GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Kárpótlás és művészetbe forgatott intelligencia – Tool-koncert (Budapest Sportaréna)

A katasztrófális 2007-es szigetes fellépés után 15 évvel újra hazánkba látogatott korunk legmeghatározóbb progresszív/alternatív metal bandáinak legkülönlegesebbike, a Tool. Bár korábban sem Maynard James Keenanék tehettek arról, hogy némi kárpótlásra nyújtott be virtuális igényt a hazai Tool-tábor, a pazar koncertet látva/hallva senkiben nem maradhatott hiányérzet. Már amennyiben végig a zsebében tudta tartani a mobiltelefonját.

Brass Against

A 2022-es turné utolsó állomásaként csatlakozott Budapest a Tool európai koncertkörútjához. Az előzenekarként fellépő Brass Against feldolgozásokból álló produkciójára sok karaktert nem érdemes vesztegetni, legfeljebb annyit jegyezzünk meg, hogy jópofa gesztus volt a Tool háromnegyedétől, hogy beszálltak a Stinkfistbe a fúvós haknibrigádhoz. Természetesen a hiányzó egynegyed Maynard James Keenan volt, viszont a közös performansznak legalább a nemzetközi zenei portálokon volt valamennyi hírértéke, hurrá, Budapest kapott egy váratlan ajándékot városmarketing szempontból.

Tool

Az eddigi egyetlen budapesti, meglehetősen szerencsétlenül sikerült 2007-es, szigetes Tool-koncert után kijárt már a hazai rajongótábornak egy újabb esély. Akkor tönkrementek a kivetítők, ami egy olyan produkció esetén, ahol a vizualitás ennyire szervesen a koncepció része, rengeteget elvesz az összhatásból. Elvett ott is, akkor is, de azt minden bizonnyal senki nem gondolta, hogy majd 15 évet kell majd várni a „kárpótlásra”. És bár a Tool koncertjeinek setlistje az előzetesek alapján nem tartogatott különösebb meglepetést, a zenekar egy szinte tökéletesen összerakott dallistával érkezett Magyarországra. Tizenkettő, tíz perc körüli számot hoztak, aminek a felét, ha már lemezbemutató turnéról volt szó, a Fear Inoculumról emelték be a programba Maynardék.

Előadás, ez a jó szó.

Aki ugyanis valamilyen rejtélyes oknál fogva úgy indult el a Sportarénába, hogy a Tool majd egy hagyományos rock/metal bulit ad, amit újabb és újabb sörrel a kézben, folyamatosan úton a mosdó és a nézőtér között kell „végigbulizni”, az nagyot csalódhatott. Ez ugyanis a szó szoros értelmében nem egy koncert volt. Az a zenekar, amelyik ennyi energiát tesz a művészeti koncepciójába, ilyen szintű kreativitással adja át a mondanivalóját, egyszerűen nem sorolható ugyanabba a kategóriába, mint a nagytöbbség. A Tool már réges-régen egy másik, egy külön ligában játszik, teljesen más dimenziót képvisel és ezzel együtt mások is az igényei.

A Tool rajongói pontosan tudják, hogy a mobiltelefonok használata nem megengedett a koncerteken. Így volt ez már a 2006-os turnén is: akkoriban még csak udvariasan elkérték a készülékeket a „tettesektől” és a koncert végén visszaadták őket, most viszont gondolkodás nélkül kivezették a biztonságiak a renitenseket. Az elsőre talán túl szigorúnak tűnő rendelkezésről mindenki tudott előzetesen, a székek háttámláján elhelyezett papírlapokat nem lehetett nem észrevenni, a hangosbemondó pedig folyamatosan figyelmeztetett. Hogy mégsem sikerült ezt megugrania egy-két embernek, az nem a Toolt vagy a koncertszervezőt minősíti.

A koncert az átlagosnál jóval hangosabb volt, az egyes hangszerek közötti egyensúly a Fear Inoculum/Sober/The Pot/Pushit kezdőkvartettet követő Pneumára tisztult ki csak teljesen. A hangszerek külön-külön csodálatosan szóltak, főleg Adam Jones gitárhangzása volt elképesztően dinamikus és lehengerlő, de valahogy egyben nem akart összállni a sound. Szerencsére aztán minden a helyére került, és amikor a Grudge és a Right in Two után az új lemezes Descending, majd záráskor az Invincible felcsendült, kétség sem férhetett hozzá, hogy az utóbbi pár év egyik legjobb hazai performanszának lehettünk szem- és fültanúi korunk egyik legjobb ritmusszekciójával és legszuggesztívebb énekesével.

Jó volt látni, hogy a dobállvány mellett félhomályba burkolózó Maynard James Keenan számára a borászkodás, a brazil jiu-jitsu és a Puscifer után a Tool nem vált sokadik prioritásúvá!

Összefoglalás

Talán a koncertnek köszönhetően a kétkedők számára is helyére került a Fear Inoculum lemez, egészen biztosan lesznek, akik a budapesti koncert után másképp tekintenek majd rá. Egy biztos, azkat a mélységeket és magasságokat, ahova a Tool magával viszi a közönségét, még csak megközelíteni is képtelenség. Az a koncepcionális látásmód, az a művészetbe forgatott intelligencia, ami a Los Angeles-i bandát jellemzi, egészen különleges és egyedi, látvány és zene összhangja olyan atmoszférát teremt, amit más szereplőkkel, más formában lehetetlen lenne reprodukálni.

Hogy Tool budapesti fellépése az év koncertje volt-e, azt csak a július 12-i Pearl Jam buli után lehet eldönteni, de hogy minimum dobogós lesz, az egészen biztos!

__

Tool koncert

Helyszín: Budapest Sportaréna

Időpont: 2022. május 24.

 1. Fear Inoculum
 2. Sober
 3. The Pot
 4. Pushit
 5. Pneuma
 6. The Grudge
 7. Right in Two
 8. Descending
 9. Hooker With a Penis
 10. Intermission
 11. Chocolate Chip Trip
 12. Culling Voices
 13. Invincible

__

Bővebben