GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Egy montanai történet – Deaf Charlie: Catastrophic Metamorphic (LP, 2023)

Jeff Ament, a Pearl Jam nyughatatlan basszusgitáros/dalszerzője 2023 nyarán Catastrophic Metamorphic címmel újabb lemezzel jelentkezett. A Deaf Charlie néven futó, kétfős projektjéhez régi barátját, John Wickset, a Fitz and the Tantrum egykori dobosát hívta meg maga mellé. A teljes mértékben montanai közreműködőkkel létrejött formációt egy közös seattle-i barát elvesztése hívta életre. Pintér Miklós kritikája.

Montanai történetekből mostanában nem állunk rosszul, elég csak a SkyShowtime-on elérhető Taylor Sheridan remekművekre, a Yellowstone-sorozatra és annak előzményeit elmesélő, 1883-ra és 1923-ra gondolni. A Deaf Charlie két főhőse – Jeff Ament és John Wicks – szintén Montanából származik, de a két muzsikus csak a pandémia ideje alatt jött össze egy kis közös zenélésre először. Az apropót közös barátjuk, a seattle-i kávézó-tulajdonos, Dow Lucurell váratlan halála adta.

Az ő sztorijuk akkor kezdődött, amikor Ament 2018 nyarán írt egy dalt Comeback Player of the Year címmel Lucurell emlékére, Wicks pedig bejelentkezett nála, mert mindenképpen szeretett volna részt venni a szerzemény végső verziójának elkészítésében. A dobos, aki ma is a montanai Missoulában él, a kilencvenes évek végén együtt dolgozott Dow-val, személyes érintettsége miatt kötelességének érezte, hogy Jeff-fel tartson. A két hangszeres eleinte nem tervezett komolyabban a projekttel: csupán néhány kislemezt készítettek, amiket szétosztogattak azon barátaik között, akik ismerték a tragikusan elhunyt vendéglátóst.

John Wicks egyébként nem akármilyen figura. A saját magát csak „egykori jazz-sznobnak” nevező, zseniális dobos nem csak a már említett, sikeres indie banda, a Fitz and the Tantrum alapító tagja volt, de 2022 óta a University of Montana (Montanai Egyetem) adjunktusa is, ahol hip-hop történetet tanít és dobkurzusokat tart. Játszott és társszerzőként is szerepel Bruno Mars és CeeLo Green egyes albumain, valamint – Jeff Ament és Josh Klinghoffer közreműködésével – az Under the Banner of Heaven című tévéműsor filmzenéjét is ő szerezte.

A világjárvány idején az újdonsült duó tagjai egyre több időt töltöttek otthoni stúdióikban, hogy Ament ötleteit végső formába öntsék. Nem sokkal később – még Ament/Wicks néven – rögzítettek egy Buzzcocks-feldolgozást (Sittin’ Round at Home) is, majd Deaf Charlie-ra keresztelkedtek át.

Deaf Charlie egy valós személy beceneve volt: Butch Cassidy bandájának tagjaként vonatrablások miatt vált hírhedté, a montanai Deer Lodge-ban csukták végül rács mögé.

A srácok első, már Deaf Charlie-ként megírt dala a 2020-ban készült Something Real volt, szerepel is a Catastrophic Metamorphic-on. Első blikkre megesküdtem volna, hogy a dalban hallható disszonáns szaxofon szólót Skerik követte el (lásd többek között Mad Season), de sehol sem találom a nevét a kreditek között, úgyhogy valószínűleg az Andrew Kagerer, Mitchell Bailey, Cade Chastain montanai fúvós hármasból lehet valaki a tettes. Nagyon jól illik a dalhoz ez a fajta őrület!

A leginkább pszichedelikus popként meghatározható, 12 dalos lemezen Jeff Ament énekel, gitározik és basszusgitározik, John Wicks pedig az ütőhangszereket kezeli. Vendégként Marlon Grace énekes is feltűnik a Losing My Mindban, a Something Realben és a Preamble-ben, valamint Wicks ikerlányai is vokáloznak a The Orange Flagben.

Aki ismeri Ament énekhangját a minden idők második legrosszabb Pearl Jam dalának megválasztott Sweet Lew, vagy a basszusgitáros korábbi szólólemezei alapján, az nagyjából el tudja képzelni, mire számíthat a Deaf Charlie-daloknál. A tizenkét felvétel inkább érdekesen hangulatos, mint rockos, a Pearl Jam dalaihoz egyáltalán nem lehet hasonlítani őket. A keményebb zenék felől érkezőknek nem biztos, hogy könnyen rááll a fülük a lemezre, de az igényesen hangszerelt album egy idő után nekik is megadhatja magát majd.

A három éven keresztül készülő Catastrophic Metamorphic végül CD-n nem jelent meg, limitált kiadású bakelit LP-n lehet beszerezni a Pearl Jam honlapján, valamint digitálisan érhető el a különböző online platformokon. Az album borítóját Edgar Smith készítette: a missoulai művész stílusa sokak számára ismerős lehet, mivel a Pearl Jam Save You kislemezének borítóján is ő dolgozott.

Úgy tűnik, Jeff Ament elégedett és boldog a Deaf Charlie projekttel, mi pedig örülhetünk, hogy a Pearl Jamben ki nem használt kreativitását és energiáit egy újabb formáció alkotómunkájában élhette ki. A Catastrophic Metamorphic egy furcsán szórakoztató, elvont pop lemez, de nem vagyok biztos benne, hogy a legelszántabb Pearl Jam rajongókon kívül nagy tömegeket fog majd megmozgatni.

Talán nem is ebből a célból készült.

Pontszám: 8/10

__

__

Deaf Charlie – Catastrophic Metamorphic (LP)

Megjelent: 2023. június 30.

Kiadja: Ten Club

Deaf Charlie:

Jeff Ament – ének, basszusgitár, billentyűk, gitár

John Wicks – dob, percussion, billentyűk

Közreműködik:

Marlon Grace (Losing My Mind, Something Real, Preamble) – ének

Dallista:

 1. Too Great
 2. Losing My Mind
 3. Ched Man
 4. Something Real
 5. Preamble
 6. We Are Doing It
 7. The Orange Flag
 8. Not the Same
 9. Sittin’ Round at Home
 10. Comeback Player of the Year
 11. Born to Win
 12. Watching the Sun

__

__

Bővebben