kiadásra készen”

– vallott a dobos.

Az új Pearl Jam LP a tervek szerint 2024 tavaszán jelenik majd meg, amit egy nyári Európa-turné követ majd és persze az Egyesült Államokban is koncertezni fog a csapat.

Bár mi mindig azt mondjuk, hogy a Ten-korszak már soha nem jön vissza, Mike McCready és Stone Gossard szavai biztatónak tűnnek.

Reméljük, tényleg nem túloztak!

__

__

Bővebben