GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Együtt egész – az ősz hazai videói: Alone in the Moon, Audioshake, Polonkai, Polytrip, Tej, Zselenszky

Alone in the Moon, Audioshake, Polonkai Tamás, Polytrip, Tej, Zselenszky. Grunge, grunge-hatású vagy egyáltalán nem az – kivételesen nem ragaszkodtunk az esős hangulathoz válogatásunkban, az előadókhoz viszont annál inkább. Hatdalos, szubjektív összeállításunk a közelmúltban megjelent videókból.

Alone in the Moon – Astorio

Az Alone in the Moon az ország egyik legjobb power triója, a kevesek egyike a Seattle-ön kívüli világban, akik olyan laza természetességgel játszanak grunge-hatású zenét, hogy arra még a Sub Popnál is elismerően csettintenének. Ennek ellenére sajnos még mindig keresik a helyüket, de ez sokkal inkább a közeget minősíti, mint a srácok produktumát. Pár héttel ezelőtt – még mielőtt kicsit minden mindegy alapon meghekkelték volna az X-Faktort -, egy új klippel jelentkeztek Várhidi Adriánék. A tavalyi Ruin Pop lemez egyik legjobb dalához egészen újszerű módon készült el a képanyag.

„Szombath Máté neve ismerősen csenghet a Grungery-olvasók számára, hiszen amellett, hogy a remek Tündérvese basszerosa, számos fantasztikus klip kötődik a nevéhez, az Ozone Mama Siren’s Call-jától a friss Klipverseny-győztes Trillion The Chain című dalának videójáig. Máté emellett tanítja is a mozgóképes szakmát, és azzal a megtisztelő felkéréssel keresett meg minket, hogy a diákjainak kiadná projekt feladatként az Astorio című dalunkat. Minden elkészült videó fent van a YouTube csatornánkon és mindegyiket nagyon szeretjük, Iszák Dani klipje pedig annyira megtetszett, hogy kineveztük hivatalos videónak” – mesélte Várhidi Adrián énekes-gitáros a Grungery-nek.

Ugyanez hivatalos verzióban: készült a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium Mozgókép gyakorlat tantárgy keretében. Mozgóképi animációkészítő, első évfolyam. Vezető tanár: Szombath Máté.

Még több Alone in the Moon:
Web
Instagram
Spotify
Twitter
YouTube
___

Audioshake – Negyvenes vagyok

Akik ott voltak, egészen biztosan emlékeznek Bella Levente elsöprő Gasoline és szívből jövő Be Yourself előadásaira a Chris Cornell Emlékestről. A korábbi rádiós és televíziós műsorvezető rengeteg időt és energiát tett bele annak idején a hazai Cornell-megemlékezés utómunkáiba, igazán szívügye volt a produkció. Az Audioshake, Levente modern, populáris rockzenét játszó saját formációja – aminek Juhász Rob, a legendás Slogan és Agnus Dei zenekarok gitárosa is állandó tagja -, most a kilencvenes évek fiataljaihoz szóló dalt írt és készített klipet. Az eredetileg kvartettként induló együttes legújabb videójában már csak hárman láthatóak, ennek okairól és a videó koncepciójáról Levente mesélt a Grungery-nek.

„Úgy lettünk trió, hogy ketten kiszálltak a csapatból (dobos, gitáros) és Juhász Rob mellé Perness Jani jött, aki többek között az UP!-ban is zenélt, meg jelenleg is Magyarország legjobb U2 tribute zenekarának, az INKA-H-nak a dobosa. Trióként sokkal érettebb lett a zenekar, mert szellősebb, könnyedebb a zene, mint két gitárral. Most nagyon biztosnak és erősnek érzem ezt a formációt. Jók a rezgések” – mondta a zenekarvezető.

A dal persze nagyon távol a grunge-nak nevezett dologtól, de Levente önironikus szövege egészen biztos, hogy minden negyvenes arcára mosolyt csal majd, műfajtól függetlenül!

„Én azt akartam, hogy mindenki meztelen legyen felülről, mert ez egy nagyon őszinte klip. De a srácok nem mentek ebbe bele. Nekem mindenesetre így tetszik. Én szívesen vagyok a bohóc, ők meg szívesen támogatnak ebben” – nevetett Levente.

Még több Audioshake:
Facebook
YouTube
Instagram

___

Polonkai Tamás – The Way of Heart

A Pearls of Long Loved Years első lemeze a 47th Parallel North rengeteg újságírói listán végzett előkelő helyen az elmúlt év végén. Az élő bemutatkozást nagyon sokan várják már Polonkai Tamás zenekarától, reméljük erre is hamarosan sor kerül. A dalszerző/frontember persze addig sem tétlenkedik, az év második felében egy egészen különleges fellépésen mutatta be dalai akusztikus verzióját, Török-Zselenszky Tamás önálló estjének vendégeként. És persze közben születtek, születnek újabb Polonkai-szerzemények, legutóbb a tragikusan elhunyt Brad, Satchel, Pigeonhead, Malfunkshun énekeséről készült el egy bensőséges hangulatú audió felvétel.

„Csak annyit szeretnék hozzáfűzni a dalhoz, hogy Shawn Smith emlékének ajánlom. Ezt a dalt csak a Facebookon osztottam meg, sehol máshol nincs fent” – nyilatkozta szűkszavúan Tamás a Grungery-nek.

Még több Pearls of Long Loved Years:
Facebook
YouTube

___

Polytrip – Dancing in the Sheets

Lugosi Danit a legtöbb Grungery-olvasó a Nirvana tribute koncertekről ismerheti. Eleinte a Gouranga, mostanában pedig a Takács Vilkóval közös akusztikus és teljes zenekaros formációk élén személyesítette meg Kurt Cobaint. Az állandó összehasonlítást – „balkezes vagy, meg teljesen úgy is énekelsz” – mindig élből visszautasítja és jól teszi, mert a Cobain-párhuzam nélkül is lazán megállja a helyét. Például itt, a Polytripben. A zenekar tagjai – Lugosi Dani énekes/gitáros mellett Székely Ádám basszusgitáros és Vincze Ákos dobos – azt mondják, hogy zenéjükben a kilencvenes évek grunge, rock, funk, pop és metal jegyei, valamint a modernebb stílusok ötvöződnek. A 2018 decemberében megjelent háromdalos EP az online zenei streaming oldalakon, így a Spotify-on is meghallgatható, ahogyan a friss Dancing in the Sheets is, amit még egy ötletes új klippel is megtoldottak a srácok. A Polytrip sokak számára fog meglepetést okozni (a Lalalala Love című dalt például érdemes minden Nirvana, Blind Melon és Stone Temple Pilots rajongónak meghallgatnia, a Cannibalt pedig nagyjából mindenkinek)!

„A szám egy érdekes találkozása a funk-diszkónak és a grunge-nak. Szerettünk volna egy kicsit különlegesebb, vagy elrugaszkodóbb dolgot csinálni, ahol a zúzás, vagy az őrjöngés másik végét fogjuk meg, és csináltunk egy dilis, mégis táncolható, énekelhető, de vagány számot. A klip hangulata is ezt a morbid rágógumi állapotot akarja visszatükrözni, amire rápakoltunk még a 360 fokos megoldással. A forgatás pazar volt és szórakoztató állítólag, de erre többen nem emlékeznek, mivel tényleg alkohol tartalmú italokat fogyasztottak. Az érkezés után négy órával kezdtük el forgatni a klipet, ami pont elég volt ahhoz, hogy mindenki jó kedvre derüljön!” – mesélte Dani a Grungery-nek.

Még több Polytrip:
Facebook
YouTube

___

Tej – Himnusz

A TEJ Pálinkás Tomi (ex-Isten Háta Mögött) bandája. Hogy mennyire szükséges ezt még mindig leírni, csak a jó ég tudja, mindenesetre a később érkezők miatt most is idekerült az infó. Egy kiváló debütalbum (Pénztelenség Sikertelenség Csillogás, 2017) és egy még jobb második (Nemegyenlő, 2018) lemez után a zenekarból pár hónapja kivált Svajcsik Kristóf gitáros, Kiss Benedek basszusgitáros és Sashegyi Soma billentyűs.

Még velük készült el a néhány hete megjelent Kaláka 50 (!) tribute albumra egy zseniális Nálatok, laknak-e állatok? feldolgozás, ahogyan a Nemegyenlő egyik legfontosabb tételéhez, a Himnusz című dalhoz készült klip is. Bár műfaji szempontból nehezen kategorizálható a TEJ – a frontember szerint hívjuk szimplán csak szubpopnak -, a videó, főleg a fekete-fehér felvételek és a sok-sok kockás flanel ing alapján simán készülhetett volna a film 1989-ban Seattle-ben, egy Mudhoney koncerten is.

„A himnusz műfajilag egy dicsőítő ének. Hát én dicsőítem rendesen az életet, persze a halál tükrében. Csak úgy jó! Éljen az élet és éljen a halál” – mondta a dal témájáról Pálinkás Tomi a Grungery-nek.

És hogy mit hoz a jövő? Mindenekelőtt november 12-én érkezik a Deep Seven válogatáson is szereplő Hullaház horrorklipje (a klip felvezetéséhez készített zseniális moziplakát Studt Bálint munkája). Voltunk olyan szerencsések és belehallgathattunk egy-két új dal akusztikus verziójába. Bármilyen név alatt is jönnek majd ki, óvatos előrejelzések szerint is egészen biztosan új polcra helyezik a zenekart itthon. Fejős Ádám dobosnak és Pálinkás Tominak már csak a megfelelő társakat kell megtalálniuk maguk mellé!

Még több TEJ:
Facebook
YouTube

___

Zselenszky – Coacholom

Török-Zselenszky Tamás két lemezzel is jelentkezett 2018-ban. A Filter Mudra Vol. 1-ről mi is írtunk, a talán még annál is jobb Vol. 2-ről még nem. A Coacholom talán a két lemez legkiemelkedőbb tétele, olyan zseniális szövegekkel, mint „Ez egy jó közösség: eljárunk egymást eltemetni”, meg „Csak valódinak valódi a párja; külön-külön is teljes, de együtt egész. Korunk a hülyeség rabszolgája”. Tengernyi értékes és értelmes gondolat! Tamás a következőket mesélte a videóról a Grungery-nek:

„A Nyúlüreg FrankenVi tetováló szalonja és varázsműhelye. Csodálatos dolgokkal van tele. A legcsodálatosabb benne Ő. Egy nap arra gondoltunk, hogy összeházasodunk, és együtt, közösen alkotunk ezt-azt. Ő azt amiben ő jó, én azt amiben én, és ezeket összetesszük, aztán oda adjuk a közönségnek. Borítókat alkotott már két könyvemhez és két lemezemhez is, és most épp egy unplugged videót készített a Kócsolom c. dalomhoz. Beültetett, azt mondta játsszak és felvette. Egyszer a zenét, és sokszor a képet… és ezeket összevágtuk, hogy legyen egy ilyen is a becses hallgatóságnak. Remélem, még rengeteg szuper közös alkotás-élményünk lesz! Rendezett klipeket is tervez. Ha majd filmet készít, arra meg én fogok zenét írni. Boldogság, ha olyannal élhetünk, akivel hasonszőrű nem normálisak vagyunk, és ennek kézzelfogható eredményei is jóságosak. A gitárom Erhard mester által segített ‘Lensky Broadcaster modell, a hangfalam egy Marshall Velvestate amit még az Eleven Holdban használtam… az egész ment egy Marshall London telefonra vonalból, aztán otthon megkevertem az audiót, ahogyan a lemezeimet is készítem. A kisszobában, macskával a vállamon. Remélem, tetszik! Aki tudja a szöveget, jöjjön koncertre, és kiabálja velem!”

Még több Zselenszky:
Web
Facebook
YouTube

___

Csak valódinak valódi a párja; külön-külön is teljes, de együtt egész.” (Zselenszky)

Bővebben