GRUNGERY

Seattle-Budapest Grunge Magazin | Alapítva: 2015-ben | Alapító: Pintér Miklós

Let There Be Grunge! – Interjú Nagy Gergellyel és Zistler Rolanddal az április 21-i tribute koncert kapcsán

Április 21-én a Tribute Maffia szervezésében kerül megrendezésre a Let There Be Grunge című esemény a budapesti Instantban. A korszak legismertebb zenekarai közül a debreceni Evermind a Nirvana, míg a soproni Grunge Electric a Pearl Jam munkásságát idézi majd meg. A fellépést betegség miatt visszamondó Superunknowns helyére az Anett & Livi nevű duó ugrik be, ők akusztikus formában állítanak színpadra egyes Alice in Chains, Soundgarden, Audioslave és Pretty Reckless dalokat. A koncert kapcsán Nagy Gergely, az Evermind gitárosa és Zistler Roland, a Grunge Electric dobosa válaszolt Kiss Ákos kérdéseire.

Nektek mi „a” grunge-élményetek?

Nagy Gergely (Evermind): „Mi más is lehetne, mint a Nirvana zenéjének megismerése? Mindegyikünket különböző korban és élethelyzetben talált meg a szakadt farmerben és tornacipőben zenélő vidéki srácok muzsikája, azonban egyaránt végleg megfertőzött minket. El sem tudnánk képzelni az életünket Kurt Cobain dalai nélkül.”

Zistler Roland (Grunge Electric): „A kilencvenes években kezdődött a dolog nálunk, amikor az iskolai bulikban, majd az MTV-n és a kazettákon szembe jött velünk a műfaj. Valahogy a baráti társaságunkban is egyértelmű volt, hogy ez az, ami tetszik és fekszik nekünk. Amikor a saját zenét játszó, nem kimondottan grunge-bandáink elindultak, meghatározó szerepe volt ezeknek a zenéknek, de például identitásban is sokat jelentettek számunkra, pedig Seattle és Sopron elég messze van egymástól! Valahogy így különböztettük meg magunkat a nyolcvanas évekbeli darkosoktól és ’diszkópatkányoktól’ – ahogyan akkoriban emlegették őket. (nevet) Konkrét élményeket tekintve persze voltunk jó néhány Pearl Jam-koncerten, meg legutóbb az Alice in Chains is megvolt a Budapest Parkban.”

Szerintetek mi a grunge-mozgalom szerepe és hatása a rocktörténelemben?

Nagy Gergely (Evermind): „A ’80-as évek végére kifulladt, elüzletiesedett, önmaga paródiájává váló hajmetál korszak után a közönség már ki volt éhezve egy sokkal emberközelibb, őszintébb zenei stílus eljövetelére, ezt adta meg nekik a Nirvana és a többi seattle-i zenekar. Kurt Cobain szerepe kifejezetten jelentős abban is, hogy teret nyitott a zenélni vágyó fiataloknak, akik addig legfeljebb csak fantáziáltak róla, hogy valaha is rocksztár lehet belőlük. Az ő hatására viszont az is bátran nyúlt hangszer után, aki tisztában volt vele, hogy soha nem lesz képes például percekig virtuóz módon szólózni a gitáron, vagy ’kivágni a magas C-t’, ahogyan azt a grunge-éra előtti zenekarok gitárosai, illetve énekesei tették.”

Zistler Roland (Grunge Electric): „A grunge nyilvánvalóan a kilencvenes évek generációváltó stílusainak egyik legmarkánsabb képviselője. Az emberközelibb, valós problémákat feszegető üzenetei, az új hangzásvilág és a minimál image egy jó időben érkező vérfrissítés volt a rockzene számára. Életkorunkból adódóan mi már nem nagyon tudtunk mit kezdeni a glam rockkal és a nyolcvanas évek magyar rockjával sem, viszont folyamatosan pörögtek a lejátszóinkban a grunge-lemezek, de például a Pantera vagy a Queens of the Stone Age albumai is. A hazai színtérről pedig a Rémember, a Strong Deformity és persze a Black-Out felvételeit hallgattuk.”

Miért ezt a zenekart jelenítitek meg tribute formában?

Nagy Gergely (Evermind): „Pisti [Balogh István, a zenekar énekes-gitárosa – KÁ] számára ez sosem volt kérdés. Még a ‘90-es években ismerkedett meg a Nirvanával, először másolt kazettákon, majd mp3 formátumban hallgatta a dalaikat, amiből a szüleinek is bőven kijutott, ha akarták, ha nem. (nevet) Már akkor is arról álmodozott, hogy Kurt hatására megtanul gitározni, és egyszer hatalmas tömegeknek fogja az ő dalait játszani. Szerzett egy ’görbe nyakú, szúrágta tüzifát’, amivel nagyon sokáig küzdött, aztán – ahogy mondani szokás -, a többi már történelem. Szűk húsz év alatt az álomból valóság lett! Az első, trióban eltöltött közös próbánkon Pisti javaslatára az About a Girlt kezdtük el játszani úgy, hogy Laci és Gergő nem is ismerte, csak a kapott instrukciók alapján kezdtek bele, és a dal szinte rögtön életre kelt. Később egyre több Nirvana került be a repertoárunkba, míg szép lassan eljutottunk odáig, hogy már csak az ők számaikat játsszuk!”

Zistler Roland (Grunge Electric): „Amikor tizenegy éve megalakult ez a formáció, egy akusztikus hobbi cover-zenekart láttunk bele, nem többet. Fogtunk egy csomó Nirvana, Alice in Chains, Stone Temple Pilots, Pearl Jam meg néhány Soundgarden-dalt – sőt az első bulin még Puddle of Mudd is volt -, és akusztikusan feldolgoztuk őket, a tágabb baráti kör szórakoztatására. Később bejöttek mellé a hangos koncertek még mindig vegyes repertoárral, aztán ahogy belekeveredtünk egyre több többzenekaros tribute-buliba, úgy alakult ki, hogy leginkább a Pearl Jamre fókuszálunk. Talán ez is áll nekünk a legjobban, ugyanakkor nem akarunk kínosan, aprólékosan megfelelni a tribute-skatulyának, mert szerintünk az már szerintünk egy szánalmasan szürreális helyzet lenne. Mi vagyunk a világ egyik Pearl Jam cover bandje. Ennyi.”

Milyennek látjátok most Magyarországon a grunge-mozgalmat? Kiket szólít meg, mekkora tömeget mozgat?

Nagy Gergely (Evermind): „Először azt gondoltuk, hogy szinte kizárólag a Nirvana sikereit valós időben átélő, jellemzően a ’90-es éveket tinédzserként átvészelő korosztály látogatja majd a bulijainkat, akik visszafogottan nosztalgiáznak egyet a régi szép időkről. Ezzel szemben folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy az Y, sőt a Z generáció tagjai is fiatalos lendülettel ugrálnak, illetve énekelnek a koncertjeinken, annak ellenére, hogy Kurt Cobaint inkább az X generáció szószólójaként szokták emlegetni. Jobban belegondolva nem meglepő, hiszen a mai zenei színtéren ismét tapasztalható egy olyan vákuum, ami annak idején a Nirvanát beszippantotta a mainstreambe, szóval a mai fiatalok is találhatnak itt a hangulatukhoz, problémáikhoz illő zenét. Egyébként szerintem a hazai grunge-közösség aktívabb, mint valaha! Jól példázza, a 2022. november 25-i Tribute to Grunge koncert, amely hatalmas tömegeket mozgatott meg az Instantban, az Evermind pedig néhány hónap leforgása alatt telt házas Unplugged koncerteket adott Debrecenben és Budapesten is. Mindezek mellett pedig olyan, az eredeti grunge korszak éveiben alakult, majd hosszú téli álmot alvó magyar bandák is feléledtek és új lemezzel jelentkeztek napjainkban, mint a szegedi Everflow, vagy a berettyóújfalui Trident. Szintén aktuális, hogy az egyébként kemény metálban utazó Ektomorf hatalmas sikereket ért el a Heart-Shaped Box feldolgozásával.”

Zistler Roland (Grunge Electric): „Nehezen értelmezhető tartományra kérdezel rá ezzel, mert anakronisztikus 2023-ban még a klasszikus értelemben vett grunge-életérzésről, -hangzásról vagy -stílusról beszélni. Talán a legfontosabb kihívás jelen pillanatban az, hogy a közönség ne csak a tribute-bulikat látogassa és a már harminchárom éves Alive-ra ugráljon, hanem fedezze fel azokat a formációkat is, amelyek saját zenében utaznak itthon és több-kevesebb grunge-os elemet is felvonultatnak. Mi ehhez úgy próbálunk hozzájárulni, hogy gyakran osztjuk meg hazai pályán a színpadot feltörekvő bandákkal, mint például a Silver Rivoltával vagy olyan, általunk nagyra becsült elődaókkal, mint a Tulpa vagy az Ék.”

Mi a szerepe ennek a fajta hagyományápolásnak a zenei életben?

Nagy Gergely (Evermind): „Sajnos egyre több olyan előadó van, akiket élőben már soha többé nem láthatunk, mert vagy visszavonultak, vagy nem érintik turnéjukkal az országunkat, esetleg már csak az örökkévalóságban zenélnek, miközben az életművükért milliók rajonganak. Mi tribute-zenekarként egy-egy ilyen hiányzó koncertélmény egyszeri és megismételhetetlen közösségi élményét próbáljuk meg elhozni. A Nirvana esetében ez fokozottan igaz, hiszen ezek a dalok nagy hangerőn, gerjedő gitárokkal, lüktető basszussal élnek igazán. Ráadásul itthon csak nagyon kevés embernek volt szerencséje őket élőben látni. Ezek az alkalmak pedig arra is jók, hogy olyanokban ébresszük fel az érdeklődést az eredeti előadó iránt, aki korábban nem igazán ismerte a munkásságukat.”

Zistler Roland (Grunge Electric): „Nagyon leegyszerűsítve: mi szeretjük ezeket a zenekarokat, mert rajtuk nőttünk fel. A közönség nagy része ugyanígy van ezzel, szóval miért is ne?”

Hogyan inspirálódtok, amikor összerakjátok a setlisteket?

Nagy Gergely (Evermind): „Úgy érezzük, tartozunk a koncertjeinket rendszeresen látgató Nirvana-rajongóknak, hogy nem ugyanazokat a dalokat visszük színpadra koncertről-koncertre, ezért már régóta valamilyen tematika alapján állítjuk össze a dallistát. Számunkra is inspiráló, ha nem mindig ugyanazt a 15-20 számot játsszuk, hanem folyamatosan változtatunk. Olyan híres koncerteket elevenítettünk már fel évfordulók alkalmával, mint például a Live at the Paramount, a Live at Reading, a Live and Loud, vagy az MTV Unplugged in New York… és vannak még ötleteink! (nevet) De arra is volt már példa, hogy az elejétől a végéig sorrendben eljátszottuk a teljes Nevermind-albumot. Sőt, az igazi hardcore rajongóknak is szoktunk kedvezni, csak egy bizonyos koncerten elhangzott összekötő szöveg, viselt öltözék, vagy szándékosan máshogy énekelt sor formájában.”

Az április 21-i bulira készültök valami speciális dologgal?

Nagy Gergely (Evermind): „Az előző instantos grunge-bulin elképesztő volt a hangulat, utólag a setlistet visszanézve azonban rájöttünk, hogy az In Uteróról mindössze két dalt játszottunk el, áprilisban igyekszünk ezt a lemezt is jobban életre kelteni, különös tekintettel arra, hogy idén lesz a megjelenésének kerek harmincadik évfordulója! Pisti egyik kedvenc hangszere, a Kurt Cobain által a Nevermind-turné nagy részén használt Vandalism Stratocaster mintájára átalakított gitárja is az utolsókat rúgja már, erre a bulira még éppen sikerült összedrótozni, azonban a koncert végén elképzelhető, hogy végső búcsút veszünk tőle!” (nevet)

Zistler Roland (Grunge Electric): „Mint már említettük, minket nem hajt semmilyen kínos megfelelési kényszer. Elsősorban az eredeti verzióra építünk, de itt-ott belenyúlunk azért a dalokba. Az eredeti tétel hangulatát, jellegzetességeit, húzását szeretnénk leginkább visszaadni. Igyekszünk mindig frissíteni a repertoárt is, a novemberi bulihoz képest több újdonsággal is készülünk most áprilisban!”

___

___

TRIBUTE NIGHT: Let There Be Grunge

Időpont: 2023. április 21., péntek
Helyszín: Instant (1073 Budapest, Akácfa u. 51.)
Jegyek: tixa.hu/instant-20230421

MENETREND
19:00 – kapunyitás
19:30 – Grunge Acoustic by Anett & Livi
20:20 – Pearl Jam by Grunge Electric
21:50 – Nirvana by Evermind

JEGYÁRAK

• Elővétel: 3.490 HUF (április 20. éjfélig)
• Normál: 3.990 HUF (Az esemény napján 16 óráig online vagy a helyszínen belépéskor!)
Elővételes jegyek kizárólag a Tixa online rendszerében!

___

Bővebben