GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Moziban más lett volna – Pearl Jam: Gigaton Visual Experience in Dolby Atmos (Apple TV, 2020)

2020. április 24-én került az Apple TV ingyenes kínálatába és egy héten keresztül így is lesz elérhető a Pearl Jam Gigaton című új albumához készített azonos című audiovizuális alkotás. A premiert eredetileg Dolby Atmos hangrendszerrel felszerelt mozikba tervezték, a legtöbb helyen a jegyvásárlás is elkezdődött, de az élet – az ismert okok miatt – átírta a forgatókönyvet.

A világ számos országában meghirdetett mozis vetítés/közös lemezhallgatás a Gigaton bevezetésére kitalált, szokatlanul kreatív kampány része lett volna eredetileg. Most már elárulhatjuk, hogy a filmforgalmazó Abramorama képviselőjével a Let’s Play Two-hoz hasonlóan most is felvettük a kapcsolatot, így minden esélyünk megvolt egy budapesti időpontra. A Dolby Atmos hangrendszerrel működő mozikat üzemeltető hazai cég azonban a körülmények várható alakulása miatt nem merte bevállalni az eseményt. Jól tette, mert mire az egyetlen alkalomra, a 2020. március 25-ére időzített premier elérkezett volna, addigra a mozik bezártak.

Nagyon fontos: a Gigaton Visual Experience in Dolby Atmos nem egy film. A Pearl Jam is csak úgy kommunikálta, mint egy audiovizuális eseményt.

A vetítés vonzerejét a Dolby Atmos hangrendszer biztosított lélegzetelállító térhangzás és a Gigatonhoz készített NatGeo-típusú 4K-s felbontású vágóképek elegye biztosította volna. Az ötlet jó volt, valószínűleg itthon is sokan ellátogattak volna a mozikba, hogy részesei legyenek az audiovizuális élménynek. Maradt tehát az Apple TV, ami talán az eredeti tervekben is szerepelt, de így, hogy végül lemaradtunk a filmszínházas bemutatóról, még nagyobb jelentőséget kapott.

Két kérdés maradt csupán:

  1. Az időközben a YouTube-ra feltöltött klipek és az „official visualizer”-ek összefűzése mennyire ad új élményt a televízió képernyőjén keresztül?
  2. Hány Pearl Jam rajongó otthonában van Dolby Atmos rendszer, hogy a tervezett áll-leesős hangzást a négy fal között is élvezni tudja?

Az elsőre könnyű válaszolni: a képi világ önmagában nem állja meg a helyét, nem alkalmas arra, hogy 57 percen keresztül lekösse az ember figyelmét, bármennyire is gyönyörűek a természetről készített felvételek. Arra viszont jó, hogy szövegkönyvvel a kézben elgondolkodtassanak, adjanak valamiféle pluszt a mondanivaló megértéséhez. El lehet filozofálgatni azon, hogy a Pearl Jam tagjai mennyire komplexen és mennyire a nagy egészben gondolkodnak, mennyire szép és fontos célt tűztek ki maguknak a Gigaton művészeti koncepciójával. Kiállásuk részeként ebben a formában is fel kívánták hívni a figyelmet a klímaváltozás vészjósló következményeire, így fogalmazták meg a természeti változások iránt érzet őszinte aggodalmukat. A dalokhoz tartozó videókat a borítón is látható EKG görbe köti össze és vészjósló, ahogyan a piros vonal a River Cross végére kiegyenesedik. A képi világot, vagyis az egyes klipeket a fiatal, korábbi Vimeo-filmesekből álló nashville-i Evolve Studios formálta ilyenné az album egyes dalainak inspirációja alapján.

A hangzással kapcsolatban nem szeretnék állást foglalni, mert nem Dolby Atmos rendszerrel hallgattam meg az anyagot. Annyi azonban biztos, hogy egy közepesen drága soundbar és mélynyomó együttese sem tudta természetesen azt nyújtani, amit egy hifi-vinyl kombinációval tud egyébként a lemez. Akkor meg miért kellene ebben a formátumban elindítani az anyagot? Ha ebből a szempontból nézzük, inkább csak érdekes volt végigülni a Gigatont a televízió előtt, mint hatalmas élmény: megszólalás szempontjából kifejezetten kevésnek találtam, hozzáadott érték pedig csupán a képi üzenetek mélyebb rétegeiben volt. Moziban egészen biztosan más lett volna az összhatás!

Akit érdekelt, az valószínűleg már rongyosra hallgatta a Gigatont. Azontúl, hogy az anyaggal kapcsolatban már mindent elmondtunk, amit akartunk, rengeteg érdekes meglátás érkezett kommenteken keresztül: egyetértettünk sok mindenben és a legtöbben mégiscsak örültünk, hogy a zenekar egy igazán izgalmas lemezt hozott ki hétévnyi szünet után.

Szóval hallgassuk Gigatont és kezdjük el megmenteni a bolygót.

Mert végül is ez a legfontosabb.

___

A Gigaton Visual Experience in Dolby Atmos 2020. április 24-től egy hétig ingyenesen, majd fizetős verzióban lesz elérhető az Apple TV kínálatában.

Bővebben