GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Folyamként áramló, utazós zene – Ghost Toast: Shade Without Color (LP, 2022)

Az instrumentális progresszív rockban utazó Ghost Toast még tavaly márciusban jött ki legújabb lemezével, a Shade Without Colorral. A debreceni csapat a jól esően toolos, rock/metal alapok mellett komoly- és könnyűzenei, elektronikus és „analóg” hatást is beengedett az új albumára. Kritikánk.

Rózsavölgyi Bencével, a Ghost Toast alapító gitárosával közel két évtizede ismerkedtem meg az Until nevű banda révén. A zenekar akkoriban a grunge/post-grunge stílusban alkotott, egyik legfőbb inspirációjuk pedig a Black-Out volt. (A banda énekese az az Orvos Gyuri volt, aki ma társam a Monster Pie Party nevű rock DJ duó produkcióban). Az Until sajnos idejekorán feloszlott, de a grunge és egyéb alternatívabb hangzású rock/metal zenék szeretete megmaradt ebben a kis társaságban, egyfajta közös nevezőként.

A Ghost Toast zenekart a kezdetektől, egészen pontosan 2009 óta követem és kedvelem. Az instrumentális progresszív rock csapat fennállása óta eddig öt nagylemezt jelentetett meg. A műfaji meghatározást érdemes kihangsúlyozni, mert a hazai metal/rock undergroundban még a „normális” (értsd: rövid, énekes dalokat író) együtteseknek sem könnyű érvényesülni, az átlagosan 7-8 perces instrumentális zenében utazó, kísérletezőbb bandáknak pedig szinte egyáltalán nincs komoly bázisa itthon. Napjainkra ugyan némileg változni látszik a helyzet, egyre többen próbálkoznak vele itthon is – jó példa erre Hámori Dávid Fish! (ex-)dobos projektje, a Golconda -, de azért még nagyon diplomatikusan fogalmazva sem mondhatjuk azt, hogy az instrumentális rock tömegtermékké vált volna (valószínűleg soha nem is fog). A Ghost Toast ennek ellenére folyamatosan, kitartóan dolgozik, legutóbbi anyaguk tavaly jelent meg Shade Without Color címmel. 

Ahogyan korábbi anyagaik mindegyike, ez a lemez is hatalmas elismerést váltott ki a rockszakma itthoni és a külföldi képviselőiből. Számos zenész, zenei újságíró szerepeltetette a Ghost Toast anyagait a toplistáin, és ez a legutóbbi megjelenés kapcsán sem volt másképp.

Pedig abszolút nem egy könnyen emészthető anyagról beszélünk: a 9 dalból álló lemez hossza 1 óra, 7 perc, a legrövidebb tétel 5 perces, a leghosszabb 12, az átlagos dalhossz 6-7 perc körül van. Nincs ének, csak a folyamként áramló, szaknyelven talán ambientnek, köznapibban fogalmazva „utazósnak” hívott zene. Pusker János csellista/zongorista az alakulás óta teljes jogú tagja a bandának, így nagyon sokszor kerülnek szimfonikus vagy akár elektronikus zenei hatások is a Ghoast Toast zenei világába.

Az alapokat viszont a gitárok adják, nem lehet nem észrevenni a kilencvenes és kétezres évek rock/metal/grunge hatásait. A TOOL és a Jane’s Addiction dolgai, de időnként akár még Kip Winger kései anyagai is többször beugorhatnak!

A Ghost Toastnál tehát tényleg kísérletezés folyik: az alapvetően rock/metal felől közelítő srácok mindenféle idegen, vagy nem egyértelmű hatást beengednek, komoly- és könnyűzeneit, elektronikusat és „analógot” egyaránt.

A Shade Without Coloron mintha több lenne a könnyedebb téma, már-már azt is mondhatnánk, hogy néhol gyanúsan vidámak. Időnként beköszön egy kis popos zongorabetét, egy-egy ska-ütem vagy funky-lüktetés, de akár a lassabb, elnyúlósabb témák gyakoribbá válását is említhetném. Ha már a „testidegen” hatásoknál tartunk: viszonylag sok orientalista motívum is megjelenik egyes dalokban, ami emeli a muzsika misztikus érzetet. Ez a fajta kicsit földöntúli hangulat mindig is a Ghost Toast sajátja volt, amihez sokat hozzáadtak a zenekar vizuális megjelenései. A videoklipek és az élő fellépések esetében is mindig odafigyelt a zenekar arra, hogy a nézni- és a hallgatni való kiegészítse egymást, eggyé váljon.

Ez egy egészen kiváló album, nincs kétségem afelől, hogy a Shade Without Color hamarosan kultikus státuszba emelkedik majd!

Pontszám: 10/10

(A Ghost Toast a Mad Vill nevű rendezvényen lép fel legközelebb a fővárosban, de idén még legalább három koncertet adnak. Érdemes nyomon követni őket, mert nem egy aktív koncertbandáról beszélünk, az elmúlt négy évben például összesen nem volt ennyi bulijuk.)

___

___

GHOST TOAST – SHADE WITHOUT COLOR (LP, 2022)

Megjelent: 2022. március 3.

Kiadja: Inverse Records

Ghost Toast:

Rózsavölgyi Bence – gitár

Stefán János – basszusgitár

Pusker János – billentyűk, cselló

Cserős Zoltán – dob

Dallista:

  1. Get Rid Of
  2. Leaders
  3. Chasing Time
  4. Let Me Be No Nearer
  5. Acceptance
  6. Deliberate Disguises
  7. Reaper Man
  8. Whimper
  9. Rejtekből

___

___
Bővebben