GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Nagyúr: Túl rövid – Dal- és klippremier a Grungery-n!

Nagyúr. Az év eleji bejelentés óta várja a közönség a Dereng és az Isten Háta Mögött korábbi tagjainak bemutatkozását. A hamarosan egy négy dalos EP-vel jelentkező zenekar itt, a Grungery-n debütál első dalával és az ahhoz forgatott klippel!

2021. január 1-jén, a hivatalos Facebook oldalán jelentette be a Dereng, hogy a zenekar nem folytatja, viszont Nagyúr néven a tagok – Bokros Csaba gitáros, Bakos István basszusgitáros és Szabó Kristóf dobos – új formációt hoznak létre. A zenekar frontembere Pálinkás Tomi, az Isten Háta Mögött és a Tej korábbi énekes/gitárosa lett, akit eleinte csak produceri feladatokra kért fel a trió. A közös munkából aztán egy nagy egymásra találás lett. A pandémia időszakát összecsiszolódással és dalírással töltő zenészek végül a szegedi Miracle Sound stúdióban, Vári Gábor irányításával négy dalt rögzítettek egy hamarosan megjelenő EP-hez. Hosszú évek után tehát újra együtt zenél az IHM két alapítótagja, akikkel az új dalról és videóról beszélgettünk.

Ez most nem csak klip- és dalpremier, hanem zenekari bemutatkozás is egyben, ugye?

Pálinkás Tomi: Igen, a Nagyurat most tesszük nyilvánvalóvá. 

Mit kell tudni a Túl rövid című dalról?

PT: Nem ez született meg először, de ez nyerte el a végső formáját a leghamarabb. 

Bokros Csaba: Ez volt az első komolyabb riff, amire felfigyeltél, még a producerkedés időszakában. 

PT: Nem, az a Szomj alap gitármenete volt.

BCS: Én emlékszem, lejöttél az egyik próbára és azt mondtad, ez jó! A többi szar, de ez jó! (nevet) A dal címe volt meg először, mert túl rövid volt ahhoz képest, amit mi még derenges fejjel gondoltunk róla. Úgyhogy rajta ragadt, hogy túl rövid. Tulajdonképpen Pali munkálkodásának ez az első igazi lenyomata. Ahogy Derengből átcsúszik a Nagyúr világába, itt érhető tetten.

PT: Vagyis, hogy a végeredmény nem egy 6 perces hangfolyam, hanem egy szikár, „3 perc felett valamivel minden megtörténős” dolog. 

Mi a helyzet a szöveggel?

PT: A Túl rövid munkacímről az jutott eszembe, hogy maga az élet túl rövid. Amióta szeretek élni, annak érzem. 

BCS: Amikor majd megint nem szeretsz, lesz egy Túl hosszú című dalunk. Az lesz az utolsó számunk. (nevet)

PT: És akkor azt akarom majd elérni, hogy senki se szeressen, ezért nagyon hosszú dalokat fogunk csinálni. Ez volt a trükkje az IHM-nek: azért voltak hosszúk a dalok, hogy más is szenvedjen, ne csak mi! És így egy klub alakult ki, az azonos betegségűek klubja. Egy ilyen öngyógyító csoport. (hatalmas röhögés)

BCS: Egyébként még a Derenggel is játszottuk ezt a dalt, de már arra a verzióra nem is emlékszem. Ez az egy riff lett belőle kiemelve. Viszonylag könnyen összeállt a végső verzió. Talán érződik is rajta.

Nagyúr (b-j): Bakos István, Pálinkás Tomi, Bokros Csaba, Szabó Kristóf (Fotó: NÚ)

Miért gondoltátok úgy, hogy pont ezt mutatjátok meg először az elkészült négy dalból?

BCS: Azért, mert ez ránk a legjellemzőbb.

PT: A kezdés miatt. Az, hogy ilyen kánonos lesz, a stúdiómunkák alatt alakult ki. Alapból nem ilyen volt. Van egy Spotify-csatornám, ami az Első album, első dal néven fut, és számomra ez az a Nagyúr-dal, amiről azt gondolom, ha meghallgatja valaki, le tudja vonni a konzekvenciát: meg akarja hallgatni a többit, vagy inkább csukja be mára az internetet.  Szerintem egyébként így érdemes elkezdeni egy karriert, akármilyen hosszú is lesz az! (nevet) 

Mit kell tudni a klipről?

BCS: A videót Jakab Peti „Fürge”, a Jazzékiel énekese rendezte gyakorlatilag szerelemből. Ez egy kis költségvetésű, barátok által készített, profi klip. Most elrugaszkodtunk attól a 20 éves hagyományunktól, hogy mi rögzítsük a képanyagot, aztán egy baráttal összevágassuk azt. Alig-alig szóltunk bele a munkába, teljesen az ő meglátásai szerint ügyködtünk. Kósa Petivel, aki a kamerát kezelte, régóta együtt dolgoznak, gyorsan haladtak, simán ment minden. Két nap forgatás, két nap utómunka. Előtte meg három hónap szervezés. (nevet) Nagyon tetszik egyébként a végeredmény!

PT: Csabi a főszereplő, egy páncélban sétálgat benne nagyon sokat. Egy La Mancha lovagja-újragondolás. Értelmetlen küzdelem a halál ellen.

A többi dalt mikor hallgathatja meg a nagyközönség?

PT: Július 19-én.

BCS: Az EP az online streaming szolgáltatóknál lesz elérhető, de a Dalok.hu-n meg is lehet majd vásárolni, digitális formában!

__

Nagyúr koncertek:

Augusztus 18. Fekete Zaj Fesztivál, Mátra-Sástó

Augusztus 25. Fishing On Orfű, Orfű

Október 16. Ørdøg – Ø3-lemezbemutató, Analóg Music Hall, Budapest

__

Nagyúr a közösségi médiában:

Nagyúr a Facebookon, itt!

Nagyúr a YouTube-on, itt!

__

Pálinkás Tomival és Bokros Csabával egy háromoldalas nagyinterjú olvasható a július-augusztusi HammerWorld magazinban!

Bővebben